پاسخ محیط‌زیست سمنان به ادعای نگهداری توله یوزها روی پشت‌بام!

مدیرکل حفاظت‌ محیط‌زیست استان سمنان به ادعاها درباره شرایط نامناسب نگهداری آذر و توران دو توله یوزی که در ماه‌های گذشته در این استان پیدا شده بودند، پاسخ داد.

پاسخ محیط‌زیست سمنان به ادعای نگهداری توله یوزها روی پشت‌بام!

اگر ذهنتان را به خبرهای منتشر شده از یوزپلنگ‌های توران در استان سمنان در فضای رسانه‌ای کشور معطوف کنید؛ حتماً خبرهای خوب و خوشی مانند خبر جفتگیری موفقیت‌آمیز دوباره "فیروز" و "ایران" افزایش مشاهدات یوزپلنگ‌های در طبیعت توران به ویژه یوزپلنگ‌های با قابلیت زادآوری و همچنین خبر تلخ مرگ "کوشکی" یوزپلنگ معروف توران در سن بیش از 16 سالگی را دیده‌اید یا حداقل درباره آن شنیده‌اید.

در کنار این خبرها خبر مهم انتقال "آذر" و "توران" به زادگاه خود در بهترین شرایط جسمانی و تغذیه‌ای در روز بیستم بهمن یکی از اخبار خوب و مسرت بخشی بود که سبب خوشحالی همه دوست‌داران حیات وحش به ویژه علاقه‌مندان به یوزپلنگ‌های آسیایی شده است. دو توله یوز زیبایی که در آذرماه امسال توسط یک چوپان تحویل محیط‌بانان شده و بیم تلف شدن آنها در سرمای شدید توران می‌رفت.

موضوعی که بارها و بارها مسئولان محیط زیست استان و کشور آن را در همان روزهای نخست پیدا شدن "آذر" و "توران" آن را اعلام می‌کردند.

اما حالا اینکه به گفته بهرنگ اکرامی دامپزشک فعال و چیره‌دست محیط زیست، این توله‌یوزهای بازیگوش در بهترین شرایط جسمانی از نظر وزن و جثه به زادگاهشان بازگشته‌اند؛ امیدهای زیادی را برای ازدیاد جمعیت یوزپلنگ‌های زیبای آسیایی در زیست کره حیات وحش توران دل دل‌ها زنده کرد.

علاوه بر آن، نگهداری موفقیت‌آمیز دو توله یوز با شیردهی دستی، تجربه بسیار گران‌سنگی بود که می‌توان از تجربه و دانش تولید شده در این زمینه برای آینده نیز بهره برد.

در کنار همه اخبار امیدآفرینی که از انتقال توله‌یوزها به توران در رسانه‌ها منتشر شده است؛ از روز گذشته برخی رسانه‌ها با انتشار فیلمی مربوط به زمان انتقال توله یوزها به توران، خبری را مبنی بر نامناسب بودن فضا و محل نگهداری "آذر" و "توران" منتشر کرده‌اند. موضوعی که با واکنش مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان نیز مواجه شده است.

بهرامعلی ظاهری، اظهار داشت: این توله یوزها در بهترین شرایط به زادگاهشان منتقل شده‌اند.

برخی‌ها شرایط نگهداری یوزها را با خودشان مقایسه نکنند

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با اشاره به اینکه نیازهای یوزپلنگ‌ها و شرایط آن برای نگهداری بسیار متفاوت از انسان و حتی حیوانات دیگر است تصریح کرد: برخی‌ها گمان نکنند که باید فضای نگهداری یوزپلنگ‌ها مانند انسان‌ها باشد.

ظاهری با بیان اینکه اولویت محیط‌زیست نگهداری دستی توله یوزها نبوده است تصریح کرد: ما مجبور شدیم برای حفظ جان این توله یوزها آنها را به صورت دستی نگهداری کنیم.

وی افزود: پس از پیدا شدن توله یوزها تا چند روز بعد از آن با استفاده از همه ظرفیت‌های موجود اعم از محیط‌بانان، نیروهای داوطلب محلی و حتی چوپانان منطقه برای پیدا کردن مادر این دو توله یوز اقدام کردیم و زمانی برای نگهداری و شیردهی دینی توله یوزها با نتیجه رسیدیم که از پیدا شدن یوزپلنگ مادر ناامید شدیم.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان سمنان با بیان اینکه همه جوانب نگهداری توله‌ها با توجه به برودت هوا در زمستان امسال بررسی شد تصریح کرد: چندین جلسه کارشناسی با حضور متخصصان حیات وحش در راستای محیا کردن شرایط لازم برای نگهداری دستی توله یوزها برگزار شد تا برنامه‌ریزی برای اقدامات اجرایی در این زمینه بر اساس یک خرد جمعی و در کم‌نقص‌ترین حالت باشد.

حضور دائمی یک دامپزشک و چند تیمارگر در محل نگهداری یوزها بدون تماس غیر ضروری

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با اشاره به اینکه رصد و پایش شرایط نگهداری و رشد توله‌یوزها یکی از مهمترین دغدغه‌های ما برای آذر و توران بوده است عنوان کرد: انتقال توله یوزها به سمنان به منظور در دسترس بودن بهتر امکانات بهداشتی و درمانی در صورت نیاز با توجه به به دنیا آمدن آذر و توران در خارج از فصل زایش انجام شده و به دامپزشک حاذق و متخصص و چند تیمارگر به صورت دائمی و شبانه‌روزی در محل نگهداری این توله یوزها حضور داشتند. البته این حضور به گونه‌ای بود که تماس مستقیم با توله‌ها در کمترین میزان ممکن بود تا خللی به فرایند طبیعی رشد آنها وارد نشود.

فضای نگهداری آذر و توران بسیار مناسب بود؛ این را آمارها می‌گوید

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان در واکنش به برخی - به زعم او - خبرسازی‌ها مبنی بر نگهداری توله یوزها در شرایط نامناسب و روی پشت بام یکی از ساختمان‌های اداره کل محیط‌زیست استان سمنان تصریح کرد: نمی‌دانم برخی تحلیل‌ها و خبرسازی‌ها از کجا می‌آید؛ چراکه فضای نگهداری آذر و توران با توجه به شرایط و نیازهای آنها بسیار مناسب بود.

ظاهری با تاکید بر اینکه شرایط رشد یوزها در روزها و هفته‌های ابتدایی تولد بسیار ویژه و خاص است عنوان کرد: توله یوزها در روزهای ابتدایی تولد در بیشتر اوقات چشمشان بسته است و حتی در طبیعت نیز یوز مادر، برای حفاظت از توله‌های خود آنها را به پناهگاهی کوچک و تنگ مانند غارها می‌برد تا حرکات اضافی توله‌ها آنها را به خطر نیندازد.

وی خاطرنشان کرد: در مورد آذر و توران نیز با برنامه‌ریزی قبلی و کارشناسی در روزهای ابتدایی تا زمانی که توله یوز‌ها به صورت کامل چشم باز کنند؛ در قفس‌هایی با ابعاد یک متر نگهداری می‌شدند تا فرایند رشد آنها به صورت طبیعی کامل شود.

ظاهری افزود: زمانی که بر اساس شواهد احساس شد توله یوزها نیاز به فضای بزرگتری دارند؛ این فضا برای آنها مهیا شد اما باز هم برای نگهداری آنها در فضای چند ده متر مربعی زود بود و بر اساس برنامه‌ریزی‌هایی که از قبل صورت گرفته بود فضای مناسب و لازم در دسترس آذر و توران قرار گرفت.

وی با اشاره به ماجرای نگهداری توله‌یوزها در پشت‌بام یکی از ساختمان‌های اداره کل حفاظت از محیط‌زیست استان سمنان خاطرنشان کرد: دوستان گمان می‌کنند که باید فضایی شبیه به هتل‌ها برای تولد یوزها مهیا می‌شد که این برداشت چه به صورت سهوی و چه به صورت مغرضانه برداشت اشتباهی است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با تأکید بر اینکه بر اساس آمارها و وزن‌گیری و رشد جسمانی و قد توله‌یوزها بسیار مناسب و بر اساس استانداردهای ثبت شده در دنیا بوده است خاطرنشان کرد: این را همه می‌دانند که اگر شرایط نگهداری توله‌یوز‌ها نامناسب می‌بود؛ اکنون شاهد این اتفاق خوب و مبارک برای آذر و توران نبودیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان با اشاره به انگیزه‌های احتمالی برخی رسانه‌ها از انتشار اخبار خلاف واقع از یوزپلنگ‌ها تصریح کرد: شاید این رسانه‌ها از این طریق به دنبال دیده شدن هستند.

ظاهری با بیان اینکه این تجربه موفق از نگهداری توله یوزها به یک دانش برای استفاده در آینده بدل شده است گفت: درحالی که بسیاری از کشورها به دنبال کسب دانش تولید شده در زمینه نگهداری دستی توله یوزها از ما هستند؛ برخی‌ها در داخل ما را به ناحق محکوم می‌کنند و این نکته‌ای قابل تأمل است.

به هر روی فارغ از قصد و نیت واقعی منتشرکنندگان این خبر با توجه  به اینکه آذر و توران، بیش از 60 روز در اداره کل حفاظت محیط زیست استان سمنان نگهداری شدند؛ چند سؤال درباره این ادعاها پیش می‌آید؛ اول آنکه چرا این رسانه‌ها در مدت بیش از 60 روز نگران شرایط نگهداری توله یوزها نشده بودند؟ دوم آنکه این توله یوزها بیش از هشت روز است که به توران بازگشتند و این فیلم مربوط به لحظات آخر حضور آنها در اداره کل حفاظت محیط زیست استان است؛ چرا این رسانه‌ها حالا و هفت یا هشت روز بعد از انتقال یوزها به توران به یاد شرایط نگهداری توله‌ها در سمنان افتاده‌اند و همان روز انتقال که فیلم آن منتشر شد نسبت به این موضوع حساس نشدند و سوم آنکه چگونه ممکن است شرایط نگهداری توله یوزها نامناسب و غیرطبیعی بوده باشد ولی این توله‌ها را امروز با این وضعیت مناسب و شرایط عالی از نظر وزن و قد و جثه و حرکات و بازی‌گوشی ببینیم

منبع: تسنیم
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 5
  • علی
    0

    پشت بومم شد دست اورد؟؟؟

  • ناشناس
    0

    پس همه یوزهای جهان روجمع اوری کنید ودرپشت بام نگهداری کنید چراکه خداوند انها را برای طبیعت نیافریده بلکه برای پشت بامهاافریده تادرمقابل چشم فرزندانتان باشند برای سرگرمی وتفریح

  • ناشناس
    0

    انتظار داشتید مثل توله سگها تو امریکا واروپا نگهداریشون کنند ؟؟

  • کاکا
    0

    سرطان که نیست خوب میشی
    آقای دستاورد

  • مرغ آمين
    0

    کل اگر طبیب بودی اون دوتا دو قلو پیروزو به کشتن نمیدادی.ده ماه بهش تهمت زدید که مادرشونو کشته فهم تشکر کردن نداشتید تمام عقده تون هم این بود که چرا آذر و توران زنده موندن. حقیقتو گفت جنبه انتقاد نداری چرت و پرت نگو. اون کلیپه که محیط بان با پا رفته تو دهن آذر و توران هم بذار بعد مزخرف بگو. خبرگزاری های ایران از همون اول هم دروغگو بودن متاسفانه