تحلیل نخستین گفتگوی تلویزیونی رئیس جمهور/ پزشکیان پا روی پوست خربزه‌های صدا و سیما نگذاشت

«اگرچه به نظر می‌رسید دو مجری اصرار دارند در هر سؤال از او تعهدی بگیرند تا احتمالا چند ماه بعد به کار منتقدین بیاید، اما پزشکیان پا روی این پوست خربزه‌ها نگذاشت! درست است که صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران سازمانی دولتی است، ولی وقتی در خدمت و مُبلّغ دولت مستقر است که رییس آن به لحاظ فکری با رییس و معاون سیاسی این سازمان از یک طیف باشد.»

تحلیل نخستین گفتگوی تلویزیونی رئیس جمهور/ پزشکیان پا روی پوست خربزه‌های صدا و سیما نگذاشت

مهرداد خدیر، روزنامه نگار طی یادداشتی برای عصرایران نوشت: در یک جمله می‌توان گفت رییس جمهور پزشکیان در مجموع از اولین گفت‌وگوی زندۀ تلویزیونی موفق بیرون آمد و ۵۰ دقیقه را خود در کنترل داشت.

اگرچه به نظر می‌رسید دو مجری اصرار دارند در هر سؤال از او تعهدی بگیرند تا احتمالا چند ماه بعد به کار منتقدین بیاید اما پزشکیان پا روی این پوست خربزه‌ها نگذاشت!

درست است که صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران سازمانی دولتی است ولی وقتی در خدمت و مُبلّغ دولت مستقر است که رییس آن به لحاظ فکری با رییس و معاون سیاسی این سازمان از یک طیف باشد. اگر چنین باشد مثل بهار تابستان ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳ نه تنها در اختیار که بوق تبلیغانی دولت می‌شوند و اگر چنین نباشد منتقدند یا مچ‌گیری یا از منظر نهادهای دیگر چالش می‌کنند.

با این وصف بدیهی است که مدیریت صدا و سیما دوست داشت دیشب با سعید جلیلی یا حتی محمد باقر قالیباف به عنوان نهمین رییس جمهوری ایران گفت‌وگو می‌کردند اما آن که در برابرشان در پاستور نشسته بود نه آن دو که مسعود پزشکیان بود و البته از یکی در مقام رییس مجلس تشکر کرد.

خود به یاد آورد که صلاحیت او را همین چند ماه قبل هیأت اجرایی منصوب وزارت کشور دولت مرحوم رییسی برای نمایندگی تبریز در مجلس هم رد کرده بود و با دخالت شخص رهبری و در پی آن شورای نگهبان و هیأت نظارت توانست در انتخابات شرکت کند و حالا او رییس جمهوری ایران است.

پوست خربزۀ اول این که آیا قول می‌دهد نرخ تورم را چند ماه دیگر به ۳۰ درصد برساند؟! دومی هم این که آیا متعهد می‌شود نرخ رشد اقتصادی ۸ درصد تحقق یابد و رییس جمهور به جای آری یا نه اما گفت: به شرط‌ها و شروطها.

آنگاه توصیح داد: تحقق رشد ۸ درصدی مستلزم جذب ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه است که در بهترین حالت تنها نیمی از آن در داخل تأمین می‌شود و بقیه را باید با سرمایه‌گذاری خارجی جذب کرد که آن هم مستلزم تعامل با جهان است. با این وصف در حال حاضر رشد ۸ درصد امکان ندارد.

وقتی هم علاقه داشتند به صورت کلیشه‌ای از پیوست عدالت بگوید از عدالت جنسیتی و قومیتی و منطقه‌ای گفت و شرط معدل برای کنکور در وضعیت فعلی را ناعادلانه توصیف کرد و گفت: در آن بازنگری خواهد شد.

مجریان علاقه داشتند از او تعهد استمرار سفر استانی را هم بگیرند تا چند روز دیگر گزارش تهیه کنند و بپرسند چی شد پس؟! او اما تأکید کرد وعدۀ بی‌پول نخواهد داد و تلویحا به نتایج سفرهای استانی رییس جمهور سابق اشاره کرد که یک میلیون میلیارد سرمایه را بلعیده و برای بهره برداری به یک میلیون میلیارد تومان سرمایه دیگر نیاز دارد.

تکلیف توصیف کیهان از دولت سابق (اسب زین‌شده) را هم روشن کرد و گفت: می‌گویند وارث چیز خوبی شدیم، بله اما پولی توش نیست! به بیان دیگر دولتی بدهکار را تحویل داده‌اند و خبری از اسب زین‌شده نیست.

مجریان اصرار داشتند دربارۀ وضعیت موجود بگوید و او گفت خود مردم می‌دانند چیست و آن گاه برشمرد: گرانی، کمبود، مطالبات کشاورزان در گندم، پرستاران، معلمان و بازنشستگان و ناترازی در برق و انرژی و محیط زیست.

این توصیفات البته هیچ شباهتی نداشت به وضعیتی که مرحوم رییسی وصف می‌کرد و کتابی که روزنامۀ ایران در تبلیغ این سه سال منتشر کرده و پی‌دی‌اف آن را به رایگان روی کانال تلگرامی قرار داده است.

(سه تناقض: اول این که روزنامه ایران مثلا در اختیار دولت جدید است ولی برای دولت قبل تبلیغ می‌کند. دوم این که بر دیگران خرده می‌گیرند که چرا کتاب خود را در فضای مجازی منتشر می‌کنند و از ارشاد اجازه نمی‌گیرند و تلگرام را فیلتر کرده‌اند اما در آن بارگذاری می‌کنند!)

وقتی از رییس جمهوری دربارۀ سفر به عراق پرسیدند لابد انتظار داشتند از تعمیق رابطه با همسایگان و ادامۀ راه دولت مرحوم رییسی بگوید ولی گفت هدف اصلی او زیارت بارگاه مولا علی است اگرچه ناچار است ملاقات‌های دیپلماتیک هم داشته باشد. به سبک آقای جلیلی هم نگفت که اگر سیب زمینی و پیاز به عراق صادر کنیم ارز مورد نیاز کشور تأمین می‌شود (او البته از صادرات خربزه و هندوانه به روسیه گفته بود).

دکترین اصلی پزشکیان جذب به جای حذف است و این یعنی حملات کیهان او را سست نکرده بلکه استوارتر شده است و در پی عدالت است و با کنکور شروع می‌کند

پاسخ پزشکیان به سؤالی درباره سفر نیویورک (مقر سازمان ملل) هم جالب بود و وقتی گفت قبل از آن با رهبری ملاقات می‌کند ابتدا این تصور شکل گرفت که احتمالا قصد دارد بخواهد در صورت مواجهه با جو بایدن رییس جمهوری آمریکا گفت و گویی داشته باشند. اما به این موضوع نپرداخت بلکه گفت قصد دارد با ایرانیان صاحب تخصص و سرمایه گفت‌وگو و آنان را به بازگشت به کشور دعوت کند منت‌ها نباید برای آن‌ها پرونده‌سازی شود یا اگر آمدند ممنوع الخروج شوند.

به عبارت دیگر سفر به عراق را در حد زیارت و نه سیاست یا به سبک‌احمدی نژاد سیاحت و عکس یادگاری با گروهبان آمریکایی دانست ولی برای نیویورک برنامه دارد منت‌ها وقتی دعوت‌شان می‌کند که مطمئن باشد در تهران دچار مشکل نمی‌شوند.

مشخص است که دو مجری اجازه نداشتند دربارۀ احیای برجام صحبت کنند اما قطعا در کنفرانس خبری هفتۀ آتی از او در این باره پرسیده خواهد شد.

مجریان می‌خواستند از رییس جمهور تعهد تورم ۳۰ درصدی و رشد ۸ درصدی و سفر استانی بگیرند اما او بر پای‌بندی به آنچه در مناظره‌ها گفته بود تأکید ورزید و مهم‌تر از همه از جذب به جای حذف.

پربسامدترین کلماتی که به کار برد عدالت و وفاق و چشم‌انداز بود و چند بار به بودجه اشاره کرد که باید عادلانه تقسیم شود و این که متناسب با برنامه پیش خواهند رفت.

از این رو می‌توان حدس زد در کنفرانس خبری و با استناد به همین امر از او درباره «کمک» ها به نهادهای دینی و شبه مذهبی در بودجه سؤال خواهد شد.

این در حالی است که در بودجه امسال ۱۱۰ هزار میلیارد تومان بودجه به عنوان «کمک» در نظر گرفته شده و از اختصاص اعتباری به بزرگی یک سوم بودجه عمرانی تحت عنوان حمایت از مؤسسات و افراد و این همان نقطه‌ای است که احتمالا پزشکیان با برخی جاها دچار اصطکاک می‌شود البته بعید است هیجان ناشی از آنان مانند سرنوشت بازداشتی لاهیجان باشد که گفتند موضوع بر سر «هیجان ناشی از اصطکاک» بوده است.

دکترین اصلی پزشکیان جذب به جای حذف است و این یعنی حملات کیهان او را سست نکرده بلکه استوارتر شده است و در پی عدالت است و با کنکور شروع می‌کند.

این نکته هم در حاشیه قابل ذکر است که هر چند مجریان برای رییسان جمهوری سابق هم از لفظ «آقای دکتر» استفاده می‌کردند اما برای مخاطب «آقای دکتر» خواندن پزشک و جراح مقبول‌تر است و پزشکیان دور از تواضع نمی‌بیند هر از گاهی بگوید رتبه دو جراحی قلب را به دست آورده و با علم بیگانه نیست.

هر چند به این بهانه گفت دیپلم اول او در رشته‌ای دیگر (نزدیک به کشاورزی) بوده و به همین خاطر دوران خدمت سربازی را پیش از انقلاب در سیستان و بلوچستان و در سپاه ترویج و آبادانی سپری کرده و همان جا مصصم شده دیپلم طبیعی بگیرد و در کنکور پزشکی شرکت کند و چنین می‌کند در حالی که مطابق مصوبات فعلی این امکان برای او میسر نبود و دیپلمه باقی می‌ماند و سرنوشت زندگی او تغییر می‌کرد.

رییس جمهور با ذکر مثال‌های متعدد و بیشتر آموزشی ادعای جهت گیری عدالت در دولت قبل را در عمل زیر سؤال برد و پیداست که دغدغۀ اصلی او توزیع عادلانه منابع و جذب سرمایه با راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک است.

نه تنها به دنبال جذب سرمایه که جذب انسان‌ها و بعد از برنامه در صفحه شخصی خود نوشت: «برای راحتی مردم ضوابط مربوط به فضای مجازی را در شورای عالی امنیت ملی و شورای عالی فضای مجازی تعیین تکلیف خواهم کرد.»

در خود برنامه هم گفت از بین نامزدهای مختلف کسی را برگزیده که در این زمینه برنامه مدونی دارد.

یادمان باشد رییس جمهوری رییس این دو شورای عالی هم هست و جالب این که خانم مجری یی که درباره فضای مجازی پرسید اگرچه از جانب مردم سخن می‌گفت اما از حکم‌رانی گفت در حالی که مردم کوی و خیابان از صبح تا شب یک بار هم این کلمه را به کار نمی‌برند و دغدغۀ آنان در زمینۀ فضای مجازی در وهلۀ اول فیلترینگ است و این که نصب فیلترشکن نه تنها هزینه دارد که دست‌رسی استفاده به سایت‌های غیر اخلاقی را هم ممکن می‌سازد و تنها دستاورد جماعت فیلتر کننده ریختن قبح استفاده از فیلترشکن بوده است!

در یادداشت قبل به رییس جمهوری توصیه کرده بودیم بهتر است به جای احساس مصاحبه با دو نفر از دوربین با مردم سخن بگوید و از این رو بهترین لحظه همان بود که رو به دوربین و در واقع به مردم گفت: تا آخر با شمایم. (این «تا آخر» خیلی‌ها را به یاد دیالوگ تاریخی مناظره‌ها میان او و علیرضا زاکانی انداخت: تا آخر می‌مونی دیگه؟!)

برنامۀ شنبه شب را با این اوصاف باید پیش درآمدِ مصاحبه با رسانه‌ها در هفتۀ بعد دانست. رییس جمهور نمی‌خواست بی‌گدار به آب بزند و گفت‌وگوی تلویزیونی ۵۰ دقیقه‌ای ۱۰ شهریور گداری بود برای گذار به آن کنفرانس که سؤالات آن کاملا متفاوت خواهد بود

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 21
  • عباس
    0

    توی مصاحبه در مورد بنزین و نان که افزایش قیمت صحت داره یا نه
    چیزی اعلام نکرد

  • بهلول
    0

    نان گران شد

  • مسعود، عاقبتت مسعود باد!
    9

    آقای دکتر فردی بسیار باهوش هستند که علاوه بر هوش تحصیلی و علمی از هوش اجتماعی کم نظیری برخوردار هستند. امیدواریم سایر کسانی که ادعای خیرخواهی ملت را دارند، از این انسان شریف پیروی کنند.
    خوبی را خوبی کردن، خرخاری است
    بدی را بدی کردن، سگساری است
    بدی را خوبی کردن کار "مسعود مهابادی"* است.
    برای رعایت سجع و با اجازه از حضرت خواجه عبداله انصاری رحمه الله علیه.

  • ناشناس
    2

    صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران سازمانی دولتی نیست چونکه جزو تشکیلات قوه مجریه نیست بلکه سازمانی حکومتی است.

  • ناشناس
    3

    چرا صدا و سیمای ملی ما
    گروهی است و برنامه های همه ی شبکه هاش تقریبا یکسان است؟؟
    جرا یک شبکه ی پرسش و پاسخ نمی زارن تا همه زنگ بزنند و
    بپرسند و مطالبه کنند .و مسولین را مجبور به پاسخ کنند؟؟

    نظرات شما -
    • مهدی
      8

      ناشناس صداوسیما دست پزشکیان هم نیست متاسفانه
      بودجه را باید بدهد اما به طرق مختلف باید پزشکیان را تخریب کند. اسما سازمان دولتیست اما نیست من نمیدونم چطور بگم که وضعش رو بیان کنه و منتشر هم بشه، شاید گفتن این که صداوسیما یک سازمان حاکمیته منظورم رو برسونه

      در هرحال بسیار بهتره که مردم حامی پزشکیان هستند

  • مهدی
    11

    آفرین جناب نویسنده آفرین
    بیش باد
    بسیار زیبا نوشتی واقعا به دل نشست.
    امیدواریم که بیشتر ببینیم
    خدا را شاکرم که چنین اتفاقات مثبتی میبینم
    من حامی جناب پزشکیانم امیدوارم لحظه به لحظه بهتر شود.
    سپاس خدای بزرگ دو صد سپاس

    نظرات شما -
    • زایشگاه بودجه
      7

      مدعی هست که پول نداریم باید بنزین گرون بشه
      نگاهی به بودجه کشور بنداز . صدها موسسه فرهنگی م ذ ه ب ی
      دارین که صدها میلیارد تومن دارین از بیت المال بهشون میدین
      اونها رو تعطیل کنین . چه فایده ای برای مردم دارین !؟ هیچ
      خودشون برن دنبال درامد زایی . به اونها بودجه نده تا مشکلات مملکت حل بشه

    • مهدی
      2

      صد درصد دوست گرامی انشالله که همین جور میشه
      به کمک و حمایت شما هم احتیاج است.
      به این دلیل
      زمانی که در این مورد اقدامی بشه اونها هم ساکت نخواهند نشست و لشکر مجازی خودشون و افرادی که در حوزه‌های دینی دارند رو فعال و سم پاشی میکنند.

      حال در قدم اول مهم اینه که شما و باقی مردم بازی نخورید و فریب سم پاشی این جماعت رو نخورید در قدم دوم مهم اینه که از جناب پزشکیان حمایت کنید و اگر در جایی هستید و که فردی از جماعت زر و زور تزویر حضور داره و درحال سم پاشیه جوابش رو بدید.
      چه در فضای مجازی چه در فضای حقیقی

      این افرادی که کار خاصی ندارند یا بهتره بگم شغلشون همین سم پاشی‌هاست کاری که شاید فرصت پرداختن بهش رو نداشته باشید ولی اونها دارند و بابت تخریب پزشکیان پول از بودجه همین دولت میگیرند.

      لذا اگر حمایت ماها باشه بنظرم ممکنه بودجه این افراد رو قطع کنند.

  • ناشناس
    7

    جناب پزشکیان عزیز لطفاً بابت این پاچه خواری آقای خدیریک پست نون و آبدار به ایشان بدهید با سپاس

  • ناشناس
    11

    اقرار زيبايي كرديد
    پزشكيان با ورود رهبري و مهم تر شوراي نگهبان تائيد صلاحيت شد
    همين حرف شما كافيه كه عدم مشروعيت وزاريي رو كه توي فتنه ٨٨ دست داشتند رو اعتراف ميكنيد
    چون شوراي نگهبان هميشه تصميم درست رو گرفته
    مرسي كه هستي

  • ناشناس
    10

    با رئیسی هم همینطور مصاحبه می‌کردند الکی بازی درنیارید و مظلوم نمایی نکنید

  • ناشناس
    11

    نویسنده پاچه خوار به معنای واقعی کلمه

  • ناشناس
    4

    درود بر دکتر پزشکیان
    اگر کاری هم نتواند انجام دهد بهتر از پروفسور دکتر سید جلیلی و یاران در سایه او هست.
    نصر من الله و فتح قریب

  • ناشناس
    6

    درود بر شرف نویسنده،عالی حرف دل مردم را زدی،همیشه پاینده و سبز بمانید هم خودت و هم سایت وزین و مردمی و فراگیر، خبر فوری که محل درد کردن مردم است

  • چای دبش باغ ازگل
    1

    بودجه سال آینده ۲۰ میلیون مهاجر افغان یادت نره نمایندگان پایداری در مجلس و صدا و سیما و حسین شریعتمداری!!!

  • رزمنده دفاع مقدس
    4

    هزارماشاالله به دکتر پزشکیان .یک مرد واقعی .دکتر عزیز صداوسیما نمیتونه تخریبت کنه چون بیشتر مردم حمایتت میکنند .وملت دیگه فهیم شدند ودرک وفهمشون بالاتر رفته .ومنظور منتقدان وسوال پیچ کردنها را میفهمند .محکم بمان که خدا ومردم باشماست .یکسری ها نونشون داره آجر میشه دارن میترکند که انشاالله بترکند

  • ناشناس
    0

    گرانی مسکن
    مشکل اشتغال جوانان
    مشکلات شدید معیشتی مردم
    جلوگیری از تبعیض ناروا خصوصا در پرداختها لیسانس یه اداره بیست تومن ارشد اداره دیگر 12 تومن با همان سابقه خجالت اور نیست
    بازنشسته بانکها کیف عالی بقیه بازنشسته ها مردن کسی نیست براشون گریه کنه نظام هماهنگی گفتن هیچ شد ه و اثری ازش نمونده هیات امناها هم وزارت بهداشت تو عرش وزارت علوم زیر خاک این نشد عدالت گبر و بی دین هم اینچنین قانونی ندارد تفاوت اینهمه نمیشه
    روابط خارجی باسایر کشورها
    از مهمترین مسائلی است که باید به انها پرداخته شود

  • میهمان
    1

    بعضی از دوستان مصرانه روی حرفشون مبنی بر شک داشتن به همه چیز ایستادند. خب بالاخره ما توی این مملکت زندگی می کنیم و همگی دنبال بهتر شدن اوضاعیم. از طرفی، حرف پزشکیان تا اینجا حرف حساب بوده و واقعا متفاوت از دیگران. چرا اصرار به تخریبش داریم؟ من خودم اصلا رای ندادم اما تفاوت رو احساس می کنم. بیایید یه کم امیدوار باشیم.

  • مهدی‌محمدنژاد
    1

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    خداروشکر‌،فضای‌ مجازی‌ هست‌ که‌ اگه‌ این‌ اقا‌ بخواد ماروببره‌ به‌ عصر‌ زمین‌ سوخته‌ روحانی‌،مردم‌ نمیذارن‌،

  • ناشناس
    0

    پزشکیان میگه من حاضرم ماهی یه بار بیام تلویزیون برای مردم حرف بزنم خوب مرد حسابی اینبار که تلویزیون اومدی چه صحبتی کردی که مردم امید به بهبودی زندگیشون بالا بره اگه قراره حرف بزنی برو قهوه خونه تا دلت میخواد حرف بزن،اینقدر سفت خودتو گرفتی که وعده ندی میترسم از اون طرف بوم بیوفته

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    اخبار سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت خبرفوری هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد