در نشست پروسهی کابل:
از نقشه راه جدید حکومت افغانستان برای صلح رونمایی شد
اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان اعلام کرده است که دولت وحدت ملی حاضر است با گروه طالبان آتشبس کند و این گروه را به عنوان یک حزب سیاسی به رسمیت بشناسد.
به گزارش خبر فوری ، غنی که امروز چهارشنبه نهم حوت- اسفند در دومین نشست "پروسه کابل" سخن می گفت، نقشه راه جدید صلح این کشور را اعلام کرد.
دومین نشست پروسه کابل امروز با اشتراک نمایندگان بیش از ۲۵ کشور و سازمانهای بینالمللی برای رسیدن به یک اجماع در روند صلح افغانستان امروز در کابل آغاز به کار کرد.
آقای غنی در سخنان خود راجع به نقشه راه جدید صلح گفت که در صورت تقاضا براساس مواد پیشبینی شده در قانون اساسی، این قانون میتواند دوباره بازبینی شود و آزادی زندانیان طالبان و خارج شدن نام آنها از فهرستهای ممنوعیتها، به گونه قانونی دنبال شود.
رئیس جمهوری افغانستان گفت حکومت وحدت ملی با باز شدن دفتر طالبان، صادر شدن پاسپورت برای آنها برای سفر آزادانه، همکاری برای آزادی زندانیان آنها، ترتیبات برای دسترسی به رسانهها و اسکان مجدد خانواده های طالبان موافق است.
وی در ادامه تاکید کرد که برای انجام مذاکرات بهترین مکان کابل است، اما دولت حاضر است در هر جای دیگری از جمله کشورهای اسلامی غیردخیل در این جنگ و نمایندگیهای دفاتر ملل متحد نیز این مذاکرات را انجام دهد.
آقای غنی گفت دولت افغانستان برای صلح با طالبان هیچ پیش شرطی ندارد و طرحی را پیشنهاد میکند که به نفع علیای این کشور است و حقوق تمام شهروندان از جمله زنان در آن تامین است و حفاظت از خاک افغانستان در مقابل همه گروههای تروریستی در آن تضمین میباشد.
نقشه راه صلح
در این "نقشه راه" مشوقهای چشمگیری برای کشاندن طالبان به پای میز مذاکره در نظر گرفته شده و دولت افغانستان میخواهد با ارائه بلندپروازانهترین طرح مذاکره با طالبان، "آخرین شانسها" را برای پایان جنگ و جستجوی یک راه حل صلحآمیز در این کشور بیازماید.
هر چند این نقشه راه چارچوب زمانی را در نظر نگرفته ولی دولت افغانستان معتقد است که اگر تا آخر ماه آوریل امسال حملات طالبان در شهرهای افغانستان متوقف شود، نشانهای چراغ سبز این گروه به طرح جدید صلح دولت خواهد بود.
به نظر میرسد فشارهای فزاینده بینالمللی بر پاکستان و فشارهای نظامی بر گروه طالبان از یک سو و ناگزیریهای دولت وحدت ملی به رهبری اشرف غنی در کابل برای گفتوگو با طالبان از سوی دیگر، پیشزمینههای مذاکرات صلح را فراهم کرده باشد.
طالبان هنوز به این طرح جدید واکنشی نشان ندادهاند اما آنها دیروز گفتند حاضرند با واشنگتن مستقیما وارد مذاکره شوند.
گذشته از واکنش طالبان، نبود اجماع در میان همسایگان افغانستان و عدم یک دستگی در سیاست داخلی افغانستان از دیگر چالشهای عمده در برابر این طرح جدید پنداشته میشود.
او از به رسمیت شناختن دولت افغانستان، سازماندهی مجدد نهادهای دولتی، تامین امنیت تمام اتباع افغانستان به شمول طالبانی که با دولت مصالحه میکنند، توسعه اقتصادی و اجتماعی و سهمدهی جنگجویان پیشین در برنامههای ملی به عنوان بخشهای دیگر این نقشه راه یاد کرد.
آقای غنی در بخش خواستها از جامعه جهانی، خواهان یک اجماع و همصدایی برای صلح با طالبان به رهبری افغانستان در سطح جهانی و منطقهای شد، از کشورهای اسلامی خواست با استفاده از اساسات دینی، نامشروع بودن جنگ افغانستان را اعلام کنند و خواهان قناعت دادن پاکستان برای مفید بودن یک افغانستان با ثبات برای این کشور شد و گفت حاضر است با پاکستان گفتوگوها را از سر بگیرد تا در کشاندن طالبان به میز صلح با افغانستان همکاری کند.
رئیس جمهوری افغانستان درنشست پروسه کابل اعلام کرد که اکنون مردم افغانستان همه یک صدا به یک اجماع برای صلح با گروههای مخالف مسلح از جمله طالبان رسیدند و شرایط با توجه به اراده حکومت برای صلح و حمایت جامعه جهانی بیش از هر زمانی برای صلح فراهم است.
وی تاکید کرد که این صلح خواهی دولت افغانستان نباید ضعف این کشور تعبیر شود، زیرا اکنون پیروزیهای نیروهای امنیتی افغانستان و حمایت مردمی از دولت این کشور در بهترین وضع قرار دارد.
وی افزود که موافقتنامه صلح شامل تامین حقوق تمام شهروندان به ویژه زنان مطابق به قانون اساسی، قبول قانون اساسی یا تعدیل قانونی آن، پیشبرد قانونی فعالیتهای خدمات ملکی، امنیتی و دفاعی و عدم نفوذ گروههای مسلح وابسته به شبکههای تروریستی بیرونی میباشد.
او از شورای عالی صلح افغانستان خواست هیاتی را به اشتراک نمایندگان نهادهای مدنی و زنان برای انجام گفتوگوهای صلح معرفی کند.
رئیس جمهوری افغانستان تاکید کرد که اکنون طالبان باید تصمیم بگیرند که آیا حاضرند به روند صلح بپیوندند یا نه؟
طالبان آماده ایم با آمریکا مذاکره کنیم
اما در تازهترین اقدام، گروه طالبان یک روز پیش از نشست "پروسه کابل" با انتشار خبرنامهای برای مذاکرات صلح ابراز آمادگی کرد اما نه با دولت کابل بلکه با واشنگتن.
گروه طالبان سالها است تاکید دارد که تصمیمگیرنده امور در افغانستان و طرف اصلی آنها آمریکا است و این گروه نه دولت افغانستان را به رسمیت میشناسد و نه هم باور دارد که مذاکره با کابل نتیجهای در پی داشته باشد.
اما مقامهای دولت افغانستان میگویند گروه طالبان هیچ راهی جز مذاکره با دولت افغانستان ندارد، زیرا آمریکا هم به عنوان مهمترین حامی این دولت باور دارد که مذاکرات صلح باید "بینالافغانی" باشد و مستقیما میان دولت افغانستان و طالبان صورت بگیرد.
اختلافات درونی در افغانستان
درهمین حال صلاح الدین ربانی، وزیر خارجه افغانستان برای تامین صلح در سخنرانی اش همچنان به تعدد نژادها و قبیله ها در افغانستان اشاره کرد و گفت افغانستان به صداقت در سیاست و رهبری قوی نیز ضرورت دارد.
او تامین فرصتهای برابر را برای همه شهروندان از لازمههای تامین صلح خواند. این در حالی است که بعد از برکناری عطا محمد نور، والی(استاندار) مستعفی بلخ و رئیس اجرایی حزب جمعیت و مخالفت او با کنار رفتن از بلخ، اختلافات سیاسی در داخل دولت وحدت ملی افغانستان به اوج رسیده است.
آقای ربانی که ریاست حزب جمعیت را به عهده دارد، هفتهها است با نمایندگان رئیس جمهوری بر سر این موضوع مذاکره دارند و تا هنوز توافقی میان آنها بدست نیامده است.
63