روزگار خوش روستانشینان لرستان همراه با اینترنت
توسعه روستایی و کاهش شکاف طبقاتی از مهمترین اقدامات دولت بوده که طی سالهای اخیر رنگ واقعیت به خود گرفته و روستاهای لرستان از نظر زیرساختهای ارتباط دیجیتال و اینترنت پا به پای مناطق شهری در حال پیشرفت هستند.
هرچند لرستان در برخی شاخص های توسعه نسبت به استان های دیگر و متوسط کشور عقب مانده است اما توسعه زیرساخت های ارتباطی و مخابراتی این دیار به ویژه در مناطق روستایی یکی از شاخص ترین اقدامات انجام شده به شمار می رود.
روستاهایی که با وجود نداشتن راه دسترسی مناسب و ضعف زیرساخت هایی چون آب، برق و گاز اما در ارتباطات مجازی و مخابراتی دست کمی از مناطق شهری ندارند و روزگار روستانشینی آنها با چاشنی اینترنت و فضای مجازی خوش تر شده است.
باید توجه داشت شرایط جغرافیایی لرستان به دلیل گستردگی و پراکندگی روستاها و داشتن ۷۰ درصد موقعیت کوهستانی بسته خاصی از دشواری های خدمات رسانی را ایجاد کرده و ارزش هرگونه خدمتی در این دیار به ویژه روستاها بیش از پیش نمایان می شود.
ورود مخابرات و اینترنت به روستا به منزله تامین مقدمات توسعه اقتصادی، فرهنگی ، آموزشی و اشتغال است تا روستانشینان با دریافت این خدمات مهم، قید مهاجرت به شهر را زده و در دیار خود نسبت به راه اندازی کسب و کارهای مهم و حتی تحصیل مشتاق شوند.
امروزه که کرونا نیز به مصائب جامعه بشری اضافه شده و مقوله کسب و کار و آموزش های مجازی اهمیت بیشتری یافته است، ضرورت دارد که مرکز توجه را از سمت شهرها و ایجاد زیرساخت های اینترنتی درآن تا حدودی تغییر داده و به جمعیت های روستایی که گاهی تا حدود ۴۰ درصد برخی استان ها از جمله لرستان را شامل می شوند بپردازیم.
بهرهمندی ۹۱ درصد روستاهای لرستان از شبکههای ارتباطی
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان گفت: ۹۱ درصد روستاهای استان از شبکههای ارتباطی ثابت و سیار بهرهمند هستند.
شهاب حیدری اظهار داشت: یکی از مهمترین اولویتهای این اداره کل برقراری زیرساختهای ارتباطی در مناطق محروم و روستایی است که تاکنون از ۲هزار و ۸۶۱ روستای این استان، ۲ هزار و ۵۷۸ روستا بهصورت کامل از شبکههای ارتباطی بهرهمند شده اند.
به گفته وی در پروژه توسعه شبکه تلفن روستایی، احداث ۱۶ سایت جدید ارتباطی در دستور کار قرار گرفته که از این تعداد ۱۲ سایت به بهرهبرداری رسیده و چهار سایت دیگر نیز در دست اقدام است.
وی از تجهیز ۸۲ درصد روستاهای لرستان به خطوط تلفن ثابت با استفاده از توسعه شبکه فیبر نوری خبر داد و گفت: پروژههای فیبر نوری مراکز داداگلاب و حسنآباد سنجابی مربوط به اولویت یک فاز اول طرح تار هستند.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان ادامه داد: در پروژه اول ۲۱ سایت از اپراتورهای مختلف به شبکه فیبر نوری "داداگلاب" و در پروژه دوم هشت سایت از اپراتورهای مختلف به شبکه فیبر نوری پروژه "حسنآباد سنجابی" متصل شده که در نتیجه، مناطق زیادی که دارای پوشش ضعیفتر هستند به شبکه ارتباطی مجهز شدند.
حیدری افزود: با تحقق این مهم مناطق واقع در مسیر طرح از مزایایی همچون ارائه خدمات نوین، توسعه زیرساختهای الکترونیکی، عدم مراجعه غیرضروری به شهرها، افزایش سطح خدمترسانی دستگاههای اجرایی به مردم این مناطق و کاهش شکاف دیجیتال بین تمامی نقاط شهری و روستایی بهرهمند شدهاند.
وی تصریح کرد: در مجموع ۹۲ هزار و ۲۵۳ مشترک فعال پهن باند ثابت و ۶ هزار و ۴۳ مشترک اینترنت پرسرعت در روستاهای این استان وجود دارد که با تاکید وزارت ارتباطات و همکاری شرکت ارتباطات زیرساخت، مخابرات منطقه لرستان، اپراتور اول، اپراتور دوم و شرکت هایوب، انتظار میرود این پوشش در سراسر استان برقرار شده و وضعیت ارتباط با کیفیت بالا و بهصورت صددرصدی در استان برقرار شود.
بهرهمندی ۸۲ درصدی مناطق دورافتاده از خطوط تلفن ثابت
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان همچنین گفت: زیرساختهای ارتباطی کاملی در مناطق دورافتاده ایجاد شده و اکنون ۲هزار و ۵۷۸ روستای استان تحت پوشش شبکههای ارتباطی هستند.
حیدری افزود: تحقق دولت الکترونیک، آغاز اصلاحات ساختاری کشور در انجام امور اداری است که در گرو دسترسی همگانی به شبکه ملی اطلاعات در تمامی مناطق شهری و روستایی می باشد.
وی یکی از مهمترین اهداف دولت الکترونیک را ورود کشور به عرصه دیجیتال و افزایش سطح کیفیت خدمات برشمرد و اظهار داشت: از جمله اقدامات قابلتوجه استان جهت تحقق این اهداف، قرار گرفتن ۲هزار و ۵۷۸ روستا تحت پوشش شبکههای ارتباطی، و واگذاری ۲ هزار و ۳۳۴ خط ارتباطی روستایی است.
وی ادامه داد: نصب و راهاندازی ۵۲۳ سایت نسل دوم، ۳۵۰ سایت نسل سوم، ۲۹۵ سایت نسل چهارم اپراتور اول، ۲۴۲ سایت نسل دوم، ۲۳۱ سایت نسل سوم، ۱۷۴ سایت نسل چهارم اپراتور دوم و همچنین ۴۱ سایت نسل سوم اپراتور سوم از دیگر اقدامات انجام شده در این راستا بوده است
رتبه دوم لرستان در اتصال روستاها به شبکه ملی و تجهیز ۷۵۰ روستای جدید
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان اضافه کرد: زیرساختهای ارتباطی کاملی در مناطق دورافتاده استان ایجاد شده به نحوی که لرستان رتبه دوم کشور را از نظر تعداد روستاهای متصل به شبکه ملی اطلاعات دارد.
حیدری گفت: سهم امسال استان برای تجهیز روستاها به شبکه ملی اطلاعات ۷۰۰ مورد است که از ابتدای امسال تاکنون بیش از ۳۰۰ روستا این خدمت را دریافت کردهاند.
وی افزود: اتصال تمامی مناطق دور افتاده و کمتر توسعه یافته به شبکه ملی اطلاعات از مهم ترین گام های کاهش شکاف دیجیتال بین مناطق شهری و روستایی می باشد که تا پایان برنامه ششم باید ۲ هزار روستای این استان به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند.
وی با بیان اینکه در فاز اول این طرح یکهزار و ۲۴۵ روستا به این شبکه متصل شده ادامه داد: تمامی دستگاه های اجرایی می تواند خدمات الکترونیکی خود را در این بستر ارائه دهند.
وی تصریح کرد: امسال بیش از ۱۰۰ هزار کاربر تلویزیون اینترنتی در استان فعال خواهد شد که برای این منظور یک طرح تشویقی رایگان برای استفاده از سرویس های ADSL ( اینترنت پرسرعت)خانگی ارائه می شود.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان گفت: خدمات دولت الکترونیک در بخشهای صنعت و تجارت، سلامت و بهداشت، رفاه و تامین اجتماعی، محیط زیست، منابع طبیعی و کشاورزی قابل اجرا بوده و هر کشور برای تبدیلشدن به یک دولت الکترونیک، باید بیش از هر چه بر مواردی چون استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات و بهطور ویژه استفاده از اینترنت پرسرعت متمرکز باشد.
حیدری افزود: در حال حاضر ۹۸ درصد مناطق این استان از شبکه های ارتباطی هستند و پوشش ۹۹ درصدی جادههای مواصلاتی، دسترسی ۹۲ هزار و ۲۵۳ مشترک فعال پهن باند ثابت و برخورداری ۶ هزار و ۴۳ مشترک از اینترنت پرسرعت در روستاهای این استان محقق شده است.
وی اضافه کرد: شاخص توسعه دولت الکترونیک در استان سیری صعودی دارد که کاهش هزینههای دولت، صرفهجویی در وقت و انرژی، کاهش فساد اداری و افزایش سطح آگاهی مردم، ایجاد اشتغال توسط بخش خصوصی، اجرای عدالت اجتماعی با استفاده از شفافیت و دسترسی به اطلاعات، کاهش شکاف دیجیتال، گسترش اهداف اجتماعی و اقتصادی در بین بخشهای دور افتاده و فراهم کردن فرصتهای اقتصادی برای جوامع محروم از مزایای این مهم به شمار می رود
۳۶۰ دفتر پیشخوان روستایی در لرستان فعال است
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان همچنین گفت: ۳۶۰ دفتر پیشخوان به منظور افزایش خدمات دولت و بخش عمومی غیردولتی در روستاهای استان فعال است.
حیدری افزود: یکی از مهترین اهداف مجموعه دفاتر پیشخوان ( ICT)، توسعه خدمات الکترونیک و اقتصاد دیجیتال است که امید میرود با افزایش دفاتر روستایی در مناطق محروم و کمتر توسعه یافته این استان و همچنین برونسپاری خدمات دستگاههای اجرایی به این مراکز، شاهد افزایش خدمات دولت در این مناطق باشیم.
حیدری با اشاره به اینکه تمام دستگاههای اجرایی میتوانند از این بستر برای ارائه خدمات خود استفاده کنند ادامه داد: در حال حاضر خدمات شرکت مخابرات، پستبانک، کارت سوخت، ثبت احوال، بیمه سلامت و شهرداری در دفاتر پیشخوان دولت ارائه میشود که میتوان با استفاده از ظرفیتهای قانونی برنامه ششم، چهار خدمت اصلی بانکداری، کشاورزی، بهداشت و آموزش را در دفاتر پیشخوان روستایی فعال کرد.
وی افزود: از مجموع ۳۶۰ دفتر استان، ۲۶۷ دفتر شرکت ملی پست، ۲۱۷ دفتر به صورت مشترک کارگزار مخابرات و شرکت پست و همچنین ۵۷ دفتر نیز به صورت مشترک به عنوان باجههای بانکی و توزیع مرسولات پستی در حال ارائه خدمت هستند.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان اضافه کرد: برای بهبود وضعیت موجود و توسعه این دفاتر، کارشناسان این اداره کل ماموریت بازخوانی نقشههای استان را بر اساس جمعیت روستاها، دفاتر فعال و فاصله روستاها به منظور واگذاری پیشخوان های جدید بر عهده دارند.
۹۸ درصد مدارس روستایی لرستان به اینترنت پرسرعت تجهیز شد
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان گفت: ۹۸ درصد مدارس روستایی این استان با تجهیز به اینترنت پرسرعت به شبکه ملی اطلاعات نیز متصل شد.
حیدری افزود: از مجموع یکهزار و ۶۰۰ مدرسه روستایی استان یکهزار و ۵۶۰ مدرسه توسط تیمهای تخصصی اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات به شبکه اینترنت متصل شدند و تجهیزات لازم جهت بهرهمندی از این خدمات در اختیار مدیران مدارس قرار گرفت.
وی با اشاره به اینکه تمام مدارس شهری لرستان از اینترنت پرسرعت برخوردار هستند تصریح کرد: با توجه به شرایط موجود و امکان انتشار ویروس کرونا در فضاهای پرتراکم، نیاز افراد به شبکههای اجتماعی، بسترهای مجازی و برنامههای آموزشی بیشتر شده و دسترسی به برنامه "شاد" آموزش و پرورش با هوشمندسازی مدارس و از طریق ارائه آموزش برخط (آنلاین) فراهم میشود.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات لرستان ادامه داد: چهار هزار و ۹۴۱ مدرسه در استان وجود دارد که با توجه به متصل بودن تمامی مدارس شهری، تجهیز مدارس روستایی با اولویت بندی مکان روستا، مقطع تحصیلی و تعداد دانشآموز هر آموزشگاه انجام شده است.
حیدری ابراز امیدواری کرد با فراهم شدن زیرساخت های لازم، تعداد محدود مدارس روستایی باقی مانده نیز از اینترنت بهره مند شوند.
منبع: ایرنا
68