روایتی جالب از آلودگی هوا در دوره قاجار/ دلیل بوی بد آن دوران تهران چه بود؟
هوای تهران در دوره قاجار پاک بود یا آلوده؟ خیلیها نمیدانند که در دوره قاجار هم شهرنشینان و از همه بیشتر اهالی طهران قدیم با مشکل آلودگی هوا مواجه بودند و البته آلودگی هوا از نوعی دیگر بود.
مشکل آلودگی هوا در عهد قاجار را مورخان این دوره برایمان گفتهاند که چه بود: «شاید اگر کسی در یک روز آفتابی از بلندایی بر شهر نظر میکرد هوایش را پاکیزه مییافت اما اگر به درون معابر تنگ و تو در توی شهر قدم میگذاشت نظرش عوض میشد. به جز چند خیابان محله ارگ که در دوره ناصرالدینشاه سنگفرش شدند سطح دیگر معابر تماما خاکی بود. در نتیجه، هنگام ازدحام جمعیت و عبور چهارپایان یا وقتی باد میوزید هوا غبارآلود میشد و تنفس را سخت میکرد؛ خصوصا که سطح معابر، آلوده به فضولات حیوانات عبوری و زبالههای اهالی بود و هوا را مسموم و بدبو میکرد».
بدینترتیب در این ماههای گرم گرد و غبار چهره شهر را میپوشاند. چشمها به اشکریزی، دندانها به غرچغروچ، گلوها به خرخر و سینهها به سرفه میافتد... تهران با اینکه دارای منابع آب بسیار خوب است ولی یکی از غبارآلودترین شهرهای جهان است.ساعت ۶ بعدازظهر در خیابان لالهزار نسبت به خیابانهای علاءالدوله و ناصریه و الماسیه گرد و خاک کمتری وجود دارد. این خیابان میعادگاه مردم تهران است.»
مشکل آلودگی هوای تهران فقط هم گرد و خاک نبود و تا پیش از تأسیس احتسابیه در عهد ناصری که نظافت معابر را برعهده داشت بوی بد هم بخشی از آلودگی هوای تهران بود. این بوی بد و عفونتبار معمولا بهدلیل انباشت انواع زباله و پسماند در گوشه و کنار شهر بود و یکنمونهاش اینکه «محمد حسن خان اعتمادالسلطنه» نوشته است: «چالحصار مزبله[محل ریختن زباله] بود و از فرط کثافت و عفونت بر مشام مجاورین همی زیان میزد» و در تاریخ نوشتهاند: «میرزا یوسف مستوفیالممالک که در حدود چالحصار خانه داشت، ناگزیر شد چاله را پر و جای آن باغ عمومی احداث کند. مردم در این چال علاوه بر زبالههای معمول، امعاء و احشاء حیوانات را میریختند که باعث عفونت محیط و جمعشدن حشرات موذی میشد. عفونت موجود در چالهها و سطح معابر با تابش آفتاب شدت پیدا میکرد و با وزش باد جابهجا میشد.»
جالب اینکه این هوای آلوده و بوی نامطبوع تهران که در فصول گرم سال و در برخی محلهها وضعیتش بدتر هم میشد، نزد همگان مشهور و زبانزد بود و حتی شعر هم برایش میگفتند و یکنمونه بیتی از «میرزا محمد داوری شیرازی» شاعر و خوشنویس دوره قاجار که سروده است:
تهران و آب سنگلج و باد شهریار
منعش مکن که خال لب هفت دوزخ است
در زمان پهلوی تهران به عنوان پاکیزه ترین پایتخت جهان شناخته شد. و بعد از ۴۳ سال حکمرانی آخوندها تهران هم اکنون به عنوان آلوده ترین پایتخت جهان شناخته میشود.
رضاشاه روحت شاد
صبر بسیار بباید پدر پیر فلک را تا دگر مادر گیتی چو تو فرزند بزاید
رضا خان روحت شاد!