حسین مرعشی: اصلاحطلبان از احتمال دیدار روحانی و ترامپ استقبال نکردند، چون منتظرند خبرهایی برسد/ مخالفان روحانی، چون مسئولیتی ندارند تند موضع گرفتند
سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی گفت: اصلاح طلبان از هر اقدام متکی به کار جمعی نظام که منجر به کاهش تنش در روابط ایران با غرب شود حمایت می کنند.
ایران و آمریکا در وضعیت جدیدی قرار گرفتند. به نظر می رسد رویکرد مقاومت جواب داد و آمریکایی ها حالا متوجه محاسبات غلط خود شدند. چینش معادلات براساس واقعیات میان تهران و واشنگتن کاری است که می خواهد با وساطت فرانسه انجام شود.
ایران و آمریکا خواسته هایی دارند و برای تحقق آن خواسته ها راهی ندارند جز آنکه از دیوار بلند بیاعتمادی بین خود بگذرند اما ایران انگیزه ای ندارد و حرف حساب می زند. مسئولان جمهوری اسلامی از طرف آمریکایی دو تضمین می خواهند، نخست آنکه ترامپ نشان دهد به قواعد و معاهدات بین المللی پایبند است و دوم حسن نیت خود را به طور عملی ثابت کند.
ایران و آمریکا با وجود فراز و نشیب های زیاد در طول 40 سال گذشته حالا می خواهند یک مسیر سخت و حتی صعب العبور برای کاهش تنش های فی مابین را بیازمایند. راهی که مکرون با سماجت زیاد توانست بین دو کشور باز کند. البته هر سه طرف گرچه به نتیجه بخش بودن آن امید نبسته اند اما منعی هم برای آزمودن آن نمی بینند.
ایران و آمریکا تا یک ماه آینده مشخص می کنند آیا از پیمودن راه دیپماتیک جدید به قدری رضایت دارند که روسای جمهور آنها در نیویورک با هم دست بدهند یا خیر.
مشروح گفتگو با حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی را می خوانید:
جمع بندی این نیست که آمریکایی ها تحریم ها را کاهش می دهند
*بعد از صحبت آقای ظریف و مکرون در حاشیه نشست گروه جی7 ، احتمال دیدار ترامپ و روحانی در نیویورک مطرح شد، یک زمانی شما معتقد بودید که آقای روحانی یک بار برای مذاکره با آمریکا در قالب 1+5 مجوز دریافت کرد و بعید است نظام مجوز دیگری به او بدهد. آیا همچنان همین دیدگاه را دارید؟
این طور نیست که رئیس جمهور جدای از مجموعه نظام تصمیم بگیرد. نظام مجموعه ای یکپارچه و به هم پیوسته ای است و حتما براساس مصالح عالی کشور تصمیماتی گرفته می شود که درباره آنها اجماع وجود داشته باشد. اختلاف نظر کارشناسی ممکن است در همه سطوح مطرح باشد ولی به هر حال تا الان جمع بندی این نیست که آمریکایی ها تحریم ها را کاهش می دهند. بدون کاهش تحریم ها امکان این دیدار وجود ندارد.
*سال گذشته بعد خروج آمریکا از برجام یا هنگام موضوع بررسی اف ای تی اف، شاهد آتش زدن برجام و نصب طومارهای بلند بالا در مجلس بودیم، به نظر شما چرا مخالفان و موافقان دولت محتاطانه نسبت به موضوع احتمال دیدار ترامپ و روحانیموضع می گیرند؟
آنها هم منتقد دولت هستند و مسئولیتی هم در قبال اداره کشور ندارند، هر حرفی می توانند بزنند.
مخالفان دولت درباره احتمال دیدار روحانی و ترامپ خیلی تند حرف زدند چون مسئولیتی ندارند
*اما مخالفان و منتقدان جدی دولت هیچ واکنش تندی به مسئله احتمال دیدار روحانی و ترامپ نشان ندادند و خیلی نرم با قضیه برخورد کردند؟
خیر، برخورد نرم نداشتند، اتفاقا موضع فضاهای اصولگرایی علیه احتمال این ملاقات خیلی تند بود. علتش هم این است که مسئولیتی در قبال کشور ندارند، خیلی راحت حرف می زنند.
به حسن نیت آمریکایی ها تردید داریم
*چرا اصلاح طلبان مثل زمان برجام خیلی حامی نشان ندادند و استقبالی نکردند؟
چون مسئله ای اتفاق نیفتاده است. اصلاح طلبان از هر اقدام متکی به کار جمعی نظام که منجر به کاهش تنش در روابط ایران با غرب شود حمایت می کنند. البته ما هنوز به حسن نیت آمریکایی ها تردید داریم. منتظریم خبرهایی برسد که آمریکایی حاضرند از این اشتباه شان عدول کنند.
یک ملاقات به معنی روابط حسنه نیست
*برخی معتقدند در طول چهل سال گذشته اگر می خواست بین ایران و آمریکا رفع اختلافی شود، تا حالا اتفاق افتاده بود، امکان ندارد ظرف یک ماه طوری بین دو کشور روابط حسنه یا رفع تنش شود که روحانی و ترامپ در نیویورک با هم دست بدهند؟
نشستن و انجام یک ملاقات به معنی روابط حسنه نیست بلکه شروع دور جدیدی از مذاکرات است.
ایران در قالب 1+5 با آمریکا مذاکره کرده بود میتواند باز هم مذاکره کند اما شرط دارد
*شما خودتان به انجام دیدار بین روحانی و ترامپ در نیویورک امیدوار هستید؟
آنچه در صحنه سیاسی اتفاق افتاده و واقعیت دارد این است که آمریکایی ها متوجه تحلیل اشتباه شان درباره ایران شدند. آقای ترامپ وقتی از برجام خارج شد انتظاراتی داشت که آن انتظارات محقق نشد و حالا متوجه اشتباه استراتژیک شان شدند. حالا باید آمریکایی ها رویکرد اشتباه شان را اصلاح کنند، اگر این اتفاق بیفتد، ایران که در قالب 1+5 با آمریکا مذاکره کرده بود می تواند باز هم مذاکره کند. ایران نبود که میز مذاکره را ترک کرد، این آمریکایی ها بودند که براساس تحلیل های غلط از برجام خارج شدند و میز مذاکره را ترک کردند. تصور ترامپ این بود که با فشار حداکثری ایران دچار بحران هایی می شود که بر اثر آن بحرانها عقب نشینی های سنگین می کند و امتیازهای زیادی را به غرب می دهد. حالا این تحلیل آمریکایی ها اشتباه از آب درآمد و دیدند ملت ایران با وجود تحمل فشارهای زیاد، استوار و منسجم است. در چنین شرایطی آمریکایی ها دنبال بهانه ای می گردند که از این گرفتاری خارج شوند. از آن طرف اراده ایران برای خروج از برجام جدی است و این مسئله در محاسبات آمریکا نبود که امکان دارد ایران از برجام خارج شود.
منبع: نامه نیوز
15