انتقال پیام میان ایران و دولت ترامپ؛ کانال ارتباطی چه کشوری بود؟
برخی منابع خبری از انتقال پیام میان دولت ایران و تیم ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا خبر میدهند.
پیش از به قدرت رسیدن ترامپ، عباس عراقچی وزیر خارجه ایران گفته بود بر اساس منافع ملی مذاکره میکنیم و برای ایران فرقی ندارد چه کسی در آمریکا در قدرت باشد.
رسانه عراقی «بغداد الیوم» به نقل از یک منبع نزدیک به دولت ایران مدعی شده که «ایران در روزهای گذشته پیامی را از دولت منتخب آمریکا از طریق عمان که از کانالهای مهم در تبادل پیامها بین تهران و واشنگتن محسوب میشود، دریافت کرد.
این منبع روز یکشنبه به بغداد الیوم گفته است که: پیام دونالد ترامپ به مسئولان ایرانی شامل آمادگی او برای مذاکره با تهران و امکان رسیدن به توافق هستهای غیر از توافقی است که در سال ۲۰۱۵ حاصل شد و ترامپ سال ۲۰۱۸ از آن کنارهگیری کرد.
این منبع ایرانی گفت: ترامپ بیشتر از چند ماه برای دریافت پاسخ مسئولان ایرانی درباره آمادگیشان جهت مذاکره در پروندههای مختلف از جمله پرونده هستهای منتظر نخواهد ماند. پیام آمریکا نشان میدهد ترامپ برای مذاکرات مستقیم و در سطح عالی با ایران در اوایل فعالیت خود بسیار جدی است. اگر ایران قبول کند احتمال توافق وجود خواهد داشت، اما چیزی وجود ندارد که تضمین کند در صورت حصول توافق، آمریکا به آن پایبند خواهد ماند.
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی دولت بایدن نیز روز گذشته اعلام کرد که امیدوار است ترامپ از فرصت کنونی ایجاد شده برای دستیابی به توافقی با ایران استفاده کند. فرصتی وجود دارد که امیدوارم ترامپ از آن برای دستیابی به توافقی که جاهطلبیهای هستهای ایران را محدود میکند، بهویژه با توجه به ضعف فعلی ایران، استفاده کند!
وی در ادامه گفت: صداهایی در ایران وجود دارد که آشکارا خواستار دستیابی به سلاح هستهای پس از سقوط دولت اسد هستند. من به تیم ترامپ در مورد خطر برنامه هستهای ایران توضیح دادم و در مورد آن با اسرائیلیها مشورت کردم.
«حسین موسویان» دیپلمات پیشین ایران نیز در خصوص موضوع گفتگوی ایران و آمریکا معتقد است: ترامپ ظرف حدود یکماه دیگر رسماً آغاز به کار میکند. احتمال این وجود دارد که او در ابتدای کار برای گفتوگوی مستقیم و سطح بالا با ایران اعلام آمادگی کند. اگر ایران بپذیرد و گفتوگوهای جامعی آغاز شود، احتمال توافق وجود دارد با اینکه هیچ تضمینی نخواهد بود که حتی در صورت توافق، امریکا بدان پایبند باشد. چنین تضمینی را امریکا به هیچ کشوری در قراردادهای دوجانبه و بینالمللی نداده است. منتهی اگر واقعبینانه بنگریم کشورها برای تأمین منافع ملی خودشان و در شرایط خاص در انتخاب بین بد و بدتر تصمیم میگیرند. البته اگر توافق جامع باشد به پایداری آن میتوان بیشتر خوشبین بود. اگر توافق تکموضوعی باشد، احتمال بدعهدی امریکا بسیار زیاد خواهد بود.
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز شامگاه جمعه و درخصوص برنامه هستهای به شبکه مصری الغد گفت: ما همچنان منتظر تصمیم طرفهایی هستیم که با آنها وارد مذاکرات شدیم که این طرفها سه کشور اروپایی، چین، روسیه و طرف آمریکایی بود که از این گروه خارج شد.
عراقچی گفت: ما نسبت به مسالمت آمیز بودن پرونده هستهای خود اطمینان کامل داریم و مانعی برای مشارکت دادن دیگران نداریم و حتی بعد از عقبنشینی آمریکا از مذاکرات، ما به هیچ وجه میز مذاکرات را ترک نکردیم و همواره آماده ورود به مذاکرات شرافتمندانه بر اساس احترام و منافع متقابل هستیم.
وی همچنین در یادداشتی در روزنامه النهار لبنان نوشت: از نگاه جمهوری اسلامی ایران؛ احیای برنامۀ توافق هستهای و زنده نگاه داشتن روح اعتماد و وفاق میان یکایک اعضای ۵+۱ راهکار مناسب برای آغاز مرحلهای تازه و دستیابی به نتیجهای مثمرثمر است.
وی گفته است: درباره این دوره ریاستجمهوری ترامپ باید منتظر نشانههای بیشتر بود. برای این دوره پیشرو برخی کلمات و تصمیمات مطرح میشوند که باید در ارزیابی جهتِ پیشبینی به آنها توجه نشان داد.
پیش از به قدرت رسیدن ترامپ، عباس عراقچی وزیر خارجه ایران گفته بود بر اساس منافع ملی مذاکره میکنیم و برای ایران فرقی ندارد چه کسی در آمریکا در قدرت باشد.
اخیرا هم علی لاریجانی مشاور رهبر انقلاب در گفتوگو با سایت Khamenei.ir خطاب به دولت ترامپ گفته است: «دو تا راه بیشتر پیش رویتان ندارید؛ یکی برگردید به همان برجامی که تصویب شده -خب ایران همیشه به شما گفته بیایید برگردید اشتباهتان را حل کنید البته خسارتهای ما را هم باید یکجوری تأمین کنید. یک راه دیگرش هم این است که خیلی خب، قبول ندارید؟ چون شنیدم دولت جدید ایالات متحده گفته «ما آن برجام را اصلاً قبول نداریم، چون ایرانیها سر ما را کلاه گذاشتند!» آن وحی منزل نیست، خب بیایید سر موضوع جدید: شما میگویید «ایران هستهای را ما قبول داریم. به سمت بمب نرود عیب ندارد!»؛ ما غنیسازی در این حد داریم، خب بیایید توافق کنید که ایران یک شروطی دارد برای این امر با توجه به تجربهی گذشته ما به سمت بمب نمیرویم، شما هم شروط ما را بپذیرید. توافق بعدی بکنید؛ بنابراین ما توصیه نمیکنیم شما رفتار غلط قبلیتان را دنبال کنید. ولی بههرحال این هم یک راهحل است. بیایید از این راهحل استفاده کنید.»
لاریجانی همچنین تأکید کرده است که ۱-در موضوع هستهای، آمریکا توافق قبلی (برجام) را بهم زد و از آن خارج شد و از این طریق به ایران خسارت وارد کرد؛ ۲- ایران غنیسازی خود را آغاز کرد و درجهی خلوص را به بالای ۶۰٪ رساند؛ ۳- دو طرف در موقعیت جدید قرار دارند، اگر مسئولان جدید آمریکا میگویند در موضوع هستهای ایران صرفاً با سلاح هستهای مخالفاند باید در ازای این امر شروط ایران را بپذیرند و امتیاز لازم منجمله «جبران خسارات ایران» و نظایر آن را قبول کنند تا توافق جدید بهدست آید نه اینکه یک طرفه امریه صادر کنند نظیر تصمیم آنان در آژانس!»
البت صلح بهتر از جنگ با آمریکا است