یک پژوهشگر اقتصادی:

از هر سه ایرانی یک نفر فقیر است!

یک پژوهشگر اقتصادی نوشت: آمارها نشان می‌دهد در زمینه کاهش فقر دستاورد ویژه‌ای نداشتیم و به جایی رسیده‌ایم که در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۰‌درصد جمعیت ما زیرخط فقر هستند که نزدیک به ۲۶ میلیون نفر را شامل می‌شود. از هرسه ایرانی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد.

از هر سه ایرانی یک نفر فقیر است!

زهرا کاویانی در گزارشی نوشت: دو موضوعی که بعد از انقلاب برای سیاستگذاران مهم بوده و راجع به آن صحبت و برنامه‌ریزی می‌شد، بحث کاهش فقر، کاهش نابرابری و مسئولیت‌های اجتماعی دولت بوده است. دولت همیشه خود را در قبال بهداشت و آموزش و... مسئول می‌دانسته و شعارها بر این اساس بوده و واقعاً در این شعارها نیز صادق بوده و می‌خواستند که فقر و نابرابری را کاهش دهند و از همان ابتدای انقلاب تلاش‌های زیادی شد. در راستای کاهش نابرابری، مصادره‌هایی انجام شد و بنیادهایی مانند بنیاد مستضعفان و یا برای کاهش فقر، کمیته امداد تشکیل شد و همه اینها در این راستا بوده که دولت مسئولیت اجتماعی خود را انجام دهد. سوال اینجاست که بعد از نیم قرن تلاش، اکنون در چه وضعیتی قرار داریم و این تلاش‌ها ثمر داشته یا خیر.

آمارها نشان می‌دهد در زمینه کاهش فقر دستاورد ویژه‌ای نداشتیم و به جایی رسیده‌ایم که در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۰‌درصد جمعیت ما زیرخط فقر هستند که نزدیک به ۲۶ میلیون نفر را شامل می‌شود. از هرسه ایرانی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد.

وقتی خودمان را با دنیا مقایسه می‌کنیم، می‌بینیم همزمان که نرخ فقر در کشور ما افزایش پیدا می‌کرده، در دنیا این روند به‌صورت کاهشی طی می‌شده است. در زمانی نزدیک به پنج سال حدود ۱۰ واحد ‌درصد به نرخ فقر ما اضافه شده و این درحالی است که با وجود کشورهای فقیر زیاد اما نزدیک به پنج‌درصد از واحد فقر در جهان کم شده است.

بنابراین تصویری که از فقر و نابرابری در کشور می‌بینیم با اهداف و آرمان‌های اولیه انقلاب خیلی فاصله دارد.

در مورد کاهش نابرابری، یک روند کاهشی داشتیم که از سال ۱۳۹۷ تقریباً از بین رفت اما با وجود این روند کاهشی نمی‌توانیم آن را دستاورد ویژه‌ای بدانیم و وقتی متوجه آن می‌شویم که خود را با دنیا مقایسه کنیم. وقتی نقشه جهان را پیش روی خودمان بگذاریم، ایران را در بین کشورهایی می‌بینیم که نابرابری در آن بالا است و در بین ۱۵۶ کشور دنیا، ایران رتبه ۴۱ را به لحاظ بالا بودن ضریب جینی و بد بودن وضعیت نابرابری داراست.

در مورد وظیفه‌های اجتماعی سیاستگذاران نیز باید گفت اگر در نحوه سیاستگذاری‌ها در برخی مسائل مانند مقابله با تورم و ایجاد رشد اقتصادی و... تشتت آرا وجود داشته، اما در حوزه آموزش و بهداشت تقریباً همه دولت‌ها و سیاستگذاران اتفاق نظر داشتند که باید در این حوزه سرمایه‌گذاری کرد و باید خدمات را زیاد کرد و همیشه در این زمینه اجماع وجود داشته است.

در بخش آموزش، دیدگاه بر این بوده که باید به صورت رایگان باشد و حتی در سال‌های اول دهه ۷۰، ۲۰‌درصد از بودجه کشور به آموزش اختصاص پیدا می‌کرد و به برخی اهداف اولیه مثل بالا بردن نرخ ب سوادی رسید. در سال ۱۹۷۶ میلادی، نرخ باسوادی ما با دنیا بسیار فاصله داشت اما توانستیم خود را به میانگین‌های جهانی برسانیم و امروز نرخ باسوادی در ایران حدود ۲‌درصد از نرخ جهانی نیز بالاتر است.

اما ناکارآمدی‌های دولتی در اقتصاد خود را در بخش آموزش نشان داده است، در واقع کوچک شدن کیک اقتصاد ایران باعث شد تا نقش دولت در آموزش کمرنگ‌تر شود و برخی وظایف خود در حوزه آموزش را به بخش خصوصی واگذار کند که باعث شده هزینه‌کرد دولت به ازای هر دانش‌آموز در طول زمان یا ثابت بماند و یا کاهش پیدا کند. آمارها نشان می‌دهد هزینه‌کرد در آموزش در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال ۱۳۷۳ تغییر خاصی نداشته است.

کاهش حضور دولت در آموزش دو پیامد داشته است؛ اول اینکه کیفیت آموزش دولتی را پایین آورده است و باعث شده دانش‌آموزانی که در بخش دولتی قرار دارند، از آموزش بی‌کیفیت بهره‌مند شوند که در آینده بر روی سرمایه انسانی کشور تاثیر منفی دارد. دومی که تیر خلاص به این بخش است، این است که بخشی از کودکان ما از آموزش محروم شده‌اند.

وقتی سهم رتبه‌های برتر کنکور را در دهک‌های مختلف بررسی می‌کنیم به این می‌رسیم که دهک دهم به تنهایی برابر باقی دهک‌ها است، یعنی کسانی می‌توانند از آموزش بهتری برخوردار باشند و رتبه‌های بهتری در کنکور بگیرند که در خانواده‌هایی با درآمد بالا حضور داشته‌اند.

با اینکه حدود ۵۰‌درصد دانش‌آموزان در مدارس عادی و دولتی هستند اما کمتر از ۱۰‌درصد رتبه‌های برتر کنکور را شامل می‌شوند که کاملاً افتراق بخش آموزش دولتی با غیردولتی را نشان می‌دهد.

کیفیت نامناسب این آموزش باعث شده ما از دنیا نیز عقب بمانیم، به‌عنوان نمونه متوسط جهانی در مورد ریاضی کلاس چهارم این است که ۸‌درصد دانش‌آموزان در دنیا نتوانسته‌اند نمره قبولی را کسب کنند اما در ایران ۳۲درصد دانش‌آموزان نتوانسته‌اند حداقل نمره را به دست بیاورند، این اتفاق متاسفانه در درس علوم و مهارت‌های نوشتن نیز به همین صورت است و از کشورهایی مانند بوسنی، امارات و بحرین عقب‌تر هستیم.

این فاصله زیاد در آینده باعث فاصله بین‌نسلی نیز خواهد شد و سرمایه اجتماعی را به خطر انداخته است، تیر خلاص این بخش نرخ بازماندگی کودکان ۶ تا ۱۱ سال از تحصیل است که متاسفانه روند روبه‌رشدی دارد. در سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۴۰۰ نرخ  کودکان بازمانده از تحصیل حدود ۵/۱‌درصد بوده که در سال ۱۴۰۱ به ۱/۲‌درصد رسیده که حدود ۹۰۰ هزار کودک ۶ تا ۱۱ سال را شامل می‌شود و البته اینها کودکانی هستند که شناسایی شدند و قطعاً بیشتر از این هستند چون برخی از کودکان فقط در مدرسه ثبت‌نام می‌کنند اما حضور فعالی ندارند.

در مورد بهداشت با بسیاری از استانداردهای جهانی برابر هستیم و روند بسیار خوبی را در ۴۰ سال گذشته داشته‌ایم اما متاسفانه اتفاقی که در اقتصاد کلان کشور و کارکردهای آن در حال رخ دادن است در بحث بهداشت نیز خود را نشان داده است. در سال ۱۳۹۸ حدود ۴۰‌درصد هزینه‌های بهداشت و سلامت توسط خود خانوار و از جیب پرداخت می‌شده است که متوسط جهانی آن حدود ۲۰‌درصد است. این را باید اضافه کرد که هزینه بهداشت برخی خانوارها به صفر رسیده و دیگر نمی‌توانند برای آن هزینه کنند. یا ۳۰‌درصد خانوارها در ایران اگر با هزینه عمل غیرمنتظره مواجه شوند، باید بیش از ۱۰‌درصد درآمد سالانه خود را به آن اختصاص دهند که متاسفانه در حال افزایش است و این در حالی است که متوسط جهانی آن حدود ۲۰‌درصد است. این روند باعث شده که برخی خانوارها صرفاً به خاطر یک عمل جراحی به زیر خط فقر رفته‌اند.

همیشه بخش فقر و نابرابری برای ما دغدغه بوده اما در اینجا یک علامت سوال ایجاد می‌شود که سیاست‌های ما در این حوزه از کجا به انحراف رفته است و با اقتصادی که در آن هستیم و می‌دانیم با چه ابرچالش‌هایی مواجه هستیم، آیا دولت مسئولیتی در قبال مسائل اجتماعی دارد؟

منبع: هم میهن
کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 26
  • شاخص به این خوبی کسی ندیده
    0

    به این میگن دستاورد
    رکووررررررررررررررررد زدیم
    آورین
    ما رکورد زدیم
    غرور آفرین هستیم ما
    نمونه هستیم ما

  • ناشناس
    1

    جالبتر اینکه همین فقیرها جدی ترین حامیان بقای این سیستم و ادامه وضع موجود هستند

    نظرات شما -
    • 0

      فقر فکری از فقر مادی بد تره .

    • ناشناس
      0

      چون غڌای خوب نمیخورند مغز کار نمیکنه😂😂😀😀

    • ناشناس
      0

      جاهل وبی سواد هستن

    • ناشناس
      0

      واقعا درست می ‌گویید اگر مردم عاقلانه انتخاب کنند نه احساسی وتقلید گورگورانه وضعیت این نمی شود

    • ناشناس
      0

      و بازهم به ادامه کارشون اصرار دارن و افتخار میکنن!

  • ناشناس
    7

    ای منافق ای البانی نشین ای نفوذی ای سیاه نما ای اجیر شده ای وطن فروش ای ضد انقلاب ای ای ای ..... نگران نباش ساندیس را مجانی میدهند تازه با جایزه کافیست شرف نداشته باشی .

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      جایزه چیه شیطون

  • ابوالفضل
    1

    بر اساس آماری که خود حضرات مسئولین ارائه میدن بیش از 60 میلیون نفر زیر خط فقر هستند
    آیا 60 میلیون نفر از 90 میلیون جمعیت کل ایران، میشه یک نفر از سه نفر؟
    نخیر عزیز میشه دو نفر از سه نفر

    نظرات شما -
    • تو خود حدیت مفصل بخوان از این مجمل
      0

      درآمد دهک ثروتمندماهانه22 میلیون تومن و خط فقر 30 میلیون!!!

  • ناشناس
    0

    فقر نتیجه بی عدالتی هاست

  • ناشناس
    0

    حداقل ۱/۵ نفر

  • ناشناس
    0

    وعده داده بودند هم دنیا را اباد می کنن هم اخرت ! حالا نه دنیا داریم نه اخرت

  • رابی
    0

    دل خوش به این مقدار نباشید.
    تا یک سال دیگر بقیشون هم می روند زیر خط فقر.
    چیزی که الان در ایران وجود دارد خط فقر نیست بلکه فقر خشن است.

  • ناشناس
    1

    مگرمردم حق انتخاب دارند

  • وحید
    0

    از 3 نفر یکیش فقیره دو تای دیگه با سرعت نور در حال فقیر شدن ، اینست دستاورد جمهوری اسلامی بعد از چهل و چهار سال، بعد بگید دستاورد نداشتیم

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      عوضش قطار پیشرفت سرعت نورو هم شکسته !!

  • ناشناس
    0

    دنیا میگذرد و روسیاهی به زغال میماند نام شما در تاریخ به سیاهی ثبت خواهد شد .و نفرین برای خودشان خلق کرده اند

  • ناشناس
    0

    این تحلیل رو از کجا آوردید
    ما که به هر کسی نگاه میکنیم مشکل داره
    حداکثر ۱۰ درصد مردم در رفاه هستند
    ۹۰ درصد در حال دست وپا زدن هستد که غرق نشوند

  • آمار دولتی
    0

    پس چرا آمارهای دولت مردمی یه چیز دیگه رو نشون میدن؟!

    نظرات شما -
    • ناشناس
      0

      علت هم خوانی نشدن امار دولت و زندگی این است که دولت در دساشویی تشریف دارد مشغول ......در کشور است .

    • ناشناس
      0

      عزیزم شما کلاس ششم هنوز نرسیدی برسی متوجه میشی!!!

  • ایرانی
    3

    ناراحت نباشید من چند سال در اروپا زندگی کردم اونجا هم فقر داره حاکم میشه.

  • ناشناس
    0

    25 million afghani gedaa sarbare iranand az 1000 sooyeh!😐😐

  • محمد
    0

    اینا دلشون خوشه به همون ۳۰درصد که بیان رای بدن.بخاطر همین مردمو میبرن زیر خط فقر که امار رای سون بالا بره