واکنش‌های متفاوت 4رئیس جمهور ایران به اعتراض های خیابانی

پس از انقلاب اسلامی در ایران چهار بار اعتراض‌های مردمی به خیابان رسیده است. چهار رئیس‌جمهور مختلف ایران، واکنش‌های متفاوتی به این اتفاق داشته‌اند.

واکنش‌های متفاوت 4رئیس جمهور ایران به اعتراض های خیابانی

سوگل دانائی- اعترضات مردمی عمری کهنه دارند، شاید بتوان عمر آن را از اولین زمانی که مفهوم حکومت در شیوه کشورداری به وجود آمد، دانست. اعتراضات هرچند که تازه نیستند اما نحوه برخورد با آنها در هر دوره‌ای تفاوت دارد.

اگر بخواهیم نیم‌نگاهی به تاریخ معاصر کشورمان داشته باشیم، این اعتراضات مردمی کم نبودند. از همان ابتدای انقلاب اسلامی ایران، تا جریان اعتراضاتی که چند روزی است در نقاط مختلف کشور آغاز شده است، بسیاری از تحلیلگران سیاسی اما معتقدند که نوع برخورد رییس‌جمهور در دورانی که اعتراضات در زمان ریاست او صورت می‌گیرد می‌تواند اوضاع را آرام و از التهاب مردم معترض بکاهد.

برخی از تحلیلگران حوزه رسانه نیز معتقدند که عبارت‌سازی کردن یا نسبت دادن صفات منفی به مردم معترض از جانب رییس‌جمهوری می‌تواند میزان خشونت مردم را بالا ببرد و آنها را نسبت به شرایط ناامید کند. به همین بهانه نیم‌نگاهی داریم به نحوه برخورد روسای‌جمهور هنگام اعترضات مردمی.

اعتراضاتی که مقصرش رییس‌جمهور بود

ماجرا برمی‌گردد به 14 اسفند سال 1359، وقتی که بیش از یک سال از ریاست‌جمهوری ابوالحسن بنی‌صدر، نخستین رییس‌جمهور ایران می‌گذشت. بنی‌صدر در سالگرد وفات مصدق به دانشگاه تهران رفت و طی سخنرانی خود در آن دانشگاه، مدعی وجود شکنجه در زندان‌های ایران شد. این سخنرانی منفعل باقی نماند و طرفداران و مخالفان رییس‌جمهور وقت را به جان هم انداخت، سخنرانی در ساعت 3:40 آغاز می‌شود و طی آن مخالفان با تصاویری از امام خمینی(ره) به میدان آمدند و موافقان هم با پلاکاردهایی از تصویر مصدق و آیت‌الله طالقانی به میدان آمدند و شعارهایی نظیر: "بنی‌صدر بنی‌صدر، خدانگهدار توست" می‌دادند. موافقین بنی‌صدر همچنین به حزب جمهوری ناسزا می‌گفتند. در این شرایط رییس‌جمهور وقت که بلندگوی سخنرانیش نیز قطع شده بود، از پلیس خواست تا مخالفین را از سالن سخنرانی بیرون کند. این اعتراضات فقط معطوف به 14 اسفند نبود، روز 15 اسفند و 16 اسفند هم موافقین و مخالفین به میدان آمدند و حتی روز 17اسفند هم بازارهای قم و کاشان برای اعتراض به بنی‌صدر بسته شدند. اعتراضات اما تا فروردین سال بعد دوام نیاورد و در نهایت خرداد۱۳۶۰ امام‌خمینی(ره) اعتراضات اسفند را تمام‌کننده دانست و خود بنی‌صدر را در جریان این اتفاق مقصر دانست.

خشونت‌هایی با شعار اصلاحات

18 تیر سال 1378 بود، کمتر از دوسال از ریاست‌جمهوری، سید محمد خاتمی، ریاست‌جمهوری دوران اصلاحات می‌گذشت. دانشجویان دانشگاه تهران در اعتراض به بسته شدن روزنامه سلام تجمع کردند. حضور پلیس و لباس‌شخصی‌ها، دانشجویان را معترض‌تر کرد. به فاصله دو روز از واقعه کوی دانشگاه تهران، این بار در دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تجمعی از ساعت ۱۰صبح برگزار شد. دانشجویان با شعارهای "خاتمی خاتمی حمایتت می‌کنیم" و "وای اگر خاتمی حکم جهادم دهد" قصد داشتند از درب بانک تجارت به طرف درب اصلی حرکت کرده و از آنجا تجمع را به بیرون دانشگاه منتقل کنند؛ که با حضور گسترده پیاده‌نظام و لباس شخصی‌ها تجمع به خشونت کشید. خاتمی که تا مرداد همان سال سکوت کرده بود، سرانجام در پنجم مردادماه ۷۸ در دیدار عمومی با مردم زاهدان اتفاقات کوی دانشگاه را اعلان جنگ علیه خود خواند و گفت: "آنچه پیش آمد، حادثه ساده‌ای نبود؛ تلاشی بود برای مرزشکنی و برای ابراز کینه‌توزی علیه نظام که نه رابطه‌ای با این ملت شریف داشت و نه نسبتی با دانشگاه و دانشگاهیان. حادثه شورش، یک حرکت کور، یک بلوا، یک حرکت ضدامنیتی، با شعارهای منحرف‌کننده بود که به نظر من برای مخدوش کردن شعارهای مطرح‌شده در دوران جدید ریاست‌جمهوری به وجود آمد. تحریک احساسات مردم متدین و دل‌سوز و وطن‌خواه که تاب تحمل حمله به ارزش‌ها، رهبری، و مقدسات خود را ندارند، فقط از آن جهت صورت گرفت که ملت به خشونت واداشته شود. در واقع این شورش، نه‌تنها یک اقدام ضد امنیتی بود بلکه اعلام جنگی بود به رئیس‌جمهور و شعارهای او".

واکنش تند، یا خس و خاشاک

سال 1388، بعد از انتخابات ریاست جمهوری ، اعتراضاتی موسوم به «جنبش سبز» آغاز شد. افرادی که معترض به نتیجه انتخابات بودند به خیابان‌ها آمدند و با شعارهایی سعی کردند تا نشان دهند در انتخابات تقلب رخ داده است، این در حالیست که محمود احمدی نژاد ، رییس جمهور وقت که پیروز انتخابات سال 88 شده بود، در جشن پیروزی خود که در 24خردادماه در میدان ولیعصر، سخنرانی عجیبی داشت و معترضین به نتیجه انتخابات را به خس و خاشاک شبیه کرد. وی در سخنرانی خود گفت: "ملت ایران یکپارچه‌است در یک مسابقه فوتبال ۵۰هزار، ۷۰هزار تماشاچی می‌روند آن کسی که تیمش باخته عصبانی است و به هر دری می‌زند، در ایران در انتخابات ۴۰میلیون نفر خودشان بازیگر اصلی و تعیین‌کننده اصلی بودند حالا چهار تا «خس و خاشاک» در این گوشه‌ها یک کاری می‌کنند. بدانید که این رودخانه زلال ملت جایی برای خودنمایی آنها نخواهد گذاشت."

سال 96، کلماتی معتدل

از روز پنجشنبه 7 دی ماه، اعتراضاتی با شعارهایی موسوم به نه به گرانی و نه به تورم آغاز شد. اعتراضاتی که از مشهد آغاز شد و به شهرهای کوچک و بزرگ ایران رسید. اعتراضاتی که گاه طعم اغتشاش و آسیب به اموال عمومی به خود گرفت و گاه با واکنش پلیس روبه‌رو شد. در این میان اما حسن روحانی رییس‌جمهوری، در سخنانی ضبط شده در صداوسیما گفت: اگر شیوه‌ای برای بیان نقد انتخاب شود که بواسطه آن مردم در زندگی، کسب و کار، رفت و آمد و سرمایه‌گذاری، دچار تردید و نگرانی شوند و دشمنان ما دست‌افشانی و پایکوبی کنند، حتما شیوه‌ای غلط است.

وی همچنین اعلام کرد: دولت و ملت باید دست هم را گرفته و یکدیگر را یاری کنند؛ اما نقد مردم فقط به اقتصاد نیست، مردم راجع به فساد و شفافیت حرف دارند و می‌گویند مسائل باید شفاف باشد.

روحانی، البته واکنش‌هایش را ادامه داد و با توییت‌های مختلفی اظهارنظرهای متعادلی پیرامون اعتراضات مردمی داشت.

18

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 16
  • مسعود
    1

    درود بر روحانی رئیس جمهوری فهیم

  • مهدی
    0

    مشکل اینه که آقای روحانی فقط خوب حرف می زنن ولی اصلا خوب عمل نمی کنن در واقع اصلا هیچ کاری نمیکنن وگرنه هیچ کدوم از این اعتراضات به وجود نمیومد

  • alireza
    0

    زينگ من فيلتر شكن ندارم نظر بدم

  • بینام
    1

    بله هر کدام شخصیت خود را نشان داده اند. اما اقای روحانی باید بپزیرد که شکست خورده است با فکر اینکه در برجام موفق میشود وتمام تحریم ها برداشته میشود .و رونق اقتصادی حاصل میشود رهبر عزیزمان فرموده بودند که امریکا اصلا قابل اعتماد نیست.

  • هادی
    0

    درود بر ملت ایران که همیشه پای کشور خود ایستاده اند و درود بر رهبر فهیم که این کشور را از شر دشمنان محفوظ نگه میدارد

  • محمد هنری
    1

    با سلام و درود به رهبر معظم انقلاب و امام (ره) و مردم ایران من پیشنهاد میدم که بجای استفاده از افراد مسن و جابجا کردن مسئولین از صندلیی به صندلی دیگر بهتره از نیروی جوان استفاده شود و فرصت داد به جوانان و نظام بانک داری را اسلامی کنید که از این شکل رباخواری و فشار روی مردم دربیاد چون میشه گفت تقریبا ۷۰ درصد مردم به بانک ها بدهکارن و تحت فشار هستن من به شخصه جوانی هستم که سال ۹۴ به علت آتش سوزی مغازه شغلم رو از دست دادم و برای جبران خسارت و ضرر آتش سوزی مقداری وام بگیرم که طلب کار ها منو به زندان نندازن و با نداشتن شغل و کارگری و فشار هر چقدر درآمد دارم میریزم به حساب بانک ها برای اقساط وام اما اونقدر سود دارن و دیرکرد دارن که من ۲ ساله که نه لباسی تونستم بخرم نه حتی کوچیک ترین تفریح که رفتن به پارک محلمون باشه رو نتونستم برم و تمام زندگی من خلاصه شده تو کارگری و سگدو زدن که فقط سود بانک هارو بدم آیا بانکداری اسلامی این است؟؟ و هیچ مسئولی به فکر کمک به من و امثال من جوان که زیاد هم هستن نیست . خب شما بگید ما چه باید بکنیم هم بیکاریم هم بدهکار بانک هم هزار جور مشکلات معیشتی . سوالم از مسئولین اینه آیا شما یک ذره به ما جوانان اهمیت میدید و فکر میکنید؟؟ ما جوانان ایران جان خود را در راه ایران و رهبر میدیم شما برای ما چه میکنید؟ بخدا حرفهای من حرف های خیلی از جوانان ایران هست شمارا به خدا بفکر ما جوانا باشید.

  • حسین داهان
    0

    بنظر بنده ازین چهارنفر فقط روحانی داره بازم دروغ میگه خاتمی باز عاقلترو روسنفکرتره

  • نگین
    1

    امسال جنگ بین قدرت بود در داخل خودشون اومدن همدیگرو خراب کنند مردم ناراضی و عصبانی از مدیریت و شکاف طبقاتی فاحش هم وارد شدن مطالبه خواسته هاشون شدن اگر چشم بینا داشته باشند با تلنگری نسخه همه چیز پیچیده می شود چهل سال بر گرده مردم سوار شدن و خر خود را راندن بی انصافیست مردم را نادان و ابله هیچ وقت فرض نکنید

  • کاربر ناشناس
    0

    چی

  • فاطمه
    0

    نویسنده مثلا خواست بی طرف بنویسم!! اما کینه توزی چنین اجازه ای نداده بهش

  • داودطالبی مقدم
    0

    سلام لطفا اخبارجدید

  • علی
    0

    مقاله آبکی بود

  • ایرانی
    0

    با توجه به متن صحبت احمدی نژاد، مشخص میشه که منظور احمدی نژاد از خس و خاشاک افرادی غیر از 40 میلیون رای دهنده هست. کسانیکه کاری به آرای ملت ندارند بلکه فقط برای برهم زدن امنیت مردم و اقدام علیه نظام رو به کودتا و براندازی آوردند. ضمن اینکه متن شما طوریست که حسن روحانی را فردی عاقل و نجیب نشان میدهد ؛ در حالی که روحانی نجیب نیست بلکه مردم نجیب هستند که 5سال وعده های دروغین دولت را تحمل کردند و نجابن بخرج دادند و آبروداری کردند. اگر هم باز کوتاه آمدند بخاطر این بود که دیدند منافقین و ضدانقلابها بر موج اعتراضات سوار شدند .

  • ایرانی
    0

    این دو اصلاٌ هیچ تناسبی با هم ندارندچون آن موقع درمورد انتخابات بوده ونباید اعتراضی می شد اما این تمام ملت ایران بودند واز کسانیکه رای به روحانی داده اند وطرفدار پرو پا قرصش بودند حضور داشتند وبه عملکرد دولت روحانی معرض بوده وهستند واقعاٌ کارش با شعارش فاصله ای بسیار دور داردحالا می شود به این ملت که دارند نظاره گر عملکردش هستند توهین بشود نمی تواند چون درمقابل تمام ملت قرارداردولی آنموقع تدادی از افراد معلوم الحال بودندوخودرا دایه رایست می دانستند واین ملت خواسته ای دارند ونمی شود تا توهین پاسخشان داد پس شما قضاوت ناعادلانه وناحقی دارید من نه طرفدار احمدی نژاد هستم خداوکیل راٌ هم به او نداده ام وحالاهم بیاید راٌ به او نمی دهم ولی انسان باید چیزی ننویسدکه مورد تمسخر دیگران قرار بگیرد

  • (⊙o⊙)
    0

    كاش بااين شكستي كه ازبرجام ومسائل اقتصادي ومعيشتي كه خوردن آدم بودن ميومدن ازمردم عذرخواهي ميكردن.... بيچاره هنوزداره تو؛توهم پيروزي ازبرجام سيرميكنه

  • کاربر ناشناس
    0

    چقدرآقافرمودن مردم گله مندن... بفكرمعيشت مردم باشيد... چرانبايددولت بحرف رهبري گوش بده وبفكررفع مشكل اقتصادي مردم باشه؟.... مگه مردم بهت رأي دادن كه فقط سانتريفيوژهاروازكاربندازي؟ اقتقادروفلج كني؟ چقدردروغ؟ پس هرآدم عاقلي ميفهمه كه مسبب اين همه گرفتاري واعتراضات واغتشاشات خوده دولته وبايدپاسخگوباشه....