رئیس قوه قضاییه:
الزامی برای استفاده متهمان زن از پوشش چادر وجود ندارد
رئیس قوه قضاییه در بازدید از دادسرا و دادگاه انقلاب اسلامی تهران در مورد رعایت دستورالعمل الزام نبودن پوشش چادر در دادگاه و دادسرا تاکید کرد.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، حجتالاسلام غلامحسین محسنیاژهای، صبح امروز سهشنبه (۲۲ آذر) در ادامه بازدیدهای میدانی خود از مراجع و مراکز قضایی، از دادسرا و دادگاه انقلاب اسلامی تهران بازدید کرد و از نزدیک در جریان کم و کیف رسیدگی به پروندهها در این واحد قضایی قرار گرفت.
رئیس دستگاه قضا در جریان این بازدید به صورت ویژه وضعیت دستگیرشدگان اغتشاشات را مورد بررسی و رسیدگی قرار داد و توصیهها و دستورهایی را خطاب به مسئولان ذیربط درباره تسریع در تکمیل و رسیدگی به پروندههای قضایی آنها بهویژه عناصری که به نحوی از انحاء با گروهکهای تروریستی، سرویسهای بیگانه و جریانات معاند مرتبط هستند، صادر کرد.
قاضیالقضات در بازدید از شعب دادگاه انقلاب تهران به مطالعه موردی پرونده برخی از متهمان اغتشاشات که در جلسه دادگاه حاضر بودند، پرداخت.
ضرورت انتقال متهم از زندان به دادگاه در موعد مقرر و بدون تأخیر
رئیس عدلیه در این بازدید، با اشاره به اهمیت و ضرورت انتقال متهم از زندان به دادگاه در موعد مقرر و بدون تأخیر و تأثیر این امر در رسیدگیهای قضات، از یکی از قضات دادگاه انقلاب، وضعیت انتقال متهمان از زندان به جلسه دادگاه را جویا شد و این سؤال را مطرح کرد که آیا مسئولان زندان به صورت دقیق و در مواعد مقرر، اقدام به انتقال و رساندن متهم به محکمه میکنند یا نه؟ قاضی مزبور نیز در پاسخ به رئیس عدلیه، وضعیت زمانی رساندن متهمان به جلسه دادگاه را غالباً مطلوب دانست.
رئیس قوه قضاییه در بازدید از یکی از شعب دادگاه انقلاب، با مشاهده خانم متهمی که با پوشش چادر در جلسه دادگاه حاضر بود، از قاضی دادگاه این سؤال را مطرح کرد که آیا چادری که بر سر ایشان است، پوشش همیشگی و دائمی اوست یا اینکه صرفاً برای حضور در دادگاه، چادر اختیار کرده است؟
قاضی در پاسخ به رئیس عدلیه تصریح کرد: الزامی برای استفاده متهمان زن از پوشش چادر وجود ندارد و غالباً متهمان در جلسات دادگاه با همان پوشش عادی که در اجتماع حاضر میشوند البته با حفظ شئونات، حضور مییابند.
رئیس عدلیه در این زمینه تذکر داد که در مورد رعایت دستورالعمل الزام نبودن پوشش چادر در دادگاه و دادسرا دقت و تاکید شود.
مسئولان قضایی به طور مستمر از بازداشتگاهها بازدید کنند
براساس این گزارش، در جریان این بازدید، رئیس قوه قضاییه به مسئولان قضایی دستور داد، به طور مستمر از بازداشتگاهها بازدید کنند و در جریان کامل کم و کیف روند رسیدگی به پرونده زندانیان قرار گیرند.
محسنی اژهای پس از این بازدید، در جمع قضات و مسئولان دادسرا و دادگاه انقلاب حاضر شد و با اشاره به خدمات بسیار مجموعه داسراها و دادگاههای انقلاب از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، اظهار کرد: قضات و مسئولان دادسراها و دادگاههای انقلاب در سراسر کشور، طی بیش از چهار دهه اخیر، نقش برجسته و پررنگی در تأمین امنیت مردم و کشور، دفع شر اشرار، تعقیب و مجازات غارتگران بیتالمال و مبارزه با جرایم سازمان یافته و مواد مخدر داشتهاند و در این راه شهدای گرانقدری مانند شهید آیتالله قدوسی را تقدیم انقلاب اسلامی کردهاند.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به ویژگیهای شاخص مجموعه دادسرا و دادگاه انقلاب تهران، افزود: دادسرا و دادگاه انقلاب اسلامی تهران، یک مجموعه استثنایی، هم به لحاظ سابقه قضایی و هم به لحاظ انسانهای بزرگ و شریفی است که در آن خدمت کردهاند.
محسنی اژهای افزود: در این مجموعه، دادسرا، دادگاه بدوی، دادگاه تجدیدنظر و همینطور دادگاه اصل ۴۹ دایر است؛ از سویی دیگر در موارد خاصی، اختیارات ویژهای مانند پروندههای اصل ۴۹ به این مرجع قضایی داده میشود؛ با این وجود ما باید از مجموعه دادسرا و دادگاه انقلاب اسلامی پشتیبانی کنیم تا با همین ظرفیت و شکل، با قوت به کار خود ادامه دهد.
رئیس دستگاه قضا اظهارداشت: از نیمه اول سال ۵۹، این زمزمه ایجاد شد که انقلاب به سرانجام رسیده و ما دیگر نیازی به مجموعه دادگاههای انقلاب نداریم؛ اما گذشت زمان نشان داد که اهمیت وجود و استقرار دادگاههای انقلاب چه میزان زیاد و حیاتی است زیرا انقلاب اسلامی ما همواره و پیوسته علیه منافع نامشروع سلطه گران ومستکبران اقدام میکند بنابراین از ناحیه آنها با انواع و اقسام جنگها مواجه است و امروز نیز مشاهده میکنید که جنگ ترکیبی را به مردم ما تحمیل کردهاند.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه قانونمداری، انصاف و عدل محور پیشبرد امور در مراجع قضایی است، خطاب به قضات دادسرا و دادگاه انقلاب تهران گفت: همواره در احکام و رسیدگیها خداوند را ناظر بر اعمال خود بدانید و در هیچ شرایطی دچار افراط و تفریط و غلیان احساسات و هیجانات نشوید.
ارفاق به عدهای که برای شهروندان ناامنی ایجاد کردهاند، ظلم به مردم است
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: در جریان رسیدگی به پرونده اغتشاشات اخیر ارفاق به عدهای که برای شهروندان ناامنی ایجاد کردهاند و نقش موثری در ناآرامی داشته اند، ظلم به مردم است؛ بنابراین نباید به این دسته از محکومان ارفاق شود از سویی دیگر قطعاً نباید حتی برای مدت کوتاهی افراد بیگناه یا کم گناه را بیوجه، نگه داشت.
رئیس قوه قضاییه افزود: کسانی که به تهدید کسبه و کامیونداران میپردازند و یا محیطی را برای مردم ناامن میکنند، در زمره افرادی هستند که نباید به سادگی به پرونده آنها و قضایایی که ایجاد کردهاند، نگریست و رویکردی سادهانگارانه در قبال آنها داشت.
رئیس عدلیه اظهار داشت: فردی که تحت تعلیم و آموزش سرویسهای بیگانه و دشمن قرار میگیرد و مبادرت به ایجاد ناامنی برای شهروندان میکند با افراد دیگر که از روی غفلت یا احیاناً بی قید بودن، عملی را انجام میدهند، متفاوت هستند.
دستور قاضیالقضات برای تکمیل سریع پرونده آن دسته از عناصر کم گناه اغتشاشات که سن پایینی دارند
قاضیالقضات دستوراتی را در زمینه تکمیل سریع پرونده آن دسته از عناصر کم گناه اغتشاشات که سن پایینی دارند یا احیاناً در زندگی خانوادگی خود با مشکلاتی خاص مواجهاند صادر کرد و همچنین بر اعمال ارفاقات قانونی در قبال آنها در صورت واجد شرایط بودن تاکید کرد.
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: قضات دادگاه انقلاب وفق قانون باید در عین رسیدگیهای دقیق و قاطعانه در قبال پرونده عناصر اصلی تهدیدکننده امنیت مردم و صدور احکام بازدارنده در این راستا، به اعمال ارفاقات قانونی و رأفت اسلامی در خصوص عناصر کمگناه اغتشاشات نیز توجه داشته باشند.
محسنی اژهای، توصیههایی تخصصی و کاربردی را برای افزایش بهرهوری در مجموعه دادسرا و دادگاه انقلاب، کوتاه کردن فرایند دادرسی، کاهش رفتوآمد پروندهها میان مراجع مختلف و کاهش نقض احکام دادگاههای بدوی، مطرح کرد.