دلایل ناخن جویدن در بزرگسالان و درمان
اگر از خیلی از مردم پرسیده شود که ناخن جویدن چه علتی دارد احتمالا همه آن ها این رفتار را ناشی از اضطراب تلقی می کنند. اما تحقیقات جدید نشان می دهد که این رفتارهای تکرار شونده مانند ناخن جویدن علتی به جز اضطراب دارد.
مطالعاتی که در مجله رفتار درمانی و آزمایشات روانپزشکی منتشر شد حاکی از این مطلب است که این رفتارها ریشه در کمال گرایی فرد دارد.
کمال گرایی باوریست که که در آن باید تمام کارها را به شیوهای وسواسی کامل انجام داد و غیر از آن مورد قبول نیست.
از دیدگاه پاتولوژی، کمالپرستی اختلال شخصیتیی مربوط به حالت وسواس و اجبار است که در آن اگر انجام کاری یا نتیجه کاری کمتر از کمال باشد، مورد قبول فرد قرار نمیگیرد.
در چنین حالاتی باورهای یاد شده غیر سالم هستند و روانشناسان از چنین افرادی به عنوان کمالطلبان نابهنجار یاد میکنند.
پارکر محقق دانشگاه جان هاپکینز، تعریف سادهای از کمالطلبی دارد. او میگوید: انسانهای کمالطلب، فشاری دائمی برای حرکت به سمت هدفهای غیرقابل دستیابی در درون خود احساس میکنند. آنها ارزش خودشان را با کارایی خودشان و دستاوردهایشان میسنجند.
بنابراین این افراد زمانی که نمی توانند به اهداف کمال گرایانه خود برسند دچار حس نارضایتی، سرخوردگی و بی حوصلگی می شوند.
بنابراین ناخن جویدن ناشی از اضطراب نیست بلکه نوعی سرخوردگی و استیصال می باشد!
در این مطالعه ۴۸ فرد مورد بررسی قرار گرفتند که نیمی از آن ها دارای رفتارهای تکرار شونده مانند ناخن جویدن بودند.
آن ها پرسشنامه هایی را که برای بررسی رفتارها و احساسات آن ها طراحی شده بود را پر کردند و در پایان کمال گرا بودن افرادی که ناخن می جوند نتیجه گیری شد.
این افراد بسیاری از اوقات ناراضی و سرخورده و ناراحت هستند چون یک آدم کمال گرا انتظارات و توقعات زیادی از خودش، دیگران و دنیای پیرامون دارد.
بنابراین با استفاده از رفتارهایی مانند ناخن جویدن در لحظه حس نا امیدی را از خود دور می کنند.
ناخن جویدن باعث می شود تا این افراد انرژی های ناشی از مقید بودن بیش از حد و اهداف کمال گرایانه شان را برای مدت کوتاهی آزاد کنند.
اما این احساس رضایت بسیار ناپایدار و کوتاه مدت است و همیشه یک ترس درونی از اشتباه کردن در آنها وجود دارد.
این افراد سرزنشهای درونی فراوانی دارند به همین دلیل همیشه در درون شان احساس گناه و سرزنش میکنند.
اثرات بالقوه نتایج مطالعه چیست؟
با اینکه ناخن جویدن یک رفتار نسبتا بی ضرر به نظر می رسد اما در طولانی مدت می تواند خطراتی برای فرد در پی داشته باشد.
ناخن جویدن می تواند موجب بروز عفونت، ضعف در دندان ها و تغییر شکل خجالت آور ناخن ها شود که فرد را وادار به مراجعه به روانپزشک کند.
اگر فرد بداند که این رفتار او ناشی از افکار کمال گرایانه است بهتر می تواند درمان شود و افکار خود را کنترل کند.
اگر فرد بداند که ریشه رفتار های او چیست بهتر می تواند احساس بی حوصلگی و سرخوردگی خود را کنترل کند و با ان ها مبارزه نماید.
نشانه های رفتاری افراد کمال گرا:
همیشه در تصمیمگیری مشکل دارند چون از اشتباه کردن میترسند. تصمیمگیری قطعی برای شان سخت است مثلاً وقتی میخواهند لباس بخرند بارها و بارها مغازههای مختلف را میبینند با دیگران مشورت میکنند بالاخره نمیتوانند به راحتی تصمیم بگیرند. از این که مورد انتقاد قرار بگیرند میترسند، وقتی انتقادی را میشنوند ناراحت میشوند. همانطور که از اسمش مشخص است، افراد این تیپ همیشه دنبال بهترینها هستند در حقیقت آدمهای آرمان گرایی هستند که خیلی برای شان مهم است خوب باشند. این افراد میخواهند همیشه در زندگی نقش پسر خوب یا دختر خوب را بازی کنند. دیگران نیز از اینگونه افراد انتظار دارند که همیشه آدم خوبه باشند، مثلاً والدین همیشه او را به عنوان پسر خوب یا دختر خوب میشناسند. همواره برای شان درست و غلط مهم است، یعنی همیشه میخواهند کارهای شان درست و بهترین باشد اگر زمانی بفهمند کار نادرست یا اشتباهی کردهاند، کاملاً به هم میریزند. همیشه یک ترس درونی از اشتباه کردن در آنها وجود دارد. این افراد سرزنشهای درونی فراوانی دارند به همین دلیل همیشه در درون شان احساس گناه و سرزنش میکنند. همیشه فکر میکنند، باید کاری انجام دهند که بهتر شوند. این آدمها در تمام طول زندگی شان به دنبال انجام کارهایی هستند که مفید باشد. این آدمها معمولاً از لحظات شان لذت نمیبرند و نمیتوانند در همان لحظه باشند یعنی همیشه در آینده به دنبال نتیجه هستند. تنها وقتی به نتیجه برسند احساس خوبی خواهند داشت که البته این احساس خوب موقت است چون وقتی نتیجهای به دست میآید دیگر تمام است و تلاش برای نتیجه دیگری آغاز میشود. مدام در حال ارزیابی خودشان هستند و مدام در ذهن شان در حال پرسیدن سوالهایی مانند من به اندازه کافی خوب هستم؟ یا من به اندازه کافی کار میکنم؟ یا… هستند یعنی همیشه در درون شان دادگاهی برپاست. بسیاری از اوقات ناراضی و سرخورده و ناراحت هستند چون یک آدم کما ل گرا انتظارات و توقعات زیادی از خودش، دیگران و دنیای پیرامون دارد. مرتب میزان پیشرفت شان را ارزیابی میکنند. همیشه نگاه شان این است که یا همه یا هیچ. یعنی فکر میکنند، تنها یک راه درست وجود دارد. برای این آدمها قوانین و چهارچوبها خیلی مهم است. آنقدر به دنبال بی نقصها و کاملها هستند که چندان از زندگی لذت نمیبرند. ذهن خیلی شلوغی دارند. نظم و هماهنگی و همیشه مرتب وبا برنامه بودن برای شان خیلی مهم است. قضاوت گرایی بیش از حد دارند. دلیل و برهان زیادی میآورند و سعی زیادی برای اثبات خود دارند، بدین معنا که کارهایی انجام میدهند درست و دیدگاههای درستی دارند. عصبانیتهای بسیار زیاد و خشمهای ناگهانی دارند. بسیار افراد تحمل ناپذیری هستند.
اگر فردی کمال گرا هستید باید بدانید که کمال گرایی همیشه خوب نیست و بیشتر اوقات موجب بروز مشکلات و ایجاد سرخوردگی می شود.
بنابراین بهتر است که به جای اینکه بخواهید همه چیز در بهترین حالت باشد تمام تلاش خود را بکنید و از تلاش خود راضی باشید نه از نتیجه کار!
همیشه همه چیز بر وفق مراد نیست!!
16
ممنونم از مطالب مفیدتون چون من همیشه در حال جویدن ناخون بودم و هستم و نمیدونستم علتش از چیه ولی الان متوجه حس کمالگرایی درونم شدم که همیشه همه بهم میگفتن و من قبول نمیکردم حرفشونو