در اسرائیل چه خبر است؟ دلیل اعتراض چیست؟ آینده چه می شود؟
سندیکای کارکنان وزارت خارجه اسرائیل از کارکنان سفارتخانه های اسرائیل در سراسر جهان خواست به اعتصاب بپیوندند، با اعتصاب در فرودگاه تل آویو و لغو پروازها، هزاران مسافر بلاتکلیف در فرودگاه ماندند.
اسرائیل با اعتراضات داخلی گسترده و کم سابقه ای روبه رو است. تظاهرات خیابانی ادامه دارد و به اعتصابات هم اضافه می شود. اعتراضات علیه طرح کابینه اسرائیل به نام "اصلاحات قضایی" است. نتانیاهو (نخست وزیر) تحت فشار شدید برای توقف تصویب این طرح است اما همچنان مقاومت می کند.
1- وضعیت کنونی اسرائیل چگونه است؟
اعتراضات خیابانی در دو ماه اخیر در اسرائیل آغاز شده و هم اکنون شدت گرفته است. معترضان که از شهروندان اسرائیلی هستند در تل آویو تظاهرات می کنند و خیابان های اصلی این شهر را بسته اند. احزاب مخالف دولت ( به رهبری یائیر لاپید نخست وزیر سابق) و دیگر منتقدان نتانیاهو هم به معترضان پیوسته اند.
معترضان پرچم های اسرائیل را در دست دارند و شعار می دهند: می خواهیم از دموکراسی خود حفاظت کنیم.
بخش عمده معترضان از قبل هم مخالف نتانیاهو بودند اما با ارائه طرح "اصلاحات قضایی" از سوی دولت نتانیاهو، جمع زیادی به مخالفت با این طرح پرداخته اند.
وزیر دفاع اسرائیل هم در سخنرانی عمومی شنبه با طرح اصلاحات قضایی دولت نتانیاهو مخالفت کرد و خواستار توقف آن شد اما یک روز بعد با حکم نتانیاهو برکنار شد.
شمار معترضان در خیابان ها در چند روز اخیر بین 200 هزار تا 600 هزار نفر اعلام شده است.
همزمان با اعتراضات، بخش هایی بیشتری به اعتصاب می پیوندند که از جمله می توان به کارکنان شهرداری تل آویو، بندر حیفا، شرکت هواپیمایی دولتی اسرائیل (اِل عال) و فرودگاه تل آویو (بزرگترین و مهمترین فرودگاه اسرائیل) اشاره کرد. کارکنان دو بانک اسرائیل، مدارس، دانشگاه ها و سازمان های بهداشت و درمان هم به اعتصاب پیوسته اند.
سندیکای کارکنان وزارت خارجه اسرائیل از کارکنان سفارتخانه های اسرائیل در سراسر جهان خواست به اعتصاب بپیوندند.
کنسول اسرائیل در نیویورک هم در اعتراض به طرح اصلاحات قضایی دولت نتانیاهو، از سمت خود استعفا کرد.
تعداد زیادی از نیروهای ذخیره در ارتش و دستگاه های امنیتی اسرائیل از جمله خلبانان ذخیره در اعتراض به طرح دولت نتانیاهو اعلام کردند فعالیت خود را متوقف و از حضور در پایگاه های نظامی و فعالیت خودداری می کنند.
شمار زیادی از معترضان هم تلاش می کنند در مقابل خانه نتانیاهو در شهر قدس (اورشلیم / بیت المقدس) تجمع کنند که با مخالفت و مقابله پلیس روبه رو شدند.
پلیس اسرائیل اعلام کرد مانع از تجمع و اعتراضات مسالمت آمیز نمی شود اما با خشونت ها مقابله خواهد کرد. تاکنون در اعتراضات اسرائیلی هیچ کس کشته نشده اما شماری از معترضان بازداشت و تعدادی از معترضان و نیروهای امنیتی هم زخمی شده اند.
بن غفیر چهره تندرو مذهبی یهودی و وزیر امنیت داخلی اسرائیل از حامیان طرح اصلاحات قضایی است. او خواستار مقاومت نتانیاهو در برابر اعتراضات و تصویب و اجرای طرح اصلاحات قضایی است.
قبل از این هم خلبانان و مهمانداران کادر پرواز هواپیمای حامل بنیامین نتانیاهو در پرواز رسمی او به رم ایتالیا از پرواز خودداری و از اعتراضات اعلام حمایت کردند. هواپیمایی دولتی اسرائیل (ال عال) مجبور شود کادر جدیدی را جایگزین کند. در سفر نتانیاهو به رم، مترجم این سفر هم از حضور در این سفر خودداری کرد.
سفر نتانیاهو به لندن هم با حاشیه های زیادی همراه بود از جمله اینکه نشست خبری مشترک با نخست وزیر بریتانیا برگزار نشد و شمار زیادی از شهروندان اسرائیلی در لندن تجمع کردند و علیه نتانیاهو شعار دادند.
امریکا و کشورهای اروپایی از طرح اصلاحات قضایی دولت نتانیاهو انتقاد کرده اند.
معترضان در برخی مناطق آتش روشن کردند. در برخی مواقع هم میان معترضان اسرائیلی و پلیس درگیری بود.
اشاره به این نکته مهم است که دولت فعلی اسرائیل به ریاست نتانیاهو، تندروترین و راست گراترین کابینه در تاریخ است که مجموعه نیروهای افراطی ملی گرا و مذهبی یهودی را جمع کرده است.
همچنین رای گیری برای استیضاح دولت نتانیاهو و سرنگونی آن در پارلمان هم رای لازم را کسب نکرد.
لحظه به لحظه به حجم اتفاقات در اعتراضات داخلی اسرائیل اضافه می شود.
2- اعتراضات دراسرائیل بر سر چیست؟
مهمترین دلیل اعتراضات، طرح دولت اسرائیل به رهبری نتانیاهو (نخست وزیر) برای تغییرات قضایی است که به نام "اصلاحات قضایی" شناخته می شود. براساس این طرح در صورت تصویب پارلمان، احکام دادگاه عالی اسرائیل، بی اثر می شود. دادگاه عالی، بالاترین مرجع قضایی اسرائیل است.
منتقدان می گویند با این طرح، استقلال دستگاه قضایی نقض می شود چون پارلمان می تواند احکام دادگاه عالی را نادیده بگیرد و کنار بزند. همچنین دستگاه قضایی به نهاد زیرمجموعه و پیرو پارلمان و دولت تبدیل می شود.
در اسرائیل، دولت و کابینه توسط ائتلاف اکثریت پیروز در انتخابات پارلمانی تشکیل می شود. در نتیجه دولت می تواند خواسته های خود را برای لغو احکام دادگاه قضایی از طریق پارلمان اجرایی کند.
درباره انگیزه و دلایل دولت نتانیاهو برای ارائه این طرح مطالب زیادی مطرح شده است از جمله اینکه:
- بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل خود دارای چند پرونده قضایی مفتوح در دادگاه است. نتانیاهو تلاش می کند از طریق این طرح در صورت محکومیت قضایی، بتواند احکام دادگاه را بی اثر کند.
- بخشی از وزیران، چهره ها و احزاب حاضر در دولت فعلی اسرائیل دارای پرونده های قضایی یا در معرض اتهاماتی هستند. در نتیجه تلاش می کنند در صورت محکومیت، از طریق این طرح، این احکام اجرا نشوند و برای آینده خود مصونیت ایجاد کنند.
اشاره به این سابقه مهم است که یک ماه قبل دادگاه عالی اسرائیل حکم داد وزیر کشور (ارییه درعی) به دلیل داشتن محکومیت قضایی نمی تواند در سمت وزیر کشور بماند و باید برکنار شد. نتانیاهو هم مجبور به کنار گذاشتن او شد. ارییه درعی وزیر کشور برکنار شده یک خاخام (روحانی یهودی) و از چهره های تندرو بود که قبلا در پرونده های مختلف محکومیت قضایی داشت اما به دلیل محکومیت در پرونده فرار مالیاتی از حضور در کابینه منع شد. حاضران در کابینه اسرائیل به دنبال جلوگیری از تکرار این تجربه هستند.
- کابینه فعلی اسرائیل به ریاست نتانیاهو شامل مجموعه ای از نیروهای راست تندرو و افراطی ملی گرا و مذهبی یهودی هستند. آنها به دنبال اجرای برنامه ها و تصویب قوانین جنجالی هستند که می تواند اعتراضات زیادی ایجاد کند. دستگاه قضایی اسرائیل می تواند مانعی در برابر این طرح ها و قوانین باشد. طرح "اصلاحات قضایی" برای از میان برداشتن این مانع است. از جمله می توان به طرح دولت نتانیاهو برای تصویب قانون اعدام علیه شهروندان فلسطینی اشاره کرد که به اسرائیلی ها حمله می کنند.
- سیستم قضایی اسرائیل در برخی اتفاقات و پرونده ها به سود فلسطینی ها یا علیه طرف اسرائیلی یا علیه اقدامات و فعالیت های گروه های تندرو اسرائیلی حکم می دهد. با طرح اصلاحات قضایی می توان این در این موارد، احکام دادگاه عالی اسرائیل را خنثی کرد و کنار زد. از جمله می توان به فعالیت اسرائیلی های تندرو برای اخراج فلسطینی ها و ساخت شهرک در زمین آنها در منطقه کرانه باختری بدون کسب مجوز از دولت اسرائیل اشاره کرد.
3- آینده چه می شود؟
چالش اصلی این است. اگر نتانیاهو توقف تصویب قانون اصلاحات قضایی را اعلام کند ممکن است با خروج برخی احزاب تندرو از ائتلاف کابینه و در نتیجه فروپاشی کابینه و پایان دولت و نخست وزیری اش روبه رو شود. این احزاب و وزیران (از جمله بن غفیر وزیر امنیت داخلی) بر تصویب قانون اصلاحات قضایی اصرار دارند و خواهان عدم عقب نشینی هستند.
اگر نتانیاهو بر تصویب قانون اصلاحات اصرار کند با افزایش چند برابری اعتراضات و اعتصابات و بن بست واقعی در اسرائیل روبه رو خواهد شد.
در نتیجه می توان یکی از موارد زیر را پیش بینی کرد:
- بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل طرح اصلاحات قضایی را متوقف می کند. ائتلاف حاکم فرومی پاشد. دولت از اکثریت می افتد و دولت و نخست وزیری نتانیاهو به پایان می رسد. معترضان قبول می کنند و اعتراضات به پایان می رسد.انتخابات زودهنگام برای تشکیل کابینه بعدی برگزار خواهد شد.
- نتانیاهو با توافق داخلی در ائتلاف حاکم طرح اصلاحات قضایی را متوقف می کند بدون اینکه احزاب تشکیل دهنده ائتلاف، آن را ترک کنند. در این وضعیت احزاب حاضر در ائتلاف باقی می مانند اما ممکن برخی چهره های تندرو و حامی طرح اصلاحات قضایی (مثل بن غفیر وزیر امنیت داخلی)، کابینه را ترک کندند. همزمان اعتراضات با خواسته استعفای نتانیاهو ادامه می یابد.
- نتانیاهو بر اجرای طرح اصلاحات قضایی اصرار می کند و در نتیجه اعتراضات و اعتصابات ادامه می یابد. اسرائیل به سمت رویارویی بدون چشم انداز حرکت می کند.
- با مذاکرات میان سران احزاب چپ، راست و میانه، به راه حل میانه می رسند و اعتراضات متوقف می شوند.
- اعضای اصلی حزب لیکود یا ائتلاف حاکم که کابینه را تشکیل داده اند نتانیاهو را کنار می زند و قربانی می کند و در نتیجه طرح اصلاحات قضایی نیز متوقف می شود.
براساس خبرهای غیررسمی منتشر شده نتانیاهو توقف تلاش ها برای تصویب قانون اصلاحات قضایی را قبول کرده است.
نتانیاهو سخنرانی اش را لغو کرد
تظاهرات علیه کابینه بنیامین نتانیاهو در سرزمین های اشغالی درحال گسترش است و بخش های خصوصی و عمومی این رژیم به اعتراضات علیه قانون اصلاحات قضایی پیوسته اند.
گفته می شود که تعداد معترضین در مقابل کنست رژیم صهیونیستی به بیش از ۹۰ هزار نفر می رسد.
منابع خبری اعلام کردند که در جریان اعتراضات یک خودروی صهیونیستی تلاش کرده است که معترضین در تل آویو را زیر بگیرد.پمنابع صهیونیستی همزمان اعلام کردند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی اکنون با ایتامار بن گویر، وزیر امنیت داخلی این رژیم نشست برگزار کرده است.
همچنین یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون رژیم صهیونیستی خطاب به معترضین گفت که افراط گرایان و تندروهای کابینه نتانیاهو به حضور شما اهمیت نمی دهند.
وی گفت که از تظاهرات دست برنمی داریم مگر اینکه برای رژیم صهیونیستی یک قانون ایجاد شود.
همزمان گزارش ها حاکی از آن است که اتحادیه صهیونیست های خارج از سرزمین های اشغالی از کارمندان سفارتخانه های رژیم صهیونیستی در سرتا سر جهان خواستند که به اعتصابات بپیوندند.
همچنین رسانه های صهیونیستی اعلام کردند که نتانیاهو سخنرانی خود درخصوص اصلاحات قضایی را به زمان دیگری موکول کرده است.
امروز (دوشنبه)موج گسترده ای از اعتصابات در میان دستگاه های خدمات رسان به صهیونیست ها، در سرزمین های اشغالی آغاز شد به طوری که زندگی را در این مناطق مختل کرد.
از صبح امروز فرودگاه ها، بنادر، شرکت های هواپیمایی، شرکت برق، دانشگاه ها، سینماها، هتل ها و فروشگاه های بزرگ به جمع این اعتصابات پیوسته اند.
با اعتصاب کارکنان شرکت هواپیمایی «العال» و کارکنان فرودگاه، پروازهای خارجی فرودگاه «بن گورین» به طور کامل متوقف شد و ۷۳ هزار مسافر با احتمال لغو سفر رو به رو هستند.