عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی:
بشار اسد تمام شد؛ ولی این آغازی برای ایران است/ خیلی صریح و روشن پاسخ داده شود که اشتباه کجا بود و چقدر هزینه دادیم؟/ سیاستگذارانی که به سخن منتقدان درباره خطرات گوش نکردند، میتوان به پاسخگویی طلبید؟
بشار اسد تمام شد؛ ولی این آغازی برای ایران است. اول از همه خیلی صریح و روشن پاسخ داده شود که اشتباه کجا بود و چقدر هزینه دادیم؟ در مرحله دوم باید ببینیم بقیه سیاستهای جاری تا چه اندازه از مبانی و این الگوی خطا تبعیت کرده است.
عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی در مقاله ای با عنوان «پایان اسـد آغازی برای ما» در روزنامه هم میهن نوشت: چرا برخی از اصحاب قدرت سخنان بدیهی را نمیشنوند، ولی از سخنان بیربط و خیالی و بیمبنا استقبال میکنند؟ سخنانی که درباره سوریه و دفاع از حضور ایران در آنجا زیاد گفته شد. آیا سیاستگذاران ایران یک لحظه هم به این صرافت نیفتادند که درباره سیاست خود در سوریه به نظرات منتقدان هم توجه کنند و فقط حرفهای غیرعقلانی طرفداران کمدانش را نشنوند؟
مگر همه منتقدان دشمن و بدخواه شما بودند؟ اگر قدری گوش میکردید، امروز با چنین وضعی مواجه نبودیم که همه شما مهر سکوت بر لب زدهاید و کوچکترین توضیحی درباره اتفاقات سوریه نمیدهید که فقط طی یک هفته همه سرمایهگذاریهای سیاسی، اقتصادی و نظامی دود شد و به هوا رفت.
مشکل اول؛ نداشتن رسانه به معنای واقعی است. همین شنبهشب مهمترین کارشناس سیاست خارجی و داخلی صداوسیما میگفت که سقوط دمشق به این راحتی نیست؛ درحالیکه ساعتها پیش از آن چند منبع خبری خروج اسد از سوریه را اعلام کرده بودند و دمشق عملاً سقوط کرده بود. این تحلیل همه را به یاد سعیدالصحاف، وزیر تبلیغات صدام حسین، میاندازد که نیروهای بیگانه تا پشت ساختمانش آمده بودند و او میگفت آنها را اسیر کردهایم. بعد هم خودش را تسلیم کرد.
یا آن مجری مشهور تلویزیون درحالیکه نیروهای مخالفان بهسوی دمشق و کاخ ریاستجمهوری سرازیر بودند و از بشار اسد هم خبری نیست، میگوید: «کجا سوریه برگشته به ده سال قبل؛ حالا یک بخشی از حلب رو فقط گرفتهاند!» با چنین رسانهای که مجریان و کارشناسانش حرفهای بیپایه و خلاف واقع را تکرار میکنند، نمیتوان آگاهی جمعی و مفیدی تولید کرد و بیش از همه سیاستگذاران را دچار گمراهی و اشتباه میکند.
کارشناسان زیادی بودند که حداقل به نحوه حضور ایران و سیاستهایش در منطقه و سوریه نقد داشتند، ولی هیچگاه مجال اظهارنظر در رسانه رسمی را نیافتند چون تصمیم خود را گرفته بودند و حوصله پاسخگویی به نقدهای مزاحم سیاستهای خود را نداشتند. بدون تردید باید گفت که نظام رسانهای رسمی و بهطور مشخص صداوسیما نقش مهمی در شکلگیری این وضعیت ناخوشایند داشته است. اگر آزادی بیان رعایت شده بود، خیلیها میتوانستند با استدلالهای خود مردم و سیاستگذاران را قانع کنند که تغییر رفتار دهند.
مشکل دوم؛ رویکرد غیرعلمی به موضوع سیاست خارجی است. سیاست خارجی عرصه اعتماد و رفاقتبازی نیست. آنجا میدانی برای تامین منافعملی است. اگر این نگاه را داشته باشیم، دیگر به اینجا نمیرسیم که یک مقام سابق نظامی پس از خراب شدن اوضاع بگوید که: «ترکها و بعضی از کشورهای عربی دو ماه قبل تضمین داده بودند که هیچ اتفاقی در سوریه نمیافتد.» و بعد بگوید که ما را فریب دادند.
مگر تضمین شفاهی اعتباری دارد؟ تضمین کتبی هم بیاعتبار است؛ چه رسد به شفاهی. فریب در سیاست خارجی یک قاعده رفتاری است. مگر کودک هستید که فریب بخورید؟ فریب خوردن در سیاست خارجی عذر بدتر از گناه است.
مشکل سوم؛ تنهایی ایران است. تنهای تنها. ظاهراً همه طرفهای ذینفع میدانستند که در سوریه چه اتفاقی رخ خواهد داد جز ایران. در ایران حتی یک نفر نیز از این خواب خوش و در واقع آشفته بیدار نشده بود تا اعلام خطر کند. کافی است به این خبر وزارت خارجه روسیه توجه کنیم که: «بشار اسد پس از مذاکره با تعدادی از شرکتکنندگان در درگیری سوریه، ریاستجمهوری و سوریه را ترک کرد و دستور انتقال مسالمتآمیز قدرت را صادر کرد.»
آن دیگری در مقام خبرگزاری نیروی نظامی برای توجیه شکست، مسئولیت را به گردن بشار اسد انداخت و نوشت: «رئیسجمهوری سوریه به اندازه کافی به توصیههای جمهوری اسلامی در خصوص «مردمسالاری و دفاع مردمی» توجه ننمود.» اینها عوامل و ریشههای توجیهگری سیاستهای نادرست است.
ولی شاید مهمترین علت اتخاذ سیاستهای پرهزینه، عدم پاسخگویی و شفافیت است. هنگامی که قدرت داشته باشیم و در کنار آن پاسخگو نباشیم، نتیجه منطقی آن بینیازی از نظر کارشناسان و واقعیات عینی و علمی است.
امروز که بشار اسد فقط طی چند روز سقوط کرد امری بدیهی به نظر میآید. شاید در گذشته برخی تصور میکردند که این رژیم ماندگار است، ولی همیشه افراد تیزبینی هستند که سیاستگذاران را از خطرات احتمالی آگاه کنند و انذار دهند؛ ولی اگر گوش نکردند آیا میتوان آنان را به پاسخگویی طلبید؟
بشار اسد تمام شد؛ ولی این آغازی برای ایران است. اول از همه خیلی صریح و روشن پاسخ داده شود که اشتباه کجا بود و چقدر هزینه دادیم؟ آیا ممکن است گروهی معتبر و کارشناس مستقل تشکیل شود و به این پرسش پاسخ دهند؟ اگر نه، بدانید که در جهل و اشتباه مرکب قرار داریم.
در مرحله دوم باید ببینیم بقیه سیاستهای جاری تا چه اندازه از مبانی و این الگوی خطا تبعیت کرده است. قدرت حقیقی در پیروزیها تجسم پیدا نمیکند؛ در نحوه مواجهه با شکستها و اصلاح رویکردهاست که نمود مییابد.
پاسخگویی کیلو چنده مگه پول دادن از کسی اجازه گرفتن که الان پاسخ بدن ابنجا ایرانه ها .
ادمهای بی خاصیت همه جا هستند ولی صدا و سیما 99درصد بی خاصیت هستند
دیدی یک پول هزینه می کند زحمت می کشد ولی یکی از راه می رسه مفت بی دردسرهمه را صاحب میشه الان اینه
دنیای سیاست دنیای گرگها زیرکها منفعت طلب هاست افراد احساساتی و پخمه و بیسواد جایی درسیاست ندارند همه کشورهای انقلابی چند سال بعد از انقلابشان دیپلومات های ورزیده و آشنا به مسایل بینالملل پرورش دادند تا مواقع حساس قافیه رو نبازند ! ویتنام چین روسیه امریکای جنوبی .. ما یک آقای ظریف رو آنقدر توسرش میزنیم که به غلط کردن بیفتد !!!!! اونوقت میخواهیم برا همه عالم هم نسخه بپیچیم !
پول وهزینه که ۴۵ سال از جیب مردم دادیم
جوانانمان که از بین رفتند
خانواده هایی که بی سرپرست شدند
اینها را کی جواب می دهد
شايد مفسريني هم داشتيم كه به خوبي مي توانستند و مي دانستند چه حوادثي در سوريه در حال وقوع است ولي خلاف راي و خوشايند مسئولين جرات ندارند تفسيري بكنند .
شریعتمداری را بیاورید تا پاسخ دهد رسایی و دارو سته تندرو مجلس اش پز
به کدام بی سیاستی پاسخ داده شده که این یکی دومیش باشه
در این چهل سال اگر اشتباهی ویا خطایی از یک مسول ویا رییس اداره ونهادی انجام می شد نه تنها که ان را به گردن نمی گرفت به اشخاص ودیگران مربوط میکرد وحتی یک معذرت خواهی خشک وخالی هم نمی کرد وکسر شان خودش می دانست وطلب کارهم میشد چون فرهنگ سازی نشده است وافرادی در این پست ومقام هستند که لیاقت وسواد این کار ا نداشته اند ودر محیط های بزرگ شدهاند که از همه طلب کار هستند چه توقع دارید در این مدت چهل سال یک نفر عزل ویا توبیخ شده باشد بر عکس پستهای بالاتر هم گرفته است چه در مجلس وجاهای دیگر حال در این قضیه هم دست بالا را میگیرند که عقب نمانند وخودشان وطیف تندرو خودشان را مبرا وبی گناه جلوه دهند وبه دیگرا ن حتی حمله مکند و پاچه هم می گیرند که چرا دیر کردید و فلان وفلان اما همه مردم همه چیز را می دانند ودرک میکنند که مشکل از کجا بود با این همه رسانه های جمعی دیگه قدیم نیست که هرکه هرچه بگوید به سادگی باور کنند نسل تغییر کرده اما اینها هنوز در عالم دیگر سیر میکنند. ودر توهم هستند شاید روزی اگر دلشان خواست وقبول کنند بفهمند که شاید دیگر دیر شده باشد
ترکیه، آمریکا و اسرائیل؛ برندگان تحولات سوریه هستند
اول خودت باید جواب دهی که او زمان در سازمان اطلاعات بودی
بازی با تروریسم اشتباه بزرگ ترکیه در سوریه است /آمریکا و صهیونیستها تروریستها را سفیدشویی میکنند
بازی با کارت تروریسم توسط آنکارا خطای بزرگی است که در آینده به ضرر ترکیه تمام خواهد شد و تجربه نشان داده که استفاده از تروریسم به عنوان ابزار سیاسی زیانهای بیشتری به همراه دارد.
آمریکا و صهیونیستها تروریستهایی که در راستای اهدافشان قرار دارند را همکار خود میدانند و این سیاست یکی از اشتباهات بزرگ در روندهای سیاسی بینالمللی است که به زیان کشورهای منطقه خواهد بود.
کشورهای منطقه نگران تبدیل سوریه به پناهگاه تروریستها هستند و برخی از آنها از وضعیت کنونی ناراضی هستند و رسیدن به توافق در سوریه کار سختی است و باید نظم جدیدی در این کشور شکل بگیرد.
چرا واقعیت گفته نمیشه فقط از هزینه گفته میشه چرا به مردم نمیگید ما در سوریه سرباز پیاده نظام و در خدمت روسیه بودیم و روسیه پایان ماموریت صادر فرمودند
خیانت این چندین سال مستعمره روسیه بودن با این حجم هزینه مادی و معنوی که هیچ دستاوردی به جز دشمنی تمام مردم منطقه با ایرانیان که تا دهها شاید صدها سال این کینه مسلمان و عربها از مردم ایران بر طرف نمی شود و نسل های بعد باید تاوان این سرسپردگی به روسیه پس بدن گذشت زمان و تاریخ این راه ثابت خواهد کرد
یکی از ننگهای تاریخ ثبت خواهد شد
اگر ایرانی هستید و دلتان برای اینده فرزندانتان میسوزد و غیرت داشته باشید میفهمید چه بر سر این مملکت اومده
خلاصه که زکی!
آن شخصی که این اشتباهات و هزینه ها را بر مردم و کشور ایران وارد کرده در برابر اعمال خود هیچوقت پاسخگو نبوده است.
کاملا حرفش و تحلیلش درسته. این نظر همه مردم ایران است. اگر قدرتمداران تندرو شکی در این مورد دارند یک نظرخواهی ملی یا رفراندوم در خصوص سیاست خارجی کشور بگذارند تا همه چیز روشن شود.
آن کسی که مدام بر طبل بیداری اسلامی در منطقه میکوبید و خودش در رفاه بود باید پاسخگو شود.
بهار عربی و بهار خاورمیانه(نه بیداری فلان،چرا الکی وقایع را جعل و تحریف می کنید)،انشا الله نسیم آن به ما هم خواهد رسید
حاجی حرفات و تحلیل هات درسته اما اولین اشتباه را خودت با دوستانت انجام دادید
ول کم آقا! کدام پاسخگویی؟؟؟ والله یارو باغ ازگل عیب میکند و در نماز جمعه دنده پهن از قناعت میگوید....حالا فکر میکنی چه پاسخی میدهند پاسخگو شوند؟
مسئله جنگ با داعش را که کنار بگذاریم زیرا باید آنها سرکوب ونابود می شدند درادامه هزینه کردن از رنج وفلاکت ملت کاربسیار غلطی بود وادامه این سیاست منجربه نابودی خود کشور خواهدشد شک نکنید ملت درحال انفجار هستند
رسایی ثابتی شریعمتداری دقیقا کجایید
دارند برای منافع امثال تو تو مجلس حرص میخورند
سر انجام نظام مستقر بهتر از سرانجام اسد نخواهد شد شک نکنید
استعفا و دادگاهی بعد اعدامشان کنید چون این بی مسئولین بچههای مردم را بخاطر اعتراض به وضع موجود اعدام کردند.اما خودشان کل سرمایه ایران را باد هوا کردند
من شک دارم موشکهای که به حرم زینب زدند داعش بود. فقط بهانه برای مدافعان بشار