درخواست حقوق بشریها از بنگلادش برای توقف بازگرداندن روهینجاها به میانمار
کمیسر حقوق بشر سازمان ملل نسبت به بازگرداندن پناهجویان روهینجا هشدار داد و اندیشکده گروه بینالمللی بحران از دولت بنگلادش خواست برنامه بازگرداندن آوارگان روهینجایی به میانمار را متوقف کند.
این اندیشکده در بیانیهای با عنوان "بنگلادش-میانمار: خطر بازگشت اجباری روهینجاییها" توافق میان دولتهای بنگلادش و میانمار را برای بازگرداندن بیش از ۲۰۰۰ آواره روهینجایی به میانمار در تاریخ ۱۵ نوامبر مورد انتقاد قرار داد.
در این بیانیه آمده است: میانمار و بنگلادش باید این برنامه را متوقف کرده و به جای آن به ایجاد شرایطی مناسب برای بازگشت امن و با شکوه آنها بپردازند. اگر آوارگان روهینجایی نسبت به این مساله هراس داشته باشند که با اجبار به میانمار باز گردانده می شوند، خروجشان از اردوگاههای آوارگان در بنگلادش با دشواری خواهد بود و آنها بجای این کار ترجیح میدهند از مسیر خطرناک دریایی به تایلند، مالزی، اندونزی و سایر کشورها بروند. آمریکا، اتحادیه اروپا، استرالیا، کانادا و سایر کشورها باید به دولتهای بنگلادش و میانمار برای توقف این برنامه و تلاش برای ایجاد راهکار بازگشت امن و باشکوه این آوارگان در نشست آ.سه.آن که در سنگاپور کلید خورده، تاکید کنند.
دولت بنگلادش اعلام کرده است که در ماه جاری میلادی نخستین سری پناهجویان روهینجا را به میانمار بازمیگرداند.
میچل باچله، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز با انتشار بیانیهای نسبت به بازگرداندن پناهجویان روهینجا به میانمار هشدار داد. در این بیانیه آمده است که بازگرداندن دو هزار و ۲۰۰ پناهجوی روهینجا به کشوری که از آن گریختهاند با حقوق بینالملل سازگار نیست و زندگی و جان پناهجویان را به خطر میاندازد.
در ادامه بیانیه تاکید شده است که دفتر حقوق بشر سازمان ملل در ژنو هر روز گزارشهایی از اعمال خشونت علیه اقلیت مسلمان روهینجا در استان راخین میانمار دریافت میکند. در این راستا از قتل، دستگیریهای خودسرانه، تحدید آزادی و کمبود بهداشت و جلوگیری از تحصیل نام برده شده است.
باچله تاکید کرده است که خشونت سربازان میانمار علیه اقلیت روهینجا همردیف با جنایت علیه بشریت و نسلکشی است.
سال گذشته میلادی بیش از ۷۰۰ هزار مسلمان روهینجا به بنگلادش گریختند.
در بیانیه کمیسر حقوق بشر سازمان ملل همچنین آمده است که پس از انتشار خبر بازگرداندن پناهجویان، ساکنان اقامتگاههای پناهجویی در بنگلادش دچار وحشت شدهاند.
کارشناسان احتمال میدهند که پناهجویان روهینجا بار دیگر برای نجات خود از دست خشونت نظامیان میانمار با قایقهای غیرایمن به مالزی بگریزند.
در سال ۲۰۱۵ دهها هزار آواره روهینجا از این طریق به مالزی پناه بردند. در حال حاضر حدود ۸۰ هزار تن از آنان در مالزی بهسر میبرند.
منبع: ایسنا
15