چرا سیمرغ برای لیندا و فریبا زود بود؟ / آیا آرای مردمی تزئینی است؟
جشنواره فیلم فجر در چهل و سومین دور برگزاری خود جوایز شگفتانگیزی داشت. تا جایی که صدای منتقدان، اهالی رسانه و حتی خود داوران از انتخابها درآمده است.
![چرا سیمرغ برای لیندا و فریبا زود بود؟ / آیا آرای مردمی تزئینی است؟](https://cdn.khabarfoori.com/thumbnail/YSeSTO82lT43/Z16wE4UvYwwq6tR2EOJTejVKGi50irI1BRxa7rEvYTnP-Bf9ahgZsp-WJuyTV3Z4V6BMQR8T-nfsv9pue1duJN6_uU2Kam5d/1739382221_4634563465-min.jpg)
طبیعی است که هر جشنواره و مناسبتی با نقد و نظر همراه باشد و کدام سفرهای است که پهن شود و عیب آن گفته نشود.
اما جشنواره فجر حداقل در سیمرغهای بازیگران مکمل و نقش اصلی زن، اثبات کرد که خیلی چیزها میتواند ملاک نباشد. از کیفیت بازی تا تجربه کاری. از نظر مردم تا تاثیرگذاری بازیگر در فیلمی که بازی کرده است.
لیندا کیانی و فریبا نادری دو بازیگر ارزشمند سینمای ایران هستند اما کسانی که فیلمهای جشنواره را دیدند و بازیها را بررسی کردند، تصور میکردند بازیگران دیگری صاحب سیمرغ بلورین شوند. بازیگرانی که ایفای نقششان میتواند تاثیرات عمیق در زندگی مخاطب فیلم ایجاد کند. میتواند او را به دگراندیشی وادارد و یا میتواند حظی شناختی را به او انتقال دهد.
بلاتکلیفی شوهر ستاره
فیلمی که فریبا نادری به واسطه آن صاحب سیمرغ بلورین نقش اصلی زن شد، به اعتقاد مخاطبان هدف و پیام درستی نداشت. این فیلم با طرح یک معضل جدی یعنی یائسگی زودهنگام زنان در ایران آغاز شد اما قربانی این ماجرا را از معصومیت به زیرکی و فریبندگی در پیدا کردن شوهر رساند. بازی فریبا نادری بدون حرکت خاص و روال یکدستی دارد. مینشیند، بلند میشود. از پنجره خیره میماند. سکوت میکند و سرش را پایین میاندازد.
فریبا نادری ۲۳ فروردین ۱۳۶۳ در شهر تهران زاده شد. او یک برادر و دو خواهر دارد. نادری که در اوج جوانی با مسعود رسام که خیلی از او بزرگتر بود ازدواج کرد، گفت که این ازدواج به تشخیص خودش انجام شدهاست. او پس از مرگ همسرش در سال ۱۳۸۸ در مصاحبهای با ایسنا اعلام کرد هرگز با بازیگران تلویزیون یا سینما ازدواج نخواهد کرد. او در مورد همسرش میگوید: «در کنار مسعود رسام زندگی عاشقانهای داشتم و با وجود بیست و هفت سال تفاوت سنی هیچ وقت در زندگی با او خلأئی حس نکردم. حتی کوچکترین سخنان او برای من آموزنده بود و این بهترین خاطرهام از اوست که هنوز هم حرفهای پر محتوایش در خاطرم هست.»
فعالیت هنری وی حدوداً از سال 83 آغاز شده است اما در فیلمی که بازی کرده است، ما نمیدانیم که اولویت نقش او چیست و به دنبال چیست؟
غیبت حضور در 1968
اما لیندا کیانی به دلیل ایفای نقش در فیلم 1968 حائز دریافت سیمرغ بلورین نقش مکمل زن بود.
داستان این فیلم در سال ۱۹۶۸ میلادی (۱۳۴۷ شمسی) میگذرد که در این سال ایران میزبان مسابقات جام ملتهای آسیا میشود. این فیلم روایتی است از آخرین مسابقه جام ملتهای آن زمان در ۲۹ اردیبهشت ۱۳۴۷ که در آن، تیم ملی فوتبال ایران با شکست ۲ بر ۱ تیم ملی اسرائیل، قهرمان این مسابقات شد.اما واقعیت این است که حضور کیانی در این فیلم بسیار محدود بوده و در دقایق نخست او را اشتباهی جای فرد دیگری میکشند.
در مقایسه نقشهای سخت و زیرپوستی برخی بازیگران زن در فیلمهای جشنواره دریافت این جایزه خیلیها را از انتخاب داوران متحیر کرده است.
لیندا کیانی (زادهٔ ۲۳ شهریور ۱۳۵۹) بازیگر آبادانی است. کیانی فعالیتهای هنری را با شرکت در دورههای آموزش بازیگری در کلاسهای آموزشی تحت نظارت محمدرضا شریفینیا و آزیتا حاجیان آغاز کرد. پس از این دوره، در کلاسهای آموزشگاه بازیگری حمید سمندریان و کلاسهای فن بیان مهتاب نصیرپور شرکت کرد.
با معرفی شریفینیا، کیانی به جمع بازیگران مجموعهٔ تلویزیونی ساعت شنی (۱۳۸۶) پیوست و با ایفای نقش مهتاب، توجه علاقهمندان را به بازی و تواناییهای خود جلب کرد.او برای بازی در فیلم ضد (۱۴۰۰) نامزد سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل زن جشنواره فیلم فجر شد و برای ۱۹۶۸ (۱۴۰۳) این جایزه را دریافت کرد.
گفتنی است هیچ کدام از فیلمهای شوهر ستاره و 1968 در لیست فیلمهای برتر آرا مردمی قرار نگرفتهاند. یعنی به عبارتی بعد از تماشا مورد پسند نبودهاند.