سید حسین موسویان:

شانس توافق ۶۰ درصد است نه ۱۰۰ درصد/ تهدیدات اسرائیل در مورد حمله نظامی بلوف توخالی است/ حتی اگر توافق صورت نگیرد، ترامپ به ایران حمله نمی‌کند

دیپلمات پیشین کشورمان گفت: معتقدم مذاکرات تا کنون پیشرفت خوبی داشته است. در دور اول مذاکرات در مسقط، دو طرف قصد ارزیابی یکدیگر را داشتند که آیا طرف مقابل درمورد یک توافق جدی است یا خیرکه جمعبندی هر دو طرف در دور اول مثبت بود. در نشست دوم در رم نیز قاعدتا باید توافق در مورد کلیات و اصول بعمل آمده باشد چون قرار شده دو تیم کارشناسی مذاکرات پیشنویس اصول یک توافق احتمالی را از چهارشنبه در عمان آغاز کنند.

شانس توافق ۶۰ درصد است نه ۱۰۰ درصد/  تهدیدات اسرائیل در مورد حمله نظامی بلوف توخالی است/ حتی اگر توافق صورت نگیرد، ترامپ به ایران حمله نمی‌کند

سید حسین موسویان دیپلمات پیشین کشورمان در گفتگو با رادیو تایمز لندن گفت :  ایران دنبال رفع تحریم وآمریکا خواهان تضمین عدم ساخت بمب هسته ای ایران است. ترامپ دنبال جنگ نیست و تهدیدات اسرائیل در مورد حمله نظامی نیز یک بلوف توخالی است.

مجری: ارزیابی شما از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم چیست؟

موسویان: معتقدم مذاکرات تا کنون پیشرفت خوبی داشته است. در دور اول مذاکرات در مسقط،  دو طرف قصد ارزیابی یکدیگر را داشتند که آیا طرف مقابل درمورد یک توافق جدی است یا خیرکه جمعبندی هر دو طرف در دور اول مثبت بود. در نشست دوم در رم نیز قاعدتا باید توافق در مورد کلیات و اصول بعمل آمده باشد چون قرار شده دو تیم کارشناسی مذاکرات پیشنویس اصول یک توافق احتمالی را از چهارشنبه در عمان آغاز کنند.

مجری: ترامپ در دوره قبل خواهان توقف برنامه هسته ای ایران بود و لذا از برجام خارج شد. الان چه تفاوتی کرده و چه موضوعی روی میز مذاکرات است؟ ترامپ میگوید اگر توافق نشود، حمله نظامی صورت میگیرد.

موسویان: گمان میکنم که آمریکاییها درس خوبی از اشتباه گذشته گرفتند. بله درست است که ترامپ خارج شد و صدها میلیارد دلار به ایران خسارت زد اما ایران هم در پاسخ، سطح وظرفیت غنی سازی را افزایش داد تا اینکه اکنون به یک کشور "درآستانه بمب هسته ای" با زمان گریزهسته ای یک هفته ای تبدیل شده است. در برجام، زمان گریز ایران بسمت بمب هسته ای یکسال بود اما اکنون یک هفته است. بهمین دلیل ترامپ نیازمند یک توافق با ایران است تا بتواند زمان گریز را از یک هفته به چندین ماه افزایش دهد. اگر به ایران حمله شود، ایران بسمت ساخت بمب هسته ای میرود ضمن اینکه عواقب حمله نظامی به ایران برای آمریکا بسیار وخیم تر از حملات نظامی به عراق و افغانستان خواهد بود. بهمین دلیل ترامپ دنبال توافق با ایران است.

مجری: اسرائیل تهدید به حمله کرده. اگر توافق نشود، خطر حمله اسرائیل وجود دارد

موسویان: معتقدم حتی اگر توافق صورت نگیرد، ترامپ به ایران حمله نمیکند و سیاست تشدید فشار و تحریم را دنبال میکند. اسرائیل هم بدون آمریکا، ظرفیت و توانایی حمله نظامی به ایران را ندارد و بلوف میزند. تهدیدهای اسرائیل هم برای تشدید فشار روی مذاکره کننده گان آمریکا و ایران و تخریب روند مذاکرات است. آمریکا نیز دنبال توقف صنعت هسته ای ایران نیست. موضوع اصلی فعلی آمریکا این است که ظرفیت و سطح غنی سازی ایران موجب ساخت بمب هسته ای نشود. لذا اصل غنی سازی و صنعت هسته ای ایران را میپذیرد ودر مذاکرات هم در مورد تضمینهای لازم برای عدم ساخت بمب هسته ای گفتگو میکند. ایران میتواند حداکثر شفافیت در برنامه هسته ای را بپذیرد، با آژانس همکاری کامل داشته باشد، سطح غنی سازی را به زیر 5% کاهش دهد بشرطی که آمریکا هم تحریمها را بردارد.

مجری: گفته میشود که ایران به پای میز مذاکره آمده چون اسرائیل متحدین منطقه ای ایران مثل حزب الله را قلع و قمع کرده واکنون هم قصد حمله به ایران را دارد.

موسویان: من این ادعا را قبول ندارم. ایران با صدها موشک و پهباد به اسرائیل حمله کرد. در سه چهار دهه اخیر هیچ کشوری نمیتوانست حتی فکر حمله به اسرائیل را بکند. اسرائیل توانسته به متحدین منطقه ای ایران ضربه بزند اما ریسک حمله نظامی به ایران را نمی پذیرد. آمریکا هم وارد جنگ با ایران نمیشود. اما یک واقعیت وجود دارد که ایران به پای میز مذاکره آمده برای رفع تحریمها چون با مشکلات اقتصادی زیادی روبروست. آمریکا هم به پای میز مذاکره آمده چون زمان گریز هسته ای ایران به یک هفته رسیده است. ایران میخواهد تحریم ها بر طرف شود و آمریکا میخواهد زمان گریز هسته ای ایران را از یک هفته به چند ماه، شاید شش ماه، به تاخیر بیاندازد و اطمینان یابد که ایران بممب هسته ای نخواهد ساخت. لذا هر دوطرف به مذاکره و توافق نیاز دارند.

مجری: شانس توافق چقدر است؟

موسویان: میتوان گفت در شرایط فعلی شانس توافق حدود 60% است نه 100%. چون وقتی وارد جزئیات فنی شوند، مشکلات زیادی در مذاکره بروز میکند. قرار است آقای عراقچی و آقای ویتکاف شنبه آینده در مورد پیشنویس اصول و کلیات توافق احتمالی گفتگو کنند. اگر توافق شود، شاید مذاکرات فنی بیشتری در مورد جزئیات لازم باشد که ممکن است چند هفته و شاید دوماه طول بکشد.

منبع: جماران
شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید