مروری بر داستان تراژیک اولین نسل‌کشی تاریخ/ از کشتن حیوانات خانگی تا تجاوز به زنان/ چگونه آشوری‌ها همه مردم شوش را کشتند؟

در سال 645 ق.م آشوری‌ها به رهبری آشور بانی‌پال به شهر شوش، پایتخت ایلامی‌ها(عیلامی) حمله کرده و همه مردان این شهر را کشته و زنان را نیز به کنیزی بردند.

مروری بر داستان تراژیک اولین نسل‌کشی تاریخ/ از کشتن حیوانات خانگی تا تجاوز به زنان/ چگونه آشوری‌ها همه مردم شوش را کشتند؟

شاید بتوان امروز را یکی از ننگین ترین روزهای تاریخ دانست. در این روز بنای اتفاقی گذاشته شد که از ابتدا تا انتهای تاریخ را به سیاهی کشاند. هر چند کشتار و قتل و خونریزی از بدو خلقت انسان وجود داشت و کم کم به صورت سنتی مرسوم درآمد اما شاید بتوان تاریخ اولین نسل کشی ثبت شده در تاریخ و اسناد مکتوب را امروز دانست.

در روزی شبیه این در سال 645 ق.م آشوری‌ها به رهبری آشور بانی‌پال به شهر شوش، پایتخت ایلامی‌ها(عیلامی) حمله کرده و همه مردان این شهر را کشته و زنان را نیز به کنیزی بردند. مورخان کشتار شهر شوش را اولین نسل کشی ثبت شده در تاریخ می‌دانند.

جنگ بزرگ دو امپراتوری؛ آشوری‌ها علیه ایلامی‌ها

آشوری‌ها و ایلامی‌ها دو امپراتوری بزرگ خاومیانه بودند که از قرن 8 ق.م با یکدیگر رقابت تنگاتنگ و گاه خشونت باری داشتند. سرزمین آشوری‌ها و پایتختشان نینوا تقریبا در شمال عراق قرار داشت؛ نژاد سامی داشتند و به شدت جنگجو، شجاع و مبارز بودند. از طرف دیگر، ایلامی‌ها با نابودی سومری‌ها، اکدی‌ها و بابل توانسته بودند درغرب ایران و شرق عراق یک امپراتوری بزرگ و باشکوه به وجود آورده و پایتختشان یعنی شوش را باشکوه ترین شهر دنیا کنند.

با این حال، اشوری‌ها با گذشت زمان توانستند قدرتمندتر شوند. جنگاوری آنها و اتحادشان توسط شاهان جبار از آنها نیروی جنگی قدرتمندی ساخت. آشوری‌ها ابتدا ترجیح دادند در شمال فعال شوند. با پیروزی در این قسمت حتی توانستند بخشی از مصر را هم تصرف کنند(در زمان پادشاهی اسر حدون، پدر آشور بانی‌پال). با این حال، دیری نگذشت که نگاهشان به جنوب و ایلام افتاد و به شهر باشکوه شوش چشم دوختند.

در سال 669 ق. م آشور بانی‌پال به جای پدرش اسر حدون به تخت نشست. آشور بانی‌پال مانند پدرش جنگاور و باهوش بود. او ابتدا متوجه شمال شد. آشور با نیروهایش به شمال رفت تا شورش مصری‌ها را بخواباند. ایلامیان از این فرصت استفاده کرده به تاخت و تاز در بابل پرداختند و غنائمی از آنجا به دست آوردند. در همین حین، اورتاکو شاه ایلام درگذشت و برادرش (ته اومان) بر تخت نشست. همین تغییر پادشاهی نطفه نابودی ایلام را شکل داد. شاه جدید ایلام می‌خواست برادرزادگان خود را بکشد تا از شر رقبای احتمالی خلاص شود. به همین دلیل، 60 تن از شاهزادگان ایلامی فرار کرده و به دربار آشور پناه بردند و آشور بانی‌پال هم با آغوش باز از آنها پذیرایی کرد تا بتواند از جنگ خانگی استفاده کرده، ایلام را ضعیف کند. از طرف دیگر شاه ایلام با لحن تندی از آشور بانی‌پال خواست که فراریان ایلامی را به او پس دهد. آشور جواب رد داد و به حمایت از شاهزادگان ایلامی به شوش حمله کرد.

در اولین جنگ، آشوریان پیروز شدند ، اما پس از مرگ ته اومان، یکی از پسران اوتاکو یعنی اوممان آلداش را به عنوان شاه انتخاب کرده و با گرفتن غرامت فراوان به سرزمین خود بازگشتند. با این حال، طولی نکشید که بار دیگر بین این دو گروه جنگ درگرفت. آشوری‌ها دائما از ایلام باج می‌خواستند. در یکی از این موارد، آشور بانی‌پال از شاه ایلام خواست که تندیس نانای (یکی از الهگان بزرگ بابل و ایلام) را به نینوا بفرستد. در همین احوال، برادر آشور بانی‌پال که از جانب او حاکم بابل بود علیه او شورید. شاه ایلام که از آشور کینه گرفته بود از برادرش حمایت کرد. آشور بانی‌پال مدتی بعد به بابل حمله کرد و پس از کشتن برادر و غارت شهر به ایلامی‌ها نیز اعلام جنگ نمود.

در ایلام اوضاع خوب پیش نمی‌رفت. در مدت کوتاهی بیش از 4 شاه بر تخت نشسته و هر یک دیگری را از بین می‌برد. این ضعف داخلی اوضاع را به نفع آشوری‌ها کرد تا با خیال راحت شوش را تصرف کنند. آشور بانی پال ابتدا ترجیح داد نیروهایش را وارد درگیری مستقیم نکند. به همین دلیل یکی از طرفداران خود یعنی تام ماریتو را به تخت ایلام نشاند اما پس از شورش او علیه آشوری‌ها، تصمیم گرفت مستقیما به شوش حمله کرده و آنجا را با خاک یکسان کند.

غارت بزرگ شهر شوش؛ اولین نسل کشی تاریخ

روایات بسیاری در مورد کشتار شهر شوش وجود دارد. مورخین یونانی و مصری معمولا اهل اغراق هستند و داستان‌های عجیبی در مورد کشتار شهر شوش روایت می‌کنند. با این حال، مشخص است که فتح شهر شوش یک نسل کشی از جانب آشوری‌ها بوده است. خود اشور بانی‌پال در یکی از الواحش به خوبی فضای سیاه کشتار شهر شوش را ترسیم می‌کند:

"تمام خاک شهر شوش و شهر ماداکتو و شهرهای دیگر{ایلام} را با توبره به آشور کشیدم، و در مدت یک ماه و یک روز کشور ایلام را با همه پهنای آن، جاروب کردم. من این کشور را از چارپایان و گوسفند و نیز از نغمه‌های موسیقی بی‌بهره ساختم و به درندگان، ماران، جانوران و آهوان رخصت دادم که آن را فرو گیرند."

روایت است که آشور بانی‌پال و سربازانش تمام مردان شهر شوش را از دم تیغ گذراندند. برخی مورخین نوشته اند که آنها حتی به سگ‌های شوش نیز رحم نکرده و حیوانات ایلامی‌ها را نیز از بین بردند. آشور بانی‌پال دستور داد تمام خانه‌های شهر خراب شود. سربازان اجازه کشتار، غارت و تجاوز یافتند. معابد شهر غارت شد. تندیس نانای و سایر ایزدان سنتی ایلامی‌ها به نینوا و سایر شهرها فرستاده شد و این اتفاق بیش از هر چیزی برای ایلامی‌ها سخت آمد. آشور بانی‌پال دستور داد قبر شاهان ایلام را شکافته و استخوان‌ها را به آتش زده یا برای تحقیر به ارابه ببندند. تام ماریتو پس از دستگیری به ارابه بسته شد و او را تا شهر نینوا بر زمین کشیدند. جنازه اش را در دروازه شهر گذاردند تا به اصطلاح نماد پیروزی و ظفر اشوری‌ها باشد.

معمولا در جنگ‌ها آنچه بر سر کودکان و زنان می‌آید سخت تر است. در جنگ شوش، بیشتر زنان از کارافتاده کشته شدند. زنان سالم و جوان و زیبا سرنوشت سخت تری داشتند. آشور بانی‌پال آنها را به عنوان کنیز بین سربازانش تقسیم کرد و سربازان این کنیزها را که بسیاری تا دیروز در ناز و نعمت زندگی کرده و خود سرور کنیزان بسیار بودند، با خود به خانه بردند.

جنایت شهر شوش به حدی بود که پس از آن دیگر کسی نامی از این شهر و تمدن ایلامی نشنید و این جامعه با مرگ تراژیک خود به تاریخ پیوست.

نابودی آشور

با این حال، به حکم بازیچه‌های فراوان چرخ بازیگر، دولت مقتدر آشور نیز تا ابد ماندگار نبود. پس از مدتی که آشور حاکم مطلق بین النهرین بود سرانجام اقوام مختلف مادها که از ظلم و حملات پیاپی سربازان آشوری به تنگ آمده بودند با یکدیگر متحد شده و در مقابل آشور ایستادند. در زمان قدرت گیری هوخشتره، مادها با بابلی‌ها متحد شده و به حران و نینوا حمله کرده و این شهرها را تصرف نمودند. همزمان مصری‌ها نیز از شمال به بقایای امپراتوری آشوری هجوم آوردند و در قرن 7 ق. م (سال 614) این امپراتوری از تاریخ حذف شد.

منبع: خبر فوری

38

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 28
  • ایرانی
    0

    جالب بود. هر از چند گاهی ورقی از تاریخ را منتشر کنید .

    نظرات شما -
    • کاظم
      0

      پس نتیجه میگیریم هیچ ظلم و هیچ حکومتی تا ابد پا برجا نیست

  • یک شهروند
    0

    من به تاریخ علاقه دارم و کتاب زیادی در این مورد خوانده ام . مطلبی که در بالا آمد بسیار جالب و روان اوضاع آن زمان را که هنوز امپراتوری ایران بوجود نیامده بود بیان کرد . اگر با دید امروز نگاه کنیم رفتار آشوریان جنایت و ستمگری بوده است . اما هر اتفاقی را باید به چشم زمان خودش نگاه کرد . در آن زمان غارت و به اسارت در آوردن شهر تسخیر شده یک رسم عادی بود و سربازان به همین امید میجنگیدند . اگر این رسم برداشته میشد هیچ سربازی انگیزه جنگ نداشت . از طرفی در مذهب آشوری زجر و شکنجه دشمنان را موجب خوشنودی خدایان خودشان میدانستند و این اعمال جنایتکارانه بنوعی اعمال مذهبی بشمار میرفته . به همین علت سالها بعد وقتی کوروش به بابل حمله کرد و همه مردم شهر را امان داد و دستور داد هیچ سربازی به خانواده ای تعرض نکند . این کار موجب تعجب همه مردم بابل شد و باعث شد این مردم از جان و دل طرفدارش شدند . علت آن هم این بود که کوروش اولین کسی در تاریخ است که به سربازان خود حقوق میداد و اعتقادی به غارت شهر تسخیر شده و کنیز و برده نداشت . حتی کارگرانی که عمارت های هخامنشی را ساختند برده نبودند بلکه کارگر بوده و حقوق میگرفتند .

    نظرات شما -
    • رضا
      1

      قسمت غم انگیز مسئله آنجاست که تفکری که در حکومت هست که مایل به محو و فراموشی تمدن و تاریخ قبل از اسلام دارند و گویی که اصلا ایرانی نیستند!

    • ممممم
      10

      شما اول وجود کوروش رو اثبات کنید،مثل داریوش‌،هوخشتره،اشک،مادها و...،بعدش از اوصاف موهوم کسی که تو کتابهایی مثل شاهنامه بهش اشاره ای نشده،بگو. تاریخ وطنمون رو بخونیم میبینیم‌تو‌گذش ته‌اجداد خودمون هم ظلم و رسوم عجیب بوده.

    • آرپین
      0

      جناب ممممم گرامی من رشته ام تاریخه با این تفاسیر شما فقط تاریخ معاصر و قبول دارید پس، چون فک کنم از ناصرالدین‌شاه به قبل که دوربین وجود نداشته رو قبول ندارید چون متاسفانه یا خوشبختانه تو همون کتابای تاریخ که اسم کوروش و ارشک و اردشیر بابکان اسم آغا محمد خان قاجار، نادر شاه برده شده که هیچ سندی برای اثباتشون نیست جز کتب تاریخی... از نظر شما گرامیان تاریخ ایران کلا ۴۰ ساله شروع شده... «غیر احمق به فهم این نرسد» و من‌الله توفیق...

  • منصوری
    1

    داستان بیشتر بیانگر بی لیاقتی و شرارت پادشاهان ایلامی هست.

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      چقدر خوب بودکه تاریخ رابی کم وکاست نقل میکردند چه به ذوق ما خوش بیاید چه نه

  • عادل
    0

    در جنگی بین عربها با ایرانیان .که ایران شکست خورد .چنین قتل.و عامی و همچنین غارت تجاوز و هم در زمان ساسانیان در تیسقفون بوده است

    نظرات شما -
    • محسن
      0

      به مراتب شدید تر.

    • ایرانی
      0

      تاریخ دان جان، اینو تو شجره نامه ت نوشتن آره؟

    • لت
      0

      یک جنگ بود آن هم قادسیه اعراب هزاران سال تحت سلطه ایرانیان بودند و غارت میشدند چون فقط پیروز یک جنگ کوچک بودند آن را بزرگ جلوه میدن تو کلیه کتاب های تاریخی پایه ثبت هس

  • بانو
    0

    چقدر خوب می شد وقتی از زوایای گوناگونی به تاریخ دسترسی داریم این رویدادها تبدیل به فیلم و سریال می شد و مردم از شبکه های ماهواره ای بی نیاز می شدند

  • محمد
    0

    یکی از مهمترین ویژگی کوروش انجام ندادن چنین کارهایی بود

  • رفیق
    0

    چقد مثل جنگ قادسیه هست

  • محمدی
    0

    تاریخ همیشه در حال تکراره مغول ها هم وقتی به قدرت رسیدن به ایران به چشم یک دوست نگاه میکردن و تمام توجهشون قبایل هم زبان و هم کیششون بود که متحد کنن با خودشون وراه تجارتشون هموار بشه حتی بارها برای سلطان محمد خوارزمشاه هدایای نفیسی فرستادن و دعوت کردن ازش برای تجارت ولی غرور بیجای خوارزمشاه باعث عصبانی شدن مغول ها شد اونها 450 بازرگان مغول رو در شهر اور کشتن و همین شد مغول به ایران و مسلمانها حمله کردن و حکومت ایران و سلسله عباسیان رو نابود کردن در اصل حمله مغول باعث شد حکومت 400 ساله ی عباسیان و خلیفه اون زمان نابود بشه .کاش در حکومت های جدید هم کشورها بفکر دشمنی با هم نباشن و دوستانه رفتار کنن تا چنین تاریخی دیگر برای هیچ کشور مسلمانی رقم نخورد

  • سید علی تقوی
    0

    تاریخ چه زیبا سرگذشت انسان های قبل از مارو نشون میده هر چند که بعضی وقتها اغراق میشه یا کمفروشی ولی همیشه یادآور اینه که فرزند انسان چه عرب باشی چه ترک وکردو لرو عراقی و افعانی و...همه و همه بازیچه دست روزگارند وطمع قدرت فانی برادرکشی ونسل کشی در پی دارد کاش میشد ازشون سووال میکردیم اینهمه کشتار به چه قیمتی کاش همه این رو میفهمیدیم که انسان یعنی آب روان میگذرد خواهی نخواهی .ید الله فوق ایدیهم.

  • رضا
    0

    تاریخ همیشه تکرار شده و میشه اما به اشکال مختلف و روشهای خاص خودش .

  • صداقت
    0

    خدا لعنت کند تمام کسانی که درطول تاریخ بر مردم بی گناه ظلم کردند وصدلعنت به شاهانی به خاطر کشور گشایی،به دیگر تمدنها حمله،کردند

  • نماینده تام اختیار امپراتوریهای باستانی
    0

    چه با کینه نوشتین

  • مهدی
    0

    ندارم،

  • انی عبدالله
    1

    در زمان حال نیز شاهد تکرار تاریخ هستیم اینهمه جوان که بیکار هستن و با این گرانی حتی پول اجاره خونه 50 متری هم ندارن و نمیتونن ازدواج کنند و صاحب اولاد بشن این نسل کشی نیست ؟؟؟ اینهمه جوان از بیکاری و دربدری بدون اینکه تفریح خوب داشته باشن یا حداقل ترین شرایط رو برای ازدواج داشته باشن و بچه دار بشن معتاد میشن و آخرش هم شهرداری جنازشون رو از تو خیابان جمع میکنه میبره دفن میکنه این نسل کشی نیست ؟؟؟ محصولات تراریخته رو آوردن توی کشاورزی و خوراک ما اینهمه کودک و پیر و جوان سرطانی شدن خیلیاشون مادام العمر عقیم شدن اینا نسل کشی نیست ؟؟؟ جوانها از بیکاری چسبیدن به موبایل و شب تا صبح توی کانال ها و گروه های مجازی میچرخن بدون اینکه سودی برای خود و مملکت داشته باشه در صورتی که همین جوانها سرمایه ارزشمند کشورند و با اینها میشه کارهای بزرگی انجام داد اما عمرشان چطور تلف میشه ایناهم نسل کشی هست !!! رویدادهای تاریخ خوبه انسان از سرگذشت کشور خودش یا تاریخ کشور های دیگه اطلاعات داشته باشه اما الان در وضعیتی هستیم که احتیاجی به خواندن چنین رویداد تاریخی نیستیم خودمون قربانی تمام و کمال نسل کشی شدیم برای حل معضل بیکاری و ازدواج جوانها مقاله هایی بنویسید مسؤلین رو به چالش بکشید هر وقت مشکل را تا حدودی حل کردیم در مورد گذشتگان خود تاریخ بخوانیم

  • سلمان ایرانی
    0

    یستند! ممممم1399/1/28 -22:21 شما اول وجود کوروش رو اثبات کنید،مثل داریوش‌،هوخشتره،اشک،مادها و...،بعدش از اوصاف موهوم کسی که تو کتابهایی مثل شاهنامه بهش اشاره ای نشده،بگو. تاریخ وطنمون رو بخونیم میبینیم‌تو‌گذش ته‌اجداد خودمون هم ظلم و رسوم عجیب بوده جناب ممممم شما ثابت کنید که کوروش وجود نداشته است ، البته شمایی که دلیل تاریخی تان از شاهنامه(کتاب شعر و داستان و ادبیات) است ، راهنمایی میکنم به منابع رسمی و معتبر تاریخ، که البته شما از آن بیگانه اید. ولی دوستان دیگرم ، کوتاه ترین و راحت ترین کتابی را که معرفی میکنم تفسیر المیزان (علامه طباطبایی ) تفسیر سوره کهف است .

  • امیرحسین زهره وند
    1

    با سلام بسم الله الرحمن الرحیم به نیت ۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰به توان۱۰۰۰۰۰۰۰۰ لعنت بر پدر مادر خواهر وجد وآباد هر چی آدم جنایت کاره

  • ایران من
    0

    دراوایل حکومت عراب که موفق شدن درجنگ قادسیه ایران راشکست بدن چه جنایتی برمردم آن زمان ایران نکردن اززنانی که به اسیری بردن به عنوان برده جنسی تاکشتاروحشتناک درآن زمان چهل کودک ازکودکان سرداران ایرانی به همراچندسربازفرارمی کنندسمت کوهی به اسم گرین که بیان این ورکوه که می شدلرستان کنونی سربازان عراب اینهارودنبال می کنن ودرارتفاعات کوه گرین اینهارومی گیرن سربازهارومی کشن وبه این چهل طفل تجاوزمی کنن وهرچه زیورالات دارن همشونومی برن واینهاروبه طرزوحشتناکی می کشن بعدازچندروزمردم لک نشین لرستان که می فهمن این جوراتفاقی افتاده میرن اینهاروتدفین وبه خاک می سپارندالان اسم اون جاازقدیم بهش می کن چهل نابالغان یعنی چهل طفل کوچک حالاعراب نسل کشن یااشوربانی نپال یامروان حکم که سرنوزده هزارهمدانی رابرید

  • ارش
    1

    منم شنیدم کوروشی وجود نداشته،اینارو رضا شاه درست کرده،منشور کوروش اصلا مال کوروش نیست یا اینکه مگن کوروش همون کیخسرو تو شاهنامه هست

  • نادر بهارعلی
    0

    دوستانی که بدون اطلاعات وسواد کافی میان نظرمیدن برین توتاریخ طبری که حتی الان تمام فیلمها وسریال هایی که میسازن استناد به تاریخ طبری میکنن بخونید وببینید اعراب چه جنایاتی تو ایران کردند

  • ایرانی
    0

    با توجه به منابع و دایره المعارف های معتبر تاریخی، خاستگاه و زیستگاه اصلی آشوریان، پهنه کردستان بوده