چه کسانی در ایران نگران بازگشت بایدن به برجام هستند؟
نگرانی بابت بازگشت بایدن به برجام، به جز بیرون از مرزهای ایران، در داخل ایران نیز دیده میشود.
برگزاری انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا نه تنها برای مردم این کشور بلکه برای کشورهای زیادی مهم بود. دولتهای متعددی در تمام قارهها منتظر بودند ببیند نتیجه این انتخابات چه میشود و از میان دو کاندیدا یعنی دونالد ترامپ و جو بایدن، کدامیک راهی کاخ سفید میشود. اسرائیل هم از این قاعده نه تنها مستثنا نبود بلکه بیشتر از بقیه منتظر مشخص شدن نتایج پرهیاهوترین انتخابات آمریکا بود. علتش هم به اقدامات حمایتیای بود که ترامپ در طول ۴ سال برای رژیم اسرائیل هبه کرده بود. اقداماتی نظیر بهرسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، انتقال سفارت ایالات متحده به این شهر، و همچنین قانونی خواندن شهرکسازی اسرائیل در کرانهٔ باختری رود اردن، اگرچه اعتراضهای بسیاری را در جهان به عملکرد دونالد ترامپ برانگیخت، اما باعث محبوبیت بسیار او در چشم نخست وزیر اسرائیل شد. به گونهای که نتانیاهو عکس خود با ترامپ را پس زمینه توئیترش کرد.
در کنار همه این اقدامات، خروج ترامپ از برجام نیز، بسیار به مذاق تلآویو خوش آمد. جنگ اقتصادی که کاخ سفید با تحریمهای گسترده علیه ایران به راه انداخت، رویای اسرائیل بود که حالا داشت تعبیر میشد.
علاوه بر اسرائیل، عربستان و متحدانش در خلیج فارس نیز که از کارزار فشار حداکثری دولت ترامپ علیه دولت ایران حمایت کرده صراحتا شادی خود را از تصمیم آمریکا در سال ۲۰۱۸ برای ترک توافق هستهای که یک سند بینالمللی است، ابراز کردند.
اما عمر شادمانی آنها فقط سه سال بود. راهیابی بایدن به کاخ سفید و اظهارات او در رقابتهای انتخاباتی آمریکا مبنی بر بازگشت به برجام، باعث شد تا کام شیرینشده اسرائیل و عربستان، خیلی زود به تلخی بنشیند. بایدن به صراحت گفته است که هدف وی بازگشت به برجام است، اما تنها در صورتی چنین خواهد کرد که اول ایران به تمامی تعهدات خود در قرارداد عمل کند.
با توجه به اینکه مقامات ایران نیز صراحتا اعلام کردهاند واشنگتن هر قدمی که برای رفع تحریمها بردارد، تهران نیز یک قدم به عقب بازخواهد گشت. به خاطر اعلام این اظهارات است اورشلیم هشدار می دهد بازگشت آمریکا به شروط پیشین قرارداد هسته ای با ایران در دولت جو بایدن ممکن است دو کشور را به بحران روابط بکشاند.
هشدار اسرائیل به بایدن درباره بازگشت به طرح اوباما
بازگشت نگرانی مقامات صهیونیستی به قدری از این موضوع زیاد است که چند روز قبل تلویزیون اسرائیل در گزارشی به این موضوع پرداخت و گفت تل آویو هشدار میدهد بازگشت آمریکا به شروط پیشین قرارداد هستهای با ایران در دولت پرزیدنت جو بایدن ممکن است دو کشور را به بحران روابط بکشاند. این گزارش در ادامه به نقل قولی از یکی از "مقامات عالیرتبه دولتی" استناد کرد که گفته است: «اگر بایدن طرح اوباما را به کار گیرد، ما با او هیچ حرفی نخواهیم داشت.».
به گزارش تایمز اسرائیل، البته مقامات امنیتی و دفاعی اسرائیل برای اینکه بتوانند روزنههای امید را در تعامل با دولت بایدن باز نگه دارند، نتانیاهو را از رویکرد ستیزهجویی صریح و آشکار با برنامههای آتی کاخ سفید برحذر داشته و در عوض، پیشنهاد دادهاند که رایزنیهای اسرائیل با کاخ سفید برای اِعمال فشار بیشتر بر ایران با استفاده از اهرم تحریمها، پشت درهای بسته انجام بشود.
اما نگرانی بابت بازگشت بایدن به برجام، به جز بیرون از مرزهای ایران، در داخل ایران نیز دیده میشود. مخالفان توافق هستهای برجام که همگی جزو منتقدان تند و تیز دولت روحانی نیز هستند، پس از انعقاد برجام مدعی بودند که صنعت هستهای تعطیل شده است و بخاطر برجام در لولههای تاسیسات غنیسازی، سیمان ریخته شد!. از نظر این افراد، برجام منفعتی برای ایران نداشت و فقط امتیازی برای غرب بود. البته وقتی ترامپ از برجام خارج شد و خواهان توافق جدیدی با تهران شد تا به زعم او،منافع آمریکا در این سند، تامین بشود، مخالفان دولت روحانی پاسخی به این اتفاق نداشتند که برجام، بالاخره برای ایران منفعت داشته یا نداشت ؟ اگر نداشت پس ترامپ چطور حاضر شد به قیمت بیاعتبارکردن وجهه آمریکا ، از سندی که در شورای امنیت به تصویب رسیده بود، به طور غیرقانونی از آن خارج شود و در نتیجه اقدامش، در یارکِشی برای تقابل با ایران در سازمان ملل، تنها بماند و نتواند بعد از گامهای ۵ گانه تهران در توسعه فعالیتهای غنیسازیاش که در واکنش به خروج آمریکا از برجام بود، از مکانیسم ماشه تعبیه شده در برجام، علیه ایران بهره ببرد؟
وقتی ترامپ از برجام خارج شد و خواهان توافق جدیدی با تهران شد تا به زعم او،منافع آمریکا در این سند، تامین بشود، مخالفان دولت روحانی پاسخی به این اتفاق نداشتند که برجام، بالاخره برای ایران منفعت داشته یا نداشت ؟
نگرانی تندروهای داخلی از بازگشت احتمالی بایدن به برجام
با این حال، این گروه از تندروهای داخلی بعد از رفتن ترامپ از کاخ سفید، همچنان نگران بازگشت بایدن به برجام هستند. در همین راستا آنها در مجلس طرحی را به تصویب رساندند که به موجب آن دولت موظ به شروع غنیسازی ۲۰ درصد شد. همچنین در صورت استنکاف مسئولین مربوطه از اجرای آن، مجازات حبس در نظر گرفته شده است. در نهایت دولت در ضربالاجل کوتاه مدتی که این قانون مجلس یازدهم ، در نظر گرفته بود، رسما غنی سازی ۲۰ درصدی را آغاز کرد و سیل واکنشهای بین المللی علیه تهران به راه افتاد. البته این بار نیز همان مخالفان دولت که قبلا میگفتند «صنعت هستهای ایران تعطیل شده و به خاطر برجام همه چیز را دادیم و رفت! » باز پاسخی برای این ادعای خود هم نداشتند که اگر دولت روحانی با برجام همه توانمندیهای هستهای ایران را از دست داده بود، پس چگونه توانست ظرف مدت کمتر از یک ماه،مجددا غنیسازی ۲۰ درصد را در تاسیسات هستهای آغاز کند.
این اتفاق در کنار برخی اظهارات و اقدامات دیگر،در حالی رخ داد که احتمال بازگشت بایدن به برجام بیش از هر زمان دیگری شد. اکنون نیز افرادی که برای تیم سیاست خارجی بایدن به عنوان گزینه اصلی مطرح هستند، بیش از قبل این گمانه را تقویت میکند که بایدن به برجامی که اوباما در سال ۲۰۱۵ امضا کرد، باز میگردد. برای همین، این که اسرائیل و عربستان نگران بازگشت آمریکا به برجام و احترام این کشور به یک سند بینالمللی باشند، کاملا قابل درک است ولی اینکه چرا باید چنین نگرانیای برای جریان تندروی کشور وجود داشته باشد، سوال است. اهمیت این سوال وقتی مضاعف میشود که به خاطر بیاوریم انتخابات ریاست جمهوری ایران که در سال ۱۴۰۰ برگزار میشود بسیار نزدیک است و تا چند ماه دیگر حسن روحانی بعد از ۸ سال باید دولت را تحویل رئیس جمهور بعدی بدهد.
طبق تجربههای متعدد جهانی، احتمال مذاکرههای مهم بین کشورها در این گونه موقعیتها به شدت کاهش مییابد زیرا کشورها ترجیح میدهند مذاکره را با رئیس دولتی انجام بدهند که در ماههای پایانی عمر خود به سر نمیبرد. بنابراین طبیعتا همه مخالفان برجام چه در داخل و چه در خارج، در چند ماه منتهی به انتخابات ۱۴۰۰ باید تا این میزان دغدغه داشته باشند اما واقعیت آن است که اینطور نیست و نگرانی آنها بیش از چیزی است که میتوان متصور بود. در همین راستا تحرکات اسرائیل و برخی کشورهای عربی برای رایزنی با دولت جدید آمریکا به شدت افزایش یافته است بلکه احتمال بازگشت بایدن به برجام را به کمترین میزان برسانند.
نگرانی بابت افراد معرفی شده توسط بایدن
برای پاسخ به این حجم از نگرانی، میتوان به چند نکته اشاره کرد از جمله اینکه تیم سیاست خارجی بایدن "پر از افرادی است که در مذاکره با ایران نقش داشتند". مثلا بلینکن گزینه بایدن برای تصدی وزارت خارجه آمریکا. او با بیان اینکه «برجام سکویی برای مذاکرات بیشتر است» ، گفته که « اگر ایران به اجرای تعهدات خود بازگردد، آنگاه ما نیز چنین خواهیم کرد.»
همچنین انتخاب «رابرت مالی» به عنوان نماینده ویژه بایدن در امور ایران ، از دیگر مواردی است که باعث انتقاد شدید چهرههای تندروی ضدایرانی از این انتصاب شده است. مت داس مشاور سیاست خارجی بایدن نیز در واکنش به این انتقادها نوشت: اگر می خواهید بدانید راب مالی چقدر عالی است، نگاه کنید منتقدانش چه کسانی هستند. » پیتر باینارت روزنامه نگار برجسته آمریکایی نیز توییت کرد: بسیاری از افرادی که با برجام مخالف بودند و فکر می کردند فشار حداکثری استراتژی عالی است، اکنون نگرانند، چون باب مالی احتمالا بتواند برجام را نجات دهد.»
اینها مهمترین دلیلی است که میتوان نگرانی تندروهای خارجی از افزایش احتمال امضای برجام توسط بایدن را با کمک آن علتیابی کرد. اما ریشه نگرانی تندروهای داخلی و منتقد دولت روحانی را باید در انتخابات ۱۴۰۰ جستجو کرد. منتقدان دولت در سه سال گذشته ، تلاش کرده اند تحریمهای و جنگ اقتصادی ترامپ را کم اثر یا بیاثر در مشکلات اقتصادی به وجود امده در کشور معرفی کنند. آنها از زمان خروج ترامپ از برجام، که باعث شده بود موجی از امیدواری در مردم برای حل برخی از مشکلات اقتصادی پدید آورد، امیدوار شدند که بتوانند با کمک این اقدام، بخش از جامعه را که در سالهای ۹۲ و ۹۶ به روحانی رای دادند، ناامید از رایشان کنند . حالا نیز امیدوارند بازگشت ایران و آمریکا به مذاکرات مرتبط با برجام در ماههای آخر دولت روحانی رخ ندهد تا شاید از این طریق، شانس کاندیدای مد نظر خود را برای برنده شدن در انتخابات ۱۴۰۰ افزایش بدهند.
منبع: 24 آنلاین
66
دقیقا همینطوره انشاالا همچی درست بشه حالا توسط هر جناحی فرق نمی کنه حتی یکروز تاخیر به ضرره
گروه تندرو معیشت مردم برای رسیدن به قدرت راهدف قرار داده اندومنافع آنها در وجود تحریم ها وعدم تصویب FATF میباشد وفقط قدرت برایشان مهم است
آقای دلسوز کمی فکر کن در اوج تحریم دولت قبل. دلار حدودا ۳۶۰۰ مرغ ۶ تومن پراید ۲۱ و سکه ۱میلیون و ۲۰۰ بود الان با برجام دلار چنده؟ راضی شدید بایدن برگرده خسارت این ۴ سال ترامپ که به ما زد رو نده صدها میلیارد دلار ضرر شاید اون وقت دلار ۱۱ الی ۱۲ هزار بشه این خفت نیست؟
آقای قربانی دولت قبل روزی یک میلیون نفت با قیمت صد و بیست دلار را صادر می کزد.بعدهم شدت تحریم های در یکسال آخر دولت قبلی بود که در همان سال هم دلار چهار برابر شد.ما هیچوقت احمدی نژاد که مسبب بدبختی مردم ایران بود را نمی بخشیدیم اگر آن حرفها ورفتاری را نمی کرد ملت و دولت بعدی اینطور گرفتار نمیشد
کاربرعزیزبدون نام دولت قبلی اگرنفت را گران می فروخت ازعرضه خودش بودوگرنه خریداران نفت دلشون برای ما نسوخته بود دولت قبل به آمریکا واروپا باج نمی دادنه برجام را امضا کردنه تاسیسات هسته ای وغنی سازی راتعدیل ،ودرنتیجه تنش سیاسی درمنطقه نفت گران شد ودولت قبل ازاین فرصت استفاده کردهزاران خانواده صاحب خانه شدند یارانه نقدی را پایه گذاری کرددرحالی که دلارحدودسه هزار وپانصدتومن بوددولت را تحویل دادانقدرخودرودرپارکینگ های ایران خودرووسایپا بود که آقای روحانی بااهدا وام مردم را تشویق به خرید آنها کردحالا اما خریدپرایدشده رویای بعضی ها یک روزمرغ نیست یک روزتخم مرغ یک روزروغن خوراکی تابستان میگن برق نیست زمستان میگن گازنیست درقرن بیست ویکم تازه وزارت نیروی دولت آقای روحانی داره برامون برنامه خاموشی می نویسه!قبول fatf هم تا تحریمهالغونشه دردی ازما دوا نمی کنه که هیچ ،امنیتمان هم خدشه دارخواهدکردبه عبارت دیگه فقط یک باج دیگه به آمریکا واروپاست
محمود دیگه رفت سال ۹۲ برای رای آوری خرابش کردید همینطور ۹۴ مجلس و ۹۶ ریاست جمهوری. فک کنم اینبار باید یکی دیگه رو خراب کنید تا رای بیارید چون محمود و قالیباف و رئیسی و جلیلی و ... رو قبلا با خراب کردنشون کاسبیتونا کردید. این ناتوانی دولت فخیمه اصلاحاته که ابر وزیر نفتش با سابقه وزارت زیاد نمیتونه نفت بفروشه. مشکل شیخ الوزرا و دولت شماست و گرنه محمود تحریم شورای امنیتم بود. ملتو از محمود قالیباف نتروسون.
آقای قربانی دولت قبل عرضه داشت که میتونست تو تحریم نفت بفروشه.تو تحریم مسکن مهر رو ساخت و قیمت مسکن رو کنترل کنه.و اینکه به مردم توهین نکرد نگفت بی شناسنامه
سعید واقعا تحلیلهای آبکیت مردم رو بدبخت کرده.احمدی منظقه و دنیا رو ناامن کرد و تنش آفرید و نفت رفت بالا قیمتش و ما سود کردیم.به به از این تحلیل.مرد حسابی دنیا مگه فلجه که یه کشور جهان سومی مثل ما با دو میلیون بشکه نفت(عربستان 8 میلیون) که سریعم میتونن جایگزین کنن بتونه دنیا رو بهم بریزه و بعدش هم پول نفت رو هلو هلو برو تو گلو بخوره؟همچین تحریمهایی سال آخر احمدی نژاد بستن که همه هلوها رو بالا آورد و رفتن عمان گفتن بیایم با آمریکا مذاکره کنیم.تحلیلهای آبکی.دنیا رو ناامن کن بعد کاسبی کن!!!!
تمام هواداران احمدی نژاد از قشر بیسواد هستند
اون بیسواد رو خوب اومدی...چون دور و برم هرکی طرفدار این آقا هست رو دیدم حتی حروف الفبارو هم بلد نیستند( البته منظورم بین مردم عادیه)
برجام بدون پیش شرط خوب ست شرایط اقتصادکشورومردم امکان داره بهترازامروز بشه . البته بدون پیش شرط
کسی که فقط قدرت وریاست برایشان اهمیت دا رد حتی یک روزم به بازار نرفتند تا بفهمند چه خبره از حساب و کتاب قالیباف در مورد مرغ میشود فهمید چطور بعضی ها از هزینه بی خبر هستند واصلا دلشان هم برای مردم نمی سوزد فقط خودشان را می بینند ومنافعشان
اونایی که دم از مردم میزنن ولی تنها چیزی که براشون اهمیت نداره بدبختی مردمه ...نمیگم مجلس چوپ لای چرخ میذاره ولی شواهد نشون میده استارت لج و لجبازی و مجلس زده ...
چرا فکر می کنید بدبختی مردم از طریق مذاکره و گدائی از آمریکا حل می شود ؟ و این تکه کلام را برای توجیه امتیاز دادن به آمریکا و اروپا مطرح می کنید؟ در حالیکه آنها هیچ گشایشی برای شما درست نمی کنند و تجربه تاریخی هم ثابت کرده که نخواهند کرد؟ چرا پی گیر بر طرف کردن مشکلات مردم از کاسبان قدرت و ثروت نیستید؟ چرا فکر نمی کنید که مدیریت های پیر و نا کارآمد و رانت خوارانی که در طول 40 سال مسئولیت داشته و الآن هریک در لواسان و جاهای دیگر خوش آب و هوا خانه دارند و میلیاردها سرمایه از خون این ملت برای خود اندوخته اند و به ریش من و شما می خندند،مسبب این بدبختی ها هستند؟ کسانی که کاسب مذاکره و خوش بش هستند و با اصطلاح سازی ها عوامانه ، این باور را بوجود می آورند که ما هیچ نمی توانیم بکنیم و همه چیز را باید کدخدا به ما لطف کند! دوست عزیز این مملکت با مدیران دلسوز و مردمی می تواند همه مشکلات خود را حل کند ولی با امید بستن به خارجی سرنوشتش می شود مثل یار عرفات! داستان او را بخوان تا عبرت بگیرید. خبر فوری اگر چه می دانم مطلبم را منتشر نمی کنی چون با دیدگاه سیاسی شما جور در نمی آید ولی از باب وظیفه نوشتم.
مجلس فقط ناظر هس .بدبخت کننده دولت هستش
به نظر من سایپا و ایران خودرو نمیذارن برجام برگرده
خیلی ها فکر میکنند بایدن نجات دهنده است ولی سخت در اشتباه هستند و بزودی این را خواهند فهمید که بایدن به مراتب بدتر از ترامپ است.
پرسش اینه: بازگشت آمریکا به برجام چه کسانی را نگران می کند؟ پاسخ: آنهایی که از تحریم نون میخورن!!!!
کسانی که دلار رو ۱۰ برابر زمان تحریمها کردن کاسب نیستن پس چی هستن. ملتی هستیم فریب خورده
اولین نفرشون به این پیام نظر منفی داد
دیگه از نون خیلی وقته گذشته ...ایران رو با تمام داراییش دارند قورت میدن!!!!
قبل برجام ۱۲ تن اورانیوم ۲۲ هزار سانتریفیوژ داشتیم. دلار از ۴ هزار بالاتر نیومد. بعد برجام اورانیوم ما تا الان حدودا ۳۵ درصد قبله. دلارم که خودتون میبینید بالای ۲۰ هزار تومنه. سوال اینجاست چرا هر وقت ما کوتاه میایم آمریکا و اروپا تو سرمون میزنن. میگیم گفتگوی تمدنها اونا میگن ایران محور شرارت میگیم برجام. میان نیروی نظامی ایران رو تروریست اعلام میکنند و سپس خودشون سردارای ما رو ترور میکنن. اتمی رو تضعیف میکنیم اونا تحریم ها رو با یه امضا برمیگردونن
نگرانی گروه به قول شما تندرو به خاطر ساده لوحی کسانیست که فکر می کنند دنیای سرمایه داری غرب ایران را متفاوت از از سایر کشورها می بیند آنها با دست نشاندگان خود که کاملا مطیع اوامرشان بودند چه کردند ( قزافی، صدام و .......) مطمئن باشید به خاطر دردی که از ایران به دلشان است خیلی بدتر با ایران برخورد می کنند و لازم به توضیح اینکه هیچ بنی بشری با رفع تحریمها مخالف نیست شرط آنست که آنها به تعهداتشان در رفع تحریها به طور کامل عمل کنند و سپس می شود در این زمینه تصمیم گرفت جز اين باشد مسئول تصميم گيرنده بايد خودش را به روانپزشك نشان دهد تا فكري به حالش شود
کاملا موافقم.البته منفعلین ما دست کمی از اونها ندارن اگه رهبری نبود وضع ما بدتر از اون کشورها بود
طرح مجلس اصولگرای به دیدگاه شما تندرو قطعا به نفع اصلاح طلبهام هست چون جو بایدن دنبال تمدید مدت محدودیت های اتمی ایرانه و این خوب نیست. اگر کند روی شما نبود نیازی به تندروی نبود. در خروج ترامپ از برجام دولت شما مقصر چون انفعال عجیبی نشون داد و ترامپ جرای تر خدا میدونه اصل اون تحریمها برداشته میشه یا خیر چون صدها تحریمه. لفظ بودن یا نبودن آمریکا در برجام مهم نی اصل برداشت واقعی قوانین تحریمیه نه فقط تعلیق اجرای تحریم. بایدن میخواد باز دولت اصلاحات رو بازی بده.
اولا فکر میکردم خبر فوری بی طرف و مستقله ولی وقتی مجلس با وضع چند قانون متهم به تندرویی و چوب لای چرخ برجام گذاشتن میکنه نظرم عوض میشه. من به زعم شما تندرو نیستم ولی انصافا لغو تعهدات اتفاقا به نفع تیم سیاسی است تا دستشونو پر تر کنه.وقتی طرف مقابل هر کاری خواست بکنه و تو عین جلبک هیچ کاری نکنی که نمیگن مذاکره.اینو یه آدم بی سواد هم وقتی میخاد خونه بخره تو قرارداد ده تا قید و بند میزاره که سرش کلاه نره.
بیطرفی وجود ندارد خبر فوری می داند هشتاد درصد مردم ایران دنبال تغییرات هستند هیچکس هشتاد درصد ول نمی کند و به بیست درصد که فقط پول وقدرت برایشان مهم است نه مردم بچسپد
هرکی گفته مستقله باور میکنی خبر فوری کجاش مستقله آدم حسابی. تیترهاش کپی سایتهای اصلاحاتچیه اینا از یه قابلمه لقمه برمیدارن.
به نظر من قبل برجام وضعمون بهتر بود .برجام یعنی بدبختی که روحانی وظریف وارد کشور کرد
آقا مهدی متاسفانه شما از نظری فکری بسیار مجهور هستید
کسانی که پراید 7 میلیونی بدون استاندارد کردن120 میلیون خودشون سوارلکسوس میشن کسانی که مرغ کیلویی 4 تومن کردن 24 تومن کسانی که گوشت 20 تومنی کردن 130 تومن کسانی که پرتقال کیلویی 2 تومن کردن 18 تومن کسانی که هیچ دغددغه ای برای تحریم ندارند وفقط ازاین شرایط سود میبرند نه آفتاب تابستون میدونن چیه نه سرمای زمستون خدایا کی تموم میشه
چرا شما نمیخواید بفهمید. باید رفتار ایران عوض بشه سلاح هستی بهانه است.مثلا دیروز یه عده جنایکار وقاتل طالبان را دعوت می کنید درسته. با چه عقلی یه عده جنایکار و قاتل هزاران انسان بیگناه را دعوت می کنید دنیا راجع شما چه فکر می کنه دست بردارید اگر قاتلین را بازداشت وبه دادگاه بفرستید ۱۰۰۰سال انقلاب بیمه شده ودنیا جوری دیگه نگاه می کند.با قاتلین درست نیست سر یه میز برا منافع نشست اینانان که دین ندارند به کودک وزن مرد رحم ندارند.از اینان جز ذلت چیزی حاصل نمی شود.
واقعا نشون دادی چقدر دانش سیاسی داری. من در مورد عربستان و پاکستان صحبت نمیکنم. در مورد آمریکا قبله شما! طالبان چندساله داره با ایالات متحده مذاکره میکنه تو کشور قطر دفتر رسمی داره و توسط خود آمریکا به رسمیت شناخته شده.
افغانستان وپاکستان و عمان تنها کشورهایی هستند که می توانند هم خودشان وهم ما را از انزوا در بیارن. متاسفانه شاهان بی کفایت و نژادپرست ما به خصوص بعداز دوره ی صفوی توجه زیادی به این همسایه ها ی ما نداشتندبه طوری که بیشتر تحت تاثیر پادشاهان عربستان قرار گرفتند .البته داخل پرانتز ذکر کنم که چون مازبان وریشه و فرهنگ یکسان با این کشورها داریم، عربستان نتونسته زیاد موفق شود .گروهایی اندک هستند که توسط مردم این کشورها منفور هستند. طالبان گروه بزرگی در افغانستان است که می تواند نسبت به آرامش رسیدن این کشور کمک بزرگی انجام دهدوبرای همیشه نا امنی که توسط عربستان وآمریکا انجام شده را ازسر این کشور ریشه کن کند.
خبرهارو خوندی؟؟؟ نماینده های طالبان برای مذاکره وارد ایران شدند!!! روزنامه جمهوری اسلامی رو بخون بعد نظر بده!!! هرچند چون قبله تو چین و رسیه و اعرابه واقعیت رو قبول نمیکنی!
روحانی و ظریف یا جاهل یا خائن حالت سوم ندارد.
کار از اینها گذشته.سرمایه مردم رو نابود کرد روحانی.هر طرفش برای ما نابودی بود .امیدوارم این آدم های بکفایت وسست عنصر بالا نیان
ظاهرا نفستان ازجای خوشی می اید فقر مردم رانمیبینید رییس بانک مرکزی قبل ازترامپ گفت هیچ گشایشی در دادوستد بانکی اتفاق نیفتاده ۶۰تن طلا ۲۰میلیارددلاری که دولت روحانی به بادداد تحریم حداکثری بوددولتی یک شبه بنزینرا ۳برابرکرد وفردابریش مردم خندیدوگفت منم صبح جمعه خبردار شدم یاخودش نمیفهمد یامردم رانفهم میداندازین مقولات زیاداست باید بسمتی رفت که رفت وامد فیل والاغ فرقی بحال مانداشته باشد باید درخانه اقتصاد ملی رفت نه درخانه کدخدا
تحلیل این نویسنده تا حدود زیادی یک طرفه و جانبدارانه بود اما نکته این است که دولت روحانی با نگاه صد در صدی به خارج در ایجاد این تورم نقش زیادی داشته، هر چند تحریم ها هم در این بی تأثیر نبوده است از طرفی مجلس می توانست این قانون را با مهلت بیشتری تصویب کند تا عکس العمل دولت جدید آمریکا مشخص شود. اما تذکر به نویسنده محترم که هر قانون مخالف با دولت را با نسبت تندروی آمیخته نکنید این نشان می دهد که از نظر شما هر کسی مخالف دولت است تندروست در صورتی که آقای روحانی شعارش اعتدال بود اما عملکردش با تندروی همراه بود
کسانی که خوندمردم را توشیشه کردن جیبشان راپر