چرا انتقال قدرت به رئیس جمهور جدید در ایران ۲ ماه و در انگلیس نصف روز است؟!

چرا انتقال قدرت از دولت فعلی (به سرپرستی مخبر) به دولت جدید (به ریاست پزشکیان) باید حدود یک تا دو ماه طول بکشد؟

چرا انتقال قدرت به رئیس جمهور جدید در ایران ۲ ماه و در انگلیس نصف روز است؟!

به گفته یک نماینده عضو هیات رئیسه مجلس، مراسم تحلیف رئیس جمهوری جدید، در نیمه مرداد (حدود یک ماه آینده) انجام می‌شود. مجتبی یوسفی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی در مصاحبه با خبرنگار ایرنا گفته است: «مراسم تحلیف رئیس جمهور ۱۴ یا ۱۵ مرداد برگزار خواهد شد. پس از آن رئیس جمهور منتخب ۱۵ روز فرصت خواهد داشت تا وزرای پیشنهادی خود را برای کسب رای اعتماد به مجلس معرفی کند و در نتیجه جلسات مجلس برای بررسی صلاحیت برای اعتماد به وزرا در شهریور برگزار خواهد شد».

یعنی یعنی رئیس جمهوری جدید که در نیمه تیر ماه انتخاب شده بود یک ماه بعد (نیمه مرداد)، رسما کار خود را به عنوان رئیس جمهوری شروع می‌کند و دو ماه بعد (نیمه شهریور) وزیرانش بر سر کار می‌آیند.

تحلیف رئیس جمهوری معمولا یک روز بعد از مراسم معارفه و اعطای حکم او از سوی رهبری (معروف به مراسم تنفیذ) انجام می‌شود. این یعنی مراسم معارفه نیز در همان نیمه مرداد انجام برگزار می‌شود. رئیس جمهوری جدید از زمان معارفه و دریافت حکم ریاست جمهوری از رهبری، کار خود را رسما آغاز می‌کند.

از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مرحله دوم در ۱۵ تیرماه تا نیمه مرداد آینده یک ماه فاصله است و سوال اینجاست: این فاصله یک ماهه برای چیست؟ قرار است چه اتفاقی در این یک ماه رخ دهد؟

این در حالی است که به دنبال فقدان رئیس جمهوری (سیدابراهیم رئیسی) در حادثه بالگرد، کشور در شرایط غیرعادی قرار گرفت و انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری برگزار شد تا جای خالی رئیس جمهوری به سرعت، پر شود.

قانون اساسی هم بر انتخاب سریع رئیس جمهوری جدید در صورت فقدان رئیس جمهوری مستقر تاکید دارد و به همین دلیل مهلت ۵۰ روزه را برای انتخاب رئیس جمهور جدید تعیین کرده است. قانون حداقل زمان ممکن را برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تعیین کرده است.

حالا که قانون مهلت ۵۰ روزه ایی برای انتخاب رئیس جمهوری جدید تعیین کرده مگر می‌شود انتقال قدرت به او را بدون دلیل منطقی و عقلانی، طولانی کرد و کشور را در حالت معلق و بدون رئیس جمهوری نگه داشت؟ و صرفا به اداره کشور با کفیل یا سرپرست ریاست جمهوری ادامه داد.

این در حالی است که رئیس جمهوری منتخب بعد از تحلیف ۱۵ روز مهلت دارد وزیران خود را به مجلس معرفی کند و مجلس هم ۱۵ روز بعد جلسات رای اعتماد وزیران را برگزار می‌کند. این یعنی از زمان انتخاب رئیس جمهوری (۱۵ تیر) تا زمان انتصاب و اعطای حکم در نیمه مرداد، حدود یک ماه و تا زمان رای اعتماد وزیران، ۲ ماه زمان خواهد گذشت.

حال بد نیست فرآیند انتقال قدرت در کشور بریتانیا را بررسی و با ایران مقایسه کنیم.

انتخابات ایران و انگلیس با اختلاف یک روز برگزار شد. انتخابات پارلمانی انگلیس در روز پنجشنبه ۱۴ تیر ماه و انتخابات ریاست جمهوری ایران در روز جمعه ۱۵ تیر ماه برگزار شد.

درانگلیس، روز فردای انتخابات، نخست وزیر جدید و هیات دولت جدید، آغاز به کار کرد.

انتخابات پارلمانی بریتانیا پنجشنبه برگزار شد و صبح فردا شنبه نتایج آن مشخص شد. حزب کارگر با کسب اکثریت مطلق کرسی‌های پارلمان پیروز شد و کابینه بعدی را باید تشکیل دهد. ظهر شنبه «ریشی سوناک» نخست وزیر و رهبر حزب محافظه کار که حزبش در انتخابات شکست خورد استعفا داد و بعد با چارلز سوم پادشاه، دیدار و استعفانامه خود را ارائه کرد. بعد از آن هم ساختمان نخست وزیری (خانه شماره ۱۰) را ترک کرد. قبل از آن هم بیرون ساختمان، در مقابل خبرنگاران، سخنرانی خداحافظی را گفت.

2115499_134

دیدار کی یر استامر با پادشاه چارلز سوم - پادشاه او را به عنوان نخست وزیر جدید منصوب کرد - ظهر روز جمعه ۱۵ تیر یک روز بعد از انتخابات پارلمانی ۱۴ تیر

2115501_291

کی یر استامر نخست وزیر جدید یک روز بعد از برگزاری انتخابات، کار خود را به عنوان نخست وزیر شروع کرد

همان روز و ساعتی بعد هم «کی‌یر استامر» رهبر حزب کارگر با پادشاه دیدار و از سوی او ماموریت تشکیل کابینه جدید شد. همزمان فهرست اعضای کابینه ۲۴ نفره او نیز منتشر شد.

نخست وزیر جدید از کاخ به سمت خانه شماره ۱۰ رفت و قبل از ورود، این بار در برابر نمایندگان رسانه ها، پشت تریبون قرار گرفت و سخنرانی آغاز اداره کشور را ارائه کرد. دقایقی بعد هم فهرست وزیران دولت جدید منتشر شد.

صبح روز بعد (شنبه ۱۶ تیر) هم اولین جلسه کابینه جدید به ریاست نخست وزیر جدید در «خانه شماره ۱۰» برگزار شد.

ملاحظه می‌فرمایید کل انتقال قدرت و دولت و تودیع و معارفه نخست وزیر قبلی و جدید در فردای روز انتخابات و در نصف روز انجام شد و حالا ما تنها برای آغاز به کار رئیس جمهوری در انتظار حدود یک ماه هستیم تا یک ماه بعد از آن وزیران، رای اعتماد بگیرند.

منبع: عصر ایران
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 7
  • ناشناس
    1

    چون فرصت چپاول داشته باشند درمدت دوماه نصب وعژل وسمت گرفتن ولی درانگلیس باقانون جلو میرند دیگه خطا نمشه جانسن دیدید چگونه به خاطر خلافهایش زود عزل شد ولی ما باید رنج بکشیم تا۸ سال اخرش یا منافق هستند ودزد مثل دولت های قبل فقط رجای ورییسی کار کرد که عمر کوتاه داشت

  • ناشناس
    3

    باسلام.به نظرم،خوب است،رئیس جمهور منتخب به دلایل اعتقادی بسیار خود به محرم و صفر،در حال عزاداری برای امام حسین،و همچنین دیدار با علما و روحانیون محترم هستند.باتشکر

  • سید عزیز
    2

    امروز واسه وام مستاجری اقدام کنم سایتها بسته بودن گفتن احتمالا تا تشکیل دولت جدید باز نمیشن حالا من موندم و بی پولی و تخلیه خانه اینم حکومت مستضعفان واقعا الان به اینکه میگفتن این کشوز مستضعفانه پی میبرم .مسئولان خسته نباشید خداوند روح شهید رئیسی رو شاد کنه واقعا من و خانواده ام از تلاشهای ایشان و دولت در سایه تشکر میکنیم .

  • شبگرد بیدار
    0

    برای اینکه ۶۰ تا ارگان داریم که هر روز یکی از ارگان ها میبره نصیحت میکنه که بچه خوبی باشه .
    در نتیجه دوماه طول می کشه که قدرت منتقل بشه.
    اینجا ایران است.

  • ناشناس
    0

    شاید در ایران رییس جمهور تشریفاتی است چون وزرا باید یا معرفی شده باشند و یا مجلس تایید کند و ضمنا به نظر میرسد دست فرمان مخبر هم بد نیست!!!

  • مهدیان
    0

    باید فرصت کافی برای قبلی ها ، برای عزل و نصب های دلخواه و همچنین جابجایی ردیف بودجه و احیانا بخور بخور های بایسته وجود داشته باشه !؟ ضمنا انجا انگلیسه ، نفت که ندارند ، همه چیز حساب و کتاب دارد حتی استفاده نابجا از یک بطری اب ! اما اینجا به یک باره و در کسری از ثانیه می توان دلکل نفتی را هاپولی کرد !!! پس فرصت باید باشد ! ثانیا عجله کار شیطونه .

  • ناشنای
    0

    اونا بی دین هستن ولی ما دینداریم و در اینجور کارها با نظارت و امانتداری بالا و دقیق انجام میشه تا از بیت المال به قرون حرام نشه برای همین زیاد طول می‌کشه