سفیر ایران در هند:
انتظار داریم هند واردات نفت از ایران را از سر بگیرد/ امیرعبداللهیان به هند سفر میکند
سفیر ایران در هند در زمینه صادرات نفت ایران به هند گفت: ما از هند انتظار داریم خرید نفت را شروع کند.
به گزارش روزنامه هندی پرینت، علی چگینی سفیر کشورمان در هند در گفتوگویی با این روزنامه گفت که ایران انتظار دارد هند به زودی واردات نفت از آن را پس از توقف تحت فشار دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۹، از سر بگیرد.
به گفته چگینی، روابط دوجانبه هند و ایران در دولت سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران در حال پیشرفتن به سطح بعدی است.
سفیر کشورمان در این گفتوگو اعلام کرد: حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان برنامه دارد در طی ماه جاری[میلادی] برای شرکت کردن در کمیسیون مشترک اقتصادی هند-ایران به دهلینو سفر کند که «خبر از آغاز دورهای» جدید برای دو کشور میدهد.
چگینی درباره روابط هند و ایران گفت: ما هیچ محدودیت و مانعی در توسعه روابطمان با هند نداریم. هند مشتری بزرگ نفتی ما بود و ما اولین کشوری بودیم که با روپیه به هند نفت فروخت. این اقدام به رسمیت شناختن روپیه به عنوان یک واحد پول بینالمللی به جای دلار را واحد پولی دیگری بود. ما همچنین به منظور خریداری برخی کالاهای مصرفی از هند این کار را کردیم.
او در زمینه صادرات نفت ایران به هند گفت: در زمینه نفت، ما از هند انتظار داریم (خریداری نفت) را شروع کند. البته ما از جانب دوستان هندیمان تصمیم نمیگیریم؛ این بر عهده مقامات هندی است. اما از طرف خودمان، هیچ مشکلی در صادرات نفت و گاز، محصولات پتروشیمی و مواد غیر نفتی وجود ندارد. در این زمینه ظرفیت بالایی داریم.
طبق گفته چگینی، تجارت دوطرفه هند و ایران که از ۱۲ میلیارد دلار در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ فراتر رفته بود، ظرفیت این را داشت که به ۳۰ تا ۳۵ میلیارد دلار برسد اما این در صورتی بود که واردات نفت هند از ایران متوقف نمیشد.
او ادامه داد: اگر هند واردات نفت، گاز و دیگر موارد را از ایران شروع کند، دو طرف میتوانند تجارت متوازنی داشته باشند.
دهلی نو در مه سال ۲۰۱۹ تحت فشار تحریمهای سخت دولت ترامپ واردات نفت از ایران را به صفر رساند.
توسعه میدان گازی فرزاد B که مذاکرات درباره آن بیش از یک دهه است جریان دارد، از دیگری بخشهای روابط دوجانبه ایران و هند بوده است که از آن عقبنشینی شده است.
سفیر ایران در دهلی نو میگوید، «در زمینه فرزاد B، در هنوز برای هند باز است».
او ادامه داد: اما وزرای نفت دو کشور درباره این که چگونه به آن پرداخته شود تصمیمگیری خواهند کرد. این منطقه میان ما و برخی کشورهای همسایه مشترک است. آنها از سال ۲۰۰۶، سهم خود را بر میدارند و ما هیچ بهرهای نمیبریم. ما بیش از ۱۵ سال را به خاطر پاسخ دیرهنگام و فعالیت کند دوستان هندیمان از دست دادهایم. حالا به خودشان بستگی دارد که درباره چگونگی(ملحق شدنشان به پروژه) تصمیم بگیرند.
چگینی در ادامه این گفتوگو درباره همکاری این دو کشور در زمینه بندر چابهار گفت، با وجود این که هند «پروژه بندر چابهار» را «دروازه طلایی» رو به افغانستان، آسیای میانه و اروپای شرقی میداند، فعالیت کافی از طرف هند در این زمینه انجام نمیگیرد.
او با گفت، «با در نظر داشتن این که چابهار تحت تحریمهای غیرقانونی آمریکا نیست»، هنوز از طرف هندی این ترس وجود دارد که توسط طرفهای سوم درباره سرمایهگذاری و فعالیت در چابهار هشدارهایی داده شود.
به گفته سفیر کشورمان در هند، «ما بیش از ۷۰ درصد شبکه ریلی میان چابهار و زاهدان را تکمیل کردهایم. حالا از هند انتظار داریم برای توسعهها و پیشرفتهای بعدی همکاری کند.
این دیپلمات ایرانی درباره اهمیت چابهار مطرح کرد: چابهار یک منطقه بسیار وسیع برای سرمایهگذاریهاست و یک منطقه آزاد تجاری است. فرصتهای زیادی برای هند وجود دارد که بیاید و سرمایهگذاری کند. متاسفانه بخش خصوصی چین هنوز به خاطر ترسی که از تحریمها وجود دارد، مردد است. من مطمئنم دولت هند هم همین را میخواهد اما امور سرعت لازم را ندارند.
چگینی درباره سفر امیرعبداللهیان به دهلینو گفت، سفر آتی وزیر امور خارجه کشورمان به هند در ماه نوامبر قرار بود زودتر اتفاق بیفتد اما به خاطر تغییراتی که تحت حاکمیت طالبان به سرعت در افغانستان رخ داد، به تعویق افتاد.
سفیر کشورمان در هند همچنین بیان کرد: ما شرکای استراتژیک هستیم، در یک جغرافیا قرار داریم، در یک پیشینه تاریخی قرار داریم. حالا با نظارت رئیس جمهور جدیدمان شاهد حسن نیت و پتانسیل برای روابطی چشمگیر هستم.
او علاوه براین درباره همکاریهای دو کشور درباره حلوفصل موضوع افغانستان مطرح کرد، ایران در مذاکرات در سطح مشاوران امنیت ملی درباره افغانستان که در نهلی نو و به میزبانی اجیت دووال مشاور امنیت ملی هند برگزار خواهد شد، شرکت میکند.
او همچنین درباره موضوع افغانستان بیان کرد: ما با هند دیدگاه مشترکی داریم و فکر میکنیم حضور هند در [موضوع] افغانستان میتواند مشکل را حل کند و به برقراری صلح و ثبات در افغانستان کمک کند.
66