خبرفوری بررسی میکند
کارنامه ۴۰ ساله وزارت آموزش و پرورش/ چه کسی می تواند مدرسه ها را دوباره بگشاید؟
در این مطلب فعالیت و اقدامات اشخاصی به عنوان وزیر آموزش و پرورش در دوران مختلف بعد از پیروزی انقلاب اسلامی منصوب شدهاند مورد بررسی قرار گرفته است که در واقع چالش های پیش روی وزیر جدید نیز ترسیم شده است.
به گزارش خبر فوری ، بزرگترین دستگاه اجرایی کشور با دارا بودن حدود ۱۴ میلیون دانش آموز و بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار فرهنگی شاغل و بازنشسته که البته وظایفش نیز در نوع خود بزرگ و حساس است و تربیت نیروی انسانی را از دوران کودکی تا نوجوانی عهده دار است، از دوران بعد از انقلاب همواره با تغییر ساختار دست و پنجه نرم کرده و شاید این تحولات گاه شتاب زده باعث شده دستاورد و نتایج آن نیز چندان اثربخش و سودمند نباشد.
سردرگمی خانوادهها و دانش آموزان و فرهنگیان از روند برنامهها و محتوای کتابهای درسی و شیوه آموزش هر چند مسئلهای حائز اهمیت و قابل بررسی و تحلیل است اما نکته مهم دیگر که وزارت آموزش و پرورش را در تنگنا قرار داده و دل نگرانیها را مضاف کرده است، تغییرات گاه و بی گاه سکانداران این وزارتخانه است، مسائلی همچون استیضاح، استعفا، برکناری و بی ثباتی در مدیریت باعث شده رسالت اصلی این دستگاه در حاشیه قرار گیرد و حاشیههای پررنگتر از متن بر سر تعلیم و تربیت سایه سنگین خود را حکمفرما کند.
در این مطلب فعالیت و اقدامات اشخاصی که کوتاه یا بلند مدت به عنوان وزیر آموزش و پرورش در دوران مختلف بعد از پیروزی انقلاب اسلامی منصوب شدهاند مورد بررسی قرار گرفته است که در واقع چالش های پیش روی وزیر جدید نیز ترسیم شده است.
اولین فردی که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و از آبان سال ۱۳۵۷ تا بهمن ۱۳۵۸ بر مسند وزارت آموزش و پرورش تکیه زد «غلامحسین شکوهی» بود وی که با عنوان پدر علم تعلیم و تربیت ایران شناخته میشود از مدرسان قدیمی تعلیم و تربیت و نیز وزیر آموزش و پرورش دولت موقت مهندس بازرگان بود. شکوهی در ۴ تیر ۱۳۰۵ شمسی در شهر خوسف از توابع شهرستان بیرجند متولد شد و در طول سالها حیات خود همواره به فعالیتهای علمی مشغول بود. شکوهی نزدیک به ۶۰ سال در تعلیم و تربیت و امور پژوهشی فعالیت کرد که همین موضوع سبب شد تا به وی لقب چهره ماندگار تعلیم و تربیت ایران را بدهند. غلامحسین شکوهی پس از پیروزی انقلاب نخستین وزیرآموزش و پرورش در کابینه دولت موقت بود و از نیک نام ترین و بی حاشیه ترین مردان کابینه شناخته میشود.
فعالیت او در کمتر از ۱۰ ماه تصدی بر کرسی وزارت آموزش و پرورش، کوتاهتر از آن بود که برنامه خاصی برای اداره آموزش و پرورش دنبال شود.
محمدعلی رجایی ( ۱۳۵۸ تا ۱۳۵۹ )
رجایی در ۱۳۵۸ خورشیدی و در دولت بازرگان، مدتی را به عنوان سرپرست موقت وزارت آموزش و پرورش و سپس کفیل وزارت آموزش و پرورش در آمد و پس از استعفای بازرگان و پایان کار دولت موقت به حکم شورای انقلاب در ۱۳۵۸ با سمت وزیر در صدر آموزش و پرورش قرار گرفت.
نخستین اقدام او در صدر این وزارتخانه، دولتی کردن مدارس ملی و یک شکل کردن آموزش و پرورش بود. وی به عنوان دومین وزیر آموزش و پرورش مشغول به فعالیت شد و نقش بنیادی در تحقق انقلاب فرهنگی و به ثمر رسیدن اهداف آموزش و پرورش نظام جمهوری اسلامی داشت. یکنواخت کردن تمام مدارس و رفع تبعیض از آنها، تغییر نظام آموزشی، تغییر محتوای کتابهای درسی، تغیر روابط دانش آموز و معلم، تعمیم امکانات و تجهیزات آموزشی برای تمام اقشار جامعه، توجه به عشق و علاقه به شغل معلمی به جای استفاده از دانشجویان بورسیه در انتخابات معلمان از مهمترین اقدامهای رجایی در دوران وزارتش است. سرانجام رجایی پس از ۹ ماه فعالیت در وزرات آموزش و پرورش به نمایندگی مردم تهران در مجلس شورای اسلامی انتخاب شد.
محمدجواد باهنر ( ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۰ )
با انتخاب محمدعلی رجایی به ریاست جمهوری وی باهنر را برای پست وزارت آموزش و پرورش در کابینه انتخاب کرد. باهنر از ۱۳۵۹ خورشیدی در وزارت آموزش و پرورش حضور یافت و پس از انتخاب به سمت وزارت آموزش و پرورش سیاستهای کلی این وزارتخانه را چنین اعلام کرد: «تعمیم امکانات آموزشی کشور به ویژه در روستاها تا این نابرابری موجود میان شهر و روستا از بین برود. نحوه توزیع مدارس باید به طور عادلانه برنامه ریزی و عمل شود تا تفاوت بسیار زیادی که در مدارس جنوب شهر و شمال شهر موجود است مرتفع شود. آموزش و پرورش باید محتوای فرهنگی و بار ایدئولوژی اسلامی بگیرد و دارای اهداف مشخصی باشد. اهمیت تربیت معلم، در این باره باید به ایجاد دورههای غنی و پربارتر بپردازیم.» سر انجام باهنر به همراه رجایی در انفجار ۸ شهریور ۱۳۶۰ خورشیدی در دفتر نخستوزیری شهید شد.
علی اکبر پرورش ( ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۴ )
بعد از محمدجواد باهنر به عنوان وزیر آموزش و پرورش انتخاب شد. مشکلات ساختاری آموزش و پرورش و کسری بودجه همیشگی این وزارتخانه و زمزمههای مشکلات معیشتی معلمان از جمله معضلهای آموزش و پرورش در این دوره بود به گونهای که در این دوره جذب معلمان حق التدریس به خاطر افزایش جمعیت و کمبود معلمان رسمی شدت گرفت.
پرورش ساماندهی آموزش و پرورش را در دستور کار خود قرار داد و تلاش کرد با آرام شدن اوضاع سیاسی که همزمان با شدت گرفتن جنگ تحمیلی بود، مجموعه آموزش و پرورش را دور از هیاهوی جنگ نگه دارد. نکته مهم در کارنامه وزارت پرورش آن بود که او برخلاف وزرای دیگر که با رای اعتماد متزلزل مسوولیت هدایت این وزارتخانه را برعهده گرفتند، با رای محکمتری نسبت به بقیه وزیر شد و کمتر از وزرای دیگر مشکلات ساختاری آموزش و پرورش دامنگیر وی شد. رای منفی مجلس به پرورش هیچ گاه از ۱۴ رای بیشتر نشد. اما وزارتخانه پرورش آرام تر از آن بود که این مشکلات به چشم بیایند.
سید کاظم اکرمی ( ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ )
اکرمی جایگزین پرورش در کابینه دوم موسوی بود که با رای مجلس به عنوان وزیر آموزش و پرورش انتخاب شد. وی در باره انتخابش به سمت وزارت آموزش و پرورش میگوید: «بنده از سال ۱۳۶۳ تا ۱۳۶۷ مسئول آموزش و پرورش کشور بودم. در آن زمان جنگ در جریان بود و تمام هم و غم دولت آن بود که جنگ را با پیروزی به پایان برساند. برخی در همان زمان به بنده انتقاد کردند که چرا وزارت را در این شرایط که امکانات نیست و جنگ است پذیرفتهام؟ اما بنده با توجه به سالها مبارزه برای تغییر رژیم و تایید مرحوم دکتر سحابی برای مدیریتم در اداره کل آموزش و پرورش استان همدان، وزارت را پذیرفتم.» تقویت ساختاری وزارت آموزش در دوران جنگ تحمیلی در دستور کار اکرمی قرار گرفت.
بزرگ شدن مجموعه آموزش و پرورش، جذب معلمان، کلنگ زنی ساخت مدارس و… از جمله اقدامهایی بود که در دوره وزارت اکرمی انجام شد. در دوره وزارت او تغییرات محتوایی خاصی، نه در ساختار و نه الگوهای آموزشی و پرورشی در دوره اکرمی مشاهده نشد. اما به هر حال با شدت گرفتن حملات موشکی عراق در سالهای پایانی جنگ، تعطیلی سراسری مدارس یکی از بزرگترین بحرانهای آموزش و پرورش در طول تاریخ را رقم زد. تدبیر دولت با جایگزینی امکان آموزش از راه دور و از طریق تلویزیون، آموزش و پرورش ایران را از تعطیلی یک ساله نجات داد و سبب شد به هر شکلی شده روند آموزش عمومی کشور بدون وقفه ادامه یابد.
محمد علی نجفی ( ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ )
در فاصله سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۳ در جایگاه وزارت علوم فعالیت کرد و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ وزارت آموزش و پرورش را در کابینه آیت الله هاشمی رفسنجانی برعهده داشت.
او توانست در طول این مدت برخی تغییرات ساختاری و محتوایی را در بدنه این وزارتخانه اعمال کند. وی همزمان تلاش کرد تا با تشکیل مدارس غیرانتفاعی بخشی از حجم ساختار بزرگ و کم تحرک آموزش و پرورش بکاهد و از طرفی دیگر با واگذاری امور اجرایی به مدارس، آموزش و پرورش را کوچکتر کند. نجفی با تغییر الگوی قدیمی آموزشی از نظام قدیم به نظام جدید تلاش کرد آموزش عمومی و آمادگی برای آموزش عالی را به دو بخش مجزای از هم تبدیل کند. تسهیل روند گزینشهای آموزش و پرورش که سالها جزو سختگیرانه ترین گزینشهای دولتی بود، از دیگر اقدامهای نجفی به شمار میرفت. او تلاش کرد با سخت کردن شرایط انتقال و استخدام معلمان، با استفاده از معیارهای تحصیلات عالی، بدنه آموزش و پرورش را اصلاح، تقویت و مدیریت کند. نجفی با پشتوانه علمی و تجربه مدیریتی خود آموزش و پرورش ایران را متحول کرد.
حسین مظفر ( ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ )
وی وزیر آموزش و پرورش در دولت هفتم واصلاحات بود. مظفر در دوران وزارتش دست به اعمال برخی تغییرات جزیی در الگوی آموزشی نظام جدید که برای کاهش فشارهای اطراف صورت میگرفت زد و عملاً خط خاصی را در آموزش و پرورش پی نگرفت.
مرتضی حاجی ( ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ )
وی از ۱۳۷۶ خورشیدی عهده دار سمت وزارت تعاون بود و در دولت دوم خاتمی نیز وزیر آموزش و پرورش شد. حاجی در ابتدای مسیر خویش خواستار اصلاح و تقویت ساختار آموزش و پرورش شد. وی تلاش کرد تا با تسهیل واگذاری اداره امور مدارس از آموزش و پرورش به خود معلمان، ساختار این وزارتخانه را کوچک کند و از طرفی دیگر تلاش کرد با حذف معاونت پرورشی از این وزارتخانه اصلاحات ساختاری را پی بگیرد.
اختلاف نظر سیاسی دولت با جریان مقابل که در دوره هفتم اکثریت مجلس را به دست گرفته بودند، مشکلات زیادی را برای روند اصلاحات در آموزش و پرورش به وجود آورد. رکورد مخالفتها با وزارت وی، در میان وزرای سابق و سایر وزرای کابینه دولت خاتمی، قابل توجه بود. حاجی چندین بار تا مرز استیضاح هم پیش رفت، اما توضیحات قانع کننده درباره اصلاحات وی هر بار او را از خطر کسب رای عدم اعتماد مجلس نجات داد
محمود فرشیدی ( ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ )
وی وزارت آموزش و پرورش در دولت نهم را پذیرفت و شعار «مدرسه زندگی» را با هدف اصلی تحول بنیادین بر مبنای نگاه رهبر انقلاب برگزید. با انتخاب فرشیدی برای وزارت آموزش و پرورش حاشیههای بسیاری به وجود آمد. بالا گرفتن اعتراض معلمان که به اعتصاب و تحصن عمومی در سال ۸۵ منجر شد، فرشیدی را در موقعیت پیچیدهای گذاشت و از طرفی دیگر حواشی اقدامهای عجیبی چون طرح سوالات توهین آمیز نسبت به پیامبر (ص) در یکی از آزمونهای این وزارتخانه انتقادات بسیاری را علیه او برانگیخت.
احیای معاونت پرورشی از یک طرف و توقف روند مشارکت بخشهای غیردولتی در اداره مدارس از جمله اقدامهای شاخص وی در آموزش و پرورش بود. فرشیدی یک بار تا مرز استیضاح پیش رفت اما توانست با کمک محمود احمدی نژاد ، از استیضاحی که به خاطر حواشی صورت گرفته بود رای اعتماد بگیرد. فرشیدی به فاصله کوتاهی پس از استیضاح از طرف محمود احمدی نژاد برکنار شد. هرگز مشخص نشد به چه دلیلی احمدی نژاد به یکباره تصمیم گرفت فرشیدی را از قطار دولت نهم پیاده کند.
علیرضا علی احمدی جشفقانی ( ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۸ )
احمدی نژاد «علی احمدی» را از دانشگاه پیام نور فراخواند تا بر کرسی دهمین وزیر آموزش و پرورش بعد از انقلاب تکیه زند. او در دوران وزارتش از جداسازی کتب درسی و دختران و پسران و ساخت اندرونی در مدارس دخترانه سخن میگفت، از طرفی دیگر مقابل فشارها برای استخدام حق التدریسی ها به بهانه جلوگیری از بزرگ شدن ساختار ایستادگی میکرد.
دوره کوتاه وزارت علی احمدی همواره با چاشنی جدلها و درگیریهای سیاسی و غیرسیاسی با مجلس همراه بود. مقاومت وی برای اجرای قانون حذف کنکور یکی از اقدامات اساسی او در مقابل مجلس بود که حتی او را چندین بار تا مرز استیضاح پیش برد.
حمیدرضا حاجی بابایی ( ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ )
وی در دولت دوم محمود احمدی نژاد به عنوان وزیر آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی معرفی شد. آتش سوزی مدرسهای در روستای شین آباد پیرانشهر و سوختن ۲۸ دانشآموز با جراحتهای شدید ناشی از آتش گرفتگی از بخاری از بحرانهای دوره وزارت حاجی بابایی محسوب میشود، این آتش سرانجام دامن وزیر را گرفت تا جایی که تعدادی از نمایندگان مجلس طرحی را امضا کردند و خواهان استیضاح حاجیبابایی وزیر آموزش و پرورش شدند.
در دوره وزارت حاجی بابایی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اجرایی شد و اجرای این سند با انتقاداتی نیز همراه بود. به اعتقاد کارشناسان آموزش و پرورش در مسیر تحول با شتاب بسیاری شروع به حرکت کرد و به نوعی دچار شتاب زدگی شد. رونمایی از برنامه درسی ملی و تلاش برای اجرای نظام ۳.۳.۶ و تعطیلی پنج شنبههای مدارس از جمله اقدامهای حاجی بابایی بود که انتقادات بسیاری را با خود به همراه داشت.
علی اصغر فانی ( ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ )
حسن روحانی رییس جمهور دولت یازدهم به دلیل رای اعتماد ندادن مجلس به محمدعلی نجفی، علیاصغر فانی را به عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب کرد که در ۲۷ مهر ۱۳۹۲، حسن روحانی، فانی را به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی معرفی کرد. فانی مجری طرحهای پژوهشی کلان و ملی نظیر «الگوی نظری زیر نظام تربیتمعلم و تامین نیروی انسانی سند تحول بنیادین آموزشوپرورش» و «مطالعات بنیادی و تحلیلی کلان برای تدوین سیاستهای کلی در بخش نظام آموزشوپرورش کشور» بوده است. یافتههای پژوهشهای اخیر تاثیر بسزایی در شکلگیری اولویتها، برنامهها و اقدامات فانی در وزارت آموزش وپرورش داشته است. مهمترین نقاط قوت این وزیر آموزشوپرورش، آغاز بودجهریزی عملیاتی، توجه به مدیریت آموزشگاهی، ساماندهی به توزیع نیروی انسانی و دانشگاه فرهنگیان است که از یک سو با مفاد سند تحول بنیادین سازگار هستند و از طرفی دیگر به نحوی جزو زیرساختها و مقدمات اجرای عموم راهکارهای سند تحول به حساب میآیند.
توقف برخی از طرحهای تحولی غیر کارشناسی به صورت موقت (ازجمله طرح رتبهبندی معلمان) از دیگر اقدامهای مثبت فانی محسوب میشود. اما از جمله نقاط ضعف فانی در دوران وزارتش میتوان بهکندی روند تدوین نقشه راه اجرای سند تحول بنیادین، فقدان فضای گفت وگو و تعامل نخبگانی در طرحهای تحولی، فعالیت ضعیف رسانهای برای اجرای سند تحول، طرح ناقص و مخدوش «یک روز بدون کتاب» و غفلت از برخی مفاد سند تحول نظیر سیاست چند تالیفی کتب درسی اشاره کرد.
فضای غبارآلود ایجاد شده در آموزش و پرورش با موضوع صندوق ذخیره فرهنگیان و تنبیه بدنی دانشآموزان با گلایههایی که از گذشته نسبت به آموزش و پرورش درباره مسائل آموزشی و پرورشی و رسیدگی به معلمان وجود داشت، ادغام شد و در نهایت به اعلام وصول طرح استیضاح وزیر آموزش و پرورش انجامید و در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی استیضاح وزیر آموزش و پرورش با ۴۵ امضا وصول شد.
با وجود انتشار اخبار متعدد در خصوص استعفای فانی، جلسه هیات دولت تشکیل شد و وزیر آموزش و پرورش در این جلسه حضور یافت. پس از آن فانی در نامهای خطاب به رییس جمهوری نوشت: «پس از اطلاع از نظر جناب عالی درخصوص ضرورت ترمیم کابینه که در جلسه روز چهارشنبه ۲۸ مهرماه ۹۵ هیات محترم دولت ابراز فرمودید؛ با وجود آمادگی کامل برای حضور در جلسه استیضاح و ارائه گزارش عملکرد سه ساله وزارت آموزش و پرورش در دولت تدبیر و امید و پاسخ به سوالات نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، بدین وسیله آمادگی خود را برای عمل به هرگونه تصمیم حضرتعالی درخصوص ادامه کار خویش نیز اعلام مینمایم.» چند ساعت بعد از انتشار نامه وزیر آموزش و پرورش، در حکمی از طرف رییس جمهوری، سید محمد بطحایی معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی وزارت آموزش و پرورش که نایب رییس هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان نیز بود به عنوان سرپرست وزارت آموزش منصوب شد.
فخرالدین احمدی دانش آشتیانی ( ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۶ )
دانش آشتیانی که پس از جدایی علی اصغر فانی از دولت، به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی معرفی و به عنوان وزیر آموزش و پرورش انتخاب شد. فخرالدین آشتیانی به مدت ۱۰ ماه در این پست مشغول به خدمت بود که در این مدت تلاش کرد تا اسناد بالادستی حوزه آموزش کشور را اجرایی کند گرچه در این زمینه با مشکلاتی هم مواجه شد اما همه تلاش خود را کرد تا برخی از مشکلات معلمان و دانش آموزان را برطرف کند. در همین مدت کوتاه نیز توانست در سه حوزه ساماندهی صندوق ذخیره فرهنگیان، پرداخت معوقات معلمان و اجرا و تدوین برخی از مواد سند تحول بنیادین موفق عمل کند.
سیدمحمد بطحایی ( ۱۳۹۶ تا خرداد ۱۳۹۸ )
وی سالها معاون دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش که مهمترین نهاد قانون گذاری در وزارتخانه بوده، همچنین معاونت برنامه ریزی و نظارت در دفتر ستادی، مسوول آموزش در سرپرستی مدارس خارج از کشور، مدیریت واحدهای آموزشی، معلمی، دبیری و امور تربیتی را نیز در کارنامه خود دارد. از جمله سوابق بطحایی عضویت در کمیتههای تخصصی در حوزههای برنامه ریزی درسی، برنامههای توسعه، پژوهشهای آموزشی و مشارکت در دهها طرح پژوهشی و مطالعاتی در حوزه آموزش و پرورش محسوب میشوند. بطحایی توانست با اکثریت آراء از دهمین مجلس شورای اسلامی رای اعتماد بگیرد و چهاردهمین وزیر آموزش و پرورش پس از انقلاب اسلامی شود.
بطحایی در این مدت تلاش کرد تا نظام آموزشی را ساماندهی کند از این رو اقدام به عملیاتی کردن طرحها و ایدههای جدید کرد که از جمله آنها میتوان به حذف آزمون و کتابهای کمک آموزشی از مدارس ابتدایی، حذف آزمون مدارس نمونه دولتی برای دانش آموزان ورودی پایه دهم، حذف مشق شب و جایگزینی تکالیف مهارت محور، حذف پیک نوروزی و جایگزین داستان نویسی در ایام نوروز اشاره کرد که البته هر یک از این تصمیمات با واکنشها و انتقادهایی همراه بود.
یکی از شاخص ترین اقدامات بطحایی در دوران وزارت خود را شاید بتوان برگزاری انتخابات نمایندگان فرهنگیان در صندوق ذخیره دانست زیرا با وجود تنشهای بسیاری که این صندوق با آن مواجه بود، اقدام وزیر وقت آموزش و پرورش مبنی بر اینکه فرهنگیان به طور مستقیم میتوانند دو عضو هیات امنا و یک بازرس را از میان خود راهی صندوق کنند، روزنه امیدی را در میان جامعه فرهنگی به وجود آورد تا نسبت به فعالیت صندوق دلگرم شوند.
حذف مشق شب و ورود تکالیف مهارتمحور به مدارس
بر اساس تصمیم دیگر بطحایی و تیم کاریش در سال تحصیلی ۹۸-۹۷ برنامه تکالیف مهارتمحور به جای مشق شب مختص دانشآموزان پایههای اول تا سوم ابتدایی اعلام شد و همچنین ۲ ساعت آموزشی با عنوان «برنامه ویژه مدارس» برای مهارتآموزی نیز شامل پایههای چهارم تا ششم و دوره اول متوسطه تعیین شد.
تلاش برای اجرای رتبه بندی معلمان
سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که تدوین آن مدتها زمان برده بود، آذر سال ۱۳۹۰ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید و توسط رئیس جمهوری وقت ابلاغ شد.
فصل ششم از این سند به ارتقای منزلت اجتماعی و جایگاه حرفهای منابع انسانی با تاکید بر نقش الگویی و جایگاه معلم میپردازد و به طور مشخص هدف ۱۰ و راهکار عملیاتی ۱۰/۲ مقرر میدارد: استقرار نظام سنجش صلاحیتهای عمومی، تخصصی و حرفهای، تعیین ملاکهای ارزیابی و ارتقای مرتبه (نظام رتبهبندی) علمی و تربیتی معلمان و تقویت انگیزه ارتقای شغلی در آنان براساس نظام معیار اسلامی.
رویکرد جدید شورای عالی آموزش و پرورش در مشارکت فرهنگیان
بطحایی تلاش کرد با تغییر شیوه مشارکتپذیری فرهنگیان در شورای عالی به عنوان مرجع سیاستگذاری نظام آموزش، فضا را برای آنها باز کند تا حضور فعالتری در تصمیمگیریهای کلان داشته باشند.
محسن حاجی میرزایی ۱۳۹۸ تاکنون
وی در شهریور ۱۳۹۸ توسط حسن روحانی به عنوان وزیر آموزش و پرورش بعد از سید محمد بطحایی به مجلس شورای اسلامی معرفی شد و رای اعتماد گرفت.
در سال تحصیلی گذشته علاوه بر کرونا که سایه سنگینی بر نظام آموزشی و وزارت آموزش و پرورش انداخت، حواشی زیادی پیرامون تغییرات کتابهای درسی به وجود آمده است. پس از حذف قرآن از کتاب فارسی اول دبستان، این بار حاشیه جدیدی برای کتاب ریاضی پایه سوم به وجود آمده چرا که تصاویر مقایسهای از کتاب ریاضی سوم دبستان در سال ۹۸ و ۹۹ نشان میدهد که این بار تصویر دختران از روی جلد این کتاب حذف شده است.
حذف تصاویر دختران واکنشهای بسیاری را از سوی افراد مختلف به همراه داشت به طوری که نسیم بهاری، تصویرگر جلد کتاب ریاضی در صفحه شخصی خود نوشت: این طرح را چند سال پیش برای کتاب ریاضی سوم دبستان کشیده بودم. طرح اصلی هم کلی ممیزی خورد و اجازه ندادند یکی از دخترها بالای درخت باشد!
در بیانیهای که از سوی روابط عمومی و امور بینالملل سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی منتشر شد، دلیل حذف دختران را خلوت شدن جلد عنوان کردند.
البته حذف مطالب و تاریخ از کتب درسی همیشه بدون اقناع افکار عمومی در وزارت آموزش و پرورش تا به حال انجام شده است که موجبات نارضایتی اهل فن و خانواده ها را فراهم کرده است.
اکنون در زمان معرفی وزرا به مجلس شورای اسلامی، دولت رئیسی با چالش کرونا و واکسیناسیون معلمان و کادر مدرسه و بازگشایی مدارس بعد از یک سال و نیم تعطیلی سال تحصیلی مواجه است که معرفی یک وزیر توانمند شاید بتواند جان دوباره ای به آموزش این ننلکن که در واقع مهمترین وظیفه وزارت آموزش و پرورش است، بدهد.
اکنون به معرفی اجمالی وزرای احتمالی کابینه سیزدهم می پردازیم:
حمیدرضا حاجی بابایی از گزینههای احتمالی وزارت آموزش و پرورش پیش از این یک بار این پست را گرفته است. او در دولت دوم محمود احمدی نژد وزیر آموزش و پرورش بود.
در دوره وزارت حاجی بابایی سند تحول بنیادین آموزش و پرورش اجرایی شد. اجرای این سند انتقادات زیادی را در پی داشت.
همچنین آتش سوزی مدرسهای در روستای شین آباد پیرانشهر و سوختن ۲۸ دانشآموز با جراحتهای شدید ناشی از آتش گرفتگی از بخاری در دوران وزارت او بود.
محمدجواد حاجعلیاکبری که از سال ۱۳۹۰، ریاست مرکز رسیدگی به امور مساجد را بر عهده دارد و در سال ۱۳۹۵ برای یک دوره پنج ساله، مجدد در همین سمت ابقا شد. همچنین نمایندگی رهبری، در اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزان را بر عهده دارد.[ حاجعلیاکبری معاون رئیسجمهور ایران محمود احمدینژاد در امور جوانان و رئیس سابق سازمان ملی جوانان بودهاست. او تنها روحانی است که به ریاست این سازمان رسید.
محمدطیب صحرایی مدیرعامل مجتمع آموزشی و فرهنگی امام صادق (ع) از سمت های وی است.
احمد حیدری ، رئیس ستاد انتخاباتی کانون کشوری فرهنگیان جبهه نیروهای انقلاب اسلامی در دوره انتخابات ریاست جمهوری بود. پس از اعلام موجودیت جبهه مردمی نیروهای انقلاب، او از کسانی بود که از این جبهه اعلام حمایت کرد.
او سابقه معاون حقوقی، امور مجلس و استانهای وزیر آموزش و پرورش، مشاور و مدیر کل دفتر وزارتی آموزش و پرورش و معاون برنامهریزی و امور مشارکتهای سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور را در کارنامه خود دارد.
از دیگر سوابق اجرایی او میتوان به رئیس شورای اطلاعرسانی وزارت آموزش و پرورش، رئیس کمیته مستندسازی وزارت آموزش و پرورش و عضو گروه تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی در شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد.
حالا باید دید شانزدهمین سکاندار وزارت آموزش و پرورش چه کسی است و چه برنامههایی برای این وزارتخانه دارد.
منبع: خبر فوری
70
هیچ کس با این وضع حاضرنیست بچه شو بده دسته اینا بره مدرسه!
خ
خدا می تواند خدا.
تنها وزیری که تحولاتی ایجاد کرد و وضعیت معیشتی نسبتا مناسبی رو بوجود آورد نجفی بود بقیه لیست وزرا آموزش و پرورش لیستی از ناکارامدترین افراد در زمینه تعلیم و تربیت رو ارائه می کنه وقتی معلمان ناراضی هستن و با وجود تحولات بنیادین دانش آموزان بیسوادتر میشن یعنی اهداف درست نبودند... طرح رتبه بندی فرهنگیان ده ساله مطرح شده و هنوز تصویب نشده اگر رئیسی شخص قوی را وارد سیستم نکنه معلوم میشه انتخاب وزیری ضعیف در آموزش و پرورش یک هدفه که سالها داره دنبال میشه بیچاره معلمها
متاسفانه شغل معلمی و آموزش و پرورش در این مملکت چندان اهمیتی برای حاکمیت ندارد من با ۲۳ سال سابقه و مدرک فوق لیسانس و رتبه عالی کل حقوقم ۶۳۰۰۰۰۰در ماه است که از پسر خالم که در یک شرکت یک سال است کار می کند کمتر حقوق می گیرم.
من با دکتری زمین شناسی و دوسال سابقه در آموزش و پرورش...۳/۵ دریافتی خالصم است...بی عدالتی بیداد می کند
باید در اولین کار شیوه درسی اصلاح طلبان در مدار س و دانشگاه ها حذف شود و صلاح شود چونکه این گروه مدارس و دانشگاه ها را به فساد و انحراف کشاندند به بهانه اصلاح
کاش معلم نمی شدم و شغل دیگری داشتم
من با28سال سابقه چندبارتقاضای وام مسکن وتسهیلات کردم........................... امان ازجواب قانع کننده ای،
بی خاصیت ترین وضعیف ترین وزرادر کابینه همیشه وزیر آموزش وپرورش بوده وخواهدبود.
اميدوارم وزير اموزش و پرورش از بين افرادي انتخاب بشه كه خودشون هم در همين نظام درس خونده باشن و سابقه تدريس داشته باشن.مديرزاده ها و روحانيون هيچگونه تصور درستي از روند اموزش و پرورش ندارند. تدريس در مدارس و اشنايي با مشكلات كف منطقه اموزشي كه همان معلم و دانش اموز است، سالهاست فراموش شده و نتيجه اش هم ميشود يكسري قوانين بدون نتيجه و خروجي صفر.
نجفی از نظر معیشت تا حدودی خوب کار کرد ولی از پنهانی کاری کرد که چوب ندونم کاریش را بعد از ۲۵ سال خودش را نشون داد فقط به آمار بازنشستگان در طی سالهای گذشته وآتی نگاه کنید
بهترین گزینه دکتر حاجی بابایی هستند