محاکمه متهمان بانک سرمایه؛
اخلال در نظام اقتصادی کشور و خیانت در امانت اتهام متهمان/حیف و میل ۱۴ هزار میلیارد سرمایه فرهنگیان
۳ متهم پرونده بانک سرمایه در دادگاه انقلاب به اتهام اخلال در نظام اقتصادی کشور و همچنین در پارهای از موارد خیانت در امانت محاکمه می شوند.
در ادامه برخوردهای دستگاه قضا در شعبه سوم دادگاه ویژه مفاسد اقتصادی به اتهامات علی بخشایش مدیرعامل سابق بانک سرمایه، پرویز کاظمی رئیس سابق هیات مدیره بانک سرمایه، محمدرضا توسلی عضو سابق حقوقی بانک سرمایه رسیدگی میشود.
در جلسه رسیدگی به اتهامات این متهمان علی بخشایش فرزند روح الله به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۶ فقره خیانت در امانت، پرویز کاظمی فرزند درویش به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۱ فقره خیانت در امانت و محمدرضا توسلی فرزند غلامرضا به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۰ فقره خیانت در امانت پای میز محاکمه قرار میگیرند.
ماجرای خوش خدمتی یک مدیر و دریافت ۲۵ میلیارد پول از هدایتی
در ابتدای جلسه رسیدگی به پرونده ۳ متهم بانک سرمایه پس از قرائت قران قاضی دادگاه تاکید کرد متهمان با تودیع وثیقه کافی در زندان به سر نمیبرند. در ادامه نماینده دادستان با حضور در جایگاه کیفرخواست را قرائت کرد. در ابتدای کیفرخواست نماینده دادستان با اشاره به این مطلب که بانک سرمایه یکی از 6 بانک خصوصی ایران است که با سرمایه 3 هزار میلیاردی از بانک مرکزی مجوز دریافت کرده گفت: 47 درصد سهام بانک سرمایه در اختیار صندوق ذخیره فرهنگیان و 37 درصد آن در اختیار مجموعه ریختهگران است.
وی ادامه داد: مدیران شرکت بانک سرمایه با دادن تسهیلات بدون ضابطه خسارتهای هنگفتی به سرمایه مردم زدهاند. متهمین حاضر در جلسه با ارائه تسهیلات به شرکتهایی که خودشان اقدام به تاسیس آن کردهاند ضررهای زیادی به این بانک زدهاند.
نماینده دادستان تهران گفت: با اشاره به گزارش بانک مرکزی 1- مستندات و اقاریر متهمان تخلفات 32 تن مشهود است و فرض سهلانگاری متهمان که با توجه به اینکه این افراد در شرف بازنشستگی بودند و سابقهای در حدود 20 سال در حوزه بانکی دارند مردود و خیانتشان مشهود است.
2- تعدادی از مدیران بانک سرمایه امتیازات و مبالغ قابل توجهی به برخی افراد دادهاند بر فرض مسائل یاسر ضیائی قائم مقام بانک سرمایه در قبال خوشخدمتی به حسین هدایتی 25 میلیارد از حسین هدایتی دریافت کرده و اکنون هم در منزل وی سکونت دارد. پرویز کاظمی نیز در ازای خدمات و تسهیلات 600 میلیارد تومانی به هدایتی به سمت عضویت در هیات مدیره استیلاذین درآمده است.
3- در ارائه تسیهلات به گروه هدایتی و جهانبانی ارکان اعضای هیات مدیره بانک به هشدارهای کارشناسان درخصوص عدم پرداخت وثیقه اعتبارسنجی و ... توجهی نکرده بودند که حکایت از سوء نیت متهمان دارد.
4- اظهارات متهمان حکایت از نقض عالمانه و عامدانه دارد اما این افراد برای توجیه اقدامات خود برخی دستورات شفاهی مدیران ارشد این بانک را علت اقدامات خود اعلام کردهاند.
متهمان ۱۴ هزار میلیارد تومان از درآمد فرهنگیان را به یغما بردهاند
نماینده دادستان در جلسه رسیدگی به پرونده اعضای هیأت مدیره بانک سرمایه با اشاره به اینکه تقریباً در تمامی تسهیلات و وثایق صرفاً به اخذ چک و بازپرداخت آن اکتفا شده بود، گفت: بنابر ماده ۹۱ برنامه پنجم توسعه، پرداخت هرگونه وام منوط به اعتبارسنجی مشتری است این در حالیست که تمامی پرداخت به شرکتهای مورد ارزیابی شده چنین اعتبارسنجی صورت نگرفته است.
وی با اشاره به اینکه متهمان ۱۴ هزار میلیارد تومان از درآمد فرهنگیان را با این تخلفات به یغما بردهاند، گفت: نظر به اینکه مدیران و کارکنان بانک سرمایه به عنوان یک بانک خصوصی وکیل و امین بانک محسوب میشدند و مالک وجوه مردم بودهاند ملزم به رعایت آییننامه ها جهت اخذ تسهیلات بودهاند اما با تبانی با برخی از تسهیلات گیرندگان موجب اتلاف وجوه این بانک شده که این مسئله تحت عنوان خیانت در امانت قابل تعقیب کیفری است.
وی با اشاره به جوابیه بانک مرکزی در خصوص حیف و میل شدن تسهیلات این بانک و بزه مشارکت در اخلال عمده از طریق اخلال در نظام بانکی و پولی گفت: نقش ۳ نفر از اعضای هیأت مدیره این بانک در اتلاف بیتالمال متمایز است.
نماینده دادستان ادامه داد: تقریباً در اغلب تسهیلات کلان، علی بخشایشی، پرویز کاظمی و محمدرضا توسلی از طریق پیگیریهای نامتعارف و فشار به زیردستان نقش مؤثری در اتلاف صدها میلیارد تومان از بیتالمال را با ارتکاب برخی رفتارهای مجرمانه داشتهاند.
وی اظهارداشت: خیانت در پرداخت تسهیلات به حدی ملموس بوده که این متهمان اقتصادی متهم به اخلال عمده در نظام اقتصادی از طریق نظام پولی و بانکی هستند.
وی با اشاره به اینکه علی بخشایشی در حال حاضر آزاد با قرار وثیقه است، گفت: از سال ۱۳۹۱ تا ۹۴ نامبرده مدیرعامل و عضو هیأت مدیره بانک سرمایه معرفی شده که از طریق پرداخت ۴۶ فقره تسهیلات معادل ۹ هزار میلیارد تومان تسهیلات به سپرده گذاران خود داشته است.
وی ادامه داد: بخشایشی متهم به صورت غیرمجاز به شرکت و اعطای تسهیلات ۶ هزار و ۲۸۰ میلیاردی و ۸۰۰ میلیون تومانی تسهیلات بانکی بوده و علیرغم ضوابط مؤید نقض عالمانه و عامدانه به پرداخت تسهیلات کلان بوده است.
نماینده دادستان در ادامه به بخشی از این ۴۶ فقره تسهیلات اعطایی از سوی علی بخشایشی اشاره کرد.
اخلال در نظام اقتصادی با پرداخت ۲۴۸۸ میلیارد تومان تسهیلات اتهام پرویز کاظمی
در ادامه رسیدگی به پرونده متهمان بانک سرمایه نوبت به اتهامات پرویز کاظمی فرزند درویش رسید که از سال ۹۱ تا ۹۴ عضو هیأت مدیره بانک سرمایه بوده است.
به گفته نماینده دادستان تهران وی متهم است به ارائه ۴۱ فقره تسهیلات غیرقانونی به مجموع ۲۴۸۸ میلیارد تومان و اتلاف اموال سرمایهگذاران بانک سرمایه.
وی با اشاره به قوانین و نقض عالمانه و عامدانه تلاش داشته پرداختهای کلانی به برخی مشتریان و شرکتها داشته باشد که تعدادی از آنها به شرح ذیل است:
گروه شرکتهای حسین هدایتی، گروه شرکتهای جهانبانی، گروه شرکتهای شاملویی، گروه شرکتهای مُدلل، شرکتهای منتسب به احمد حاج محمد جواد، شرکتهایی با مدیران کارتنخواب، شرکتهای منتسب به هادی رضوی، شرکتهای منتسب به علی امامی و ... .
پرویز کاظمی متهم است به اخلال در نظام اقتصادی کشور با ۴۱ فقره تسهیلات غیرقانونی به مبلغ ۲۴۸۸ میلیارد تومان.
اتلاف منابع فرهنگیان به میزان ۲۵۰۰ میلیارد تومان توسط توسلی
محمد رضا توسلی فرزند غلامرضا متهم ردیف سوم پرونده بانک سرمایه است.
وی از سال ۹۱ تا ۹۴ عضو هیأت مدیره بانک سرمایه بوده است. وی با ارائه ۴۰ فقره تسهیلات غیر قانونی به مجموع ۲۵۰۱ میلیارد تومان در اتلاف اموال و وجوه سپردهگذاران سهیم بوده است. شایان ذکر است در ۴۰ فقره از این وامها وضعیت پرونده مشکوک الوصول بوده است که در حال حاضر این تسهیلات به ۵ هزار و ۱۸۶ میلیارد تومان رسیده است.
توسلی به دلیل دلایلی مانند سوابق طولانی در حوزه بانکداری، متهم است به نقض عالمانه و عامدانه قوانین و ارائه تسهیلات به برخی مدیران.
مهمترین تخلفات فرایند ارائه تسهیلات با توجه به گزارش سازمان بازرسی عبارتند از: ۱- عدم رعایت تبصره ۳ بسته سیاستی - نظارتی بانک مرکزی در سال ۹۰ مبنی بر اعتبارسنجی و احراز توانایی مشتری. ۲- رعایت نشدن ماده ۱۲ بسته سیاستی-نظارتی بانک مرکزی در سال ۸۹ مبنی بر عدم مصرف تسهیلات در محل موضوع عقد مشارکت. ۳- رعایت نشدن ماده ۲۳ بسته سیاستی-نظارتی بانک مرکزی در سال ۸۸ مبنی بر عدم اعطای تسهیلات به بدهکاران بانکی و ...
15