بانوان؛ پیشتازان نسل جدید نویسندگان جنگ تحمیلی

بانوان؛ پیشتازان نسل جدید نویسندگان جنگ تحمیلی

مرتضی سرهنگی در رونمایی از کتاب «گلستان یازدهم» از بانوان به عنوان پیشتازان نسل جدید نویسندگان جنگ تحمیلی یاد کرد.

به گزارش ایسنا بر اساس خبر رسیده، مراسم رونمایی از کتاب «گلستان یازدهم» با حضور حجت‌الاسلام سید مهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، محسن مومنی‌شریف رئیس حوزه هنری، حمیدرضا حاجی بابایی نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مدیران و مسئولان فرهنگی و هنری کشور و نویسندگان دفاع مقدس و همچنین خانواده شهید علی چیت‌سازیان دوشنبه چهارم بهمن‌ماه در حوزه هنری برگزار شد.

اگر خاطرات همسران شهدا نوشته نمی‌شد، تاریخ دفاع مقدس ناقص بود

محسن مومنی‌ شریف رئیس حوزه هنری در مراسم رونمایی از کتاب «گلستان یازدهم» خاطرات همسر شهید علی چیت‌سازیان، با بیان اینکه آخرین رونمایی که در کنار اهالی همدان بودیم، رونمایی از کتاب «وقتی مهتاب گم شد» بود، اظهار کرد: در آن مراسم سردار شهید همدانی نیز حضور داشتند و ما به او به چشم کسی که در آستانه شهادت است نگاه می‌کردیم. همه مجلس می‌دانستند که احتمال دارد دیگر ایشان را نبینیم.

وی ادامه داد: اگر خاطرات همسران شهدا نوشته نمی‌شد، حتما ادبیات، خاطرات و تاریخ دفاع مقدس ناقص بود. همان‌طور که گفته می‌شود همسران شهدا، نیمه پنهان شهدا هستند؛ خوشحالیم که خداوند به همکارانمان توفیق داد و به این مهم پرداختند.

مومنی‌ شریف خاطرنشان کرد: اگر می‌خواستیم انسانی را که انقلاب اسلامی معرفی کرده و کسانی که مجاهد، اهل بصیرت، جهادگر و ایثارگر بودند ترسیم کنیم، با خاطرات جبهه بخشی از چهره آن‌ها ترسیم می‌شد و این چهره ناقص بود و چهره نورانی این شخصیت‌ها با گفته‌های همسرانشان کامل‌تر شده است.

رئیس حوزه هنری با تاکید بر اینکه در ماجرای شهادت آتش‌نشانان در حادثه ساختمان پلاسکو نیز این سیمای نورانی را دیدیم، بیان کرد: در حوزه علم، مدیریت و ... هم همین گونه است و هر جا که زمینه فراهم شود چهره پرافتخار ایثارگران را می‌بینیم.

وی با اشاره به اینکه در مراسم دیگری در همدان مردم کشورمان با شهید چیت‌سازیان و کتاب «گلستان یازدهم» بیشتر آشنا خواهند شد، گفت: باید به ادبیاتی که در حوزه هنری افتخار داریم مروج و مبدع این سبک هستیم، اشاره کنم. رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در دیدار اهالی دفتر ادبیات مقاومت و پایداری و ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری، فرمودند که شما کشور را از ادبیات وارداتی بی‌نیاز کردید. این ادبیات متاسفانه آن طور که باید و شاید در مجامع علمی شناخته نشد. انتظار داشتیم در راستای فرمایشات ایشان، دانشگاه‌های کشورمان برای شناساندن این ادبیات و اینکه مختصات این ادبیات چه هست، فعالیت بیشتری داشته باشند. البته اطلاع دارم که دانشجویانی هستند که پایان‌نامه‌هایشان را به معرفی این نوع از ادبیات اختصاص داده‌اند.

مومنی‌ شریف همچنین گفت: ادبیات دفاع مقدس بر آمده از انقلاب اسلامی است و خاستگاه این ادبیات، بر آمده از فرهنگ ایرانی و اسلامی است. یقین داریم اگر این نوع از ادبیات به وجود نمی‌آمد، کتاب‌های قابل افتخاری همچون «گلستان یازدهم» را نداشتیم. خوشبختانه این نوع از ادبیات مدام در حال تکامل است. در کتاب جدید خانم ضرابی‌زاده رشد این ادبیات را می‌بینیم و این اثر نسبت به آثار پیشین ایشان، رشد داشته است و با آنکه اثری برگرفته از تخیل نیست، اما به رمان شباهت بسیاری دارد و مخاطب رمانی از دل تاریخ کشورمان را می‌خواند. مخاطب بخش‌هایی از زندگی سراسر افتخار زهرا پناهی روا همسر شهید علی چیت‌سازیان را در این اثر به قدری درخشان می‌بیند که خود را در این خاطرات شریک می داند. این نشان می‌دهد که این ادبیات در حال کامل شدن است.

نوشتن از جنگ تحمیلی و شهدا بدون خلوص امکان ندارد

حجت‌الاسلام سیدمهدی خاموشی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی نیز در سخنانی با بیان اینکه کتاب «گلستان یازدهم» به زندگی شهید چیت‌سازیان و مقام رفیع جوانی که اطاعت از امام خود را سرلوحه زندگی خود و خانواده‌اش قرار می‌دهد می‌پردازد، اظهار کرد: شهیدان خداترس و خداباور بودند.

وی با اشاره به خاطراتی از دوران دفاع مقدس و حضورش در شهر همدان، گفت: نخستین صحبتم درباره دفاع مقدس را در همان دوران جنگ داشتم و به دوستان عزیز همدانی می‌گفتم که چهره جدی دفاع از انقلاب همین جنگ تحمیلی است و باید با گوشت و پوست و استخوان خود دفاع کنیم؛ چرا که دشمن می‌خواهد انسان‌هایی که آرمان های انقلاب را در فکر دارند، نباشند.

خاموشی همچنین با اشاره به خاطراتش از کوهپایه‌ها و تپه‌های همدان و مقاومت رزمندگان و شهدای همدانی در آن مکان، گفت: خوب است آقای سرهنگی و همکارانشان، خاطرات این مکان را استخراج کنند.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: قلم خانم ضرابی‌زاده حکایت از آینده خوبی دارد و علاقه‌مندم ایشان این کار را با همین همت، نیت و دید خوب و خلوص ادامه دهند. نوشتن از جنگ تحمیلی و شهدا، بدون خلوص امکان ندارد. بدون اینکه خودمان را مانند شهدا و رزمندگان دفاع مقدس تصور کنیم و از آن‌ها بنویسیم امکان ندارد. اینکه با همسر شهیدی مصاحبه کنیم و خودمان را مانند ایشان ندانیم، امکان‌پذیر نیست.

به کسانی که شهیدان را زنده نگه داشته‌اند افتخار می‌کنیم

حمیدرضا حاجی بابایی، نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی، هم در سخنانی با تاکید بر اینکه جایگاه شهدا جایگاه والایی است، عنوان کرد: ما به شهدا افتخار می‌کنیم و این حقیقتی انکارناپذیر است. اما می‌خواهم به این نکته اشاره کنم که ما به تمام کسانی که شهیدان را در جامعه زنده نگه داشته‌اند نیز افتخار می‌کنیم.

وی ادامه داد: به ملت بزرگ ایران افتخار می‌کنیم؛ ملتی که بعد از ۳۷ سال و بعد از آنکه بسیاری از رزمندگانمان به شهادت رسیدند، امروز، پرطراوت و پرنشاط انقلاب را نگه داشته‌اند و از رهبر معظم انقلاب چنان دفاع کردند که شهیدان دفاع مقدس از امام (ره) دفاع کردند و جوانانی را پرورش دادند که امروز از حریم حضرت زینب (س) دفاع می‌کنند. این نشان می‌دهد که شهید چیت‌سازیان و یارانشان در جبهه مردمی و انقلابی کشورمان حضور دارند.

بانوان؛ پیشتازان نسل جدید نویسندگان جنگ تحمیلی

مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری، نیز با بیان اینکه نویسندگانی همچون خانم ضرابی‌زاده عهد نانوشته‌ای دارند که بتوانند باری را که از ادبیات دفاع مقدس در استان‌هایشان بر زمین مانده، بردارند، بیان کرد: روزی با اسیر عراقی به نام جبار صحبت می‌کردم. او استوار و چهارشانه و قوی بود و تعریف می‌کرد که در خرمشهر به خانه‌ای رفتم و دیدم زن و بچه‌هایی بیرون آمدند. بر سر زن‌ها فریاد زدم که اینجا چه می‌کنید. زن سیلی محکمی به صورتم زد و گفت: اینجا خانه من است؛ شما اینجا چه می‌کنید. این خاطره نخستین تاثیری بود که از خاطرات مرتبط با زنان ایرانی در جنگ گرفتم و فهمیدم که می‌توان به سراغ خاطرات زنان در جنگ تحمیلی رفت.

وی افزود: امروز با نسل تازه‌ای از نویسندگان جنگ تحمیلی روبه‌رو می‌شویم و اگر بگویم که پیشتازان این نسل، بانوان هستند، مبالغه نکرده‌ام. در واقع خاطرات جنگ برخی استان‌ها، به خانم‌ها سپرده شده است. اغلب این نویسندگان موفق هستند. این مادرها هستند که سرباز را به دنیا می‌آورند و این مادر است که وقتی سربازی به خاک می‌افتد، آن درد را می‌فهمد و به همین دلیل انس و الفت خانم‌ها با جنگ، بسیار محکم، دقیق و عاطفی است.

وی تصریح کرد: البته این نسل جدید نویسندگان دفاع مقدس نیاز به حمایت دارند و اگر برنامه‌ریزی درستی نکنیم، تنها ممکن است در خیال به اهدافمان برسیم. آثار نسل جدید، به مراتب از نسل‌های قبلی قوی‌تر است؛ چرا که دانشی از ادبیات جنگ تحمیلی در حوزه هنری و ایران اندوخته شده و این نسل از چنین دانشی بهره می‌برد. برای حمایت از این نسل و کشف استعدادها در سال سفرهای بسیاری به استان‌های مختلف کشور دارم.

سرهنگی همچنین گفت: برخی از آرزوهای ادبی و هنری خود را می‌توانیم در ادبیات جنگ تحمیلی پیدا کنیم. نسل جدید اطمینان خاطری به ما می‌دهد. اگر استان‌ها بتوانند دو خاطره‌نویس حرفه‌ای تربیت کنند، این دو خاطره نویس تا ۳۰ سال ادبیات و خاطرات جنگ را استخراج می‌کنند.

مدیر دفتر ادبیات مقاومت و پایداری حوزه هنری اظهار کرد: در همین زمینه، اولویتی که حوزه هنری و دفتر ما دارد، کودک و نوجوان است و معتقدم حوزه هنری می‌تواند استراتژی سینمایی خود را هم بر پایه کودک و نوجوان قرار دهد چرا که دشمن بر روی کودک و نوجوان سرمایه‌گذاری کرده است تا این انقلاب را از پا دربیاورد.

شهیدان از دو مانع عشق و ترس عبور کردند

بهناز ضرابی‌زاده، نویسنده کتاب «گلستان یازدهم»، با بیان اینکه شهیدان توانستند از دو مانع عشق و ترس عبور کنند تا به درجه رفیع شهادت برسند، گفت: همه ما وابستگی هایی داریم و انسان‌هایی بزرگ و اخلاقی زندگی می‌کنند که بتوانند از وابستگی‌هایشان بگذرند. از زمانی که وارد این حوزه شدم، به کشف و شهودهای زیادی رسیدم و هر روز احساس می‌کنم نشانه تازه‌ای در زندگی من رخ می‌دهد.

این نویسنده افزود: همیشه اعتقادم بر این است که نباید قلم‌ها را کنار بگذاریم و از روایت تاریخ دفاع مقدس فاصله بگیریم. نسل جوان و نوجوان، تشنه این هستند که الگوهای خوبی در زندگی بگیرند و اگر تلاش کنیم این الگوها را معرفی کنیم، می‌توانیم ادعا کنیم که کشورمان به سمت اخلاق‌مداری رشد می‌کند.

تاریخ شفاهی قسمتی از زندگی را برایم زنده نگه داشته است

زهرا پناهی‌روا، همسر شهید علی چیت‌سازیان، نیز با فرازی از سخنان شهید چیت‌سازیان سخنانش را آغاز کرد و گفت: «گلستان یازدهم» یک سال و هشت ماه زندگی مشترک من با این شهید و به نوعی سیر و سلوک شهید چیت‌سازیان را برای نسل جوان روایت می‌کند تا بدانند این شهید بزرگوار در سن ۲۵ سالگی به اوج قله رسید و فاتح زمین و آسمان شد.

وی خاطرنشان کرد: تاریخ شفاهی قسمتی از زندگی را برای من زنده نگه داشته است و باقی طول عمر زندگی من، با آن خاطرات زنده است. هر چند زندگی مشترکم با شهید چیت‌سازیان کوتاه بود، اما از این زندگی، عمری درس گرفتم. از علی آقا آموختم چگونه زندگی کنم و مهربانی را آموختم. «گلستان یازدهم» خاطرات زندگی زیبا و معنوی است که هرگز پایانی ندارد.

در این مراسم افرادی همچون محمدرضا مصیب‌زاده مدیرکل قرآن و عترت وزارت آموزش و پرورش، سردار حمید حسام نویسنده تاریخ شفاهی دفاع مقدس، حجت الاسلام و المسلمین سیدجواد بهشتی مشاور وزیر در امور قرآن عترت و نماز آموزش و پرورش، علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، سردار سرتیپ دوم گلعلی بابایی، رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، عبدالحمید قره‌داغی مدیر انتشارات سوره مهر، ساسان ناطق مدیر کارگاه قصه و رمان حوزه هنری و جمعی دیگر از مدیران ستادی و اهل ادبیات حضور داشتند.

در پایان این مراسم با حضور همسر و فرزند شهید علی چیت‌سازیان و جمعی از مسئولان و نویسندگان دفاع مقدس، از کتاب «گلستان یازدهم» رونمایی شد.

همچنین در این مراسم اعلام شد کتاب الکترونیک «گلستان یازدهم» با ۵۰ درصد تخفیف نسبت به نسخه چاپی، در نرم‌افزار کتابخوان سوره مهر و فضای مجازی، برای دانلود، بارگذاری شده است.

کتاب «گلستان یازدهم» نوشته بهناز ضرابی‌زاده دربردارنده خاطرات زهرا پناهی‌روا همسر شهید علی چیت‌سازیان است که از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.

منبع: ایسنا

10

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید