آمریکا خواستار «همکاری کامل» ایران در تحقیقات پادمانی آژانس شد
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری به سوالاتی درباره ادعاهای خبرگزاری رویترز بر اساس دو گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در زمینه برنامه هستهای ایران و همکاریهای پادمانی آن پاسخ داد.
ند پرایس، در یک نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت امور خارجه این کشور منتشر شده است، در پاسخ به این سوال که آیا تایید میکند رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با دیپلماتهای انگلیس، فرانسه و آلمان(تروئیکای اروپا) در پاریس و پیش از برگزاری جلسه شورای حکام درباره ایران دیدار و گفتوگو خواهد کرد، گفت: الان نمیتوانم دیداری توسط او را تایید کنم، اما همانطور که میدانید، راب و تیم او به طور مرتبط در حال گفتوگو و رایزنی با شرکای اروپاییمان به ویژه تروئیکای اروپا بوده است.
پرایس ادامه داد: اگر قرار باشد دیداری یا سفری انجام شود، اعلام میکنیم.
پرایس در پاسخ به سوالی درباره ادعای خبرگزاری رویترز با استناد به دوگزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی، مبنی بر افزایش ذخایر اورانیوم غنیشده ایران، گفت: چیز زیادی نمیتوانم در این باره بگویم چون در جایگاهی نیستم که درباره جزئیات گزارشی که هنوز علنی نشده است، اظهار نظر کنم. اما از این گزارش مطلعیم.
او افزود: ما به وضوح گفتهایم که از استقلال آژانس بین.المللی انرژی اتمی حمایت میکنیم، همچنین درباره این که پیشرفتی در شفافسازی و حلوفصل مسائل پادمانی باقیمانده ایران انجام نشده است، نگرانیمان را اعلام میکنیم. ایران باید به موجب تعهدات قانونیاش ذیل معاده انپیتی و توافق جامع پادمانیاش به سوالات آژانس پاسخ بدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا علیرغم آن که مقامات ایران بارها اعلام کردهاند، تهران به دور از پروندهسازیهای سیاسی علیه برنامه هستهای ایران، آماده همکاریهای لازم با آژانس بر سر مسائل پادمانی است، مدعی شد: آنچه در عوض از سوی ایران شاهدش بودهایم، فقط وقتکشی بوده است. ما از ایران میخواهیم در تحقیقات پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کامل را به عمل بیاورد تا آژانس اطمینان بیابد وجود تمام مواد هستهای در ایران منطبق با شرایط پادمانی است.
پرایس در ادامه با تکرار ادعاهای دولت آمریکا درباره فعالیتهای هستهای ایران گفت: ایران از مه ۲۰۱۸ پیشرفتهایی در برنامه هستهایاش داشته است که پیش از آن تحت برجام[توافق هستهای] ممنوع میبود. مسلما توسعه برنامه هستهای ایران برای ما نگرانکننده است.
اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پی این مطرح میشود که خبرگزاری رویترز با استناد به گزارش محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی که آن را روز پنجشنبه رویت کرده، گزارش داد که ایران با سفر مقامات دیدهبان هستهای سازمان ملل به ایران در ماه جاری برای پاسخگویی به سوالات آژانس و شورای حکام درباره ذرات اورانیوم کشف شده در سه محل در ایران موافقت کرده است.
رویترز در ادامه نوشت: ایران هنوز اطلاعات جدیدی در این باره ارائه نداده است، اگرچه پیشنهاد آن پیش از جلسه هفته بعد شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطرح شده است که به گفته دیپلماتها، انتظار میرود قدرتهای غربی در این نشست تلاش کنند قطعنامهای علیه ایران صادر کنند که خواستار همکاری ایران در این زمینه باشد.
در یکی از دو گزارش محرمانه که پیش از نشست شورای حکام منتشر شده، آمده است: (رافائل گروسی، مدیرمل آژانس) پیشنهاد ایران برای نشستی فنی با مقامات ارشد آژانس در تهران و پیش از پایان این ماه را مورد توجه قرار داده، اما تاکید میکند که این نشست باید بر شفافسازی و حلوفصل موثر مسائل معطوف باشد.
این گزارش میافزاید، «آژانس انتظار دارد درباره این مسائل پاسخهای موثق فنی دریافت کند، همچنین میخواهد به محلها ومواد دسترسی داشته باشد و بتواند نمونهبرداری انجام دهد.»
دیپلماتهای دیگری مدعی شدهاند، انگلیس، فرانسه، آلمان و آمریکا سعی دارند در شورای حکام، قطعنامه دیگری علیه ایران صادر کنند.
یکی از دیپلماتها مدعی شد که احتمال ندارد پیشنهادات اخیر ایران تغییری در این موضع ایجاد کند. به گفته این دیپلمات، آخرین قطعنامه حمایت بیشتری را نسبت به قطعنامه ژوئن جلب خواهد کرد و با توجه به « تداوم پایبندی نکردن» ایران، سختگیرانهتر خواهد بود.
دو دیپلمات دیگر نیز گفتهاند، آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان روز دوشنبه آینده و پیش از نشست شورای حکام در پاریس در این باره گفتوگو خواهند کرد.
علاوه بر این، گزارش دیگر آژانس که روز پنجشنبه منتشر شده و رویترز آن را رویت کرده، نشان میدهد که ذخایر اورانیومغنی شده ایران به مقدار کمی کاهش پیدا کرده و از حدود 267 کیلوگرم به مقدار تخمینی 3,673.7 کیلوگرم کاهش پیدا کرده که هنوز فراتر از مقدار 202.8 کیلوگرم مجاز در توافق هستهای است.
طبق این گزارش، ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص 60 درصد که نزدیک به خلوص 90 درصدی حد تسلیحاتی است، 6.7 کیلوگرم افزایش داشته و بیشتر از 62 کیلوگرم شده است.