قرآن های خطی افغانستان در اروپا به حراج گذاشته شده است
دهها نسخه خطی باستانی، شامل نسخههای خطی قرآنی کمیاب، پس از سرقت از افغانستان در شهرهای اروپایی به حراج گذاشته شده است.
یک گروه تحقیقاتی از مورخان در قطر میگویند که دهها نسخه خطی باستانی، شامل نسخههای خطی قرآنی کمیاب، پس از سرقت از افغانستان در شهرهای اروپایی به حراج گذاشته شده بودند که با مداخله آنها از فروش این نسخهها جلوگیری شد.
شبکه هیمایا با همکاری با اینترپل، سازمان جهانی گمرک و تیمی مستقر در کتابخانه ملی دوحه (محل نگهداری بیش از ۳۵۰۰ نسخه خطی مهم اسلامی مربوط قرن سوم تا بیستم)، چندین نسخه خطی را برای فروش در مراسمهای حراج بینالمللی شناسایی کرد که بین سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ به سرقت رفته بودند.
استفان ایپرت، مدیر مجموعههای ویژه کتابخانه ملی قطر در اینباره به روزنامه «آرت» گفت: سال ۲۰۲۰ متوجه شدیم برخی از نسخههای خطی قرآنی مهم از کابل در پاریس، لندن و آمستردام به فروش میرسد.
در این میان یک نسخه خطی از قرآن کمیاب و زیبا، که در حراجی ساتبیز لندن به فروش میرسید، توجه ما را به خود جلب کرد.
ایپرت با اظهار اینکه نسخه مذکور قرآن توسط فرانسیس ریچارد، محقق برجسته نسخههای خطی فارسی شناسایی شده بود، آرشیو ملی افغانستان هرگز اعلام سرقت نکرده بود و تعداد واقعی نسخههای خطی سرقت شده از افغانستان نیز مشخص نیست.
بر اساس این گزارش، در میان این آثار باستانی، مجموعهای از ۶ هزار قرآن گرانبها از دوره تیموری با اجزایی تزئینی منحصر به فرد نیز به سرقت رفته است.
ایپرت گفته است تیم او سال گذشته نیز جلو فروش یکی از نسخ خطی که توسط یکی از افراد مرتبط با دولت سابق افغانستان به مبلغ بیش از یک میلیون دلار را نیز گرفته بود.
مدیر مجموعههای ویژه کتابخانه ملی قطر با تأکید بر لزوم فهرست نویسی و دیجیتالی کردن آرشیو ملی کابل و سایر نهادهای مهم در افغانستان، موضع طالبان درباره محافظت از میراث ملی افغانستان را دلگرم کننده خواند.
مدیر مجموعههای ویژه کتابخانه ملی قطر گفته است عتیقالله عزیزی، معاون وزارت فرهنگ طالبان در دیدار با او تأکید کرده است هیأت حاکمه افغانستان «علاقه زیادی به حفظ تمام میراث ملی، نه فقط اسلامی» دارد.