مرعشی: احمدی نژاد انتخاب رهبری نبود/ بعد از سال ۶۴، این اولین دولت مطلوب ایشان است که سرکار خواهد آمد/ برجام و FATF یقینا تصویب می شود

سخنگوی حزب کارگزاران می گوید: رئیسی باید بداند که در همین مقطع باید بایستد و به آقای روحانی  کمک کند و نظر رهبری را جلب کند، چرا که باید مساله بازسازی برجام و رفع تحریمها را جدی بگیرد.

مرعشی: احمدی نژاد انتخاب رهبری نبود/ بعد از سال ۶۴، این اولین دولت مطلوب ایشان است که سرکار خواهد آمد/ برجام و FATF یقینا تصویب می شود

«رئیسی باید مساله رفع تحریم ها و برجام را جدی بگیرد»،‌«رئیسی حتما از یک اقتصاددان استفاده کند» این دو توصیه مهم حسین مرعشی، سیاستمدار کهنه کار اصلاح طلب است.

او که سخنگویی حزب کارگزاران را برعهده دارد معتقد است تندروها چالشی جدی برای رئیسی خواهند بود و او کابینه ای معتدل را تشکیل نخواهد داد. مرعشی از شکاف بین قالیباف و رئیسی روایت می کند.

مرعشی این پیشنهاد را به رئیس جمهور منتخب می دهد که حزب متبوعش حاضر است برنامه هایی که برای بهبود اقتصاد کشور دارد را در اختیارش بگذارد.

مرعشی در این گفتگو از رئیس جمهور مطلوب رهبر انقلاب حرف زد، از پوست خربزه ای که برخی دلشان می خواست زیرپای رئیسی بیندازند، از احمدی نژاد که معتقد به تاریخ پیوسته، از انتخابات سال 84 و پیامی که رهبری به آیت الله هاشمی داد و ...

مشروح بخش دوم گفتگو با حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران را بخوانید؛

بخش اول این گفتگو را اینجا بخوانید.

*******

آقای مرعشی! این روزها بحث بازسازی در جریان اصلاحات دوباره درحال مطرح شدن است، بعضی ها بحث جوان گرایی در جبهه اصلاحات را به عنوان تاکتیک می دانند می گویند کل اصلاح طلبان قدیمی خداحافظی کنند و نیروهای جدید بیایند و ...

خیر. پرونده هر سیاستمدار یا هر مدیری با مرگ بسته می شود. اینکه روی صحنه بازی کند یا پشت صحنه بازی کند تاکتیک است و این دیگر استراتژی نیست. استراتژی حضور و توجه به صندوق و ترک نکردن سیاست است. ما در بدترین شرایط نمی توانیم سیاست را ترک کنیم، این درسی است که ما از آقای هاشمی گرفته ایم.

در سال ۸۴ که مرحله دوم انتخابات بود ساعت ۱۰ و نیم شب آقای هاشمی به من زنگ زدند و گفتند از آیت الله خامنه ای پیامی به من رسیده که جشن نگیرید و من به حاج آقا گفتم که جشن را قرار است رقیب ما بگیرد چون ما انتخابات را واگذار کردیم، آقای هاشمی به من گفتند من دارم می خوابم، نتیجه که نهایی شد من را بیدار نکنید و فردا صبح به من بگویید و ایشان واقعا ساعت ۱۰ و نیم شب خوابیدند و من ۶ صبح از آقای کرباسچی و آقای محمد هاشمی خواهش کردم که به خانه بروند و به ایشان بگویند و ایشان ساعت ۸ در جلسه مجمع حضور پیدا کردند.

شخصیتی در سطح آقای هاشمی به احمدی نژاد باخته و این یک شوک بزرگی به طور طبیعی است ولی به آقای هاشمی شوک وارد نمی شد و هیچ وقت هم بعد از این تصمیم نگرفتند که در انتخابات شرکت نکنند.

مرعشی: بین قالیباف و رئیسی، شکاف زیادیست/احمدی نژاد انتخاب رهبری نبود

مساله مهم بازسازی روابط با مردم است. مردم اصل هستند. ما باید رنجش و دلخوری ها و مشکلات مردم را درک کنیم، سیاست مفت و مجانی به دست نمی آید. مثلا در مورد آقای هاشمی بعد از همه فشارهایی که از چپ و راست به اشتباه به ایشان وارد کردند کف رای ۶ الی ۷ میلیونی خودش را داشت و این برای آن ارتباطی بود که بین آقای هاشمی و قشرهای مختلف ایجاد شده بود. مثلا شما جامعه کارگری را در نظر بگیرید. آقای هاشمی هیچ وقت رابطه اش را با جامعه کارگری قطع نمی کرد.

* کسانی بودند که نظام را قبول نداشتند ولی آقای هاشمی را قبول داشتند.

بله. ما باید روابطمان را با مردم بازسازی کنیم. مردم اصل هستند و باید نارضایتی های آنها را به رسمیت بشناسیم و مطالباتشان را پیگیری کنیم و با جوانان و زنان و کشاورزان و صنعتگران و .. همراهی کنیم، نمی شود فکر کنیم که محبوبیت و داشتن پایگاه اجتماعی رایگان به دست می آید.

شما باید خودتان را برای مردم هزینه کنید تا مردم هم خودشان را برای شما هزینه کنند. رابطه استراتژیک بین آقای هاشمی و خانه کارگر و تیپ بچه های کارگری کشور یکی از نکات درس آموز است، رابطه بین آقای خاتمی و نویسندگان و هنرمندان کاملا واقعی است و هنوز هم ادامه دارد چون در روزی که باید به داد اینها می رسید، به داد آنها رسیده است و آنها را همراهی کرده است و ما باید این را گسترش دهیم و در همه قشرهای اجتماعی، با دانشجو و غیر دانشجو، با فرهنگی و غیر فرهنگی و ..، بازسازی روابط با مردم را در دستور کارمان بگذاریم.

این برای بخش خودمان بود. برای آینده و دولت آقای رئیسی هم چند نکته را بگویم. توجه ما این بود و الان هم روی نظر کارشناسی خودمان و درست بودن آن اصرار داریم که اقتصاد ایران که دارای یک نرخ تورم متوسط سالانه ۱۸ درصد در ۴۲ سال گذشته است، یعنی نرخ رشد اقتصادی ۱ و نیم درصد و تورم ۱۸ درصد را اقتصاد ایران برای ۴۲ سال تجربه کرده است و دیگر برای کشور ایران و مردم ایران ادامه این دو شاخص کاملا نا امیدکننده غیر قابل تحمل است و کارد به استخوان مردم رسیده است و اقتصاد ایران دیگر طاقت تحمل فشار بیشتر از این را ندارد. اینجا دو مساله وجود دارد، یکی اینکه اولا ما برای آقای رئیسی آرزوی موفقیت داریم، قرار نیست که کشور ایران برای ۴ سال درجا بزند و قرار نیست که کشور ایران عقب رود.

ما علاقه مند هستیم که اگر ۴ سال دیگر اینجا در خدمت شما نشستیم به شما بگوییم که خوشبختانه رقیب ما آنقدر کشور را خوب اداره کرده که ما ۴ سال دیگر هم شانس پیروزی نداریم. این برای ما مطلوب است که آقای رئیسی این موفقیت را داشته باشد، منتهی آقای رئیسی باید توجه کند که با روابط تجاری با پاکستان و عراق و ونزوئلا و افغانستان نمی شود کشور را اداره کرد.

آقای رئیسی باید بداند که در همین مقطع باید بایستد و به آقای روحانی کمک کند و نظر رهبری را جلب کند، چرا که باید مساله بازسازی برجام و رفع تحریمها را جدی بگیرد، اگر این حل نشود هیچ مساله ای از مسائلی که مورد توجه ایشان و مورد توجه ما است حل نمی‌شود. دومین مساله ای که ما دنبال آن بودیم و روی آن اصرار داشتیم این بود که شکاف بین سیاستمداران و اقتصاد دانان باید برطرف می‌شد. ما فکر کردیم مثل تجربه نخست وزیر فعلی هند، مثل تجربه ترکیه و مثل تجربه برزیل، اینها کشورهایی بودند که تورم ۴۰ درصد و ۵۰ درصد و ۸۰ درصد داشتند ولی یک اقتصاد دان آمده و تصمیم گیر شده است یعنی این شکاف بین سیاستمدار و اقتصاد دان از بین رفته و این تورم مهار شده و کشورها روی فُرم درست با تورم زیر ۱۰ درصد آمده اند.

ما در ایران فکر می کردیم یک کسی مثل دکتر همتی که در این دو سال و نیم که سخت ترین دوره ریاست بانک مرکزی بوده، با موفقیت توانست در مقابل فشارها بایستد و کشور را از این گردنه سخت عبور دهد، ما فکر می کردیم اگر ایشان بیاید چون هم رئیس جمهور شده و هم اقتصاد بلد است می تواند تورم را زیر ۱۰ درصد بیاورد و کشور را از این تورم مزمن نجات دهد که مردم انتخاب دیگری داشتند. البته عده ای رای ممتنع داشتند که آن ۱۱ تا ۱۹ میلیونی هستند که خدمت شما عرض کرد و عده ای هم رای مثبت به آقای رئیسی دادند و ایشان رئیس جمهور شدند.

توصیه من به آقای رئیسی بعد از حل مساله تحریم و بازسازی برجام این است که اقتصاد را ایشان اداره نکند، چون نه تجربه این کار را دارد و نه علم این کار را دارد. حتما از یک اقتصاد دانی که هم ایشان و هم رهبری قبول دارند استفاده کند حتما یک اقتصاد دان را به طور قاطع به عنوان محور ستاد اقتصادی اش قرار دهد ما چندین تجربه در این باره داریم در زمان آقای هاشمی، آقای نوربخش با آن همه تجربه و تسلطش بر اقتصاد ایران(همانطور که می دانید بعد از مرحوم نوربخش تا امروز هیچ کس پیدا نشده که به لحاظ علمی و عملی، تسلطی مانند وی به اقتصاد ایران داشته باشد) به همراه یک سری کسانی مانند روغنی زنجانی، طبیبیان در سازمان برنامه، افراد شاخصی بودند و حتی در برابر تصمیمات آقای هاشمی، برای خودشان شخصیت مستقل داشتند و می‌ایستادند. بنده آنها را در دولت می‌دیدم. کسانی مانند مرحوم دکتر نژاد حسینیان به عنوان انسان بسیار مبنایی و در تصمیمات، فردی با قاعده بودند.

این افراد در دولت بودند اما ما تورم ۴۷ درصد را در دولت مرحوم هاشمی تجربه کردیم می خواهم بگویم مسئله چقدر مهم بوده است. در دولت خاتمی، تجربه اختلافات بین نوربخش، ستاری فر و طهماسب مظاهری را داشتیم که کشور را یکی، دوسال بسیار دچار تنش کرد اما آقای خاتمی اصلاح کرد و تیم را تغییر داد هم آقای ستاری فر را برداشت آقای شالیکار را جایگزین کرد و هم آقای طهماسب مظاهری را برکنار کرد و آقای صفدرحسینی را جایگزین وی کرد. بعد از اینها، تیم هماهنگ شد. هماهنگی تیم اقتصادی با محوریت یک اقتصاددانی که حرف آخر را بزند امروز ضرورت کار آقای رئیسی است بنده این را به عنوان تجربه چند ده ساله ای که در دولت و سیستم داشتم به ایشان می‌گویم. آقای رئیسی باید به طور قاطع یک اقتصاددان را یا در وزارت اقتصاد یا بانک مرکزی و یا رییس سازمان برنامه قرار دهد دو نفر دیگر را با هماهنگی بچیند.

*گویا این نقش را آقای فرهاد رهبر ایفا می‌کند...

بنده آقای رهبر را توصیه نمی‌کنم چون دوست صمیمی و استاد بنده بودند به ایشان جسارتی نمی کنم اما پایه اقتصادی اش، پایه چپ است و کشور را قاعدتا به سمت سیاست های چپ می برند به هر حال آقای رئیسی حتما باید از اینکه خودشان اقتصاد را مدیریت کند اجتناب کند.

مرعشی: بین قالیباف و رئیسی، شکاف زیادیست/احمدی نژاد انتخاب رهبری نبود

*آقای روحانی سعی کرد خودش اقتصاد را مدیریت کند اگر به جهانگیری می سپرد ممکن بود قضیه بسیار متفاوت بود.

هم آن بود هم اینکه من همان سال اول دولت، اولین توصیه ای که به روحانی کردم این بود که در نامه ای نوشتم آقای روحانی ستاد اقتصادی را به یک نفر بسپارید دو نفر دیگر را با هماهنگی اولی، انتخاب کنید هدفهای رشد و تورم را به آنها بدهید از آنها فقط تحقق این هدفها را بخواهید و اصلا در کار آنها دخالت نکنید.

روسای جمهور(حالا هر کسی باشد) تمایل دارند پول هزینه کنند و هر جا می‌روند خواسته‌های مردم را محقق کنند و به این و آن پول می‌دهند در حالی که اینها تبدیل به تورم و اخلال های مهم در اقتصاد کشور می‌شود مجلس هم که بودجه می‌دهد مجددا همین کار می کند طرح، پروژه، سیاست اضافه می کند.

اگر اقتصاد ایران بخواهد آرام بگیرد یعنی ما به رشد اقتصادی بالای ۵ درصد برسیم که آقای رئیسی هم قول آن را داد و به تورم زیر ۲۰ درصد برسیم و به تدریج به زیر ۱۰ درصد برسیم تنها راه این است که کار را به دو، سه نفر نسپرد در این کار رییس جمهور نمی تواند دخالت کند. رئیس جمهور باید بگوید من فلان شخص را تعیین کردم بودجه، ارز، بانکها از آن تبعیت کنند بنابراین حتما آقای رئیسی باید یک محور داشته باشد تا بتواند اقتصاد را کنترل کند وگرنه کار قابل جمع کردن نیست.

*جدا از بحث توصیه هایی که به آقای رئیسی کردید، قبلا نسبت به یکدست شدن قدرت هشدار داده بودید و آن را آسیب زا دانستید، با وضعیت فعلی، نگرانی اصلی تان چیست؟

الان دولت یکپارچه نیست بین آقای قالیباف و آقای رئیسی، شکاف زیادی وجود دارد تجربه هم همواره این گونه بوده هرگاه فکر می‌کردیم حاکمیت یکپارچه است و رقیبی در میدان نبوده، همان هیئت حاکمه تقسیم بر دو شده است به عنوان مثال، در مجلس دوم، دولت دوم آقای مهندس موسوی و حزب جمهوری اسلامی، هر سه اینها وقتی که نهضت آزادی، بازرگان و سحابی حذف شدند تقسیم بر دو شدند یعنی خط امام‌ در مجلس دوم تقسیم بر دو شدند و در دولت آقای موسوی تقسیم بر دو شدند آقای پرورش، مرحوم مهندس عسگر اولادی و آقای ناطق تبدیل به جناح راست دولت شدند. بهزاد نبوی و آقازاده به جناح چپ دولت تبدیل شدند.

در حزب جمهوری اسلامی هم همین اتفاق رخ داد که منجر به توقف حزب شد. در مجلس ششم هم وقتی که رقیب جدی نداشتند و اکثریت دو سوم به افراد دوم خردادی رسید آقای کروبی و روحانیون مجلس یک طرف، آقای بهزاد نبوی و خاتمی در طرف دیگر ایستادند و از هم جدا شدند. بنابراین بسیار مشکل است که بدون وجود یک رقیب در صحنه، اکثریت، تقسیم بر دو نشوند.

*در این دوره چطور؟

حداقل تقسیم بر دو می شود. حتی ممکن است چند شاخه شود.

*یعنی انتظار یک دوره ای مانند دوره احمدی نژاد را می توانیم داشته باشیم؟

آقای احمدی نژاد پدیده‌ای منحصر به فرد بود و او هیچ گاه در تاریخ ایران تکرار نخواهد شد باید او را فراموش کرد چون اساسا از هیچ منطقی غیر از منطق خودپرستی تبعیت نمی‌کرد احمدی نژاد اصلا با عرف دیپلماسی سازگار نبود هیچ کدام از اقداماتش، مبنا نداشت.

نه شخصیت، نه توانایی اش و نه اخلاصش مبنا نداشت من احمدی نژاد را در تاریخ ایران یک پدیده استثنایی می دانم. آنچه که به عنوان یک ایرانی و کسی که عمیقا به جمهوری اسلامی علاقه مندم، از آن نگرانی دارم این است که مسئولیت‌های دولت، متوجه رهبری شود این موضوع به لحاظ ملی بسیار پرهزینه است.

*همانطور که در زمان احمدی نژاد رخ داد.

بله همانطور که در دوره احمدی نژاد به ناحق صورت گرفت احمدی نژاد انتخاب آیت الله خامنه‌ای نبود این اشتباهی است که همه در تاریخ سیاسی ایران مرتکب می‌شوند. از نگاه من آیت الله خامنه‌ای ابتدا به عنوان رئیس جمهور تا سال ۶۴ و تا امروز به عنوان رهبری، پس از رحلت حضرت امام، اولین باری است که شاید بتوانیم بگوییم دولت مورد توجه ایشان در حال روی کار آمدن است یعنی از سال ۶۴ که دولت دوم آقای موسوی روی کار آمد(آیت الله خامنه ای علاقه مند نبود آقای موسوی را معرفی کند و بنا به خواست امام، این کار را انجام داد) تا امروز، هیچ کدام از این دولت‌هایی که روی کار آمدند(شاید دولت اول آقای هاشمی تا حدودی) با آنچه که مطلوب رهبری بوده، فاصله داشتند جز دولت آقای رئیسی. الان به نظر می رسد آقای رئیسی اولین کسی است که مطلوب و مقبول است.

امیدوارم آقای رئیسی، این توان و ظرفیت را داشته باشد که خودش مسئولیت کارهایش را بپذیرد و کار بسیار سختی است که باید الان شروع کند یعنی هم به خوبی جلو ببرد و هم مسئولیتهایش را خودش بپذیرد و به گردن رهبری نیندازد.

*ممکن است کارگزاران درخواست دیداری به آقای رئیسی بدهد؟

اگر فکر کنیم روی ایشان موثر است، درخواست می دهیم.

*آقای رئیسی اعلام کردند که دولتشان دولت فراجناحی است.

ایرادی ندارد چون ما برنامه جامع و خوبی را برای آینده ایران آماده کرده بودیم می‌توانیم این برنامه را به ایشان بدهیم.

*بیشترین انتظاری که از دولت آقای رئیسی مطرح کردید بحث اقتصادی است به سایر حوزه ها ورود نمی کنید این به این دلیل است شما الان بار سنگین مملکت را در اقتصاد می بینید....

اولویت یک ایران هر چند خودش سیاسی است اولین مسئله‌اش به سیاست خارجی ایران باز می گردد که منهای سیاست خارجی معمولی نمی توان ایران را به نرخ رشد بالا رساند و تورم را کنترل کرد. این یک بخش است بخش دوم این است که اگر ما می خواهیم هم توسعه رخ دهد و هم تورم نداشته باشیم(چون یکی بیاید و بگوید توسعه را دولت محور می کند به هر حال توسعه دولت محور نیازمند منابع است که حالا منابع را از کجا بیاوریم ما الان کسری بودجه سنگین داریم حداقل ۶۰۰ هزار میلیارد تومان اوراقی است که قبلا فروختیم و هزینه کردیم و الان سررسید می شود امسال و سال آینده. اینها را باید دولت پرداخت کند. کسری هم که داریم آقای رئیسی در شعارهایش اعلام کرده که مالیات را داریم از طرفی گفته که نرخ مالیات را از ۲۵ درصد به ۱۰ درصد می رسانم از سوی دیگر گفته که کشور را با مالیات اداره می کنم ضمن اینکه در شرایط رکود اقتصادی، کسی نمی گوید که مالیات اضافه شود.

*یعنی فعلا امکان سرمایه گذاری خارجی در کشور وجود ندارد؟

اقتصاد ایران اگر بخواهد حرکتی انجام دهد فقط با منابع خارجی است در دنیا اتفاقی که در دهه های اخیر رخ داده یک زمانی بود که الگوی توسعه، برزیل بود که ناموفق بود یعنی حجم زیادی وام خارجی دریافت کردند و پروژه های دولتی اجرا کردند غیراقتصادی بود و بدهکار شدند یک زمان دیگر گفتند کره جنوبی، منابع خارجی به بخش خصوصی وارد شد و موفقیت داشت.

الان بعد از اینکه چین در اقتصاد جهانی ظهور کرد در دنیا بیش از ده هزار میلیارد دلار ذخائر ارزی و پس انداز سایر ملت ها در خدمت طرح های توسعه است. الان به راحتی نمی توان در دنیا پروژه توسعه‌ای تعریف کرد اقتصاد ایران ظرفیت تعریف پروژه دارد.

*فقط در صنایع نفت و پتروشیمی؟

نفت، پتروشیمی، همه زیرساخت ها. زیرساخت های ایران کسری بسیاری دارد حداقل کشور به ۳۰ هزار کیلومتر اتوبان نیاز دارد حداقل تمام شهرهای بالای ۵۰۰ هزار جمعیت ایران مترو می‌خواهد، بنادر جدید لازم داریم، راه آهن ۲۰ هزار کیلومتر باید توسعه یابد حتی شبکه دوم راه آهن سریع السیر برقی را با ۳۰ هزار کیلومتر طراحی کرد.

مرعشی: بین قالیباف و رئیسی، شکاف زیادیست/احمدی نژاد انتخاب رهبری نبود

*آقای مرعشی توسعه ای که با سرمایه خارجی است مدل کره جنوبی است که اینجا نمی تواند رخ دهد.

این مدل خاص خودش است ما یک ظرفیتی داریم که می‌توانیم از سه میلیون و هشتصد هزار بشکه نفتی که الان ظرفیت تولید داریم و اگر تحریم نباشیم به آن می‌توانیم برسیم یک و نیم میلیون به مصرف داخلی می رسد و ۲ میلیون و سیصد هزار آن برای صادرات اختصاص می یابد ما باید روی این سه میلیون و هشتصد هزار بشکه نفت، می توانیم سه میلیون اضافه کنیم.

ایران تبدیل به جزایری جداگانه شده است زیرا ...

این سه میلیون ظرفیت جدید با قیمت حدود ۸۰ دلاری نفت امروز که در دنیا رو به افزایش است برای بیست سال آینده، حدود هزار و هشتصد میلیارد دلار درآمد جدید می شود که لازم نیست به بودجه یا هزینه جاری برود. مطلقا نیابد به بودجه برود این باید با این میزان ارز، هزینه ارزی درست کنیم برای واردات ماشین آلات، برای واردات تکنولوژی، دانش حتی خدمات مدرن برای پروژههایی مثل راه آهن سریع السیر برقی ایران. این تبدیل به زیرساخت گردشگری می شود یعنی گردشگری ایران بدون داشتن یک شبکه بزرگ راه آهن سراسری سرالسیر برقی چندان امکان پذیر نیست چون فاصله ها زیاد است به عنوان مثال جمعی از دوستانم در چابهار مهمان من بودند و از سوی دیگر دوستانی از کردستان هم آمده بودند.

این دو گروه با هم مواجه شده بودند هیچ کرُدی، شناختی از خلیج چابهار ندارد و هیچ چابهاری هیچ شناختی از کردستان، ارومیه و دریاچه ارومیه ندارد به بیان دیگر ایرانی ها اصلا با یکدیگر ملاقات نمی کنند ایرانی ها الان جزایری جداگانه هستند ما با یک شبکه سریع السیر برقی می توانیم همه شهرهای ایران را به هم متصل کنیم یعنی صبحانه در چابهار و ناهار در کرمان و عصرانه هم در تهران و در ارومیه شام بخوریم. یعنی باید ایران را به هم بدوزیم. این اقدامات کاملا شدنی است اگر اشتباه نکنیم. اینها هم تیم نیرومند و هم یک رئیس جمهور با اراده نیاز دارد و هم حمایت آیت الله خامنه ای را می‌خواهد این کارها نمی تواند بدون حمایت رهبری انجام شود.

*اگر همین الان تحریم ها برداشته شود از چه زمانی اولین سرمایه گذاری ها در ایران متصور است؟

سرمایه گذاری خارجی به معنای سرمایه گذاری مستقیم خارجی، بیست سال دیگر رخ می دهد چون اساسا ایران تا برسد به نقطه‌ای که سرمایه گذار خارجی پولش را با خیال راحت به ایران بیاورد و سودش را با خیال راحت خارج کند زمان می برد.

*یعنی روی نفت حساب کردید؟

نفتی که وارد بودجه و ...نشود.

* یعنی نفتی که صادر شود و پولش به سمت پروژه ها برود؟

بله پول نفت به صورت مستقیم به سمت پروژه برود پیشنهادی که من تدوین کردم و در حزب رأی آورد و به بحث گذاشته شد این بود که پکیج های توسعه با مخزن نفت را با پکیج های توسعه زیرساخت ها و یا توسعه صنعتی با هم مناقصه بدهیم.

*با کلمه اقتصاد بدون نفت تضاد ندارد...

اقتصاد بدون نفت برای ایران یعنی تبدیل شدن ایران به افغانستان. این حرف آن قدر نادرست است که ...

*منظور شما اقتصاد بدون نفت یعنی نفتی که برای داخل هزینه نشود.

نفتی که در هزینه جاری نباشد بلکه دولت بودجه جاری اش را به سمت مالیات ببرد نه به صورت یکجا. می تواند سالیانه ۵ درصد از نفت کم کند و ۵، ۱۰ درصد مالیات اضافه کند مثلا در ۱۰ سال باید اقتصاد بزرگ شود تا مالیات هایش بتواند کشور را اداره کند یعنی ما در افزایش هزینه‌های جاری دولت باید به شدت سختگیر باشیم درآمدهای نفتی ناشی از نفت جدید را به سمت توسعه صنعتی و توسعه زیرساخت ها ببریم.

*اینطور بخش عمده اش به سمت دولت نمی رود؟

خیر این گونه نیست چون قانون داریم می توانیم ۳۵ درصد که برای صندوق توسعه ملی است بیش از ظرفیت سرمایه گذاری های صنعتی است که بخش خصوصی ایران می تواند انجام دهد یعنی لازم نیست که همه به سمت زیرساخت ها برود سهم صندوق توسعه ملی را می توان داد.

تمام پروژه های زیرساختی می تواند متعلق به صندوق توسعه ملی باشد و سهام صندوق توسعه ملی را می توان به مردم داد مثل صندوق توسعه نفت نروژ که بهترین تجربه است و همه نروژی ها به صورت مساوی در آن صندوق نفت شریک هستند.

مرعشی: بین قالیباف و رئیسی، شکاف زیادیست/احمدی نژاد انتخاب رهبری نبود

*آقای مرعشی! بزرگترین چالش سیاسی دولت رئیسی را چه می دانید؟

من خواسته های غیرمنطقی افراطیونی که به ایشان رأی دادند می دانم ایشان اگر بخواهد عاقلانه کشور را اداره کند به همان سرنوشتی مواجه می شود که پیشینیانش شدند یعنی این افراد تندرو علیه وی می شوند. اگر آقای رئیسی خودش را به آنها بسپارد با مشکل مواجه می شود همه هم دچار این مشکل شدند به هر حال آقای خاتمی هم دچار این مشکل شد و نگاه آقای خاتمی این بود که افراد تندرویی که در ستادش بودند و برایش رأی جمع کردند و از چپ های ریشه دار بودند رنجیده خاطر نشوند وگرنه حرفهای آنها با حرفهای کشورداری سازگار نبود.

*آقای جلیلی ظاهرا به نظر می رسد چندان راحت کنار نرفته است و فشار سنگینی به او وارد شده در شعارهایی هم که می داد بسیار تند بود همچنان فکر می کنم با همان روش های سی سال پیش می خواهد کشور را اداره کند.

این به نظر من شکاف بین اردوگاه آقای رئیسی، اگر بخواهد ملایم اداره کند تندروها قانع نمی شوند اگر بخواهد با تندروها همراهی کند کشور را گرفتار می کند.

*از نگاه شما ممکن است وزرای احمدی نژاد، تندروها و پایداری ها دست بالا را داشته باشند و یا آقای رئیسی در کابینه از معتدل ها استفاده می کند.؟

احمدی نژاد اصلا جریان نیست همه وزرای احمدی نژاد از وی تبری جستند، تفکرات نادرست است. یک سوالی از بنده پرسیدند که بنده در پاسخ آن ماندم سوال این بود چه مسئله ای وجود داشته که نظام حاضر شد این هزینه سنگین را برای رئیس جمهوری آقای رئیسی پرداخت کند یعنی بالاخره هدف از یکپارچگی حکومت چه بوده است. حتی بگویند جانشینی. در حالی که جانشینی این همه هزینه نیاز نداشت. یعنی آقای لاریجانی یا آقای جهانگیری با جانشینی فرد خاصی مشکل نداشتند علت چه بوده؟ جمهوری اسلامی چه پروژه ای مدنظرش بوده که لازم بود با این هزینه سنگین عمل کند. اگر محمد شریعتمداری، ناطق، لاریجانی و جهانگیری و بقیه برنجند و همه حذف شوند که یک اتفاق اینطوری رخ دهد این سوالی است که من نتوانستم پاسخ دهم.

*به نظر شما اصولگرایان آیا به دنبال یک نوع تقدس نگری به آقای رئیسی هستند؟ آیا جامعه این را می‌پذیرد؟

بعید می‌دانم. تقدس از نگاه اصولگرایی مخصوص مقام رهبری است قاعدتا آنها برای رهبری رقیب نمی‌سازند یعنی این فهم و درک را دارند. ممکن است عده ای دلشان می خواست که پوست خربزه زیر پای آقای رئیسی بگذارند. نباید خیلی ساده از کنار این مسئله گذشت.

*یعنی به نظرتان کابینه معتدلی، آقای رئیسی ندارد؟

یقینا معتدل نیست. باید دید آقای رئیسی با چه فرمانی جلو می رود هنوز مشخص نیست. چند روز پیش آقای رئیسی گفتند که واکسن خارجی باید وارد کنیم. من می‌ترسم بسیاری از گرفتاری‌ها گردن رهبری بیفتد.

*پیش بینی شما از برجام و FATF در دولت آینده چیست؟

یقینا تصویب می شود. برجام هم تصویب می شود اصولگرایان هر کاری که لازم باشد انجام می دهند.

*به نظر می رسد توقعات آمریکایی ها به هم خورده است.

آمریکایی ها تا الان از ما عاقل تر هستند حتی در قضیه اعدام های ۶۷، آمریکایی ها از روی موضوع پریدند آمریکایی ها مسئله شان روشن است یک مسئله آنها مسئله امنیت اروپا است که رهبری طی چند روز گذشته پالس های مثبتی داده است از زمان اوباما، یک تحلیلی در حزب دموکرات آمریکا پذیرفته شده و آن تحلیل این است که تهدید از ناحیه جهان اسلام برای شیعه نسبت به غرب نیست.

تفاوت اهل سنت با تشیع این شده که در جهان تشیع، هیچ تیری از هیچ تفنگی خارج نمی‌شود مگر اینکه در ایران ولی فقیه موافق باشد یا مرجعیت در عراق. اما اهل سنت این گونه نیست در اهل سنت، با ملک عبدالله و بن سلمان و همه اینها هماهنگ کنید یکی پیدا می‌شود که برج های دوقلو را منفجر می‌کند. بنابراین حزب دموکرات آمریکا به یک تصمیم راهبردی رسیدند که این شیعیان، امنیت غرب را تهدید نمی کنند بلکه تهدید امنیت غرب، سلفی‌های اهل سنت هستند.

منبع: خبرآنلاین

66

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 67
  • سید
    0

    پیر شدی حافظه ات را از دست دادی مگر نفرمودند نظر من به ایشان نزدیک است. احمدی نژاد دولتی که حکومت می خواست.

    نظرات شما -
    • گربه نره
      0

      اينها هيچكدام نه پيرند به اون معنا و نهالزايمر دارند. اينها وقيحند اقا وقييييح.

  • کاربر ناشناس
    0

    خداوند شر همه شما را از سر این مملکت کم کند که با بی تدبیری کشور را نابود کردید

  • بینام
    0

    انتخاب احمدی نژاد با برنامه و برای حذف کامل هاشمی رفسنجانی صورت گرفت که با موفقیت همراه بود. مواضع مقام معظم رهبری که عیان در خطبه های نماز جمعه عنوان شد به مواضع احمدی نژاد نزدیک بود . چطور ایشان انتخاب حاکمیت نبوده ؟ مردم ایران هنوز کامل آلزایمر نگرفتن.

    نظرات شما -
    • ایرانی
      0

      بینام جان ؛ والله تمام مردم ایران آلزایمر گرفته اند !!!!!!!!!!

    • یوناتان
      0

      اتفاقا آقای بینام یا واقعا آلزایمر داری یا خودتو به آلزایمری زدی درسال 76 دولت هاشمی برگزارکننده انتخابات بود و نامزد مورد حمایت هاشمی ناطق بود ولی دیدیم خاتمی با 20 میلیون رای رییس جمهور شد آیا این انتخاب حاکمیت بود؟ آیا دولت هاشمی نمیتوانست زد و بند کنه (مثل زد و بند روحانی در سال 96 )و ناطق رو به کرسی ریاست جمهوری بنشونه -- درسال 84 دولت خاتمی برگزار کننده انتخابات بود و نامزد مورد حمایت خاتمی و اصلاحطلبان هاشمی بود ولی دیدیم احمدی نژاد با 17 میلیون رییس جمهور شد آیا این انتخاب حاکمیت بود؟ آیا دولت خاتمی نمیتونست آراء رو جابجا کنه به نفع هاشمی -- در سال 92 احمدی نژاد برگزار کننده انتخابات بود ولی روحانی رییس جمهور شد آیا دولت احمدی نژاد نمیتونست به نفع قالیباف و جلیلی آراء رو تغییر بده آیا روحانی که این همه ضرر به مملکت زد انتخاب حاکمیت بود خواهشن کمی وجدان داشته باشید و با انصاف قضاوت کنید

  • ابراهیم حامدی
    0

    احمدی نزاد تنها فرد مطلوب و با لیاقت نظام بود و هست .او دزد گیر امثال تو بود

  • شوقی
    0

    دروغگو ، احمدی نژاد انتخاب رهبر بود مدح و ثنا و تبلیغ در سال ۸۲ تا ۸۴ برای شهردار تهران و استشمام عطر خدمت توسط رهبر و صدا و سیما بابت افتتاح یک پل هوایی یا سقا خانه یا ۵۰۰ غذا نذری و اگر ایشان یادش رفت یادآوری کنم ۳۰۰ میلیارد تومان هزینه گروه احمدی نژاد بدون سند که آقا فرمودن دنبالش کسی نرود و کش ندهید و ۱۵خرداد بصورت زنده رهبر گفت تفکر احمدی نژاد نزدیکترین تفکر بمن دارد این همه سند امروز منکرش شدید انقدر اعتقاد به حماقت مردم و نادانی دارید ، عجب

    نظرات شما -
    • ،،،،،،،،*****،،،،،
      0

      دقیقا ،نمیدونم چرا بعضیها دارن تاریخ رو تحریف میکنند

  • فتاحی
    0

    نظر رهبر نظر مردم بوده و هست ، خدا و مردم کمک کردن شر شما کم شده دیگه سرمون را درد نیارید ، خوردید بردید تموم.

  • ایرانی آباد و آزاد
    0

    اتفاقا احمدی نژاد سال دوره اول و دوم شدیدا مورد حمایت نظام و اصول گرایان و مجتبی خامنه ای بود و خیلی حمایت و تبلیغ کردند که مورد اعتراض کروبی هم قرار گرفت... چون مردم این را نمی شناختند و با اعتماد به رهبری و با توجه به نزدیک بودن نظرات رهبری به ایشون رای دادند...

  • بردی
    0

    با حل مسائل برجام و FATF آرامش نسبی در جامعه ، امری که اختلاسگران و اخوند ها مخالف ان هستند ، چون در یک جامعه ملتهب بیشتر کاسب هستند

    نظرات شما -
    • یوناس
      0

      خطاب به بردی : این چه برجامی هست که شما حلوا حلوا میکنید همین دیروز تخت روانچی اعتراف کردن در برجام ایران بیشترین هزینه را داد ولی کمترین چیز رو گرفت یا سیف رییس بنک مرکزی 6 سال پیش در شورای روابط خارجی آمریکا گفت در برجام تقزیبا هیچی هایدمان شد یا ظریف در مجلس تکرار (دهم) گفت من تضمین نمیدهم که FATF گشایشی انجام بده بعد شما میگید آرامش نسبی آورده بسه دیگه تا کی میخاهید زیر علم برجام و FATF سینه بزنید

  • ت
    0

    این که خاندان رفسنجانی با احمدی نژاد مشکل دارند کاملا موید آنست که احمدی نژاد بر حق بوده است اگر احمدی نژاد در انتخابات ۱۴۰۰ شرکت نمی کرد لاریجانی تایید صلاحیت می شد و کماکان خاندان هاشمی حاکم می شدند اکنون وقت آنست که به اموال و دارایی این خاندان در داخل و خارج رسیدگی تا به حق بودن یا باطل بودن آنان برای ملت ثابت شود..

  • علی
    0

    اولا تو عددی نیستی که بخواهی درمورد دکتر احمدنژاد نظر بدهی دوما احمدی نژاد انتخاب ۲۴ میلیون مردم ایران بود پس خفه شو

    نظرات شما -
    • مهناز
      0

      بهتر است با ادب باشیم در هر زمانی ،ایرانی با فرهنگ با ادب است

  • شهرام.ر
    0

    بشر جایزالخطا است. بت سازی و بت پرستی یکی از عادت های زشت دوران اعراب جاهلیت است که متاسفانه در کشور ما رایج است . به جای دیگران نظر نده چون خیلی احمقانه است.

  • مردیم مردم
    0

    از دست این جماعت دروغ گوی پلید. تموم هم نمیشن...

  • ناشناس
    0

    برجام و آف ای تی اف تنها در دولت روحانی خیانت و وطن فروشی بود یک ماه دیگه میشه واجب شرعی .. پس نتیجه می گیریم علت تمام مشکلات جناح تند رو بوده ...

  • یوناس
    0

    آقای مرعشی در دولت اصلاحات و روحانی جمعا 16 سال با غرب روابط گل و بلبل داشتید جز خفت دیدن وسر کار گذاشتن شما چه نفعی داشت اون از نظریه گفتگوی تمدنهای خاتمی در سال 2000 میلادی که یک سال بعدش جنگ افغانستان و عراق رو آمریکا را هانداخت اون از همکاری با غرب در سرکوب و محدود کردن طالبان القائده و سرانجام در محور شرارت قراردادن ایران توسط بوش و این هم از برجام که 6 سال هست دولت روحانی و تیم دیپلماسی التماسی رو غربیها مچل خودشون کردن تا کی میخاهید از کدخدا گدایی کنید کدخدایی که خودش آویزون جای دیگه هست

  • ناشناس
    0

    احمدی نژا یک مرد ازاده است

  • مورچه
    0

    ۴۳سال مرده بودین این حرفها گل وبلبلی راعملی کنید هم چپ هم راست امروزب این فکرافتادی تا۸سال دیگرهم باوعده سرخرمنی مردم راگول بزنید خودتی .تنها راه نجات کشورومردم تقسیم پول فروش نفت گاز پتروشیمی اورانیم اب سنگین معادن طلانقره مس سنگ اهن ذغال سنگ وپولهای بلولکه شده بین همه ایرانیان میباشد غیرازاین باشه سنگ روی سنگ بندنخواهدشد ثروت ایرانی درجیب ایرانی وخیال همه راحت مذاکره بین ایران وامریکا غیرممکن است همچنین تحریم هاادامه داردفقط تقسیم ثروت ملی راه حل میباشد

  • پرشین
    0

    با سلام یعنی گل ریش جمهور ها با نظر رهبر انتخاب میشن دیگه کل حرف وزد بنده ی خدا چقدر رک گفتی

  • ایرانی
    0

    مگر رهبر در نماز جمعه خرداد 88 نفرمودند : نظر ایشان به نظر من نزدیکتر است ؟؟؟؟؟!!!!

  • آشنا
    0

    این کارشناسها را از تخم مرغ شانسی در میآورند !

  • ،،،،،،،،*****،،،،،
    0

    هم دولت احمدی نژاد ،یهویی روی کار آمد البته برای ملتی که هیچ شناختی نداشتن ولی احمدی نژاد هم مثل رییسی انتصاب شده بود،،،

  • امیر
    0

    اتفاقا احمدی نژاد انتخاب رهبر بود و علاقه خاصی به احمدی نژاد دارند دوره بعدی مجمع تشخیص هم منصوب خواهد شد،معلوم چقدر از احمدی نژاد می ترسید،قاتل خاندان هاشمی ولاریجانی بود وهست،

  • حق
    0

    مرعشی شبیه حسن ریوندی نیست ؟

  • فریاد
    0

    دوباره دارو دسته ی کلاه بردارها شروع به دروغ گفتن کردند دروباره هشت سال دیگه همه سرکاریم دولت باید مطلوب مردم باشد و تا حالا آزادی در کار نبوده که سلایق مختلف بتوانند وارد عمل شوند از این دست چاپلوسها و به قول خودشان انقلابی تا دلتان بخواهد است مگر این 42 سال دست کسی دیگری بوده که دنبال مقصر می گردید؟؟؟

  • رحمانی
    0

    یکی به این آقای بیسواد بگه آقای رفسنجانی به رحمت خدا رفت بابا دیگه برای شما کاری نداریم تو را به خدا اظهار فضل ننمایید

    نظرات شما -
    • هم وطن شهدا
      0

      شما با سواد کلاس ششم ابتدائی جهشی نخبه فوق لیسانس،آیت الله که ۴ تا کلمه عربی که زبان قرآن هست رو حتما باید از روی نوشته بخونه

  • محسن رضائی
    0

    درد و بلای احمدی نژاد بخوره تو سرتون .چرند نگید

  • آزاد
    0

    از این ساختار رئیس جمهور خوب در نمیاد همینطور که از فاضلاب بوی عطر نمیاد

  • خاصه
    0

    هر دو انتخاب ،اقا هستند

  • بازنشسته
    0

    آقای مرعشی شماهاوحزبتون ماروبدبخت کردین

  • ali
    0

    تا الان فکر میکردم رئیس جمهور با رای مردم انتخاب میشود نه رهبری . اگر مد نظر ایشان نبود پس چرا فرمودند نظر بنده با رئیس جمهور(احمدی نژاد) نزدیک است؟ گذشته ها گذشته در حال حاضر همه سران قوا با نظر رهبر منصوب شدند ... ببینیم چه گلی به سر مردم میزنند.

    نظرات شما -
    • حمیدپاپی
      0

      با سلام آقای مرعشی و دیگر هم حزبیهایش بیایند به مردم بگویند این همه پول و ثروت را از کجا آورده اند؟

    • مهيار
      0

      تا مردم ايران را به گدايي نبرند دست بردار نيستند ،،،البته حقمان است كفران نعمت (شاه )همين است

  • محمد
    0

    اینها همه ماترک همان رفسنجانی هستند که تمام بدبختی های امروز کشور از او و خانواده اش منشاء می گیرد و این مرعشی هم باید این حرفها رابزند مگر کم از توبره این مملکت به نام رفسنجانی خورده است حالا همه رفتار شناس رهبری شده اند

    نظرات شما -
    • هم وطن شهدا
      0

      رهبری بنده خدا که چیزی نمیتونه بگه،یه روز میگه شورای نگهبان به فلان کاندیدا جفا کرده و باید اصلاح کند و وقتی میبیند شورای نگهبان خود مختار مطلق هست مجبور میشه بگه کار شورای نگهبان قانونی بوده ،آخه چجوری میشه قانون شرع اجرا بشه ولی به یکی ظلم بشه

  • سوسو
    0

    بشما چه بگوییم که قدری آرام شویم آفتاب پرست!مگسان دورشیرینی! بادمجان دوران چین !چاپلوس!۰۰۰۰۰۰۰۰

  • دکتر لکتر
    0

    هی مموتی کجایی دلم تنگته مرد

    نظرات شما -
    • د
      0

      درست تلفظ کن لطفا ، اسم محمودخان رو ، جناب آقای دکتر محمود احمدی نژاد عزیزتر از جان

  • رسول
    0

    آ قای مرعشی خلاصه مردم حزب شما و خاندان آ قای هاشمی را دیگر نمی خواهند بگذارید آ قای رییسی کار خودش را بکند شما اگر برنامه داشتید همون روحانی باید اجرا می کرد دست از سر این ملت بردارید ترخدا

  • .
    0

    احمدی نژاد هرچه باشه ملت قبولش دارن رهبری هم قبول داشتند اماشما چی؟

  • م
    0

    دست حزب باد برای مردم ایران بیش از گذشته رو شد،چرا تکروی کردید تا ته مانده ابرویتان هم از بین برود.

  • مورچه خوار
    0

    خداراشکرهزاران بارخداراشکرمشکل حل شد الان دیگه سران ۳قوا با رهبر هماهنگن دیگه همه مشکلات حل میشه مردم بگید خداراشککککککککککککککککککککککککر!مامنتظریم

  • سعید
    0

    نه احمدی نژاد انتخاب ممنون بود این آقای جدید که انتخاب ایشونه البته ایشون موقعی که گند بزنن هیچ کدومشون قبول نمکنید

  • نادر
    0

    خیلی ناراحت کنندس که صفحه سیاسی خبر فوری رو باز میکنی، یهو تصویر مرعشی رو میبینی. خودتون میتونین این رو تحمل کنین که واسه مخاطبینتون گذاشتین؟؟؟

  • گمنام
    0

    آدرس غلط ندهید پیشنهاد می شود با احمدی نژاد باهم تشریف ببرید روستای خودتان در کرمان این یک کوچکترین آزمایش است بیجهت خودتان وحزب اشرافی را تبره نکنید بشما وامسال شما تره هم خورد نمی کنند .درود بر شرف احمدی نژاد

  • گمنام
    0

    اگر این مرعشی در پشت میز بشینت یک قلم وکاغذ بدستش بدهی همینهارا بگوی بنویس نمی توانت بنویسد بد بختی مملکت .... ک

  • هادی
    0

    آقای دکتر انتخاب هرکس هستند انتخاب عالی هستند وسگشان به مدعیان چپ وراست شرف دارد

  • مهدی
    0

    کاری به چرتهایی که گفتی ندارم ولی اینکه فکر کنی چون هاشمی رفسنجانی فوت کرده هرچی بگی مردم قبول میکنند اشتباه کردی هاشمی رفسنجانی با توده کارگر همراه بود و محبوب اینا بود؟؟مرد حسابی جک نگو دیگه اگه محبوب کارگرا بود که انتخاب میشد هاشمی رفسنجانی با قراردادهای سالیانه که اجرا کرد کارگرارو بدبخت کرد ازش متنفر هستن حالا شده محبوب قشر کارگر جک خوبی گفتی مرعشی جان

  • ایران
    0

    زیاده گویی هایت مال خودت ، اما احمدی نژاد دولت کاملا مطلوب رهبری بود .‌ حالا که زنده ایم و همه چیز را دیده ایم در مقابل ما دروغ می گویید فردا که ما نیستیم تاریخ را چه وحشتناک خواهید نوشت .‌

  • ابومحمد از نورآباد
    0

    جناب مرعشی امروزه به قول معروف مغز گنجشک هم باز شده،این صحبتها ونظراتی که شما دارید همه می فهمند،حتی ما مردم عام که ایا این حرفهای شما درست است یا خیر،بله بعضی از حرفها و نظرات شما در مورد شیوه دولت داری، نظر همه مردم است که دولت باید فراجناحی عمل کند وبرای حل اقتصاد، که اصلی ترین و مهمترین مسئله مردم است و رکن اصلی دولت داری و در حقیقت حفظ حکومت است.اما نه تنها اظهار نظر شما بلکه هر کس دیگری در مورد آقای دکتر احمدی نژاد کاملا اشتباه و خلاف نظر مردم و کاملا تهاجمی و مغرضانه است و برای اکثریت مردم عبور از خط قرمز است .برعکس در جملات خود شما که علیه آقای احمدی نژاد است، نتیجه گیری برعکس است. شما فرمودید که سیاست مفت بدست نمی آید و باید فردی خودش را برای مردم هزینه کند تا مطرح و مورد قبول مردم باشد،و موارد دیگری که فرمودید که در اینجا همین یک مورد را مد نظر قرار می ده یم.در واقع آقای دکتر احمدی نژاد برای مردم همین است، که می فرمایید.بله آقای احمدی نژاد خودش را برای مردم هزینه کرده که مردم قلبا هوادارش هستند،نظرسنجی ها رابخوانید و اظهار نظر بفرمایید.در حالی که همه احزاب و جناح ها به او حمله می کنند ودر بین مسئولین از روی غرض ورزی هیچ حمایتی نشد اما پایگاه مردمی ای فوق‌العاده قوی و بالایی دارد،که به حق باید بپذیریم.نه تنها در حق او بلکه در حق عامه مردم مظلوم و محروم ظلم و جفا کرده ایم و باز هم همان را تکرار می کنیم.شما و امثال شماها در واقع بهایی برای مردم قائل نیستید وفقط روی حرف خودتان تاکید دارید.

  • ص _ ن
    0

    قرار داد F A T F یک قرار داد ننگین است جناب مرعشی شما کاسه از آش داغ‌تر نباشید .

  • ایرانی
    0

    به نظر من خدمات احمدی نژاد تا قیام قیامت شما را بسوزاند که می سوزاند او تنها رئیس جمهور بود که هم ملت قبول داشت هم مقام معظم رهبری نا تدبیری دولت روحانی را به گردن احمدی نژاد بیاندازیدشما گوشاتون کر است هنوز هم خواهان احمدی نژاد زیاد است

  • ا
    0

    نادانی که ملت را خس وخاشاک خواند نابود می شود

  • سل
    0

    نتیجه این دولت مطلوب را هم 4 سال بعد خواهیم دید ان زمان مشکل می خواهید گردن کی بندازید مجلس و دولت یک دست افراطی . زمان همه چیز را ثابت خواهد کرد که رفتن و امدن دولت ها هیچ تاثیری در بهبود معشیت و اقتصاد مردم نخواهد داشت

  • حسودها
    0

    باز دارو دسته هاشمی که سالهاست شکست خوردند سرو کله اشان پیدا شد و حسادت میکنند. شماها که مردم قبولتان ندارند اظهار فضل نکنید. شماها که سرمایه داری را مایه زندگی خودتان و اهل و عیالتان کردید و همه آغازاده و خارج نشین هستید در مورد ایران و ایرانی و رئیسی و ... اظهار نظر نکنید. شما برای بیت المالی که دستتان به آن دراز بود ناراحتید نه مملکت برای شکستهای پیاپی تان ناراحتید وای خدا چه رویی دارند اینها

  • محد
    0

    ننگ بر دشمنان احمدی نژاد

  • حسن
    0

    آقای مرعشی دروغ نگو حافظه مردم که حافظه ماهی نیست در مسلمانی شما شک است مسلمان به این راحتی دروغ که گناه کبیره است را نمی گوید

  • مهدی علایی
    0

    یک کلمه بشنو از مادر عروس اقا مردک ایقد چرند نباف تا یادمه حتی عالمو ادم یادشون نرفته رهبر از احمدی نژاد دفاع کرد حتی شنیده شد خود رهبرم بهش رای دادن اونوقت توی ناچیز چرندیات نباف الانم مسلما احمدینژاد بود رد نمیشد حداقل چهل ملیون رای داشت تو فکر کردی رئیسی اگ احمدی نژاد بود چقد رای داشت ب دو ملیونم نمیشد احمدی نژاد حداقل ۴۰م لیون رای داره از نبود احمدی نژاد ب رئییسی رای دادن

  • سلمان
    0

    كساني كه دلشان به امثال هاشمي و روحاني و زنگنه و آخوندي و لاريجاني و ولايتي و ناطق نوري و آقامحمدي و... خوش است، وضعيت كشور وا به اينجا رساندند، خدا از آنها نگذرد!

  • کریمی
    0

    هاشمی بعد از خصوصی سازی کشور و ملت را به نابودی برد خیلی از مردم از خصوصی سازی هاشمی بیچاره شدن به نان شب محتاج بودن هاشمی بیشترین ضربه رو به قشر جامه‌وارد کرد تا جیب یک عده پر کند هاشمی بعد تقاص پس داد و دیگر مردم ایشان را قبول نداشتن

  • محمد.
    0

    توازخودت بگوکه سال۸۰نزدیک یکمیلیاردتومان بودجه باسم مرمت آثارفرهنگی رفسنجان اومدی خونه ی پدریت وتالارساختی.

  • محمد.
    0

    شمامرعشیهاوهاشمیها ازقدیم الایام درنزدمردم منطقه ی خودسابقه ی خوبی ندارین