مروری بر روابط ایران و ترک‌ها در طول تاریخ

اردوغان، وارث آتاتورک و سلطان عبدالحمید/ آیا سرانجام کار ما و ترکیه به درگیری می‌رسد؟

به نظر می‌رسد که کفه ترازو سیاست دوگانه ترکیه به نفع عثمانی در حال چربیدن است و این بیانگر این نکته است که رابطه ایران و همسایه غربی اش احتمالا روز به روز بدتر شود.

اردوغان، وارث آتاتورک و سلطان عبدالحمید/ آیا سرانجام کار ما و ترکیه به درگیری می‌رسد؟

به گزارش خبر فوری ، رابطه ایران و ترکیه در این سال‌ها بسیار پر فراز و نشیب بوده است. ریشه درگیری‌های ایران و ترکیه به زمان عثمانی باز می‌گردد. هر چند ترکان سلجوقی که مدت‎ها در ایران می‌زیستند و بعد از جنگ با امپراتوری روم در زمان "الب ارسلان" به ممالک غربی و ترکیه کنونی مهاجرت کرده و چندی بعد نیز عثمانی را به وجود آوردند اما با این حال، با افزایش قدرت گرفتن عثمانی در غرب و به وجود آمدن حکومت شیعه صفویه در ایران اختلاف بنیادینی بین این دو قدرت شرق و غرب به وجود آمد.

مروری بر روابط پرتنش ایران و ترک‌ها در زمان عثمانی

تفاوت مذهبی ایران و عثمانی و دخالت در امور یکدیگر باعث شد کم کم اختلافات این دو قدرت جدی تر شده و کار به جنگ بکشد. از همان آغاز پیدایش صفویه و در زمان "شاه اسماعیل اول" جنگ بزرگی بین عثمانی و ایران به وقوع پیوست. از آن زمان تا پایان حکومت زندیه ایران و عثمانی بارها با یکدیگر درگیر شده و مرزهایشان نیز دائما در حال تغییر بود. این تغییرمرزها شامل مناطق مختلفی بود. آذربایجان، قفقاز، ارمنستان، مناطق شرقی عراق و منطقه کردستان عمده ترین مناطقی بودند که ایران و عثمانی بر سر آن جنگ داشته و دائما دست به دست می‌شدند.

با پیدایش حکومت قاجار و ضعیف شدن عثمانی این اختلاف کمتر شد و درگیری‌ها محدود به مناطق مرزی عراق و اروند رود گردید. هرچند با قدرت گیری ترکان جوان و آغاز جنگ جهانی اول، ترک‌های تندرو به خاک ایران تجاوز کردند اما این آخرین هجوم عثمانی به خاک ایران بود و مدتی بعد با پایان جنگ جهانی، قلمرو وسیع عثمانی نیز تجزیه شد و مناطق مرکزی آن با نام ترکیه به حیات خود ادامه داد.

روابط ایران و ترکیه جدید در زمان پهلوی

قدرت گیری "آتاتورک" در ترکیه و "رضا شاه پهلوی" در ایران باعث شد روابط ایران و ترکیه جدید بسیار خوب شود. اختلافات گذشته جای خود را به دوستی داد. ترکیه جدید و ایران پهلوی از جهات مختلف شبیه به هم بودند. تفکر ملی گرایی افراطی، مخالفت با اسلام گرایی و هرگونه سنت گرایی دیگر، روی آوری به مدرنیسم و شهرسازی غربی و سایر موارد از جمله عللی بودند که ایران به ترکیه نزدیک شود. رضا شاه در طول سلطنتش تنها یک سفر خارجی داشت و آن سفر به ترکیه بوده است.

انعقاد "پیمان سعدآباد" در هفدهم تیر ۱۳۱۶ (هشتم ژوئیه ۱۹۳۷) از نقاط مهم در تاریخ روابط ایران و ترکیه در دوران رضا شاه به‌شمار می‌رود. با این پیمان که وزیران خارجه چهار کشور ایران، ترکیه، عراق و افغانستان در کاخ سعدآباد به نمایندگی از دولتهای متبوع خود امضا کردند، چهار کشور به یکدیگر تعهد دادند که نه به‌تنهایی و نه‌ همراه با کشور دیگری دست به هیچ‌گونه عملیات متجاوزانه علیه یکدیگر نزنند و به کشور دیگری که به یکی از آنها تجاوز کرده نیز چه مستقیم و چه غیرمستقیم، کمکی نرسانند.

روابط خوب ایران و ترکیه در زمان پهلوی دوم نیز ادامه یافت. از رویدادهای مهم این دوران می‌توان از "پیمان بغداد" یاد کرد. پیمان بغداد، نخست در فوریه ۱۹۵۵ توسط کشورهای عراق و ترکیه به امضاء رسید. در همان سال، کشورهای پاکستان، ایران و بریتانیا نیز به این پیمان پیوستند. در پی پیوستن ایران به پیمان بغداد، در تاریخ ۷ آذر ۱۳۳۴ خورشیدی سفرای ایران در کشورهای عضو این پیمان تغییر کرد و سرلشکر حسن ارفع سفیر کبیر ایران در ترکیه شد.

همچنین، دولت‌های ایران و ترکیه در ۲۳ بهمن ۱۳۴۲ با امضای قرادادی، احتیاج به اخذ روادید برای ورود اتباع شان به خاک همدیگر را لغو کردند.

روابط ایران و ترکیه بعد از انقلاب اسلامی

با انقلاب اسلامی ایران بسیاری معتقد بودند روابط ایران و ترکیه نیز به هم می‌ریزد اما این اتفاق نیفتاد. برخلاف کشورهای عربی، روابط ایران با همسایه مسلمان غربی خود نه تنها به هم نخورد بلکه بهتر هم شد.

روابط تجاری ایران و ترکیه در طول دولت "مرحوم هاشمی رفسنجانی" زیاد شد و صادرات گاز به ترکیه شدت یافت.

بعد از قدرت گرفتن لائیک‌های تندرو در ترکیه و اختلاف ایدئولوژِک دو حکومت ارتباط اقتصادی و سیاسی ایران و ترکیه به هم ریخت. این اختلاف و اغماء ارتباطای تا اواخر دولت "محمد خاتمی" نیز ادامه یافت. با این حال، روی کار آمدن حزب اسلام گرای "عدالت و توسعه" در ترکیه وضع را بهتر کرد. در دوران قدرت گیری "رجب طیب اردوغان" و "محمود احمدی نژاد " روابط ایران و ترکیه به بهترین شکل خود رسید.

با وجود ارتباط وثیق ایران و ترکیه در این سال‌ها اما در برخی زمینه‌ها اختلافات دو کشور زیاد بوده است. ایران و ترکیه بر سر مساله انرژی هسته‌ای ایران همکاری بسیار زیادی با هم داشتند اما از طرف دیگر، در مساله سوریه و تحولات جهان اسلام اختلافاتشان زیاد بوده است.

اردوغان، وارث دو سنت پایین ترکیه و بالای عثمانی

به نظر می‌رسد که دولت اردوغان وارث دو سنت است: سنت عثمانی و سنت ترکیه آتاتورکی. دو سنتی که هر یک وجهی از ارتباط با ایران را در خود دارد. این سنت دو گانه از یک طرف رابطه خوبی با ایران داشته و از طرف دیگر، همواره با ایران اختلاف داشته است. اردوغان نیز در رفتار و منش خود این رفتار دوگانه را دارد.

این رفتار دوگانه در ابتدای قدرت گیری او در ترکیه تا حدی به نفع ایران می‌چربید. اردوغان در ابتدای قدرت گیری حزب عدالت و توسعه به شدت تحت تاثیر سیاست خارجی "احمد داود اوغلو" و "عبدالله گل" بود. سیاست حزب عدالت و توسعه در آن زمان نزدیکی به غرب، باز شدن درب اقتصاد آزاد و لیبرالی به روی ترکیه، ارتباط مساعد با همسایگان و به خصوص عضویت در اتحادیه اروپا بود.

در این زمان رابطه ایران و ترکیه نسبتا بهبود یافته بود. چرا که همانطور که بیان شد سیاست احمد داود اوغلو "به صفر رساندن تنش با همسایگان" و "نزدیکی به اتحادیه اروپا" بود. با این حال، با تحول حزب عدالت و توسعه، کنار گذاشته شدن عبدالله گل و احمد داود اوغلو از بدنه حزب و به خصوص تغییر سیاست خارجی ترکیه این وضعیت تاحدی تغییر کرد. ترکیه اردوغان حالا به جای آتاتورک و سیاست‌هایش، "سلطان عبدالحمید" را الگوی خود قرار داده بود ( اینجا بخوانید). سلطان عبدالحمید از جمله سلاطین اسلام گرای عثمانی بود که در زمینه اقتصادی به غرب نزدیک بود اما در زمینه سیاسی به دنبال بازگشت به دوران شکوه عثمانی و یکپارچه کردن سراسر دنیای اسلام بود.

اردوغان جدید به دنبال سیاست "عبدالحمید" است. بسیاری معتقدند او همچنان به دنبال اجرای سیاست "میهن آبی" است. میهن آبی سیاست نفوذ ترکیه در کشورهای حوزه دریای مدیترانه و بلکه سایر همسایگان است. سیاست میهن آبی که اولین بار توسط "جم گوردنیز" مطرح شد، در زمان وزارت احمد اوغلو زیاد پیگیری نشد اما برخی معتقدند که حالا به شدت توسط دولت ترکیه دنبال می‌شود.

نفوذ ترکیه در سوریه ( اینجا بخوانید) و لیبی و شمال آفریقا ( اینجا بخوانید) نشان می‌دهد که اردوغان به دنبال احیاء سیاست فوق الذکر است. دنبال کردن این سیاست به خودی خود باعث افزایش درگیری اردوغان با ایران می‌شود چرا که هم ایران در منطقه استراتژیکی قرار دارد و هم در برخی از مناطق مدیترانه‌ای متحد دارد. این نشان می‌دهد که کفه ترازو سیاست دوگانه ترکیه به نفع عثمانی در حال چربیدن است و این بیانگر این نکته است که رابطه ایران و همسایه غربی اش احتمالا روز به روز بدتر شود.

منبع: خبر فوری

38

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 31
  • عباسی
    1

    اردوغان اشک

  • تورانی
    0

    در پی اعتراض ظریف به شعر اردوغان در مورد رود ارس رئیس جمهور مغولستان خطلب به ظریف : لطفا چرت و پرت نگو ایران یکی از استانهای مغولستان است و باید روری به آغوش مغولستان باز گردد. رئیس جمهور مقدونیه نیزهمین ادعا را کرد و گفت ما خواهان بازگشت فتوحات اسکندر کبیر به مقدونیه هستیم

    نظرات شما -
    • کاربر ناشناس
      0

      خخخخخخخ

    • خسرو پرویز
      1

      تو غلط کردی وطن فروش ، تمام دنیا باید بیاد زیر بیرق ایران،.

    • خوسرو پرویز
      0

      خیسرو پرویرز ایشان طنز نوشته ادب داشته باش اگر دقت کنی غلط رو تو نکن ظرفیتمونو بالا ببریم طنز و طنازی چیز خوبیه

    • کاربر ناشناس
      0

      اگر در دوران تاریخ سیر کنیم هند نادر شاه افشار فتحش کرد عراق و مصر و عربستان ملخ خور که اصلا عددی در امپراطوری ایران حساب نمی شد و بیشتر کشور های اروپایی در دوره هخامنشی و ساسانی و دقیق در تاریخ بنگری یک زمانی هر جا که قابلیت سکونت داشته است یک برهه از زمان زیر تسلط ایران بوده است لطفا حقیرانه تفکر نکنید

  • رصا
    0

    تازه ازجنک با صدام که منجر به اعدام او شد نجات پیدا کردیم الان از جنوب وغرب کشور با صدام باید وارد فاز شمال غربی تا منتهی الیه مرزبا ترکیه باشیم . مساله جدا شده پاره تن ایران بنام آدربایجان باید احیا شود وبه ایران ملحق شود

    نظرات شما -
    • مهرداد اول
      0

      درود به شرفت داداش

    • ولی
      0

      زهی خیال باطل شما قیمت مرغتو اول ثابت نگر دار بعد بیا قومپوز در کن

  • على
    0

    این سیاست ضعیف کشور ماست ک هر ننه قمری ادعاش میشه، با این سرعت ک ما رو ب زوالیم ، اقتصاد فروپاشیده، ملت خسته، دولت ....، دیگه منتظر هر اتفاقی باید باشیم.

  • وطن
    0

    کلا یک سریها دنبال جنگن ناراحت نباشید فردا کشور دوست وبرادر می شود

  • ممد
    0

    تا وقتی که دستمال یزدی داشته باشیم ن.

  • علی
    0

    کردها را مسلح کنید کار ترکیه تمومه

    نظرات شما -
    • ممد
      0

      سالهاست کردها مسلح هستند

    • حامد
      0

      خطرش بیشتره!

    • ولی
      0

      دیشب چی خوردی؟انگار سردی کردی علی کوچولو اونها هم میان آذربایجانو مسلح میکنن یکم به اون مغز کوچیکت فشار بیار بوی توطئه نمیشنوی؟مملکت با مسائل قومیتی سرگرم بشه و غیره....

  • ناشناس
    0

    نتیجه سیاست تندروی ما در مورد ازادی مدنی و اجتماعی مردم کشور در سالهای قبل به امارات رفتنند و انجا را گره زدند به فعالیت افتصادی در انجا امارات را اباد کردیم تو این چند سال ملت ما به ترکیه سرازیر شدند و ترکیه اباد شد با یه تدبیری گاز ارزان دادیم ترکیه و از ما شکایت کرد وبه عراق برق دادیم پول نداد واگر همان گازوبرق نصف قیمت می دادیم به کارخانجات خودمان و می گفتیم در عوض استخدام کارگر ایرانی و تولید منظم الان ما کجا و انها کجا بودند خودمان به خودمان کردیم اقتصاد را بیشتر هم به دو کشور امارات و ترکیه گره زدیم خوب دارند برامان رجزمی خوانند چراغ خاموش بدون هیاهو سر این اسب اقتصاد را به کویت و عمان و پاکستان و دیگر همسایگان کج کنید که انها هم این جوری رجز نخوانند

  • یوناتان
    0

    اردوغان هم مثل صدام داعیه سلطان سلیم و احیای امپراطوری عثمانی را دارد ولی از سرنوشت صدام عبرت نمیگیرد این مردک هم رفتنی است و سنگ رو یخ میشه آذربایجان(باکو)

  • ناشناس
    0

    ماهم وارثه کوروش هستیم بگو زیاد زر نزنه

    نظرات شما -
    • ابراهیم
      0

      وراث محترم خسته نباشید خخخخخخ

    • پارس
      0

      هرچی رسیده بهت پنجاه پنجاه شریکیم ها

  • مهدی
    0

    سرانجام ما و ترکیه احترام و صبر و حمایت از همدیگر و ارتقا جایگاه هم است . نه الان صفویتن روی کار هستند و نه عثمانی ها و نه الان بزرگان این دو کشور فریب دشمنانشان را می خورند که نزاع کنند . ۴۰ سال است کشور داری در انقلاب اسلامی گذشته ولی هنوز زبان شناس نشدیم احترام به رییس جمهور و پرچم یک کشور واجبه و توهین از کردار زشت است

  • ایرانی
    0

    آقای خبر فوری من نمیدانم هر روز یک مقاله علیه ترکها نوشتن برای شما چه منفعتی دارد ولی بهتر میدانم این نوع اختلاف افکنی بین ترکهای داخل کشور و بدبین شدن نسبت به کشور و نوعی آپارتاید فارسی ببار میاورد. کل مقامات هر دو کشور راضی شدند و شما هنوز کینه خود را خالی نکرده اید برادر من اگر واقعا اینقدر دلسوز مردمی از بدبختیهایمون هر روز یک مقاله بنویس . از گرسنگیهایمان . از نداریهایمون. از بیکاریهایمون.از جمع کردن غذا توسط مردم بدبخت میهنم از سطل زباله ها. لطفا بجای برهم زدن طوایف برادر ایران از برادریهایمان بنویس. از این بنتویس که باکری ترک در جنوبی ترین شهرهای ایران شهید شد یا از شهدای جنوب بنویس که در شمالغرب شهید شد یا از دلاوریهای کرد و بلوچها و لرها بنویس. میدونم نمی چاپی ول حداقل وقت میکنی و میخونی

  • حامد
    0

    هم اردوغان غلط زیادی کرده هم خسرو پرویز که نامه ی پیامبر (ص) رو پاره کرده!

    نظرات شما -
    • ابی
      0

      پیدا کنید پرتغال فروش را!!!

  • اذری
    0

    کاربر محترم به نام سلام این آرزوی شما در ایران عملی نیست ولی بر عکس شما می توانی مثل خیلی‌ها بروی ترکیه زیر پرچم اردوغان سینه بزنی به این آرزو را برای خودت بفرما

  • س.ح
    0

    تا کی دنبال این تفرقه افکنی هستین ۰این همه کشورهای حوزه خلیج فارس هر روز هر روز بر علیه ایران متحد میشن گیر دادی به ترکیه چقدر از ترکها نفرت دارین ،همین ترکیه مگه تو تحریم به ایران کمک نکرد .همه کشورها عین سگ از امریکا ترسیدن ۰بخدا نمیدونم مشکل شما چیه ۰ایران اعتراض کرد اونها هم گفتن استباه شده ۰درد شما چیه ؟؟؟؟

    نظرات شما -
    • Ali reza
      0

      ما از ترک ها نفرت نداریم وقتی که به صراحت تمامیت ارضی ایران رو زیر سوال میبره و افکار تجزیه طلبانه برای ایران در سر داره و در حال همایت از گروه های تجزیه طلب در ایرانه معلومه که حساس میشیم

  • فرزاد
    0

    باترکیه بایدقاطعانه رفتارکردنبایدمماشات کرد اردغان جاسوس آمریکا وصهیونیست هست اسرائیل را اردغان به آذربایجان آوردفقط بخاطر اینکه ایران راتحت فشارقراردهند.پس خیلی باید مراقب بود.

  • س.ح
    0

    نه جاسوس نیست اصلا اونها روابط دیپلماتیک ندارن با اونها۰اینها رو میگی که توجیه کنی حرفات و احساسات مردم رو برانگیخته کنی۰موقعی که مقام معظم رهبری میگن خاک قره باغ باید به اذربایجان برگرده ۰دیگه شماها که عددی نیستین چرا میسوزین ۰درد سوختن ۰شماها پیدونین معنی اون شعر چیه نظر میدین ۰اگر حرف درجدایی اذربایجان باشه که این واسه ایران که بد نیست اتفاقا بزرگتر کردن ایران که اونطرف مال ایران بود ودر اثر ظلم کشور دوست روسیه از ایران جدا شده چه ربطی به تجزیه طلبی داره

  • اخوند نخودکی
    0

    اعراب دختران ایرانی را نکاح کردند. بی غیرتان ایرانی