ابزار تراشکاری فلزات، تسهیلگر سختی فلز برای ساخت و ساز
تراشکاری فلزات بهمنظور شکلدهی به آنها و عمدتاً به شکل استوانهای انجام میگیرد و انجام هرچه دقیقتر آن، به ابزار بهکاررفته در تراشکاری بستگی دارد.
تراشکاری باید توسط ابزاری انجام شود که خود ابزار دچار خرابی نشود و دقت و ظرافت کار را از بین نبرد. تراشکاری فرایندی است که درنهایت، شکل و کاربرد موردنیاز را در فلز ایجاد میکند. دستگاه تراش با دقت و سرعت بالا، عملیاتی مانند روتراشی و کفتراشی را بر فلز پیاده میکند و شکلدهی فلز و برشدهی آن را انجام میدهد. این فرایند میتواند بهصورت دستی یا کاملا سیستماتیک انجام و کنترل شود. ابزارهای مختلفی در فرایند تراشکاری استفاده میشوند تا تراش فلز با دقت و ظرافت هرچه بیشتر و کمترین خطا انجام شود.
مهمترین ابزارهای کاربردی در تراشکاری
همانطور که گفته شد، از ابزارهای زیادی برای انجام مراحل مختلف و انواع تراشکاری استفاده میشود و هریک از ابزارها، کاربرد و ویژگیهای خاص خود را دارند. در این مطلب مواردی از ابزار تراشکاری را با ذکر کاربرد آنها بررسی میکنیم:
مته
متهها از کاربردیترین ابزارها در تراشکاری هستند و انواع مختلفی دارند که هرکدام دارای کاربرد خاص خود است. برای مثال: مته کبالت بهمنظور ایجاد سوراخ در آهن، فولاد، استیل و فلزاتی از این دسته استفاده میشود و مقاومت بالایی در برابر تولید حرارت دارد. مته دو پله بهمنظور ایجاد گل پیچ و جای قفل استفاده میشود. مته فلز برای برش دادن فلزاتی مانند مس، آلومینیوم و روی استفاده میشود و به دلیل عدم استفاده کبالت در این مته، برای برش آهن و آلیاژهای آهن مناسب شناخته نمیشود. مته کونیک قطر زیادی دارد و برای ایجاد سوراخهای بزرگ بر روی فلزات استفاده میشود؛ البته این مته حرارت بالایی در هنگام برش تولید میکند و باید از سیستم خنککننده بهطور همزمان استفاده کرد. مته مرغکها استوانهای هستند و سایزهای مختلفی دارند. این ابزار در جهت سوراخ کردن و براده برداری با زاویه 60 درجه مورداستفاده قرار میگیرد. از دیگر انواع مته میتوان به متههای آلومینیوم، چهارشیار، متههای آهن کوتاه و بلند و مته گازور اشاره کرد.
قلاویز
قلاویز یکی از ابزارهای تراشکاری ساختهشده از فولاد تندبر است و به دلیل وجود 3-4 شیار در آن، شباهت زیادی به پیچ پیداکرده است. این شیارها برای تأمین زاویههای براده و گوه در آن ایجادشدهاند و در جهت روغنکاری و خروج براده استفاده میشوند. انتهای دنباله قلاویز بهمنظور بسته شدن در قلاویز، به شکل چهارگوش ساختهشده است و قلاویز بهواسطه دسته قلاویز در داخل سوراخ چرخانده میشود. انواع قلاویز شامل قلاویز پیش رو، قلاویز میان رو و قلاویز پس رو میشود. بهاینترتیب، با استفاده از قلاویز میتوان داخل یک سوراخ استوانهای، دنده ایجاد کرد که به این کار اصطلاحاً قلاویزکاری گفته میشود.
فرز انگشتی
فرز انگشتی ابزاری برقی است که از آن در قالبسازی، نجاری و تراشکاری استفاده میشود. با استفاده از این ابزار میتوان در جهت ظریفکاری، زنگار تراشی یا پولیش، سوراخکاری و ایجاد شیار در فلز استفاده کرد. فرز انگشتی دارای اشکال و انواع مختلفی است که موارد زیر را نیز شامل میشود: فرز انگشتی خشن، تکپر، معکوس، فرز الماس، بالنوپز، آلومینیوم، هونداگ و گورینگ.
مرغک گردان
مرغکها شامل انواع ثابت، سر الماس، لوله، شاخدار، کله گاوی، دو سر، سر گود، مته مرغک و مرغک گردان هستند. مرغک گردان تنها یکی از ابزارهای بهکاررفته در دستگاه تراش است که در سمت راست آن قرار میگیرد. این ابزار بهمنظور نگهداشتن انواع قطعات بسیار کوتاه تا طویل در دستگاه تراشکاری و جلوگیری از تکان خوردن آن در هنگام تراشکاری و ماشینکاری میان دو مرغک در نظر گرفتهشده است. مرغک اصلی باید گردان باشد تا بتواند همگام با سهنظام دوران کند و اصطکاکی بین مرغک و قطعه کار ایجاد نشود.
الماس تراشکاری
الماس تراشکاری یا اینسرتهای تراشکاری از ابزار برشی بسیار سخت هستند که در تراشکاری و قالبسازی استفاده میشوند. الماس تراشکاری بهعنوان تیغچه تراشکاری نیز شناخته میشود و دارای انواع مختلفی با ویژگیهای متفاوت است. اما ویژگیهای مشترک همه اینسرتهای تراشکاری شامل موارد زیر هستند: استحکام فشاری بالا، مقاومت بسیار خوب در برابر سایش، سختی بالا، صافی سطح بالا، شباهت ابعادی بسیار عالی در براده برداری، هدایت حرارتی عالی و انبساط حرارتی بسیار اندک. الماس تراشکاری ضریب اصطکاک بسیار پایینی دارد و سطح صاف و بسیار خوبی را در هنگام تراشکاری فلزات دیگر ایجاد میکند. انواع متداول اینسرتهای تراشکاری شامل موارد زیرند: الماسهای برش، گام زنی، تراشکاری، سرامیکی و کف تراشی.
کدهای حکشده بر اینسرتهای تراشکاری، نشاندهنده نوع، شکل، ابعاد و زوایای الماس تراشکاری هستند و به ترتیب شامل موارد زیر هستند:
حرف اول نشاندهنده شکل اینسرت است که میتواند مثلث، مستطیل، لوزی، مربع، دایره یا ... باشد. حرف دوم، زاویه آزاد را مشخص میکند. حرف سوم برای مشخص کردن میزان خطا در ابعاد اینسرت است. چهارمین حرف نشاندهنده وجود یا عدم وجود برادهشکن است و در صورت داشتن برادهشکن، زاویه آن را نیز مشخص میکند. بعد از حروف، اعدادی بهکاررفته است که دو رقم اول آن، طول لبه الماس را نشان میدهد. دو رقم دوم نشاندهنده ضخامت آن و دو رقم سوم نیز تعیینکننده شعاع نوک الماس است. در آخر کدگذاری، حروفی وجود دارد که مدل برادهشکن را نشان میدهد و میتواند یکی از موارد زیر باشد: WGF، SF، HR، PM، NF، NM، EF، EM.
نکاتی درباره اینسرتها: زاویه نوک بزرگ در اینسرتها، استحکام و اطمینان آن را افزایش میدهد. زاویه نوک بزرگ باعث قدرت بالاتر لبه برشی، پیشروی و ارتعاش بیشتر و ایجاد نیروی برشی بزرگتر میشود. اما توجه داشته باشید که این زاویه باید در مقابل تغییرات برشی که باید انجام شود، متعادل گردد. هرچه زاویه نوک اینسرت بزرگتر شود، اگرچه قویتر است؛ اما نیازمند دستگاهی با قدرت بیشتر است. بهاینترتیب، هرچه زاویه نوک کوچکتر باشد، استحکام، ارتعاش و درگیری هنگام برش کمتر بوده، ضعیفتر و دارای حساسیت بیشتری نسبت به تغییرات دمایی است. بهاینترتیب، شما میتوانید اینسرت موردنیاز خود را با توجه به آنچه گفته شد انتخاب کرده و بهصورت حضوری و غیرحضوری خریداری نمایید. سایت ایستگاه بهعنوان یک فروشگاه اینترنتی بزرگ میتواند باکیفیتترین الماس تراشکاری را به شما عرضه نماید.
گیج رینگی برو نرو
گیج رینگی برو نرو ابزاری کنترلکننده است که برای کنترل ابعاد قطعه کار در محدوده تلرانس استفاده میشود. این ابزار، عاملی است که یا اجازه عبور قطعه کار را میدهد (برو) و یا آن را منع میکند (نرو). بنابراین، در مراحل مختلف فرایند تولید، ابعاد رزوه بیرونی و صحت آن را کنترل میکند. از گیج توپی برو نرو نیز برای رزوه قطعات داخلی استفاده میشود. بنابراین، در پروسههای مختلف تأیید برو با عبور قطعات کار از قسمت برو بدون فشار زیاد انجام میشود؛ قسمت نرو، در بهترین حالت باید کمتر از دو گام وارد قطعات شود. گیج رینگی برو نرو اغلب در یک ست (یک عدد نرو و یک عدد برو) به بازارها عرضه میشوند و در مواردی بهصورت عددی که فقط برو و یا نرو را شامل میشود. گیج رینگی برو نرو باکیفیت بالا، باید سختی و مقاومت بالایی نسبت به سایش و ضربه داشته باشد.
سخن پایانی
در این مطلب برخی از انواع ابزار را بررسی کردیم. صنعت تراشکاری هرروزه پیشرفتهتر از قبل میشود و بهمنظور افزایش دقت و ظرافت کار، بر تعداد ابزارهای فوقالعاده این صنعت افزوده میشود. سایت ایستگاه یکی از بهترین مراکز انتشار آگهیهای مربوط به فروشندگان قطعات تراشکاری است؛ با استفاده از گستره فراوان آگهی های ایستگاه می توانید به تعداد زیادی از عرضه کنندگان حرفه ای کالا و یا خدمات دسترسی داشته باشید و امکان تهیه لوازم موردنیاز در کوتاهترین زمان ممکن برای شما فراهم خواهد شد.علاوه بر این به دلیل تنوع بالا در ارائه محصولات و خدمات در ایستگاه امکان و بررسی و مقایسه برای تامین کالا و یا خدمات با بهترین شرایط ممکن برای شما فراهم خواهد شد .
18