آشنایی با برخی بیماریها که از طریق DNA به افراد انتقال پیدا میکند
بسیاری از افراد با وجود این که بسیاری از نکات مرتبط با سلامتی را رعایت میکنند، باز هم دچار بیماریهای مرتبط با ژنتیک میشوند. این بیماریهای شایع در DNA قابل تشخیص هستند.
برخی بیماری ها از طریق ژنتیک و با کمک DNA به افراد انتقال پیدا می کنند. اما این به این معنی نیست که اگر کدهای ژنتیکی شما حاوی این بیماری نبود الزاما در برابر این بیماری مشخص واکسینه شده اید.
در ادامه به معرفی برخی بیماریها می پردازیم که از طریق کدهای ژنتیکی به افراد منتقل می شوند:
سرطان پستان
آزمایش ژنتیک بخشی از غربالگری سرطان پستان است و نشان می دهد بانوان حامل جهش ژن BRCA1 و BRCA2 هستند یا خیر. این جهش ها با ابتلا به سرطان پستان مرتبط است که شایع ترین سرطان بین زنان در سراسر جهان است.
سندرم لینچ
در سال 2018، محققان، آزمایش ژنتیکی جدیدی را برای مقابله با سندرم لینچ، شایع ترین شکل سرطان ارثی روده بزرگ ایجاد کردند. با انجام آزمایش خون، پزشکان قادر هستند در اکثر موارد به شکل قاطع تشخیص دهند که آیا بیمار در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری است یا خیر.
سندرم گیلبرت
سندرم گیلبرت، یک بیماری نسبتاً نادر است که 3 تا 7 درصد از جمعیت را تحت تأثیر قرار می دهد. این بیماری سطح بیلی روبین در ارگانیسم را افزایش میدهد. این بیماری ارثی معمولاً از طریق بررسی وضعیت خون قابل تشخیص است، اما پزشکان برای تأیید تشخیص آن نیز به آزمایش ژنتیکی نیاز دارند.
اختلال دوقطبی
در سال های اخیر، محققان چندین ژن مسئول اختلال افسردگی دوقطبی را کشف کرده اند. این بیماری، نوسانات جدی در خلق و خوی افراد ایجاد می کند. فردی که بستگان درجه یک وی از اختلال دوقطبی رنج می برد، 10 برابر بیشتر از افراد عادی به این بیماری مبتلا می شوند.
بیماری پارکینسون
فردی که دارای انواع ژنتیکی بیماری پارکینسون است، 2.5 برابر بیشتر از احتمال ابتلا به این بیماری رنج میبرد. شایع ترین نشانه ابتلا به پارکینسون، لرزش است.
منبع: انتخاب
24