ضرب شست ایران به آمریکا ؛خط بطلانی بر تهدیدات نظامی است

تهدید نظامی بی سابقه آمریکا علیه ایران، همچنان سوژه رسانه های خبری جهان است.تحلیل های سردرگم از فشار حداکثری گرفته تا کوبید 19 فرضیه هایی است که این روزها رسانه های خبری به رویارویی نظامی ایران و آمریکا مرتبط می دانند.

ضرب شست ایران به آمریکا ؛خط بطلانی بر تهدیدات نظامی است

چهل سال است که دشمنی آشکار دو کشور ایران و آمریکا در یک کلاف سردرگم گیر کرده است. پس از سقوط سفارت آمریکا در تهران از سوی دانشجویان خط امام، ایالات متحده شمشیر خود را که تا قبل از آن در غلاف مخفی نگه داشته بود رو کرد و تا امروز خیال ندارد آن را در غلاف خود قرار دهد. شدت گرفتن تنش میان واشنگتن و تهران که امروز به بی سابقه ترین حد خود رسیده است از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ و خروج او از برجام و تحریم های ثانویه با عنوان فشار حداکثری علیه ایران آغاز شد. پس از برجام، آزمایش های موشکی ایران سبب شد که غرب با عنوان نقض روح برجام ایران را متهم به نقض توافق اتمی کند و از آن پس به دلیل قید نشدن مساله موشکی ایران در توافق نامه اتمی بهانه ای شد دست جمهوریخواهان که به تبع آن تروئیکای اروپا نیز اعلام کرد اگر مذاکره مجددی با ایران صورت بگیرد باید مساله موشکی یکی از ارکان مهم مذاکره باشد که از سوی ظریف وزیر خارجه کشورمان قویا رد شد و اعلام کرد که بازدارندگی ایران قابل مذاکره نیست. پس از آنکه ایران هرگونه مذاکره اتمی مجدد با دولت ترامپ را رد کرد، وزارت خزانه داری این کشور تحریم نفت را در آبان ماه 2018 آغاز کرد و دولت ایران به ریاست حسن روحانی تهدید کرد که اگر ایران نفت را نفروشد به هیچ کشوری اجازه فروش نفت را نخواهد داد. شاید وضعیت فعلی نفت بی تاثیر از تهدید های ایران نبوده است! در پی آن رهبر معظم انقلاب نیز خطاب به غرب هشدار داد که روزی می رسد که ایران، آمریکا را تحریم خواهد کرد.

از سوی دیگر دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی خود درسال 2016 اوباما را متهم کرد که با تدبیرهای غلط خود آمریکا را درخلیج فارس تحقیر کرده است. اشاره او به بازداشت نظامیان امریکایی درخلیج فارس بود و ترامپ وعده داد که اگر رئیس جمهور شود، هیچ آمریکایی این صحنه ها را نخواهد دید! که اتفاقا در دوره ترامپ بیش از همیشه این اتفاق افتاد. تنش ها و درگیری ها در دریای عمان و خلیج فارس در سال 2019 در زمان آمد و رفت میانجیگران به تهران، نمونه بارز آن بود و دیگر حمله به آرامکو که امریکا هیچگونه دفاعی از تاسیسات نفتی عربستان نکرد و دیگر حمله سپاه به پایگاه نظامی عین الاسد که بازهم به پاسخی به این حملات نداد. مثال روشن آن برای رئیس جمهور چرتکه انداز ساقط کردن پهپاد آمریکایی بود که گفته می شود 4 عدد از آن پهپاد در تاسیسات نظامی آمریکا وجود دارد و گران ترین پهپاد جاسوسی جهان به شمار می آید. با همه این احوال و شکست های مکرر نظامی آمریکا در عراق، خلیج فارس و خروج از سوریه ، عراق و افغانستان، دونالد ترامپ روز چهارشنبه همزمان با پرتاب ماهواره نظامی ایران به فضا که با موفقیت انجام شد، ایران را تهدید به حمله دریایی و دستور آتش صادر کرد.

تهدید مستقیم نظامی آمریکا از سوی رئیس کاخ سفید بی سابقه ترین نمونه در تاریخ چهل ساله روابط دو کشور است و این مساله همچنان در رسانه های خبری پر نفوذ منطقه ای و فرامنطقه ای سوژه اصلی تحلیل ها قرار گرفته است. قسمت اول این گزارش روز گذشته با عنوان ایران و آمریکا چگونه از هم انتقام خواهند گرفت؟/ احتمال درگیری هست؟ منتشر و به محور برخی رسانه های خبری پرداخته شد امروز نیز بخشی دیگر از تحلیل رسانه های خبری جهان را در ادامه می خوانیم:


تنش زایی ایران و آمریکا در خلیج فارس

وائل عصام، در روزنامه القدس العربی چاپ انگلیس نوشت: آمریکایی ها تجربه هایی را درخصوص رویارویی های دریایی با ایران در خلیج فارس دارند. به عنوان مثال یک سال پیش از پایان جنگ ایران-عراق جنگ نفتکش ها میان دو طرف شروع شد که نخستین درگیری میانشان به حساب می آید. روشن است واشنگتن درس هایی که از آن رویارویی گرفته را فراخواهد خواند که می توان آن ها را در آرشیو منتشر شده سازمان اطلاعات آمریکا مشاهده کرد.

این گزارش های اطلاعاتی و پژوهشی به دشواری های آمریکا اشاره داشته ونشان می دهد که افق مشخص و پایانی برای واکنش های ایران وجود ندارد. به این ترتیب که در یکی از این گزارش ها آمده است "ایرانی ها حداکثر تلاش خود را به کار خواهند گرفت که تا به آمریکا نه فقط در خلیج فارس بلکه در سراسر جهان ضرر برسانند. آتش جهنمی را برای خود شعله ور می‌کنیم که نمی‌توانیم آن را کنترل کنیم و تمام خلیج فارس شعله ور خواهد شد".
همچنین آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا یادآوی می کند در سال 1987 ایران طرح های اضطراری و طرح هایی را به کارگرفت که در آن سپاه از مین گذاری برای مقابله با کشتی های آمریکایی استفاده کرد.

با وجود این که آمریکایی ها در نهایت توانستند توانمندی های دریایی ایران را تضعیف کنند و رفتارش را مهار کنند اما ترس از ناتوانی از کنترل پاسخ ایران و پایان دادن به درگیری و ضرر رسیدن به منافع آمریکا در خلیج فارس در بیشتر نتیجه گیری های مراکز اطلاعاتی و پژوهشی آمریکا سیطره دارد.

همچنین بروس ریدل، مدیر مرکز بروکینگز باور دارد جنگ دیگری با ایران برای متوقف کردن برنامه هسته ای این کشور مشوقی است که ایران را به سوی دستیابی به زرادخانه هسته ای سوق می دهد.

عملیات آمریکا در خلیج فارس در دهه هشتاد در زمانی که ایران در ضعیف ترین وضعیت خود به علت جنگ با عراق قرار داشت، با پیچیدگی هایی روبرو بود. بنابراین وضعیت کنونی مناسب ایران در خلیج فارس و شرق جهان عرب و نیز توسعه توانمندیهای نظامی این کشور باعث می‌شود تکرار رویارویی دو کشور آسان نباشد و احتمالا به هرج و مرج در کشورهای خلیج فارس بینجامد که به علت سقوط قیمت نفت تحمل جنگ جدیدی را نخواهند داشت.

این در حالی است که ایران که به علت تحریم ها بهره ای از نفت خود نمی برد، چیزی برای از دست دادن ندارد و این خود خطرناک ترین مسئله است.

ضرب شست ایران به آمریکا ؛خط بطلانی بر تهدیدات نظامی است

قبل از ویروس؛ امریکا و ایران در آستانه آغاز جنگ در دریا

النار باینظراف، در روزنامه ایزوستیا روسیه نوشت: تشنجات در روابط امریکا و ایران، دو دشمن ژئو سیاسی قدیمی، وارد سطح جدیدی شده است. دونالد ترامپ تهدید کرده که هر کشتی نیروی دریایی ایران که برای دریاداران نظامی امریکایی در خلیج فارس تهدید آمیز باشد، منهدم خواهد شد.ظاهرا، حتی، اپیدمی ویروس کرونا نیز نمی تواند، این دشمنان جانی را متوقف کند.می‌بایست خاطر نشان کرد که طی چند روز و چند هفته اخیر، درمنطقه خلیج فارس و درسطح جهانی، رویدادهایی رخ داده که به متشنج تر شدن اوضاع منجر شده است.

علت ایراد چنین سخنان تندی از سوی ترامپ، رویداد 15 آوریل در خلیج فارس و در نزدیکی سواحل کویت می باشد. در آن روز، 11 قایق نیروی دریایی ایران مانور خطرناکی در کنار کشتی های نظامی امریکا دادند. از سوی هیچ یک از طرفین شلیکی انجام نشد و کسی نیز آسیب ندید. چندی بعد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد که کشتی های نظامی امریکا دست به مفسده جویی زده و مانع از برگزاری رزمایش نظامی ایران شده اند.

مقامات تهران و از جمله، محمد جواد ظریف و کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو، به این سخنان ترامپ واکنش تندی نشان داند.

در حال حاضر، واشنگتن بهانه دیگری نیز برای نگرانی دارد. در روز 22 ماه آوریل، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خبر داد که ایران نخستین ماهواره نظامی خود را با موفقیت پرتاب کرده است. به گفته نظامیان سپاه، با کمک موشک قاصد، ماهواره نور در مدار قرار گرفته و به ارتفاع 425 کیلومتری پرتاب شده است. جان هایتن، رئیس ستاد فرماندهی استراتژیک امریکا، اعلام کرد که میان پرتاب این ماهواره و رویداد خلیج فارس ارتباط مستقیمی وجود دارد. به گفته او، پرتاب این ماهواره نظامی، نمونه بارز دیگری از رفتار خصومت آمیز ایران است. مقامات امریکایی معتقدند که این پرتاب ماهواره ای، مرحله دیگری از توسعه برنامه موشک های بالستیک قاره پیمای ایران است که می تواند، برای امریکا تهدید آمیز باشد.

در ایران، با عقاید امریکایی ها موافق نیستند. به گفته کاظم جلالی، «فعالیت های موشکی ایران به هیچ وجه، مغایر با قطعنامه 2231 نیست. توانایی موشکی ایران در ابعاد نظامی صرفا، از ماهیت تدافعی برخوردار است. هدف از پرتاب ماهواره نور، مونیتورینگ و تعیین مشخصات تهاجمات علیه ایران و دفاع از کشور می باشد. در روز 22 ماه آوریل، مایک پومپئو اعلام کرده که ایران قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض کرده است.

عدلان مارگویف، تحلیلگر انستیتوی مطالعات بین الملل، معتقد است: «امریکا ضمن متهم کردن ایران، تلاش می کند، از این موفقیت ایران برای اعمال تحریم های تسلیحاتی علیه ایران از سوی شورای امنیت استفاده کند. در حال حاضر، سیاست امریکا طوری پیش می رود که تحریم ها علیه ایران لغو نشوند. امریکا معتقد است که قطعا، کشور ثالثی مانند کره شمالی به ایران در ساخت موشک کمک می کند».

سرگی سوداکوف، امریکا شناس و عضو آکادمی علوم نظامی، معتقد است: «احتمال دارد، امریکا وارد رویارویی نظامی با ایران شود. امریکا می داند که در شرایط حاضر، کمتر کشوری حاضر به حمایت از ایران خواهد بود. امریکا معتقد است که از آب گل آلود می تواند، ماهی بگیرد. رویارویی با ایران می تواند، سودهای خوبی را به همراه داشته باشد. اکنون، ترامپ در حال بررسی شرایط است و منتظر واکنش سیاستمداران ایرانی است تا بتواند، نتیجه گیری کند: آغاز جنگ و یا توقف موقتی مناقشه. ترامپ برای پیشبرد تبلیغات انتخاباتی اش، به اوضاع متشنج با ایران نیاز دارد».

آندری کورتینوف، کارشناس کلوب والدای، معتقد است: «در دولت امریکا فکر می کنند که ایران در مقایسه با یک یا دو سال پیش ضعیف تر شده است. در نتیجه، واشنگتن امیدوار است تا از طریق تحریم های اقتصادی و فشارهای سیاسی و نظامی، بتواند، حکومت ایران را سرنگون کند. ترامپ به این نوع توسعه رویداد برای پیشبرد تبلیغات پیش از انتخاباتی اش نیاز دارد. درصورتی که او موفق به سرنگونی رژیم ایران شود، این موفقیت بزرگی برای او خواهد بود. زیرا، تاکنون، او در جبهه سیاست خارجی، به کمترین موفقیتی دست نیافته است».

رجب صفراف، مدیر مرکز مطالعات ایران معاصر، معتقد است: «هدف ترامپ از ایراد چنین سخنانی، تمایلش برای آغاز تشنجات در تنگه هرمز است. حتی، اگر امریکا دست به اقدام جدی نزند، همین تشنجات باعث افزایش موقتی نرخ نفت می شود. این احتمال نیز وجود دارد که ترامپ تلاش می کند، توجه جامعه امریکا را از ویروس کرونا دور کند و نشان دهد که در عرصه سیاست خارجی، همه چیز با موفقیت پیش می رود. ترامپ به رغم ایراد گزافه گویی های تند، به دنبال آغاز جنگ واقعی با ایران نیست. امریکا فقط می خواهد، قدرتش را به نمایش بگذارد».

چرا ایران در این زمان برای آمریکا ایجاد مزاحمت کرد؟ آیا آمریکا می تواند پاسخ دهد؟

د.محجوب احمد قاهری، در روزنامه رای الیوم چاپ انگلیس نوشت: ایران برای آمریکا مزاحمت [قایق های ایران در خلیج فارس منظور است] ایجاد کرد تا به این کشور یادآوری کند توازن قدرت تغییر کرده و ایران قدرتمند شده است چرا که ماهواره نظامی به فضا ارسال می کند و آمریکا که به خاطر شکست در برابر بیماری همه گیر کرونا و فروپاشی قیمت های نفت، ضعیف تر شده است باید به توافق هسته ای قدیم بازگردد و تحریم های اقتصادی علیه این کشور را لغو کند.

برخی تحلیلگران این ایده را ترویج می‌دهند که این ایجاد مزاحمت اخیر ایران علیه کشتی های آمریکایی تنها نقشه ای توافق شده میان دو طرف است و هدف از آن افزایش قیمت نفت است.

اما این فرضیه درست نیست زیرا در درجه نخست علت فروپاشی قیمت های نفت افزایش تولید عربستان است و تنها با کاهش تولید از سوی این کشور این مسئله حل می شود و دوم این که ایجاد مزاحمت ایران برای آمریکا نتایج موقتی دارد و علت افزایش قیمت ها نخواهد بود زیرا مشکل تولید فراوان است و نه شرایط انتقال آن.

ایران در زمان مهمی برای آمریکا ایجاد مزاحمت کرد یعنی زمان پرتاب ماهواره خود تا به آمریکا بگوید از پیش قدرتمندتر شده است در حالی که آمریکا با بحران های داخلی روبرو است که این کشور را در سطح خارجی تضعیف کرده است.
ایران در تمامی سطوح با وجود محاصره در حال پیشرفت است و در تلاش است تا با دعوت از آمریکا برای بازگشت به توافق هسته ای و با شروط ایران یا رفتن به سمت منافع راهبردی اش بدون هرگونه توافقی زمام امور را به دست بگیرد.

ضرب شست ایران به آمریکا ؛خط بطلانی بر تهدیدات نظامی است

پیشرفت های ایران در فضا شاهد افزایش تنش هاست

روزنامه چاینا دیلی چاپ چین نیز در اینباره نوشت: تنش ها میان واشنگتن و تهران روز چهارشنبه و به دنبال پرتاب نخستین ماهواره نظامی سپاه به فضا و تهدید ترامپ به نابود کردن قایق های توپدار ایرانی درصورت مزاحمت برای کشتی های امریکایی، دور تازه ای به خود گرفت. -امریکا می گوید پرتاب این ماهواره می تواند توسعه موشکی بالستیک ایران را تسریع کند. -فرمانده سپاه ایران روز سه شنبه اعلام کرد اگر امنیت این کشور در خلیج فارس تهدید شود، ایران ناوهای امریکایی را نابود خواهد کرد.

تنش ها میان ایران و امریکا پس از خروج دولت ترامپ از برجام بالا گرفت و با قتل (شهادت سردار) سلیمانی در ماه ژانویه شدت یافت. ایران حضور نظامی گسترده امریکا در خاورمیانه را تهدیدی برای امنیت خود می داند.
الین لوریا ، نماینده مجلس و کهنه کار نیروی دریایی امریکا معتقد است توئیت اخیر ترامپ می تواند به جنگ منجر شود و امنیت ملی امریکا را با تهدید مواجه سازد.
پمپئو گفته است سازمان ملل باید بررسی کند که آیا پرتاب فضایی اخیر ایران مطابق با قطعنامه های شورای امنیت بوده است یا خیر و ایران باید برای این اقدام خود پاسخگو باشد.

امریکا ایران را تهدید می کند، بازار نفت امتیاز به دست می آورد

فیلیپ الکوی، در روزنامه روولوسیون پرمنانت چاپ فرانسه نوشت: در حالی که قیمت نفت سقوط کرده بود، تهدید امریکا علیه ایران باعث افزایش دوباره قیمت نفت شد. این بحران امپریالیسم را وادار کرد سیاست تهاجمی تر اتخاذ کند.

تنش های جدید در خاورمیانه تنها دلیل برای ازسرگیری اعتماد در بازار نیست، بلکه چشم انداز کاهش بیشتر تولید نقش مهمی را در آن داشته است.دشمنی امریکا علیه ایران منافع راهبردی در منطقه را مشخص می کند و ایرانی ها مانع نسبی برای برنامه های امریکا در خاورمیانه اند.

پرتاب موفقیت آمیز ماهواره نظامی ایران برای نخستین بار، یک پیشرفت فنی برای ایران است.ارتش امریکا می ترسد که ایران از آن برای بهبود توانایی های نظامی برای مثال در ساخت موشک های دور برد یا در چارچوب برنامه هسته ای استفاده کند.
بحران بهداشتی کووید-19 به همراه بحران بسیار شدید اقتصادی، تنش های بین المللی را افزایش داده است. این امر بیانگر سیاست تهاجمی تر و تمایل بیشتر برای مداخله گرایی است. در این شرایط رویارویی با ایران ملموس تر می شود.

موضوع چیست؟ نفت؟ ماهواره نظامی؟ خلیج فارس ؟ کوبید 19؟

تحلیل هایی که از نظر گذاراندید از سوی اداره کل رسانه های خارجی منتشر شده، بخشی از نگاه تحلیلگران جهان به وضعیت منطقه خاورمیانه است. تحلیل هایی که هرکدام از نگاه دغدغه مند خود بررسی شده است.بالاخره موضوع تنش چیست؟ نفت؟ماهواره نظامی یا موشک های ایران یا ویروس نامرئی؟ این وضعیت، بسیار پیچیده به نظر می رسد ، اما یک مساله را به خوبی نشان می دهد اینکه ایران طی دوسال بدون فروش نفت توانسته است خود را زیر بار فشار حداکثری حداقل در اداره امور مملکتی سرپا نگه دارد و حداقل بهتر از کشورهای غربی کرونا را مدیریت کند. موضوعی که غرب را به شدت عصبانی کرده از طرفی دیگر با توجه به خلاصه این گزارش که بالاتر از نظر گذراندید، مساله نفت برای ایران مطرح نیست از این جهت که یا ایران تهدید خود را عملی کرده و یا اینکه وقتی فروشی ندارد لزومی هم بر نگرانی ندارد. می ماند ماهواره نظامی و موشک های بالستیک ایران که دغدغه اصلی غرب است، به نظر می رسد جمهوری اسلامی خط بطلان بر جنگ کشید زیرا ایران ، ایران زمان صدام حسین نیست اکنون کشوری است که حساب شده باید با آن وارد جنگ شد و این پیام را قایق های سپاه به پنتاگون رساندند. دست اخر شاید این قاصد پر سر و صدا تکلیف انتخابات آمریکا را هم یکسره کند!

منبع: خبرآنلاین

70

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • محسن
    0

    ترامپ ترسو تر از آن چیزیست که همه فکر می‌کنند وهم احمق تر. اما این را خوب می‌داند دست از پا خطا کند ایران بدون ملاحظه ناو های آمریکا را نابود می‌کند.