خواب منظم میتواند عامل مهمی در سلامتِ انسان باشد.
تحقیقات جدید نشان میدهد به همان اندازه که هشت ساعت خواب در شبانهروز مهم است، خوابیدن و بیدار شدن طبق ساعتی منظم در هر روز، نیز برای سلامتی بسیار مهم است.
تحقیقی بر روی بیش از ۱،۹۰۰ سالمند نشان داد، افرادی که ساعت منظمی برای خوابیدن و بیدار شدن ندارند، قند خون بالاتر و فشار خون بیشتری داشتند و بیشتر در معرض خطر حملهی قلبی یا سکته در طی ده سال بودند.
نویسندهی ارشد مطالعه، «جسیکا لونسفورد آوری» استادیار روانپزشکی و علوم رفتاری دانشگاه دوک در دورهام، گفت: «ممکن است چاقی خواب را مختل کند؛ یا همانطوری که برخی تحقیقات نشان میدهد، خوابِ کم ممکن است متابولیسم بدن را مختل کند، که این به نوبهی خود منجر به افزایش وزن میشود؛ و این دور باطل است. امیدوار هستیم با تحقیقات بیشتر پی ببریم که چه اتفاق بیولوژیکی میافتد و سپس شاید بتوانیم بگوییم کدام یک اول رخ میدهد؛ یعنی به اصطلاح کدام مرغ و کدام تخممرغ است.»
افرادی که خواب آنها نامنظم بود، نسبت به کسانی که الگوهای خواب منظمی داشتند، نیز به احتمال بیشتری به افسردگی و استرس مبتلا میشدند. محققان دریافتند که از لحاظ نژاد، سیاهپوستان، در مقایسه با سفیدپوستان آسیایی، آمریکاییها و اسپانیاییها، بیشترین افرادی بودند که ساعت خواب نامنظمی داشتند.
محققان خاطرنشان کردند که این یافتهها ارتباط بین خواب نامنظم و سلامتی را نشان میدهد، اما نمیتواند ثابت کند که کدام یک منجر به دیگری میشود. لونسفورد گفت: «نمیتوانیم از مطالعهی خود نتیجه بگیریم که آیا ساعتخواب نامنظم باعث خطرات سلامتی میشود یا اینکه وضعیت سلامتی بر خواب تاثیر میگذارد یا خیر؟ شاید تمام این چیزها بر یکدیگر تاثیر میگذارند.»
در این مطالعه، شرکتکنندگان که ۵۴ تا ۹۳ ساله بودند، از دستگاههایی که زمان خواب را به دقیقه ردیابی میکرد، استفاده کردند. این کار محققان را قادر ساخت تا زمان دقیق خوابیدن و بیدار شدن را مشخص کنند. محققان همچنین پیگیری کردند که شرکتکنندگان چه زمانی به رختخواب میرفتند و چه مدت میخوابیدند. آنها دریافتند افرادی که فشار خون بالاتری داشتند، تمایل بیشتری به خواب طولانیتر دارند و افراد چاق دیرتر بیدار میشوند.
با این حال از بین همهی چیزهایی که این گروه اندازهگیری کردند، ساعت منظم خوابیدن و بیدار شدن بهترین پیشبینیکنندهی سلامت متابولیسمی و قلب بود. لونسفورد در پایان گفت: «افرادی که ساعت خواب نامنظمی داشتند، در طول روز خوابآلودهتر بودند و کمتر فعال بودند؛ شاید به این دلیل که خسته بودند.»
منبع: مجله علمی ایلیاد
1696