دست‌ هایی که نمی‌گذارند مصرف دخانیات ‌کاهش یابد/ افزایش مصرف تنباکوهای معطر در استان کرمان

در شرایطی که با کاهش سن و افزایش مصرف دخانیات در کشور مواجه هستیم به نظر می‌رسد سیاست‌ های دوگانه این حوزه و دست‌ هایی در کارند که نمی‌گذارد مصرف دخانیات در کشور کاهش پیدا کند.

دست‌ هایی که نمی‌گذارند مصرف دخانیات ‌کاهش یابد/ افزایش مصرف تنباکوهای معطر در استان کرمان

مصرف دخانیات سالانه 8 میلیون مرگ را رقم می‌زند که ابتلا به سرطان و بیماری‌های تنفسی تنها گوشه‌ای از آن است. واقعیت این است که دخانیات فقط به سیستم تنفسی آسیب نمی‌رساند، بلکه بیشتر اندام‌ها و بافت‌های بدن را درگیر می‌کند و در ایجاد بیماری‌های قلبی عروقی هم نقش مهمی دارد.

31 می در سراسر جهان برای جلب توجه و تشویق افراد در راستای ترک محصولات دخانی، روز جهانی بدون دخانیات نامگذاری شده است.

با وجود همه تبلیغات، هشدارها و مسائلی که مطرح می‌شود در عمل شاهد سیاست‌های دوگانه‌ای در این حوزه هستیم؛ قوانین بر زمین مانده، مخالفت‌ها با افزایش مالیات و دست‌هایی که نمی‌گذارند مصرف دخانیات کاهش پیدا کند و از سوی دیگر توجه به این مسئله که ما در همه چیز تحریم هستیم، به جز تنباکو و سیگار.

طی چند سال اخیر از سویی مصرف قلیان در کشور ما 40 درصد افزایش داشته و در کنار آن هم سن مصرف کاهش یافته و هم میزان مصرف آن در بین خانم‌ها بالا رفته است.

به گفته علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت واردات تنباکوهای معطر و معسل از سال 1396 ممنوع است و با وجودی که از دیوان عدالت مصوبه داریم، این رای هنوز روی زمین مانده و اجرا نشده و حتماً باید در مقابل مافیای دخانیات ایستادگی کرد.

وی با بیان اینکه مصرف‌کنندگان دخانیات در کشور 8 میلیون نفر هستند که خسارت زیادی به کشور وارد کردند، گفت: هزینه‌های مستقیم بخش سلامت ناشی از این موضوع سالی 40 هزار میلیارد تومان است که عدد بسیار بالایی است.

معاون بهداشت وزارت بهداشت هزینه‌های غیرمستقیم آن اعم از کارافتادگی، معلولیت‌ها، بیماری‌های مزمن و ... بسیار بالاست و شاید معادل 70 تا 90 هزار میلیارد تومان است افزود: در مجموع حدود 130 تا 140 هزار میلیارد تومان دخانیات در کشور ما هزینه وارد می‌کند که حدود 20 تا 25 هزار میلیارد هم گردش مالی در حوزه دخانیات است.

وی با بیان اینکه مافیای دخانیات خیلی راحت در سطح دنیا کارشان را انجام می‌دهد تصریح کرد: ما در همه چیز تحریم هستیم، به جز تنباکو و سیگار و خیلی راحت می‌آیند و تولید می‌کنند و کسی هم با آنها کاری ندارد.

مصرف تنباکوهای معطر در استان کرمان نسبت به میانگین کشوری بالاتر است

محسن اسماعیلی‌ماهانی، مدیر اداره دخانیات استان کرمان با اشاره به اینکه به نوبه خود و با توجه به شرح وظایفی که داریم به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی پیگیر افزایش مصرف هر نوع محصولات دخانی نبوده و به این اصول مقید هستیم اظهار داشت: فعالیت ما در بحث صنعت دخانیات است.

وی با بیان اینکه براساس آمارها و بررسی‌های انجام شده، سن مصرف دخانیات کاهش زیادی پیدا کرده و حتی گزارشاتی از مصرف مواد مخدر در سنین 10 سال و دبستان داریم گفت: در خواستی که داریم خانواده‌های و دستگاه‌های تربیتی در این حوزه ورود کنند.

مدیر اداره دخانیات استان کرمان با اشاره به اینکه مصرف کالای دخانی را نمی‌توان پنهان کرد افزود: باید خانواده‌ها به فرزندان آگاهی داده و مضرات آن را بیان کنند تا بتوان میزان مصرف دخانیات در سنین پایین را کاهش داد.

وی با بیان اینکه قلیان مقدمه مصرف سیگار است ادامه داد: متاسفانه شاهدیم که فرزندان در جمع‌های خانوادگی با قلیان آشنا شده و چون استفاده از قلیان برای آنها سخت است به سمت مصرف سیگار روی می‌روند.

اسماعیلی‌ماهانی با اشاره به وجود طعم‌ها و انواع مختلف مواد دخانی که گفته می‌شود طبیعی هستند و مشکلی ندارد تصریح کرد: به هیچ عنوان این تنباکوها طبیعی نبوده و همه مواد شیمیایی هستند.

وی با بیان اینکه استان کرمان به دلیلی که در لایه دوم مرز و در مسیر ترانزیت انواع کالاها قرار دارد گفت: ضریب نفوذ، محصولات دخانی غیرمجاز و قاچاق در استان کرمان بسیار زیاد است.

مدیر اداره دخانیات استان کرمان با اشاره به اینکه مصرف تنباکوهای معطر در استان کرمان به نسبت میانگین کشوری مقداری بالاتر است افزود: اما مصرف سیگار در استان کرمان به این صورت نیست و امیدواریم مصرف تنباکوهای معطر هم در استان کرمان کاهش پیدا کند.

دست‌هایی در دنیا اجازه نمی‌دهند مصرف مواد مخدر کاهش پیدا کند

حسین صافی‌زاده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز با بیان اینکه سالانه در دنیا 8 میلیون نفر به علت مصرف مواد دخانی جان خود را از دست می‌دهند و چندین برابر این تعداد کسانی هستند که به دلیل مصرف دخانیات به بیمارهایی مانند مشکلات قلب و عروق، تنفسی و سرطان‌ها دچار می‌شوند اظهار داشت: سیگار و مواد دخانی ارتباط تنگاتنگی با بیماری‌های قلب و عروق و ... دارند.

وی با اشاره به اینکه دست‌هایی در دنیا در کار است که اجازه نمی‌دهند مصرف مواد مخدر به صورت چشمگیر و قابل توجهی کاهش پیدا کند گفت: کمپانی‌های تولید مواد دخانی، گروه‌های خاصی را مانند خانم‌ها و نوجوانان را هدف گذاری کردند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه در کشور ما حدود 40 هزار میلیارد تومان در سال هزینه درمان بیماران مرتبط با مصرف مواد دخانی است افزود: اگر بخواهیم هزینه‌های غیر مستقیم مصرف دخانیات را به آن بیفزاییم چیزی در حدود 140 هزار میلیارد تومان می‌شود.

وی با اشاره به اینکه مصرف قلیان به طور چشمگیری افزایش داشته گفت: همه ما در گذشته به یاد داریم که پدربزرگ‌ها با سن و سالی بالا و در موارد خاص مصرف قلیان را داشتند و ما هیچ وقت به طور عام مصرف قلیان را نداشتیم اما امروز شاهدیم که مصرف قلیان در خانواده‌ها عادی شده و حتی شاهد مصرف آن در سنین نوجوانی و جوانی هستیم که زنگ خطری برای مشکلات آینده است.

صافی‌زاده با بیان اینکه دیدگاه‌های غلط در مصرف قلیان و تصورات غلط در این حوزه مشکلات زیادی ایجاد می‌کنند افزود: قلیان به صورت مشترک استفاده می‌شود و باعث افزایش بیماری‌های عفونی و ... می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در این حوزه مهمترین نقش را خانواده‌های در مدیریت فرزندان دارند تا محیطی عاری از دود را در خانه‌ها فراهم کنند ادامه داد: مسئله دیگر مصرف غیر مستقیم دود است؛ کسانی که مصرف کننده نیستند اما در مواجه با دود بوده و در محیطی به سر می‌برند که از این مشکلات بی‌نصیب نیستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه مصرف قلیان در جامعه به دلیل پیشینه سنتی و رایج بودن آن قبح چندانی ندارد و خانواده‌ها حساسیتی به مصرف قلیان ندارند گفت: افزایش مراکز عرضه ابزارآلات و ادوات قلیان حاکی از آن است که دستاورد زیادی در زمینه مبارزه با مواد دخانی نداشتیم.

مصرف موادی دارای محرک در بین نوجوانان شایع‌تر است

علی بهرام‌نژاد، مدیر گروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان این که به طور کلی 3 تا 7 درصد از افراد در سنین پایینی، چون جوانی و نوجوانی به مواد مخدر گرایش دارند، اظهار داشت: متاسفانه امروزه شاهد افزایش مصرف قلیان و دخانیات در خانم‌ها هستیم و سن مصرف دخانیات به 13 سالگی کاهش یافته است.

وی با بیان اینکه مصرف موادی که دارای محرک بیشتری هستند در بین نوجوانان شایع‌تر است عنوان کرد: موادی از جمله قرص‌های روانگردان، ماری جوانا، حشیش و بعد از آن سیگار و قلیان بیشترین مصرف را دارند و کمترین میزان مصرف مواد مخدر مربوط به تریاک، شیره و هروئین است.

افزایش مالیات بر دخانیات ضرورت دارد

حمیدرضا گلزاری، مدیر گروه سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه وزارت بهداشت تنها متولی اصلی مبارزه با مصرف مواد دخانی نیست اظهار داشت: متولی مراکز عرضه مواد دخانی وزارت صمت و اتاق اصناف است.

وی با اشاره به اینکه در افزایش مالیات بر دخانیات نیز مشکل داریم و یکی از راهکار‌های کاهش مصرف مخصوصا بین جوانان و نوجوانان این است که مالیات دخانیات باید بالاتر باشد افزود: همواره در بحث پیشگیری دو موضوع کنترل عرضه و کاهش تقاضا وجود دارد و قطعاً همه دستگاه‌ها نبود دسترسی آسان به مواد دخانی را یکی از فاکتور‌های مهم می‌دانند.

مدیر گروه سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی کرمان بیان کرد: همچنین در خصوص کاهش تقاضا، بحث‌های آموزشی مطرح است و در این خصوص دو برنامه در وزارت بهداشت در حال اجرا است.

گلزاری عنوان کرد: یک برنامه نوجوان سالم برای خانواده‌هایی که دارای نوجوان 12 تا 17 ساله دارند و در راستای پیشگیری از اعتیاد است و دیگر بحث پیشگیری و برنامه آن در سطح استان برای خانواده‌هایی که دارای والدین معتاد هستند در حال اجرا است.

وی با بیان اینکه در حوزه دانشجویی هم آموزش مهارت زندگی است گفت: در بخش دیگر شناسایی افرادی که دارای این مشکل هستند و همچنین درمان آن‌ها در حوزه دانشجویی در حال اجرا است.

منبع: تسنیم

68

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید