ناصرالدین شاه:
اینجا زن خوشگل خیلی کم است/ آن بنیه و خوش ترکیبی که در انگلیس و روسیه دیدم، اینجا ندیدم / ایران فرانسۀ مشرق زمین است
روزنامۀ خاطرات ناصرالدین شاه در روز چهارشنبه نهم مرداد سال ۱۲۶۸ شمسی (ذیالحجه سال ۱۳۰۶ قمری) به حضور شاه در کشور فرانسه و اقامت او در شهر پاریس می پردازد.
ناصرالدین شاه به نوشتن خاطرات روزانۀ خود اهتمامی جدی داشت و این کار را در سفرهای دور و درازش هم ترک نمیکرد.
خود او نام یادداشتهایش را «روزنامه» گذاشته بود؛ این روزنامهها جزئیاتی بسیار جالب و خواندنی از کارها و احوالات روزمرۀ شاه و درباریانش را در اختیار ما میگذارند. در اینجا گزیدهای از خاطرات یک روز از سفر سوم شاه به فرنگستان را میخوانید.
. . . با کالسکه تا زیر برج ایفل رفتیم و آنجا پیاده شدیم . . . این برج که دیدیم غیر آن برجی است که صورتش را میکشیدند و طهران میآوردند و میدیدیم و تفصیلش را مینوشتند، عجب جائی و عجب بنائی است . . . خیلی جای غریب عجیبی است، تمام را با آهنهای مشبک ساختهاند، ابتدا خیلی پهن است، بعد یواش که میرود بالا باریک میشود، از وسط پایههای این برج که چهار پایه دارد یک آسانسور بالا میرود و در هر آسانسوری هشتاد نفر آدم مینشیند . . .
ناصرالدین شاه: خطبه خواندید جواب دادیم، دیگر چونهدرازی چه میکنی؟
اگر چه این جا را مهندسهای با علم و عقل ساختهاند و این آسانسورها خیلی محکم و با اعتبار است و متصل مردم میروند و میآیند اما خود شخص که عاقل است باید فکر کند که با این اسباب کجا میرود و چه اعتبار دارد . . . باید این فکرها را بکند، خلاصه هرچه خواستم که بروم بالا و تا مرتبه اول را ببینم میل نکردم، ولی جمعی از همراهان ما رفتند . . . خلاصه خیلی برج عظیم غریبی است.
قدری دور برج گشتم بعد همینطور خیابان را گرفته بنا کردیم به سر بالا رفتن، عرق زیاد کردیم، هوای پاریس هم مثل طهران خیلی گرم است، زن و مرد و بچه جمعیت زیادی بودند، همه تعظیم میکردند و دعا میکردند، فرانسهها را هیچوقت اینطور با ادب و انسانیت ندیده بودم.
زن خوشگل خیلی کم است، زن و مرد پاریس تمام شبیه هستند به ایرانیها، اخلاقشان، رنگشان، وضعشان، جثهشان، همه چیزشان به ایران شباهت دارد، آن بنیه و خوشترکیبی که در انگلیس و روس دیدیم هیچ اینجا دیده نمیشود، پیشتر میگفتند ایران فرانسۀ مشرقزمین است . . . این سفر یقین کردم که همینطور است.
اگر چه این جا را مهندسهای با علم و عقل ساختهاند و این آسانسورها خیلی محکم و با اعتبار است و متصل مردم میروند و میآیند اما خود شخص که عاقل است باید فکر کند که با این اسباب کجا میرود و چه اعتبار دارد . ..!
این جمله رو همین حالا هم از زبان مسئولین می شنویم که بلندترین برج ها رو در بی عُرضه ترین کشورها ساخته می شوند !
امان از حسادت !
حقا که به زمان قاجار بر گشتیم !
اگه میتونست باهاش یه سقوط ازاد مثل سرسرش میساخت .
خدا لعنتت کنه ناصر که فقط فکر زیر شکمت بودی .
واثه همینه که مسئولین وفرزندانشان هوای انگلس واروپا دارند ودرایران زندگی نمیکنند
متاسفانه مثل پهلویها (پالانی ها ) چرا فقط از قاجارها از حرم سرا وزنان سیبیل دار یاد می کنید و چه هدف کثیفی دارید برایتان متاسفم که یک عده احمق هایی مثل شما سیفون هم به اعتبار سفرتون و رسانتون زدید.هر شاهی یا حکومتی خوبیها و بدیهای دارد.