تغییر سیاست منطقه‌ای ایران

مجموع وقایع و اظهارنظر‌ها نشان می‌دهد که کشور‌های منطقه به خصوص آنهایی که در لایه حاکمیت و ملت با ایران ارتباط گسترده‌ای داشتند دیگر تمایلی به ادامه وضعیت پیشین نشان نمی‌دهند.

تغییر سیاست منطقه‌ای ایران

سرعت تحولات در خاورمیانه پس از وقوع حمله هفت اکتبر به قدری بالاست که گاهی از تنظیم کردن خود با آنها، عقب می‌مانیم. نمی‌دانیم یحیی السنوار اگر زنده بود و به قبل از این تاریخ برمی‌گشت باز هم این عملیات را اجرا می‌کرد یا نه. اما این را می‌دانیم که هفت اکتبر چهره منطقه را تغییر داد. ایران نیز به عنوان یکی از کشور‌های منطقه که از قضا یکی از تاثیرگذارترین آنان نیز هست، با این تغییرات روبروست. مجموع وقایع و اظهارنظر‌ها نشان می‌دهد که کشور‌های منطقه به خصوص آنهایی که در لایه حاکمیت و ملت با ایران ارتباط گسترده‌ای داشتند دیگر تمایلی به ادامه وضعیت پیشین نشان نمی‌دهند. 

این تغییر نگاه را می‌توانیم در سه کشور لبنان، سوریه و عراق مشاهده کنیم. دلیل به وجود آمدن این زاویه دید نیز در هر کدام از آنها متفاوت است. نظام سیاسی در سوریه عوض شد، لبنان به تازگی از جنگ با اسرائیل خلاص شده و عراق تمایلی ندارد به محل منازعه تبدیل شود. موضع سوریه و لبنان به طور علنی و مشخص اعلام شده، اما عراق همچنان در حد گمانه‌زنی و کنار هم قرار دادن تکه‌های پازل باقی مانده است. 

طی چند هفته گذشته چه اتفاقاتی رخ داد؟ جریان حاکم بر سوریه در اظهارنظر‌های مختلف از سطح احمد الشرع تا وزیر خارجه دولت موقت خواستار تغییر رویکرد ایران نسبت به این کشور شد. ایران چرا در سوریه حضور پیدا کرده بود؟ می‌توانیم برای این حضور حداقل دو دلیل پیدا کنیم که عبارتند از حفظ اسد در حکومت به عنوان یک متحد مهم و جلوگیری از سرایت تروریسم تکفیری به کل کشور‌های منطقه. پیش از این نیز باید به این توجه کنیم که ایران با درخواست رسمی دولت سابق سوریه در این کشور حضور پیدا کرد. حالا آن دولت در سوریه وجود ندارد و تحولات داخلی آنان نیز به ایران ارتباطی پیدا کند. دلیل اول از بین رفته و همین کفایت می‌کند که ایران حضور و تاثیری مانند گذشته در سوریه نداشته باشد. دولت مستقر این خواسته را از ایران دارد.

در لبنان نیز وضعیت به همین منوال است. ایران از جریان مقاومت در این کشور حمایت همه‌جانبه‌ای داشت. اگر چه لبنان کشور ۷۲ ملت و همواره غیر از ایران محل نفوذ کشور‌های خارجی از جمله آمریکا، فرانسه، سوریه اسد و عربستان بوده، اما در حال حاضر از مواضع سیاستمداران لبنانی مشخص است که آنها نیز نمی‌خواهند که نقشِ پیشین ایران ادامه پیدا کند. شامگاه پنجشنبه نیرو‌های امنیتی لبنان در فرودگاه رفیق حریری بیروت هواپیمای ایرانی و چمدان‌های مسافران را وجب به وجب تفتیش کردند و حتی کیسه سیاسی همراه دیپلمات‌ها جنجال‌برانگیز شد. به گفته بسام مولوی وزیر کشور لبنان، روز جمعه هم یک هواپیمای ایرانی دیگر همراه مسافرانش تفتیش شد و این روند ادامه خواهد داشت. دولت لبنان نیز نمی‌خواهد رویه سال‌های گذشته ادامه پیدا کند. 

اخبار حاکی از آن است که محمد شیاع السودانی اواخر این هفته به تهران سفر می‌کند. هدف سفر السودانی فعلاً در حد گمانه‌زنی باقی مانده است. دو گمانه در این خصوص مطرح می‌شود: تلاش برای اقناع ایران جهت تغییر راهبرد منطقه‌ای و رساندن پیغام هیئت حاکمه سوریه به تهران. مهم‌ترین دغدغه عراق در حال حاضر این است که به شرایط سال‌های گذشته و دوران بحران تروریسم برنگردد. همچنین نگران حمله اسرائیل و آمریکا به خاطر فعالیت گروه‌های مقاومت است. به همین دلیل تلاش می‌کند راهی برای خروج از این وضعیت پیدا کند. 

شرایط خاورمیانه به وضوح تغییر کرده است. تحرکات منطقه‌ای و فرامرزی ایران طی دهه‌های گذشته با توجه به این که با منافع کشور‌های منطقه هم‌پوشانی داشت از سوی برخی جریان‌ها مورد استقبال قرار می‌گرفت. اما امروز به نظر می‌رسد که کشور‌ها در حال تغییر مسیر هستند و از ایران نیز می‌خواهند که این تغییر راهبرد را مد نظر قرار بدهد. ایران باید خود را با شرایط جدید هماهنگ کند که منطقه بتواند از این وضعیت عبور کند اگر نه، خاورمیانه همچنان در بحران باقی خواهد ماند.

منبع: فرارو
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 12
  • ناشناس
    1

    نقشه گربه در جهان اهمیت خودش را از دست داده بخاطر دین وسیاست

  • مجید نور
    0

    لطفا تا عراق و لبنان دور مون نزدن ؛ به خودمون بیایم و تعقل کنیم

  • چای دبش باغ ازگل
    1

    قله همینجاست مسافران عزیز ب قله خوش آمدید آخ واویلا لیلی دوستدارم خیلی تو لیلی من مجنون مبادا روزی در هوسی باشی مبادا روزی مال کسی باشی آخ واویلا لیلی تنها شدن خیلی ز خیمه قلبت منو نکن بیرون واویلا لیلی دوستدارم خیلی هله هله هله هله

    نظرات شما -
    • یزدی
      0

      همیشه درست و عالی میگی.قله را اصلا فراموش کرده بودم .از کوه افتادن دره.از دره رود بردشان دریاودر دریا موج سواری .کمی دیگه میشن غواص و بعد ....

    • ناشناس
      0

      شب دراز است و قلندر بیدار.

    • چای دبش باغ ازگل
      0

      حتماً قلندر خودتی

  • ناشناس
    2

    دل بستن به عرب جماعت خودکشی است.اهل کوفه مصداق خوبی برای اعراب

  • تخت جمشید
    0

    من مرد تنهای شب م تنهای تنها بی فکر فردا

  • حدی
    0

    رویکرد سیاست خارجی ایران باید عوض شود وگرنه مجبورش خواهند کرد

  • بهرام
    0

    بحران اصلی خاورمیانه خود ما هستیم راهبردهای اشتباهی در بیست سال گذشته فقط هزاران میلیارد دلاری را که می شد صرف توسعه و زیر ساخت های کشور کرد دود شد و هوا رفت درسته خیلی دیر شده و شاید دیگر امیدی نباشد اما این مردم اینقدر نجیب و باحیا و کم توقع هستند که به حرمت خون پاک ترین جوانانشان که در دفاع مقدس فدا کردند سردمداران حکومتی را ببخشند به شرطی که آنها از خواب غفلت بیدار شوند و فهمیده باشند شعارهای پوچ و تو خالی دیگر جای در دنیا کنونی ندارد و بزرگترین پشتوانه هر حکومتی نه موشک ، نه بمب اتم نه پول و نیروی نیابتی هست بلکه اعتماد و پشتیبانی ملت هست

  • علی
    0

    ۴۵ سال حق مردم ایران رو برای اهداف سیاسی به کشورهای متفاوت دادن آخرشم نه اون ها براشون موندن نه دیگه مردم قبولشون دارن

  • علیقلی
    0

    سوریان اخر کجا رفتند لبنان را چه شد