تأثیر تکنولوژی بلاکچین بر مالیات و اقتصاد

فناوری بلاکچین، یک دفتر کل توزیع‌شده بوده و بستری را فراهم آورده است تا بتوان هر چیزی را بدون ترس و نگرانی از دستکاری احتمالی، به صورت شفاف و ایمن مورد معامله قرار داد؛ این دقیقاً همان چیزی است که دنیای مالیات‌ها و اقتصاد به آن نیاز دارد.

تأثیر تکنولوژی بلاکچین بر مالیات و اقتصاد

 در واقع فناوری بلاکچین می‌تواند همان سیستمی باشد که مالیات‌دهندگان و مقامات نسبت به صحت داده‌ها در آن اطمینان یکسانی دارند.

طبیعتاً استفاده از تکنولوژی بلاکچین می‌تواند موجب تسهیل روند پرداخت مالیات‌ها شود. البته برای تکامل چنین نظریه‌ای به مدت زمان قابل توجهی نیاز داریم و شاید حتی با چالش‌هایی نیز همراه باشد. در واقع سوال اصلی اینجاست که تأثیر تکنولوژی بلاکچین بر مالیات و اقتصاد چه خواهد بود؟! با ما در این مطلب همراه باشید تا پاسخ این سوال را به طور جامع‌تری مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

 

بلاکچین چیست؟!

مطمئناً بلاکچین مزایای بالقوه زیادی برای دنیای تجارت در پی خواهد داشت. در واقع همان طور که اینترنت تحولی عظیم در حوزه تبادل اطلاعات ایجاد کرد، فناوری بلاکچین نیز در حال تغییر روش تبادل ارزش است. در بحث تبادل ارزش دیجیتالی نظیر ارز یا اسناد، به اشخاص ثالث برای ایجاد اعتماد نیاز داریم، حال آن که فناوری بلاکچین با ارائه یک دفتر کل امن و توزیع شده تراکنش‌ها در یک شبکه، این نیاز به واسطه را به کلی حذف کرده است!

به طور خلاصه، در فناوری بلاکچین با ویژگی‌های شفافیت، کنترل، امنیت و به‌روزرسانی بلادرنگ اطلاعات مواجه هستیم که هر یک از این ویژگی‌ها در متحول ساختن اقتصاد و سیستم مالیاتی بسیار مفید خواهند بود.

 

مزیت شفافیت داده‌های بلاکچینی در سیستم مالیاتی

مدت‌هاست که تقاضا برای دریافت دقیق اطلاعات از سوی مقامات مالیاتی در سراسر جهان افزایش پیدا کرده است و سوال اینجاست که تکنولوژی بلاکچین چگونه می‌تواند به این سازمان‌های مالیاتی در دسترسی به این داده‌های مورد نیاز کمک کند؟! هرچند سازمان‌های مالیاتی در حال حاضر نیز با کمک ضمانت‌اجراهای کیفری و امکانات در دسترس قادر به جمع‌آوری حجم عظیمی از داده‌ها هستند؛ اما در این سیستم یک بی‌اعتمادی نسبت به داده‌های موجود حاکم است.

بلاکچین می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند؛ چراکه اطلاعات ثبت شده در شبکه‌های بلاکچینی قابل تحریف و دستکاری شدن نیستند و اطلاعات موجود در این شبکه‌ها از سوی کلیه افراد استفاده کننده از آن، تأیید شده است. از طرفی این شفافیت در پویایی اقتصاد نیز نقش مهمی ایفا خواهد کرد و در ایجاد اعتماد متقابل میان تجار کاربرد دارد.

به گزارش صرافی کیف پول من، اشتراک‌گذاری مطمئن اطلاعات میان تجار (چه در عرصه داخلی و چه در عرصه بین‌المللی) و همچنین افزایش کارایی انتقال ارز از جمله نتایجی بوده که استفاده از فناوری بلاکچین در حوزه تجارت در پی خواهد داشت. به طور خلاصه، در شرایط فعلی به نظر بسیاری از کارشناسان مالیاتی امکان استفاده از فناوری بلاکچین در حوزه مالیات بر ارزش افزوده، مالیات تکلیفی و مالیات بر حق بیمه وجود دارد و نباید آن را صرفاً به حوزه خرید ارز دیجیتال محدود کرد.

 

ورود بلاکچین به حوزه مالیات‌ها

در حال حاضر کشورهایی مثل استونی، امارات متحده عربی، ایالات متحده آمریکا، استرالیا، سنگاپور و سوئیس اقداماتی در جهت کشف پتانسیل و ظرفیت فناوری بلاکچین در سیستم‌های مالیاتی (به ویژه درباره مشاغل آنلاین) انجام داده‌اند. به عنوان مثال استرالیا از فناوری بلاکچین برای ساده‌سازی گزارش‌های مالیاتی و بررسی صحت داده‌ها کمک گرفته یا در برخی از ایالت‌های آمریکا مثل اوهایو، پذیرش استفاده از رمزارزها برای پرداخت مالیات مورد بررسی قرار گرفته است.

در واقع سیستم مالیاتی مبتنی بر بلاکچین به دلیل پتانسیل بالایی که در افزایش شفافیت، کاهش فرار مالیاتی و ساده‌سازی فرآیندهای مالیاتی دارد، مدت‌هاست که توجه دولت‌ها را به خود جلب کرده است.

 

مزایای استفاده از فناوری بلاکچین در حوزه مالیات

22

مزایای متعددی برای استفاده از فناوری بلاکچین در حوزه مالیات‌ها قابل تصور است که در ادامه به دو نمونه از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

 

شفافیت و تغییر ناپذیری

کاهش فرار مالیاتی و خودکارسازی فرآیندهای مالیاتی از جمله موضوعاتی بوده که همواره ذهن مقامات مالیاتی در کشورهای مختلف را به خود مشغول ساخته است. فناوری بلاکچین به طور بالقوه می‌توانند این موضوعات را با ارائه سوابق ممیزی بدون تحریف برطرف سازد. به طور کلی، شفافیت و تغییر ناپذیری دو ویژگی کاملاً در هم تنیده در فناوری بلاکچین است. تراکنش‌های ثبت شده در شبکه بلاکچین برای کلیه استفاده‌کنندگان از شبکه در زمان واقعی قابل مشاهده بوده و همین موضوع یک اکوسیستم شفافی را ایجاد کرده که داده‌ها در آن به طور مستقل تأیید می‌شوند.

تغییرناپذیری داده‌ها در فناوری بلاکچین، نتیجه استفاده از هش رمزنگاری است و سیستم به گونه‌ای طراحی شده که هر بلاک جدید حاوی هش منحصربه‌فرد بلاک قبلی است و این اتصال زنجیروار، برگشت‌ناپذیری اطلاعات در این فناوری را تضمین می‌کند.

 

افزایش قابلیت ردیابی مالیاتی

ترکیب فناوری بلاکچین با سیاست‌های مالیاتی می‌تواند چالش‌های مربوط به ردیابی و اخذ مالیات از مشاغل آنلاین را تا حد قابل قبولی برطرف سازد. از طرفی استفاده از این فناوری در حوزه اخذ مالیات‌ها به کاهش بار اداره مالیات نیز کمک می‌کند. محاسبه و پرداخت مالیات به شکل خودکار با کمک قرارداد هوشمند (Smart Contract) فرآیند دریافت مالیات را ساده‌تر خواهد کرد.

 

کاربرد فناوری بلاکچین در اقتصاد

فناوری بلاکچین فقط انقلابی در حوزه مالیات‌ها ایجاد نخواهد کرد و بلکه موجب ایجاد تغییرات مهمی در حوزه اقتصاد خواهد شد. برای درک بهتر این تغییرات بهتر است به سراغ بررسی نمونه‌های عملی برویم که وضعیت را شفاف‌تر می‌کنند. اخیراً خبری درباره انعقاد قرارداد نفتی در خاورمیانه منتشر شد که در آن از تتر به عنوان شیوه پرداخت استفاده شده بود. ترجیح تجار در استفاده از رمزارزها به عنوان شیوه پرداخت بی‌ارتباط با مزایای دنیای کریپتوکارنسی نیست.

امکان انتقال سریع ارز، عدم وجود تعطیلی و کاهش نظارت‌های دولتی بر مراودات مالی از جمله دلایلی بوده که تجار را به این سمت سوق داده است. از طرفی این روزها شاهد این واقعیت نیز هستیم که بسیاری از ایرانیان با هدف حفظ ارزش سرمایه خود در برابر تورم سرسام‌آور حاکم بر اقتصاد ایران به سراغ صرافی‌های رمزارزی معتبری همچون کیف پول من رفته و نسبت به خرید تتر (دلار دیجیتال) و پکس گلد (طلای دیجیتال) اقدام کرده‌‌اند.

از طرفی خود دولت‌های تحریم شده نیز اخیراً از رمزارزها و پروژه‌های دیفای (DeFi) برای دور زدن تحریم‌های بین‌المللی کمک گرفته‌اند. این موضوع به دلیل غیرمتمرکز بودن فناوری بلاکچین رخ داده است و موارد شمرده شده صرفاً گوشه‌ کوچکی از کاربردهایی بوده که بلاکچین در حوزه اقتصاد ایفا کرده است.

 

بلاکچین؛ منقلب‌کننده سیستم‌های مالیاتی و اقتصاد!

33

فناوری بلاکچین از سال 2008 تا به امروز فرازونشیب‌های زیادی را پشت سر گذاشته است و در حال حاضر بسیاری از دولت‌ها گارد خود را نسبت به استفاده از این فناوری نوظهور پایین آورده‌اند. تاریخ دنیای کریپتو مملو از منتقدانی است که در حال حاضر به دسته طرفداران آن پیوسته‌اند و دونالد ترامپ (رئیس جمهور آمریکا) و ایلان ماسک (وزیر کارایی آمریکا) گواه خوبی برای این ادعا هستند.

مطمئناً استفاده از فناوری بلاکچین در حوزه اقتصاد و بویژه مالیات مزایای زیادی هم برای دولت‌ها و هم برای مردم در پی خواهد داشت. به طور خلاصه، دنیای کریپتو در حال گذراندان روزهای جالبی بوده و توصیه می‌کنیم روزانه به بلاگ صرافی کیف پول من به آدرس www.kifpool.me سر بزنید تا از اخبار روز دنیای کریپتو زودتر اطلاع پیدا کنید. 

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید