روایت قاضی زاده از کم کاری نهادهای رسمی درباره وضعیت حقوق بشر ایران در سازمان ملل

سخنگوی فراکسیون حقوق بشر مجلس گفت: می‌توانیم با یک برنامه‌ریزی دقیق در مدتی مشخص موضوع ایران به عنوان کشوری که به قول غربی‌ها ناقض حقوق بشر است را از دستور کار خارج کنیم.

روایت قاضی زاده از کم کاری نهادهای رسمی درباره وضعیت حقوق بشر ایران در سازمان ملل

سید احسان قاضی زاده سخنگوی فراکسیون حقوق بشر مجلس در خصوص برگزاری نشست سالانه شورای حقوق بشر که در ژنو برگزار شد، گفت: این نشست همانند سال‌های گذشته در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو برگزار شد و در این دور بحث‌های متنوعی در عرصه حقوق بین‌الملل انجام گرفت، شرایط اضطراری کشورها و وضعیت حقوق انسان‌ها در قوانین ملی و بحث‌های متنوعی درباره تبادلات بین فرهنگی و تفاوت‌های بین فرهنگی کشورها و آثار آن در صورت‌های مختلف حقوق بشر مانند، حقوق زنان، کودکان و... از دیگر مباحث مطرح شده در این نشست بود.

وی افزود: پنل‌هایی هم در این موضوعات برگزار شد و از ایران نیز نهادهای غیر دولتی، ان‌جی‌او های متنوع و فعالان حقوق بشری شرکت کرده بودند. برخی از این مؤسسات و افراد در همه دوره‌های شورا حضور داشته‌اند و در موضوعات متنوع حقوق بشری صاحب نظر هستند.

این نماینده مجلس با اشاره به اینکه در این دوره پنل‌های متنوع و قابل توجهی برگزار شد که در حاشیه اجلاس و شورا صورت گرفت، یادآور شد: پنل‌هایی راجع به قربانیان در بحرین که بسیاری از قربانیان ناشی از خشونت رژیم آل خلیفه را شامل می‌شد برگزار شد که شرکت کنندگان در آن از بحرین اخراج شده یا فرار کرده بودند. پنل قربانیان جنگ سوریه و آوارگان آن و پنل‌های ویژه‌ای برای قربانیان جنگ یمن با حضور نهاد‌های مدنی این کشور برگزار شد.

قاضی زاده با ذکر این نکته که در گفت‌وگوهای مطرح شده تعارض‌های فرهنگی بین ترک‌ها و اتحادیه اروپا و همچنین بین کردها و ترک‌ها وجود داشت، خاطرنشان کرد: ضمن اینکه ما پنل‌هایی را برای کودکان جنگ در دنیا و پنل‌هایی راجع به جنایات داعش داشتیم و بسیاری از قربانیان خشونت، جنگ و تروریسم بین‌المللی در اینجا صحبت کردند.

وی ادامه داد: من به همراه هیئتی متشکل از اعضای یک سازمان مردم نهاد به نام «انجمن حمایت از قربانیان ترور» در این اجلاس شرکت کردم و از طرف این هیئت ملاقات‌هایی با گزارشگران موضوعی سازمان ملل داشتیم که از جمله آنها گزارشگر موضوع قاچاق انسان و گزارشگر موضوع فرهنگی بود. کارشناسان سازمان بهداشت جهانی نیز بخشی دیگر از ملاقات‌های ما را تشکیل دادند و از نکات جالب، تمایل این سازمان‌ها و گزارشگران برای تبادل اطلاعات با سازمان‌های مردم نهاد بود.

سخنگوی فراکسیون حقوق بشر مجلس افزود:‌ در دیدارهای سازمان بهداشت جهانی و گزارشگران موضوعی در مورد طرح ارتقای سلامت در ایران و اقداماتی که برای پناهندگان افغانستانی در ایران صورت می‌گیرد، اطلاعاتی ارائه کردیم. برای نمایندگان شورا بسیار جالب بود که در جمهوری اسلامی ایران برای پناهندگان افغانستانی و عراقی چه امتیازاتی در حوزه سلامت و آموزش ارائه شده و می‌شود.

قاضی زاده با اشاره به حضور مستمر عناصر ضد انقلاب در پوشش سازمان‌های حقوق بشری و تحرکات آنها علیه جمهور اسلامی ایران که در نشست‌های شورا کاملاً مشهود بود، خاطرنشان کرد: عناصر فراری ضد انقلاب در واقع همه وقت خود را در شورا برای ارتباط‌گیری با گزارشگران سازمان ملل و ارائه اطلاعات و گزارشات علیه ایران صرف می‌کنند که تماماً بر پایه اطلاعات دروغ، غیر واقعی و بدون سند هستند، از این رو پاسخ دادن به اینگونه مطالب علی‌رغم حجم بالای آن قابل انجام است.

وی افزود: البته پاسخگویی نیاز به حضور دائم و با انگیزه نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و خصوصاً نمایندگان رسمی کشورمان در شورا دارد که متأسفانه مشاهدات ما نشان دهنده چنین شرایطی نیست! در همان روزهایی که ما در شورا حضور داشتیم، متأسفانه صندلی‌های رسمی که متعلق به نماینده رسمی وزارت خارجه بود خالی بود و این خالی بودن یعنی از دست رفتن فرصت‌های قانونی و مهم ایران برای دفاع در برابر هجمه‌های ضد انقلاب و دشمنان!

قاضی زاده با بیان اینکه این مسئله به هیچ عنوان و با هیچ دلیلی قابل پذیرش نیست و می‌بایست فکری به حال آن شود، اظهار داشت: کشورهای کوچک اروپایی که اساساً در موضوعات حقوق بشری چندان مورد توجه و تحقیق و تفحص شورای حقوق بشر نیستند، حضور فعال داشتند. مثلاً اگر شخصی با هر کسوتی اعم از گزارشگر رسمی سازمان ملل یا ان‌جی او علیه کشوری صحبت می‌کرد، نماینده رسمی آن کشور به سرعت درخواست وقت کرده و پاسخ می‌داد، اما در مورد ایران می‌دیدیم که گاهی یک عنصر ضد انقلاب هر تهمت و افترای ساختگی را در صحن شورا مطرح می‌کرد و کسی از نمایندگان رسمی ایران حضور نداشت که حالا بخواهد جواب بدهد یا ندهد!

سخنگوی فراکسیون حقوق بشر مجلس با ذکر این نکته که در داخل کشور نیز ما شاهد یک عدم هماهنگی میان نهادهای مختلف هستیم و با وجود ستاد حقوق بشر و تداوم جلسات آن، در عرصه عمل ناهماهنگی مشاهده می‌شود، خاطرنشان کرد: ما قطعاً این موضوع را در مجلس پیگیری می‌کنیم و این هماهنگی باید یک هماهنگی واقعی باشد، زیرا بزرگترین بهره‌برداران این عدم هماهنگی دشمنان قسم خورده نظام جمهوری اسلامی هستند و باید بین همه نهادهای ذی‌ربط و مسئول جمع بندی صورت بگیرد و همه پایبند بوده و هم افزایی داشته باشند.

وی ادامه داد: اگر ما تمرکز و توجه ویژه داشته باشیم، می‌توانیم با یک برنامه‌ریزی دقیق در مدتی مشخص موضوع ایران به عنوان کشوری که به قول غربی‌ها ناقض حقوق بشر است را از دستور کار سازمان ملل خارج کنیم و این کار شدنی است و می‌توانیم در بسیاری از عرصه‌ها و حوزه‌ها از آن جنبه تدافعی یا پدافندی به جنبه مطالبه‌گری و آفندی روی آوریم.

قاضی زاده با اشاره به وجود مثال‌هایی برای این موضوع گفت: کشورهایی وجود دارند که علی‌رغم نقض گسترده حقوق بشر در آنها، هیچگاه گزارشگر ویژه برایشان گمارده نشده و اعمال نفوذ‌ها، لابی‌ها و البته کم‌کاری ما نیز از دلایل آن بوده است.

سخنگوی فراکسیون حقوق بشر مجلس با بیان اینکه در این سفر ما با تعدادی از گزارشگران موضوعی رسمی شورای حقوق بشر جلساتی برگزار کردیم، اظهار داشت: در این ملاقات‌ها متوجه شدیم که چه بسیار اطلاعات و مستندات مطلوبی در مورد ایران وجود دارد که هیچگاه در اختیار این گزارشگران قرار نگرفته و آنها با استناد به گزارشات غیرواقعی دشمنان ایران به اظهار نظر و ارائه گزارش در مورد ایران می‌پردازند.

قاضی زاده گفت: موضوع بحث شورای حقوق بشر دارای تنوع موضوعی بسیار زیادی است و این نیازمند هم افزایی و هماهنگی است و ما در مجلس آن را پیگیری خواهیم کرد تا اینکه پرونده‌های ایران در سازمان ملل بتواند فرآیند بهتر و صحیح‌تری را شامل شود.

15

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید