قهر ابرها / ماجرای گم شدن ابرهای باران‌زا در آسمان ایران چیست؟

همزمان با کاهش بی‌سابقه باران در ایران، طی روزهای اخیر انتشار فیلم‌هایی از نقاط مرزی ایران و ترکیه، موجی از سوال را برای مردم ایجاد کرده است که چرا در فاصله‌ای بسیار نزدیک از ایران شاهد برف‌‌های شدید هستیم و در ایران نه تنها خبری از برف نیست بلکه بارش‌ها هم کاهش شدیدی داشته است.

قهر ابرها / ماجرای گم شدن ابرهای باران‌زا در آسمان ایران چیست؟

کورش زارعی- در حالی که هواشناسی که پاییز امسال را فرانرمال و سیل‌آسا پیش‌بینی می‌کرد، نه تنها شاهد بارش نرمال در ایران نبودیم، بلکه کم‌بارشی پاییز امسال رکوردهای چند سال گذشته را هم جابجا کرده‌است.

پیش‌بینی اشتباهی که موجب شد تعداد بسیاری از کشاورزان غرب ایران با امید بستن به بارش شدید باران، کاشت گندم را زودتر از سال‌های گذشته انجام دهند و حالا دچار زیانی شدید شده‌اند.

همزمان با کاهش بی‌سابقه باران در ایران، طی روزهای اخیر انتشار فیلم‌هایی از نقاط مرزی ایران و ترکیه که در آن کوه‌های ترکیه غرق در برف ایران و کوه‌های ایران کاملا خشک، موجی از سوال را برای مردم ایجاد کرده که چرا در فاصله‌ای بسیار نزدیک از ایران شاهد برف‌‌های شدید هستیم و در ایران نه تنها خبری از برف نیست بلکه بارش‌ها هم کاهش شدیدی داشته است.

همزمان با موج سوالات شهروندان، سناریوهای گوناگونی برای علت این ماجرا بیان شده است.

برخی کاهش باران‌ها در ایران را ناشی از تغییرات اقلیمی عمدی به شیوه هایی چون ابردزدی و برف دزدی از طرف برخی کشورها و دولت های متخاصم با ایران می‌دانند.

این گمانه‌زنی‌ها در حالی است که گروهی از کارشناسان و مسئولان وجود چنین عاملی را به طور کلی رد و عنوان می کنند که نابارورسازی ابرها از سوی سایر کشورها با هدف ایجاد خشکسالی در ایران، پایه و اساس علمی ندارد.

به باور این کارشناسان، خشکسالی و کم آبی های اخیر نتیجه تغییر اقلیم بوده که تنها مختص ایران نیست و آب و هوای همه کشورهای جهان را مورد تاثیر قرار داده است.

در همین خصوص، علی سلاجقه رییس سازمان محیط زیست در خصوص اقدامات خصمانه‌ای علیه بارش‌ها در ایران جواب دوپهلویی داده و بیان کرده است: بارش‌ها گاهی به صورت طبیعی است و گاهی برخی کشورها از روش‌های مصنوعی جهت ایجاد بارش‌ها استفاده می‌کنند، شاید دشمن از هر چیزی استفاده بکند تا طرف مقابل خودش را تحت تاثیر قرار بدهد، بعید نیست، اما تاکنون درباره اینکه اقدامات خصمانه‌ای علیه بارش‌ها با این مقیاس وسیع که یک کشور تحت تاثیر قرار بگیرد هنوز کار تحقیقاتی صورت نگرفته است .

چه‌کسی ابرهای ایران را می‌دزدد؟

رئیس سازمان محیط زیست امروز نیز در واکنش به این موضوع گفت: در کشورهای همسایه ما هم میانگین بارش نسبت به میانگین درازمدت کاهش پیدا کرده است و این‌که جبهه هوایی وارد دریاچه ارومیه بشود و ناگهان محو بشود نیازمند کار علمی است.

ولی صادق ضیائیان، رئیس سازمان ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا اساسا مقایسه بارش‌ها در ایران و ترکیه را غلط می‌داند و می‌گوید: ترکیه کشوری است که در کنار دریای مدیترانه و سیاه قرار دارد و رطوبتش بالاست و به طورطبیعی بارش های آن بیشتر از ایران است. بنابراین مقایسه بارش های ایران و ترکیه اساسا کار غلطی است؛ مثل این که بارش های استان های حاشیه دریای خزر را با تهران مقایسه کنیم.

ابرها در ترکیه بارور می‌شوند؟

یکی دیگر از سناریوهای مطرح شده در خصوص تفاوت بارش‌ها در ایران و ترکیه، بارورسازی ابرها در ترکیه است.

رئیس سازمان هواشناسی در خصوص دلیل بارش‌های بالا در ترکیه و عدم بارش در همان مناطق در داخل کشور و احتمال بارورسازی ابرها، می‌گوید: باروری ابرها موضوع علمی قابل انجام و قابل بررسی است. سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرده است فعالیت‌ها به‌عنوان عاملی برای حل مشکل خشکسالی می‌تواند مورد بررسی قرار گیرد، در برخی مناطق با بارورسازی ابرها، افزایش بارش‌ها تجربه شده است، اما توسط سازمان جهانی هواشناسی بارورسازی ابرها به‌عنوان راه‌حلی عملیاتی برای حل مشکل خشکسالی توصیه نشده است.

اما مصطفی کایماک، مهندس آب و هوا در ترکیه با رد احتمال بارورسازی ابرها در ترکیه عنوان می‌کند: باید به مردم ایران اطمینان بدهم برفی که در عکس می بینند یک رخداد کاملا طبیعی است و ترکیه فناوری بارورسازی ابرها را در اختیار ندارد. در گذشته چند مورد تحقیق آموزشی در منطقه مرمره انجام شده است. باید اضافه کنم که بارورسازی ابرها یک فرایند بسیار پیچیده است که از نظر علمی هم تایید نشده است.

پروفسور ال روبوک، اقلیم شناس ترک نیز در همین خصوص می‌گوید: برف زمانی می بارد که هوا بالا رود و با سرد شدن دما به صورت برف به زمین بازمی گردد. بالا رفتن هوا می تواند به وسیله جابجایی هوا بین کوه ها هم انجام شود، برای همین خیلی عادی است که یک طرف کوه برف ببینید و طرف دیگر کوه چیزی نباشد. این رویداد در کوه های راکی همیشه اتفاق می افتد. من نمی دانم الگوی طوفان در ترکیه و ایران چگونه است، اما اگر طرف ترکیه برف می بارد و ایران نمی آید، می تواند توضیحی برای الگوی بارش برف در منطقه باشد. ولی در کل، بارورسازی ابرها ابرها کارساز و عملی نیست.

 

منبع: خبر فوری
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 39
  • ناشناس
    4

    مملکت دزدی و بچاپ بچاپه ، احتمالا ابرها رو دزدیدن و فروختن به روسیه .

  • ایرانی مظلوم
    4

    ابرها را به چین فروختند .

  • ناشناس
    1

    مالیات گرفتن از فقرا اسمان را بخیل می کند

  • عادل
    1

    من از نعمت و رحمت خدا هم بی نصیب شدیم باید دروغ ها ظلم ها را بگذاریم کنار وصادق باشیم باران بیاد تا چای دبش بچسبد

  • تاجداری
    0

    این را کسانی که دم از دین و خدا می زنند باید جواب دهند با خدا چه کردید

  • 🐜
    0

    کارشناسان شما مجبورند خط قرمز بکشند روی تحریم بارش برف و باران توسط آمریکا!!! اگر من هم حقوق بگیر صدا و سیما بودم حقیقت را کتمان میکردم!!!

  • فرهادی
    1

    کویر ، بیابان ، شتر ،چادر و توحش ... چه شود ؟

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      دمت گرم

  • ناشناس
    1

    خداوند متعال در قرآن کریم می فرمایند وقتی ظلم و ستم حکومت و دروغ در سرزمینی زیاد شود خداوند نعمتش را از آنجا دریغ می کند.
    نصر من الله و فتح قریب

  • Amir
    0

    تقصیردولت قبلی نیست؟

  • ایرانی
    0

    قطعآ ازبیرون دست دشمن درکار است،ودر داخل دست اختلاسگرها ی کلان مالی،،،،،،
    دست از سرابر،و برف وباران هم نمی کشند.....

  • اکبر
    10

    هر گاه خداوند از ملتی نا راحت باشد آنها را دچار خشکسالی وگرانی می کند بیاییم از خداوند طلب بخشش کنیم

  • ناشناس
    0

    دلایل و توجیهات بدرد خودتان می‌خورد وقتی که مردم سال‌های گذشته برعکس آنرا شاهد بودند

  • ایران من
    1

    خودتون گفتید،تمام این بلاها به خاطر عدم دینداری مردمه...

    فقط و فقط و فقط مردم عااااااادی

    نه مسئولان فاسد،نه رانت خوارها ،نه سلطان ها و نه دبش هااااا


    خدا خیلی وقته با ما مردم قهر کرده

  • ناشناس
    1

    این را حاکمان فعلی به ما یاد دادند که خداوند روزی قومی را که در برابر حکومت ظالم سکوت نماید و امر و به معروف و نهی از منکر را فراموش کند کاهش می دهد.

  • ناشناس
    0

    تغییرات اقلیم مگر پله ای است؟!!! تا سه سال پیش که بارندگیهای خوب بود. یه هویی که صفر نمی شه؟!

  • ناشناس
    2

    وقتی توکل بخدا کم شود وترحم نسبت به یکدیگر نداشته باشیم ورقیب رابهرنحو شده کنار بزنیم نباید توقع داشت که خدا بما رحم کند

  • پرسشگر
    0

    برو یه نگاه بنداز ، همان کشوری که آب دریاچه ارومیه رو خشک کرد و داره خاک کف دریاچه رو بار میزنه میبره ، قطعا برای اینکه بارش برف و باران کارش رو مختل نکنه ، از این فناوری برخوردار هست که ابرها را محو کند .

    نظرات شما -
    • J
      0

      تنها کامنت منطقی و قابل قبول همینه . دمت گرم

    • مارال
      0

      دقیقا این موضوع خیلی مشکوکه و باید دولت پاسخگو باشه🤨😡

  • ناشناس
    0

    عاقبت حذف محیت زیست وویلاهاا ی هاشیه دریاها همینه

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      محیط

    • ناشناس
      1

      حاشیه

    • ناشناس
      0

      ویلاهای

    • ناشناس
      0

      آلودگی ناشی از سوخت بنزینای بی کیفیت داخلی هم بی تاثیر نیست.

  • بهلول
    0

    منكه گفتم ياابرهارابه نصف قيمت براى ارزاورى به چين صادرميكننديابايدبگردندسلطان ابرراپيداكنند

  • ناشناس
    0

    تحریم باران وبرف شدیم

  • ناشناس
    1

    اگر حاکمان به زیر دستان ظلم کنند خدا برکت وباران را دور میکند

  • بهنام
    2

    درزمستان بهاران آمد آدم از خلق دوران آمد.بوی عطر شقایق پیچید.بوی عطر شهیدان آمد

  • غلام احمد غفاری
    0

    گناه ومعصیت وعدم شکر ازنعمتهای الهی باعث محرومیت ازنعمت باران وبرف میشود فقلت استغفروا ربکم انه کان غفارا یرسل السما علیکم مدراراویمددکم باموال وبنین

  • ایران بزرگ
    0

    در کل بارش‌ها دست خداست ولی وقتی بشر داخل کار خدا دست ببرد اکوسیستم طبیعی بهم می‌ریزد استفاده نابجاو غلط از منابع خدادای و زیاد شدن آلودگی به دست مدیران نالایق باید از این بدتر هم شود

  • کارگر ن
    0

    توجیهات مثلا علمی شما و طرف ترک برای کودکان چند ساله مناسبه که نعمتهای سال‌های قبل را ندیده باشند ما در نیرو سالهاست که مشکلات را می‌دانیم و مجبور به سکوتیم

  • ایرانی
    4

    اگر به درستی مفهوم سامانه بارشی را درک کنید آنگاه دلیل کاهش بارندگی را خواهید فهمید.ایرن خودش سامانه بارشی ندارد وارداتی هستند. سامانه یک کارخانه ایست که درکشور ما ازسمت دریای مدیترانه یا سرخ وارد کشور می‌شوند که ضمن آنکه مقداری رطوبت باخود حمل می‌کند به دلیل ایجاد جریان هوا از سطح زمین به بالا، مابقی رطوبت خودرا از منطقه غیر دریا می‌گیرد. حال وقتی وارد ایران می‌شود که بخش اعظم رطوبت خودرا ازدست داده ونیاز به تقویت وتولید ابر دارد. درزمستان به دلیل خواب درختان ومراتع، تبخیر وتعرق در حداقل است لذا تولید رطوبت شدیدا کاهش میابد. ولی تالاب‌ها وجلگهها که در انتهای یک حوضه آبریز قراردارند به دلیل واقع شدن در محل‌های گرم‌تر واب فراوان ووسعت زیاد، نقشی اساسی در تامین رطوبت سامانه وتولید ابر ایفا می‌کنند. حال بخش اعظم آنها به لحاظ سد سازی 48 میلیارد متر مکعبی ترکیه، جلگه‌های مانند دجله وفرات یا تالاب هورالعظیم ویا مدیریت غلط داخلی که منجر به خشک شدن دریاچه ارومیه، گاوخونی وغیره شده است مولدین رطوبت را به مولدین گردوغبار تبدیل کرده است. این گردوغبار ها وقتی از سطح بیابان‌های جدید تالاب‌های خشک شده بلند می‌شود به همراه آلاینده های صنعتی باعث جذب انرژی خورشید شده، قطرکهای ابرراریز، ودمای جو را در حیطه ابرها بیشتر می‌کند. چون اساس باران بر مبنای رسیدن به نقطه شبنم است هرچه دما بیشتر شود به رطوبت بیشتری برای رسیدن به آن نیاز است حال این رطوبت دیگر مانند قبل چون تالاب‌ها خشک شده اند موجود نیست لذا زایش ابر کاهش میابد. بنده هشدار دادم که پدیده ال‌نینو اگر با میزبانی رطوبتی بد ایران مواجه شود کاری ازدستش بر نمی آید. یک مثال ساده بزنم یک متر مکعب هوای شرجی تالاب هورالعظیم 60 متر مکعب ابر هنگام ورود سامانه بارشی درست می‌کند ولی الان بخش اعظم آن خشگ شده همین شرایط را برای دریاچه ارومیه گاوخونی، جلگه دجله وفرات، هامون وغیره که خشک شده اند درنظر بگیرید حال با چه می‌خواهید ابر درست شود؟ تنها راه نجات کشور احیای تالاب‌ها به هر وسیله ممکن حتی با آب دریا میباشد در غیر اینصورت بایست به فکر آب مصنوعی باشید. ختم کلام به دلیل ازبین رفتن مولدین تولید رطوبت در زمستان که همان تالاب‌ها هستند انتظار بارش نرمال نداشته باشید.

    نظرات شما -
    • ناشناس
      1

      تمام مطالب غیر علمی و خزبلات و من دراوردی

    • .
      0

      نخوندم😐😂

  • علیرضاامینی
    0

    خبر زدید نظر جمع کنید چرا به نظرات مردم احترام نمیگذارید و فقط آن دسته دل بخواه را نمایش میگذارید همه نظرات باید نمایش داده بشه بجز توهین و کلمه های رکیک به افکارجامعه و نظرمردم خواهشنا احترام بزارید وگلچین نکنید

  • ناشناس
    0

    الان کل محیط زیست همه جا خوشک شده و دریاچه اورمیه خوشک شد صدها خالی شد الان بارون از کجا بیاد مگر تو ازربایجان گزاشتند محیط زیست بمونه هرکدام اب بود ار هر تریقی خوشک کردند تو تابستون اب نباشه زمستو هم تابستون مشه

  • ناشناس
    0

    نباریدن ابرها و زلزله اخیر ترکیه، در شهر حکاری، وجود پروژه هارپ پر رنگ تر میکند

  • ناشناس
    0

    سلام همه چیز به کنار یک عربستانی تابهحال عمرش برف ندیده حالا شتران روی برف راه میروند برعکس ایرانی که هفته ها حتی درشرق کشور پر ازبرف بوده امسال چی شده این دو منطقه را مقایسه کنید ابرها چی می شوند دلیل بیاورید