روزنامه اصولگرای فرهیختگان:

تندروها شعار انقلابی می‌دهند اما نه خرد دارند، نه مصلحت می‌فهمند، نه اولویت‌ها را تشخیص می‌دهند/ فقط داد می‌زنند

برای تندروی برخی افراد، از مفهوم رادیکالیسم استفاده می‌شود. تندروهایی که به اسم انقلاب اسلامی، رفتارهای تند و بعضاً خشن از خود نشان داده و بخش بزرگی از جامعه را از دایره انقلاب و اسلام بیرون می‌کنند.

تندروها شعار انقلابی می‌دهند اما نه خرد دارند، نه مصلحت می‌فهمند، نه اولویت‌ها را تشخیص می‌دهند/ فقط داد می‌زنند

روزنامه فرهیختگان نوشت: این افراد معمولاً صدای بلندی دارند و با داد و قال در فضاهای مختلف شناخته می‌شوند. اینان شعارهای انقلابی می‌دهند؛ اما انگار بر برخی وجوه نظری و تقابلی آن بیشتر از دیگر ابعاد تأکید دارند.

رهبر معظم انقلاب درباره اینان فرموده‌اند: «الان کاملاً جلوی چشم بنده هست که کسانی بودند که مثلاً سال ۵۸ ــ که بنده عضو شورای انقلاب بودم و آن وقت‌ها هنوز رئیس‌جمهور هم نبودم ــ می‌آمدند پیش ما که حالا خودمان جزء بچّه‌های انقلاب بودیم و مثلاً با سوابق مبارزاتی فلان، می‌نشستند حرف‌هایی می‌زدند تند، داغ، آتشین که ما چشممان خیره می‌ماند که این‌ها چه کسانی هستند دیگر! یعنی به تعبیر فرنگی‌مآب‌ها سوپر انقلابی؛ بعد برگشتند و انقلابی نماندند. همان افراد با آن شیوه‌ برخورد، با آن شیوه‌ نگاه، نتوانستند خط را ادامه بدهند، طاقت نیاوردند.» 4/3/1401

این جملات نشان می‌دهد که شاخصه این‌ها تند و آتشین‌بودن است. اما چه ویژگی‌های دیگری در این جماعت وجود دارد؟ احتمالاً مهم‌ترین شاخصه آن‌ها، نداشتن عقلانیت کافی در دستگاه محاسباتی‌شان است. یعنی ظرفیت‌های محاسباتی درباره اهداف، اولویت‌ها و مصلحت‌ها را به کار نمی‌گیرند و صرفاً تندترین مواضعی که در آن‌ها احساس، نقش اصلی را بازی می‌کند، انتخاب می‌کنند.

به بیان دیگر هیجان و عصبانیت را بر عقل و استدلال ارجح می‌دانند. تندی رفتارشان هم دقیقاً از همین‌جا نشئت می‌گیرد. فردی که سرتاپا عقلانی باشد، کمتر درگیر رفتارهای هیجانی می‌شود و عموماً سعی خواهد کرد تا در آرامش کار را پیش ببرد. همین تفاوت در عقل‌ورزی است که جریان رادیکال را سطحی و احساس‌محور می‌کند، درحالی‌که هر میزان عقلانیت افزایش یابد، فهم عمیق مسائل همراه با پیچیدگی آن بیشتر می‌شود.

البته برای عقل‌ورزی باید شاخصی وجود داشته باشد تا براساس برداشت شخصی محدود نشود. معیارهایی در اندیشه دینی وجود دارد که اتفاقاً مورد تأکید رهبر معظم انقلاب در سخنرانی روز مبعث هم قرار گرفت. علاوه بر این شاخص، یک عرف شناخته‌شده از عقل‌ورزی به ویژه در میان نخبگان هم می‌تواند منبع بحث باشد. در این چهارچوب، فرد رادیکال آن کسی است که از نظر عقول عموم جامعه حزب‌اللهی، اهل تندروی و رفتارهای غیرعقلانی باشد.

شاخصه مهم دیگر این افراد، متوجه نبودن اولویت‌هاست. آن‌ها به علت ناتوانی در استفاده مؤثر از ابزارهای عقلانی، نمی‌توانند به‌درستی تشخیص دهند که امروز چه مسئله‌ای مهم‌تر از مسائل دیگر است. درواقع آن‌ها در رجحان‌دادن موضوعات مهم‌تر، با مشکل جدی مواجهند. موضوعاتی را پیگیری می‌کنند که خود معلولِ علت‌های اساسی‌تر هستند؛ اما آن‌ها با تمام توان و با تندی بسیار، به دنبال شاخ و برگ ماجراها هستند. لذا همیشه از علت‌ها عقبند و به‌مرور مجبورند از شعارهای خود کوتاه بیایند و به شاخ و برگ جدیدی بپردازند. در اینجا هم شاخص اصلی برای شناخت اولویت را باید با شاخص عقلانیت سنجید. همچنین بیان رهبری و برخی نخبگان نیز می‌تواند منشأ شناخت اولویت‌های واقعی قرار گیرد.

این جماعت معمولاً با مسئله مصلحت هم در تقابلند؛ چراکه نه عقلانی به موضوعات می‌اندیشند و نه اولویت را می‌شناسند. حال اینکه مصلحت واقعی و صحیح از دل این دو به دست می‌آید. گرچه باید برخی رفتارهای به اسم مصلحت را از دایره مصلحت‌اندیشی واقعی جدا کرد، اما این‌ها عموماً با هر چیزی به اسم مصلحت مخالفت می‌کنند.

رادیکالیسم سبب می شود فرد، عموماً فهمی متحجرانه از تمامی مفاهیم دینی و انقلابی داشته باشد. یعنی ابزارهای جدید، تفاسیر جدید، اندیشه جدید و هرچیزی خارج از چهارچوب تفکر خود را نادرست و استحاله و نفاق می‌داند. یک دایره ذهنی دور خود می‌کشد و خود را در مرکز انقلابی‌گری قرار می‌دهد؛ سپس هرکسی که از آن دایره خارج باشد -یعنی از مرکزیت خودش دور باشد- را غیرانقلابی می‌خواند. سپس حکم به ریختن آبروی آن فرد می‌دهد و انواع رفتارهای خشن واقعی و مجازی را برای آن فرد یا افراد اعمال می‌کند. این‌ها با تحول مخالفند، حتی اگر رهبری از آن مکرراً سخن بگویند.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 8
  • ناشناس
    0

    اونایی که توی خیابونند از خودتون هستند
    تا مجوزی باشه برای بستن دهان منتقدین واقعی ایران فروشی و عملکرد تیم اقتصادی تفکر سرمایه داری و قانون گریزی هم وفاقی های سهمیه ای و ترک فعل رئیس مجلس و دوستان در جهت مصلحت مردم و کشور
    کاش وفاق ، ملی و مردمی بود

  • ناشناس
    0

    خبر فوری چرا خبر لخت شدن زن مشهدی و نمایش "با شکوهش" بر روی ماشین پلیس و "جذابیتش" برای ماشین های عبوری و فیلم و عکس هایی که مردم از این زن پخش کردند رو کار نمی کنی؟؟؟؟ دیگه رویت نمی شود بگویی "مشکل روانی" داشته؟؟؟ مثل اون دانشجوی ترم 7 زبان فرانسه دانشگاه آزاد که الکی گفتید روانی بوده یا اون زنه تو فرودگاه که به یک روحانی گیر داده بود و ...
    آخه مردم می پرسند این روانی ها قبل از پزشکیان کجا بودند اونوقت نمی تونستی جوابشون رو بدهی.
    کسانی که خرد ندارند شماها هستید و اساسا در دایره انقلاب و اسلام نبوده اید که کسی بخواهد شما را بیرون کند.

  • ناشناس
    0

    بزرگترین درد شما افسادطلب ها عادی سازی بی حجابی و برهنگی و بی بند و باری، مذاکره ی بی قید و شرط و فروختن کشور به آمریکا و یله و رها ساری فضای مجازی است. به خاطر آرای قومیتی پزشکیان به قدرت رسیدید و فکر می کنید هر غلطی خواستید می توانید انجام دهید.

    نگران نباشید همین ترامپ به حسابتان می رسد و کار شما را برای همیشه در سیاست و فرهنگ ایران تمام خواهد کرد انشالله.

  • پارسائی
    0

    تندروها از داعش بدتر هستند.

  • متفاوت
    0

    همه دلایل منطقی همیشه وصد درصد وهمه جا نمیتواند منطقی به ثبت برسد. بیشعوری رانمیتوان جزو بیماری قلمدادکرد بیشعوری نیزحالتی است مانند دیگرحالات بشری نظیرصبر، خشونت، عطوفت وغیره، بیشعوری نیزنه تنها مضرنیست بلکه گاهی میتواندمفید هم باشد، جایی که یک خدای بیشعور، مطلق به تعهدات بیشعوری خودمیشود چاره ای جز حرکتهای بیشعورانه باقی نمیماند.چیزی که ثبت است درجریده عالم قابل انکارنیست ونخواهدبود.

  • ناشناس
    0

    نه عزیزم خودتونا به کوچه چپ نزنید .علتش اینه که همه اوناییکه این راه را پیمودند مفت ومجانی وبدون تخصص وتجربه وشعور الان به نون نوا رسیدند .راه پیشرفت تو مملکت تنها همین عربده کشیها ولات بازیها شده .نمونه هاشونا نمیبینید ؟!!

  • مهرداد سربندی
    0

    ای کاش فقط داد میزدند. داد هم بلد نیستند . میخوان داد بزنند فحش از حلقشون خارج می شه . بدبختها بصورت ذاتی همیشه شکمشون پر فحشه. اما مغزشون خالیه.

  • محمد
    0

    آقای روزنامه فرهیختگان میدونید ضرر یعنی چه ایناجوش نظام رو نمیخورنددارندضررمیکنندتودیگه چرا