کشف یک طلسم سربی ۱۱۰۰ ساله در بلغارستان
یک طلسم سربی منقوش به کتیبهای با الفبای سیریلیک متعلق به دوران تزار سیمئون کبیر در استحکامات «Balak Dere» نزدیک روستای هوهلا، شهرستان ایوالوفگراد، بلغارستان جنوبی کشف شد.
خبر این یافته توسط ایوایلو کانچف، باستانشناس و عضو تیم موزه ملی تاریخ اعلام شد. اولین بررسیها نشان دادند که حروف سیریلیک با عمق نسبتا کمی بر روی این صفحۀ برنزی حکاکی شده است. جورج سنگالیویچ حین رمزگشایی این کتیبه با استفاده از تصویربرداری تبدیل بازتاب، حدس زد که آغاز متن کتیبه روی سمت داخلی صفحه سربی اجرا شده است. محققان بعد از باز کردن کامل صفحه دریافتند این کتیبه سیریلیکی طولانی در هفت خط در درون و چهار خط در بیرون صفحه حک شده است.
اسامی استغاثهکنندگان، نیکولا و پاوِل با موفقیت از روی این طلسم رمزگشایی شد. این طلسم در یک لایهی فرهنگی قابل اسناد به آغاز قرن دهم یافت شد. این موضوع باستانشناسان را بر آن داشت تا روی به اصطلاح عصر طلایی تزار سیمئون یکم (۹۲۷-۸۹۳) تمرکز کنند و منابع تاریخی آن دوران در وصف پیشرویهای حاکم بلغاری به قسطنطنیه را مقایسه کنند، تحلیل کتیبهای انجام دهند و مطالعاتشان را با رسمالخط قدیمی حروف خاصی که متعلق به قرن دهم است، کامل کنند.
به گفتهی کارشناسان، رسمالخط این کتیبه مشابه نوشتههای امروزی در شمالشرقی بلغارستان است؛ جایی که پرسلاو پایتخت سیمئون قرار داشت. برخلاف یافتههای پیشین از این نوع، این یافته بخاطر متن مقدسی که دارد و همینطور رمزگشایی اسامی استغاثهکنندگان، یعنی نیکولا و پاوِل، غیرمعمول است. تمامی اینها به علاوه زمینه باستانشناسی، به دانشمندان دلیلی میدهد تا باور کنند آنها یکی از قدیمیترین متون سیریلیک را تا به امروز کشف کردهاند.
نزدیکترین دستسازههای مشابه از نظر جغرافیایی دو طلسم قرن دهم و یازدهم هستند که نزدیک کاردزالی و هاسکُوُ پیدا شدند. به نقل از ایوایلو کانف در طول پیشروی تزار سیمئون به قسطنطنیه، یک قرارگاه در Balak Dere وجود داشت و این صفحه طلسم سربی به جنگجویان سیمئون تعلق داشته است.
تزار سیمئون یکم با نام مستعار سیمئون کبیر پسر بوریس یکم، پادشاه نخستین امپراتوری بلغارستان بود که از سال ۸۹۳ تا ۹۲۷ حکمرانی کرد. کمپینهای موفق سیمئون علیه بیزانس، مجارستان و صربستان منجر به بزرگترین گسترش قلمروی بلغارستان شد و آن را به قدرتمندترین کشور اروپای شرقی و جنوبشرقی مدرن تبدیل کرد.