اهمیت عملیات ادلب در تحولات اخیر سوریه/ آیا این عملیات آخرین نبرد جنگ هفت ساله سوریه خواهد بود؟
پایگاه یورونیوز در گزارشی نوشته است که به موازات اعلام آمادگی دولت سوریه برای آغاز عملیات ادلب، جنگندههای روسیه روز سه شنبه چندین بار مواضع تروریستها را در ادلب هدف قرار دادند.
اما چرا عملیات ادلب مهم است؟ پیامدهای احتمالی آن چیست؟ یورونیوز برای پاسخگویی به این سوالات ضمن جویا شدن نظر کارشناسان، در هر بخش به نتایجی رسید که در زیر میآید:
- اهمیت عملیات ادلب
ادلب آخرین و اصلیترین پناهگاه باقی مانده تروریستها که سعی در سرنگونی دولت سوریه دارند، در سوریه است. این شهر تحت کنترل گروههای تروریستی از جمله گروه تروریستی تحریر الشام است.
آرون لوند، کارشناس امور سوریه در اتاق فکر بنیاد قرن میگوید: «مناطقی وجود دارند که تحت نظارت ترکیه هستند، اما در حال مبارزه با دولت نیستند. در واقع فقط مناطقی تهدیدی واقعی برای دولت سوریه به حساب میآیند که همچنان علیه دولت مبارزه میکنند.»
لینا خطیب، رئیس برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در چتم هاوس گفت:« از دست دادن آخرین پناهگاه تروریستها به معنای "پیروزی نظامی دولت سوریه بر مخالفان است.»
- پیامدها و عواقب
سازمان ملل نیز درباره امنیت سه میلیون سکنه ادلب به طرفین هشدار داده است.
- آیا عملیات ادلب، آخرین نبرد خواهد بود؟
بسیاری از کارشناسان ادلب را آخرین میدان جنگ تروریستها میدانند. اما خطیب بر این باور است که در حالی که این عملیات میتواند آخرین نبرد دولت سوریه با تروریستها باشد، اما "این آخرین نبرد جنگ سوریه نخواهد بود. "
لوند نیز با این نظر موافق است که اگرچه تصرف ادلب گامی مهم به سوی تثبیت پیروزی دولت است، اما فصل جدیدی از درگیریها را ایجاد خواهد کرد. وی درگیریهای جدید را در شمال غربی با نیروهای ترکیه، در مرزهای جنوب شرقی در همسایگی عراق با نیروهای آمریکایی و نیز شمال شرقی با نیروهای آمریکایی حاضر در میان کردها و نیز درگیری با تروریستهای شکست خورده پیش بینی میکند. در این بین مناطقی هم هستند که هنوز خارج از کنترل دولت سوریه قرار دارند: مانند برخی منابع نفت و گاز.
وی افزود: «مبارزه همچنان ادامه خواهد داشت، اما احتمالا نه به شدت و وسعت قبل. در این مرحله مبارزه سیاسیتر، دیپلماتیکتر و از طریق تحریمهای اقتصادی صورت خواهد گرفت. باید توجه داشت که این پایان جنگ در سوریه نخواهد بود، اما پایان آن چیزی است که از سال ۲۰۱۱ آغاز شده است.»
- عدم قطعیت
با این حال، لوند گفت: پیامدهای این جنگ عمدتا به خواست دولت سوریه بستگی دارد. چرا که دمشق، نسبت به گروههای تروریست در منطقه "بسیار قدرتمندتر" است. در این مورد نحوه برخورد سوریه با نیروهای ترکیه حاضر در منطقه و روسیه متحد سوریه بر ابعاد پیچیدگی موضوع میافزاید. اما در این مورد احتمال دستیابی به راه حلی که به صلح بیانجامد دور از انتظار نیست.
منبع: باشگاه خبرنگاران
729