سفر رئیسی؛ گشایش فصلی جدید و شگفتانگیز در روابط چین و ایران
«سید ابراهیم رئیسی»، رئیس جمهور ایران به دعوت «شی جین پینگ» رئیس جمهور چین از 14 تا 16 فوریه (25 تا 27 بهمن) به چین سفر میکند. این سفر یک رویداد بزرگ در توسعه روابط چین و ایران در عصر جدید محسوب میشود چرا که رهبران دو کشور به طور مشترک سفر جدیدی از دوستی چین و ایران را آغاز کرده و فصل جدیدی از روابط بهتر چین و ایران را خواهند نوشت.
رئیسی روز دوشنبه با انتشار مقالهای در روزنامه «مردم» چین خاطرنشان کرد که ایران و چین همواره روابط خوبی داشته و هر روز که میگذرد روابط بین دو کشور توسعه مییابد. در شرایط جدید نظم بینالملل، مسیر توسعه دو کشور یکسان است و روابط دوستانه دوجانبه بیش از پیش تقویت و تثبیت شده است.
رئیس جمهور ایران نوشت که رشد اقتصادی و سرمایه گذاری خارجی چین برای مردم چین و سایر کشورها مفید است و ما از ابتکارات چین برای پیشبرد صلح، امنیت و توسعه جهانی استقبال میکنیم. ساخت مشترک ابتکار «کمربند و جاده» که توسط رئیس جمهور شی جین پینگ مطرح شد، مسیر جدیدی را برای توسعه مشترک همه کشورهای جهان و ساختن جامعه بشری با سرنوشت مشترک باز کرده است.
بین چین و ایران دوستی دیرینه ای وجود دارد. سابقه مبادلات بین دو کشور را میتوان در قرن دوم قبل از میلاد جستجو کرد. جاده ابریشم باستانی، راه و ترابری بین چین و رم را از طریق ایران باز کرد. 600 سال پیش، «جنگ هه»، دریانورد مشهور چینی، هفت سفر به دریای جنوبی چین و آقیانوس هند انجام داد و بارها از استان هرمزگان امروزی ایران دیدن کرد و داستان جالبی از خود به جای گذاشت.
با گذشت 52 سال از برقراری روابط دیپلماتیک بین چین و ایران، روابط دوجانبه در آزمون فراز و نشیبهای بینالمللی موفق بیرون آمده و گرایش سالم و پایدار توسعه را حفظ کرده است. در سال 2016 شی جین پینگ رئیس جمهور چین به ایران سفر کرد و سران دو کشور از ایجاد روابط مشارکتی و راهبردی جامع خبر دادند و تبادلات و همکاریها در زمینههای مختلف به طور فزایندهای نزدیک شده است. در ماههای ژوئیه و سپتامبر سال گذشته میلادی، رئیس جمهور شی جین پینگ گفتگوی تلفنی و دیداری با رئیس جمهور رئیسی داشت و به اجماع مهمی درباره تعمیق روابط چین و ایران دست یافتند. در دسامبر سال گذشته، سفر «هو چون هوا» معاون نخست وزیر چین به ایران نتایج مثمر ثمری داشت. همچنین باید گفت افتتاح سرکنسولگری چین در بندر عباس در آذرماه موجب تعمیق همکاریهای دوجانبه سودمند بین چین و استان ها و شهرهای جنوب ایران خواهد شد.
چین و ایران دوستانی هستند که شریک غم و شادی یکدیگرند، دو کشور یکدیگر را درک میکنند و به هم اعتماد دارند و در مسائل مربوط به منافع و نگرانیهای اصلی یکدیگر قاطعانه از طرف متقابل حمایت میکنند. برای مدت طولانی، ایران در موارد متعدد در مورد مسائل مربوط به تایوان، شین جیانگ و حقوق بشر از چین حمایت ارزشمندی کرده است. با این حال، چین نیز نقشی مهم در حفظ برجام، ترویج پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای ایفا کرده است. پس از شیوع کووید-19، مردم چین و ایران همواره در کنار یکدیگر ایستاده و به یکدیگر کمک کردهاند و الگویی برای همکاریهای بینالمللی ضد اپیدمی بودهاند. دو کشور برای مقابله با هژمونیسم و یکجانبه گرایی دست به دست هم داده و به طور مشترک از انصاف و عدالت بینالمللی محافظت میکنند.
برخی نیروها تمایلی ندارند شاهد توسعه روابط چین و ایران باشند و با تمام توان سنگ اندازی میکنند. به عنوان مثال، در دسامبر سال گذشته، چین یک سری اجلاس سران با عربستان سعودی، کشورهای عربی و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برگزار کرد. برخی از رسانهها از این موضوع برای تبلیغات مبنی بر اینکه چین در حال دور زدن ایران است، استفاده کردند در حالی که این ادعاها کاملاً بی اساس هستند. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ایران هر دو دوست چین هستند و توسعه روابط چین با هر دو طرف هیچ طرف ثالثی را هدف قرار نمیدهد. چین همواره از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و ایران در بهبود روابط مبتنی بر اصل حسن همجواری و دوستی، دستیابی به منافع متقابل و نتایج برد-برد و توسعه مشترک و ثبات منطقه خلیج فارس حمایت کرده است.
گفته میشود، چگونگی اجرای برنامه 25 ساله همکاری جامع چین و ایران که در سال گذشته به دست آمد، موضوع مهم سفر رئیسی خواهد بود. تمرکز این طرح، بهرهبرداری از ظرفیتهای همکاری دو کشور در زمینههای اقتصادی و تبادلات مردمی و فرهنگی و برنامهریزی چشماندازها و مسیرهای همکاری بلندمدت است. این طرح خوبی است که به نفع مردم دو کشور است، اما برخی افراد بدنیت همیشه این طرح را سیاهنمایی کردهاند و وظیفه ماست نسبت به این موضوع هوشیار باشیم.
پکن و تهران 10 هزار کیلومتر از هم فاصله دارند، اما فاصله هر چقدر هم که باشد، نمیتواند مانع نزدیک شدن چین و ایران به یکدیگر و مانع از تبادلات دوستانه و تعمیق دوستی بین دو ملت شود. مهم نیست که وضعیت جهان چگونه تغییر کند، تمایل چین برای توسعه روابط چین و ایران تغییر نخواهد کرد. دوستی چین و ایران به دنبال مسیری که رهبران دو کشور تعیین کردهاند، در نقطه شروع تاریخی جدیدی قرار میگیرد و فصلی جدید و شگفتانگیز را میگشاید.