نخست وزیر فعلی عراق، شانس اول ریاست دولت بعدی/ برای ماندن او اجماع وجود دارد
در سپهر سیاسی عراق، پایان روند رأیگیری همواره با مذاکرات طولانی همراه بوده و ممکن است نحوه توزیع قدرت و مناصب دولتی میان احزاب اصلی ماهها به درازا بکشد؛ اما تغییر قانون اساسی تا حدی این روند را تسهیل کرده است.
بر اساس قانون جدید انتخابات مصوب سال 2020 فراکسیونی که اکثریت کرسیهای پارلمان را به دست آورده باشد، مأمور تشکیل دولت خواهد شد. در قانون قبلی انتخابات بعد از تشکیل پارلمان و با رایزنی جریانهای سیاسی برای تشکیل ائتلاف، فراکسیون اکثریت تعیین میشد و جریانی که بیشترین کرسی پارلمان را هم در اختیار داشت، به دلیل عدم موفقیت در ائتلاف با دیگر گروههای سیاسی، مأمور تشکیل دولت نمیشد.
اولین دستور کار پارلمان پس از تعیین رئیس و معاونانش، فراهمکردن زمینه تعیین نامزد برای پست ریاستجمهوری است و پس از تعیین رئیسجمهور، او ظرف ۱۵ روز نامزد فراکسیون اکثریت را مکلف به تشکیل دولت و تعیین نخستوزیر خواهد کرد که مهمترین مقام در سپهر سیاسی عراق بهشمار میرود. بنابراین اکنون مقتدی صدر راحتتر از گذشته میتواند در این فرایند نقش بازی کند.
الکاظمی گزینه مطلوب صدر
یکی از نزدیکان مقتدی صدر میگوید جعفر الصدر، سفیر عراق در بریتانیا، حسن الکعبی، معاون رئیس پارلمان و ناصر الربیعی، یکی از رهبران جریان صدر، در کنار مصطفی الکاظمی از خوششانسترین افراد برای کسب نامزدی از سوی مقتدی صدر هستند.
اما به باور بسیاری از ناظران سیاسی، شرایط عراق اکنون بهگونهای است که صدر مجبور است کاظمی را در سمت خود نگه دارد. به گفته آنان، کاظمی بهدلیل وابستهنبودن به کشور ثالث یا جریان خاص از محبوبیت بالایی بین مردم و حتی معترضان عراقی برخوردار است و حتی نوری المالکی و هادی العامری با اینکه با کاظمی مخالف هستند، بهطور ضمنی از او حمایت میکنند. همچنین تفاهمهای سیاسی با حزب دموکرات کردستان به ریاست مسعود بارزانی و ائتلاف «پیشرفت» به ریاست محمد حلبوسی هم به او کمک خواهد کرد تا در موقعیت خود بماند.
هرچند کاظمی بارها اعلام کرده دوباره نامزد نمیشود، اما سیاستهای او در چند ماه گذشته بهخوبی نشانگر تلاشش برای کسب دوباره کرسی نخستوزیری است. کاظمی از حمایت بینالمللی و منطقهای بهرهمند است و تلاش میکند حد میانه را بین ایالات متحده و ایران بگیرد و بارها گفته است سلاح باید در دستان ارتش باشد؛ دقیقا همان سیاستی که مقتدی صدر بر آن تکیه میکند.
از سوی دیگر، کاظمی هم میداند بدون حمایت رهبرانی مانند صدر، او باید به شبهنظامیان عراقی باج بدهد. شاهو قرهداغی، تحلیلگر سیاسی عراقی میگوید: کاظمی در چند ماه گذشته در سطوح مختلف فعالیت کرده و این در حالی است که برخی از طرفهای شیعی نگران هستند افرادی مانند عادل عبدالمهدی دوباره نخستوزیر شوند؛ چراکه او در مدیریت اوضاع ناکام بود و مشکلات زیادی را به بار آورد. به باور این تحلیلگر سیاسی، کاظمی توانسته از خود چهره رهبری بینالمللی و میانجیگری مطمئن را به یادگار بگذارد و اکنون بسیاری ازجمله رئیسجمهوری آمریکا و رهبران اتحادیه اروپا به این باور رسیدهاند که برای حفظ آرامش نسبی موجود در عراق، او بهترین گزینه است و به نظر میرسد این تصور در بین نیروهای ملی عراق، مردم و سیاستمداران بانفوذ این کشور نیز وجود دارد.
منبع: روزنامه شرق
38
الکاظمی بهترین گزینه برای کاخ سفید است همانگونه که اشرف غنی بود !!!!! هرکس بتواند منافع غرب وآمریکا را تامین کند و با هنرمندی تمام و کاریزمای عالی !!! کاخ سفید را بر منابع نفتی کشورش سوار کند دلچسب غربی ها خواهد بود ...... ولی قرار نیست که امورات بر وفق مراد حضرات بچرخد ......
به تو مربوط نیست...مگه تو عراقی هستی؟؟ رئیس جمهور تو الان رئیسیه نه کاظمی...اگه مردم عراق موافق دخالت ایران توی کشور خودشون نباشن حق دارن...اسلحه فقط باید در دست ارتش باشد
اگه اون موقع که داعش اومده بود هم میگفتند سلاح فقط دست ارتش باید باشه الان کسی نبود دیگه شعر بخونه....