دیدار مهم علی اف و پاشینیان در بروکسل
سران ارمنستان و جمهوری آذربایجان با میانجیگری اتحادیه اروپا قرار است در شهر بروکسل در بلژیک دیداری را درباره «پیمان صلح جامع» برگزار کنند.
«الهام علی اف»، رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و «نیکل پاشینیان» نخست وزیر ارمنستان روز چهارشنبه در نشستی در «بروکسل» برای بررسی گامهای پس از مناقشه قره باغ در بحبوحه اعتراضها به مخالفت با مذاکرات در ایروان پایتخت ارمنستان دیدار خواهند کرد.
به نوشته روزنامه «دیلی صباح» انتظار میرود علی اف و پاشینیان در جریان مذاکرات خود با میانجیگری «چارلز میشل»، رئیس شورای اروپا، درباره آغاز مذاکرات درباره «پیمان صلح جامع» گفتوگو کنند.
این در حالی است که در آستانه این نشست، چند هزار تن از هواداران مخالفان روز سه شنبه در ایروان تظاهرات کردند تا نحوه رسیدگی دولت به مناقشه ارضی با باکو بر سر منطقه قره باغ کوهستانی را محکوم کنند.
معترضان با تکان دادن پرچمها در یکی از میادین معروف شهر تجمع کردند و بسیاری شعارهای ضد دولتی سر دادند. آنها سپس در مرکز شهر ایروان راهپیمایی کردند و متعهد شدند تا بعد از ظهر تردد در خیابانها را مسدود کنند. یکی از تظاهرکنندگان، گفت: «از دیدار بین پاشینیان و علی اف انتظار تحولی نداریم.»
از سوی دیگر، ایروان اخیراً از باکو خواسته است تا مذاکرات صلح را «بدون تأخیر» آغاز کند. باکور اواسط ماه مارس مجموعه پیشنهادات خود را برای توافقنامه صلح ارائه کرد که شامل به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی هر دو طرف است.
«آرارات میرزویان» وزیر امور خارجه ارمنستان در این زمینه گفت: «در مورد پیشنهاد آذربایجان برای ایروان مناقشه قره باغ کوهستانی یک موضوع سرزمینی نیست، بلکه یک موضوع حقوق قومی-ارمنی است.»
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان اخیرا در ملاقات با همتای ایتالیایی خود از ارسال پیامهای مثبت از ارمنستان در روزهای اخیر خبر داد.
«جیحون بایراموف» وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان روز یکشنبه «لوئیجی دی مایو» وزیر امور خارجه ایتالیا را از پیشنهادات باکو به ارمنستان برای باز کردن مسیر ارتباطی در منطقه مطلع کرد.
وزیر خارجه جمهوری آذربایجان همچنین به همتای خود از لزوم تشکیل کارگروهی برای تحدید و تعیین مرز بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، پیشنهادات ارائه شده به ارمنستان برای توافقنامه صلح و اصول اساسی اصلی این موافقتنامه که از سوی باکو ارائه شده است، اطلاع داد.
وی گفت: «در روزهای اخیر پیامهای مثبتی از ارمنستان در این راستا میشنویم. امیدوارم این واقعاً نمایش یک رویکرد جدی باشد. آذربایجان موضع خود را آشکارا اعلام کرده است. اگر ارمنستان واقعاً در این روند جدی است، آذربایجان آماده پذیرش برخی موارد و اتخاذ گامهای جدی است.»
ارتش جمهوری آذربایجان در نبرد دوم قره باغ مناطقی از جمله «شوشا» را از تصرف ارمنستان خارج ساخت. پس از آن که مسکو توافق آتشبس را با میانجیگری انجام داد و به ۴۴ روز خصومت بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر قره باغ کوهستانی پایان داد، نیروهای حافظ صلح روسی نوامبر گذشته در منطقه مستقر شدند. این دو کشور بارها همدیگر را به تخلف و نقض آتش بس متهم کردهاند.