استان مرکزی "پیر" شد
استان مرکزی با نرخ بیش از ۱۰ درصدی سالمندی سومین استان پیر کشور تلقی میشود.

در جامعه کنونی عموما افراد دارای سنین 60 تا 65 را «سالمند» خطاب میکنند و دوران سالمندی فرد سالمند به شرایط ویژهتری مبتلا میشود.
متاسفانه در جامعه امروزی به سبب ترویج فرهنگهایی اعم از تک فرزندی، ممانعت از ازدواج و فرزندآوری قشر جوان جامعه در اغلب کشورها رو به کاهش و میزان قشر سالمندان رو به افزایش است.
متاسفانه کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و جمعیت این کشور هم به سمت پیری درحال حرکت است، این واقعیت گریزناپذیر است و باتوجه به اینکه قشر سالمند هم عضوی از یک اجتماع محسوب میشود باید تمهیدات لازم در زمینه برخورد مناسب با این افراد در جامعه تبیین شود.
براساس تعاریف ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی افراد دارای سن 60 تا 75 سال در گروه سالمندان، 76 تا 90 سال در گروه پیر و افراد بالای 90 سال در جامعه افراد خیلی پیرقرار دارند که رسیدگی به اعضای هر گروه متفاوت از دیگری است.
با توجه به اینکه دنیا متوجه شد سالمندان نیز همانند سایر افراد جامعه درحال زندگی هستند، سازمان ملل در سال 1982 برای نخستین بار نسبت به تشکیل «شورای جهانی سالمند» اقدام کرد و پس از این اقدام نیز در سال 1990 نخستین روز از ماه اکتبر را روز جهانی «سالمندان» نامگذاری کردند، همچنین در کشور ایران نیز در تقویم ملی هفتهای به این قشر از جامعه اختصاص داده شده و در این تاریخ مقرر برنامههای متنوعی برای آنها تهیه میشود.
در آستانه روز جهانی سالمند، مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی نشستی با اصحاب رسانه را برگزار کرده تا ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهای مسئولان این حیطه، به تشریح برنامههای تعیین شده هفته ملی سالمندان بپردازد.
بهزاد حسینخانی با اشاره به اهداف فعالیت خانه سالمندان گفت: مجموعه خانه سالمندان کشور از ابتدای سال 1380 فعالیت خود را با هدف فراهم کردن زندگی شاد برای گروه نیازمند یاری زیر نظر مجموعه بهزیستی تشکیل و فعالیت این مجموعه از سال 1381 آغاز شد.
وی افزود: مجموعه خانه سالمندان در طول سالهای فعالیت خود موفق به احداث واحدهای مختلفی اعم از مراکز توانبخشی، رفاهی و درمانی برای قشر سالمند شده است، شهرستان اراک نیز مراکز ارائه خدمات متعددی برای خدمتگزاری به سالمندان این شهر دارد.
مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی تصریح کرد: مرکز نگهداری از سالمندان ابراهیمآباد شهر اراک واقع در 35 کیلومتری شهر اراک یکی از مراکز مطلوب نگهداری از سالمندان این شهر و استان با ظرفیت 150 نفر است که درحال حاضر مسئولیت نگهداری از 85 سالمند به تفکیک 35 زن و 60 مرد به این واحد سپرده شده است.
حسینخانی ادامه داد: خدمات مراقبتی، توانبخشی، رفاهی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و مراسمهای تفریحی و مناسبتی ازجمله خدماتی است که مراکز نگهداری از سالمندان به قشر هدف خود ارائه میدهند.
وی عنوان کرد: دومین مرکز خدماترسانی به سالمندان شهر اراک مرکز روزانه جهاندیده است که از ساعت 8 صبح تا 14 ظهر به سالمندان خدماترسانی میکند، این مرکز روزانه همانند یک مهد برای سالمندان فعالیت دارد که درحال حاضر 50 نفر عضو دارد.
مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی خاطرنشان کرد: برگزاری دورههای آموزشی متعدد، دوره سوادآموزی، نقاشی، موسیقیدرمانی، خاطرهگویی، برگزاری اردوهای سیاحتی، تفریحی، زیارتی، خاطرهگویی، اردوهای سینمایی و پارکگردی ازجمله برنامههایی است که در مراکز روزانه نگهداری از سالمندان به اجرا میرسد.
حسینخانی بیان کرد: اصلیترین هدف کارشناسان مراکز روزانه نگهداری از سالمندان بر این است تا با تهیه برنامههای اجتماعمحور حس ضعف سالمندی را از قشر سالمند سلب کنند، همچنین مرکز توانبخشی سالمندان شهر اراک در خیابان شهید شیرودی، ابتدای کوچه دلگشا مستقر شده است.
وی افزود: این مرکز به ارائه خدماتی اعم از فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتاردرمانی و غیره هر روزه به غیر از پنجشنبهها از ساعت 16 تا 20 به سالمندان میپردازد که تجهیزات آن از کشور نوعدوست ژاپن تامین شده و اکنون در لیست مراکز تخصصی کشور قرار دارد، همچنین این مرکز به افرادی که از سوی مجموعه بهزیستی معرفی شوند خدمات خود را نیم بها ارائه میدهد.
مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی ادامه داد: مرکز مددکاری معلولان امید از دیگر مراکز خدماتی استان مرکزی است که به 700 نفر از خانوادهها خدماتی اعم از بنهای نقدی، بهداشتی، خدمات درمانی و هرآنچه که از بهزیستی سهمیه داشته باشند را ارائه میدهد.
حسینخانی عنوان کرد: از تاریخ سوم مهرماه تا تاریخ 9 مهرماه در تقویم رسمی کشور به عنوان هفته سالمند نامگذاری شده و شعار منتخب این هفته در سال 98 جمله "فرصتهای برابر برای تمام سنین" تعیین شده است، همچنین برای هر روز از این هفته شعاری جداگانه تعیین و برنامههای مدنظر بر محوریت این شعارها تهیه شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: شعار نخستین روز از این هفته جمله " سالمند، سلامت و سبک زندگی سالم، شعار دومین روز از این هفته " سالمند و همبستگی در بستر جامعه و خانواده"، شعار روز سوم این هفته "سالمند، سنتها ی فرهنگی، دینی و تکریم منزلت آنها"، شعار روز چهارم جمله «سالمند، رفاه اجتماعی و محیط توانمندساز» شعار روز پنجم «سالمند، عدالت، حقوق شهروندی و حمایتهای قانونی»، شعار روز ششم " سالمند فعال و مشارکت اجتماعی" و شعار آخرین روز از این هفته جمله "سالمند و سازمانهای مردم نهاد" تعیین شده است.
مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی بیان کرد: پس از افتتاح مراسمهای روز سالمند با حضور مدیرکل بهزیستی استان مرکزی تعداد 64 سالمند از استان مرکزی را پیرو برنامههای هفته سالمند به مشهد مقدس اعزام کردهایم که در اجرای این طرح مجموعه آستان قدس رضوی و راهآهن استان مرکزی مساعدتهای لازم را به عمل آوردند.
حسینخانی افزود: استان مرکزی پس از استانهای گیلان و مازندران پیرترین استان کشور شناخته شده است و استان سیستان و بلوچستان با آمار 4.9 درصد سالمند جوانترین استان کشور محسوب میشود، درحال حاضر 16 درصد از جمعیت جهان و از هر هشت نفر یک نفر سالمند است اما در سال 2030 ان آمار به هر 6 نفر یک سالمند تغییر میند.
وی ادامه داد: تحقیقات نشان میدهند در سال 2050 از هر سه نفر یک نفر سالمند است و نرخ سالمندی در کشور معادل 9.3 درصد برآورد شده است، درحال حاضر تعداد 155 هزار و 695 سالمند در استان مرکزی وجود دارند که از این تعداد 63 درصد شهرنشین و 37 درصد آنها روستا نشین هستند.
مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی عنوان کرد: براساس آمار کسب شده شهرستانهای تفرش و آشتیان با رقمی بالای 19 درصد بیشترین میزان سالمند و شهرستان ساوه نیز با رقم 7.72 درصد کمترین میزان سالمند را د ارند، نرخ سالمندی در استان مرکزی بیش از 10 درصد است.
حسینخانی خاطرنشان کرد: اصلاح دیدگاه عمومی جامعه نسبت به سالمندان از اصلیترین ارکان فعالیت مجموعههای خانه سالمندان است و درنظر داریم این قشر از جامعه را سرمایههای اصلی خانواده تلقی کنیم و آموزشهای تکریم سالمندان و خدمات مراقبتی و بهداشتی در این راستا ارائه داده شود.
وی بیان کرد: در راستای انجام اقدامات خداپسندانه کمیته بانوان در مرکز خانه سالمندان استان مرکزی تشکیل شده که بانوان این کمیته امورات دستهبندی شده سالمندان را به صورت خیریه به انجام میرسانند، همچنین علاوه بر کمیته بانوان کمپین یاوران سالمندان نیز در این استان تشکیل شده که از تمامی اقشار در آن عضویت دارند و در نخستین روز از هر ماه به بازدید سالمندان میروند و در مناسبتهای متعدد برای آنها جشن برگزار میکنند.
مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی افزود: بیمارستان قدس شهر اراک بیمارستان دوستدار سالمندان شناخته شده زیرا در بخشی مجزا خدمات ویژه سالمندان را ارائه میدهد، در نظر داریم طرح سالمندیار را با همکاری مجموعه آموزشوپرورش استان مرکزی در مدارس سراسر استان به اجرا برسانیم تا دانشآموزان به سفیران خانه سالمندان در منازل خود باشند.
حسینخانی ادامه داد: در راستای تامین مخارج سالمندان این مجموعه 30 درصد از منایع توسط بهزیستی و 70 درصد باقیمانده آن توسط خیرین استان مرکزی تامین میشود، همچنین برخی از خیران صنفی نیز به تامین موادی مانند میوه و ترهبار، تخممرغ، مواد شوینده، نان و غیره میپردازند که البته در میان فعالیت این اقشار خیران گذری نیز وجود دارند.
وی عنوان کرد: رسانهها میتوانند حامی فرهنگی سالمندان باشند و با معرفی این قشر و اعلام نیازمندی آنها بسترساز یاریرساندن جامعه به این قشر شوند، نگهداری هر یک نفر سالمند در یک ماه در کمترین حالت ممکن هزینهای معادل 2 میلیون تومان دارد درحالی که یارانه پرداختی بهزیستی در این خصوص بسیار ناچیز است.
مدیر روابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی خاطرنشان کرد: شهریه پذیرش آزاد سالمندان در مراکز نگهداری دائمی مبلغ یک میلیون و 200 هزار تومان و برای افرادی که از سوی بهزیستی استان مرکزی به این مراکز معرفی شوند 600 هزار تومان است، درحال حاضر تعداد 11 سالمند مجهولالهویه در مرکز نگهداری سالمندان ابراهیمآباد شهر اراک وجود دارند.
حسینخانی بیان کرد: سالمندانی که توسط نیروی انتظامی و اورژانس اجتماعی شناسایی میشوند که هیچگونه امکانات نگهداری و سرپرستی ندارند به مراکز نگهداری از سالمندان ارجاع داده میشوند، پوشینه، دارو و لباس سالمندان مهمترین اقلام مورد نیاز این مراکز است که باید بگوییم متاسفانه این مجموعه آنگنه که باید از سوی نهادها مورد حمایت قرار نمیگیرد.
وی افزود: شناسایی سالمندان مجهولالهویه نیازمند سپری کردن مسیر بسیار طولانی است و متاسفانه هیچگونه یارانهای به این افراد تعلق نمیگیرد، براساس هماهنگیهای انجام شده با سازمان آرامستان شهر اراک قطعهای برای سالمندان تحت سرپرستی خانه سالمندان درنظر گرفته شده است و برخی از سالمندان نیز پس از فوت در مکان امامزاده ابراهیمآباد دفن میشوند.
مدیرروابط عمومی خانه سالمندان استان مرکزی ادامه داد: درحال گسترش مراکز روزانه نگهداری سالمندان در استان مرکزی هستیم تا براین اساس تنها سالمندان وابسته به تخت به مراکز نگهداری دائمی ارجاع داده شوند، متاسفانه استان مرکزی با معضل کم بودن تعداد متخصصان طب سالمندی مواجه است که امیدواریم شرایط افزایش تعداد این متخصصان در مجامع علمی فراهم شود.
حسینخانی عنوان کرد: باید بگوییم که سونامی سالمندی در پیش است و مقابله با گسترش منفی این واقعه نیازمند همکاری و تبادل نظر تمامی دستگاهها ایت و در غیر این صورت با جامعهای مسن روبرو میشویم.
منبع: تسنیم
15