بازی برد-برد رئیسی و جمنا
حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی که از او به عنوان رقیب اصلی حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری دوازدهم یاد میشود در حال حاضر بیش از هر کاندیدای دیگری زیر ذرهبین رسانهها و تشکلهای سیاسی است.
بر همین اساس این کاندیدای اصولگرا نیازمند لحاظ کردن ظرایف زیادی در فعالیتهای انتخاباتی خود است و میتوان گفت شرایط پیچیدهای را پیش رو دارد.
بخشی از این پیچیدگی مربوط به فعالیت ائتلافی است که تحت عنوان جبهه مردمی نیروهای انقلاب در جریان است. جبهه مردمی نیروهای انقلاب یا همان "جمنا" جریانی است که خود را به عنوان ائتلاف اصلی اصولگرایان در انتخابات پیش رو مطرح کرده است و سعی دارد اصولگرایان را به کاندیدایی واحد در انتخابات ریاست جمهوری برساند.
جبهه مردمی نیروهای انقلاب ، رئیسی را به عنوان یکی از 5 گزینه اصلی خود معرفی کرده است و شاید اگر این جبهه و اقبال آن به رئیسی نبود دغدغههای رئیسی هم برای حضور در انتخابات کمتر بود.
رئیسی از یک سو نمیخواهد بر همزننده بازی اصولگرایان باشد و از سوی دیگر با این سوال مواجه است که آیا حضور او در سازوکار جمنا و پذیرش محدودیتها و شرط و شروط این جبهه، به لحاظ هزینه و فایده به سود او است یا خیر.
این در حالی است که بر اساس انتخابات داخلی جبهه مردمی نیروهای انقلاب، ابراهیم رئیسی با اختلاف فراوان در صدر فهرست کاندیداهای این جبهه است و به نظر میرسد که حمایت از رئیسی، تنها شانس حضور موثر و پررنگ این جریان در انتخابات ریاستجمهوری است.
بیانیه رئیسی و نامه ضرغامی
بر همین اساس میتوان به این جمعبندی رسید که بهترین وضعیت برای رئیسی در انتخابات حفظ مرزبندی ظریف با جمنا است به طوری که این مرزبندی به گونهای باشد که از یکسو، جبهه مردمی نیروهای انقلاب مجبور به جدا کردن حساب خود از رئیسی نشود و از سوی دیگر، ساز و کار و شرط و شروط این جبهه نیز دست و پای رئیسی را در انتخابات نبندد.
بیانیهای که از سوی رئیسی برای حضور در انتخابات صادر شد در همین زمینه قابل تحلیل است چرا که در آن بر حضور رئیسی در انتخابات "فارغ از گروهبندیهای سیاسی رایج" تاکید شده است.
در این بیانیه اگرچه صحبتی از نوع رابطه رئیسی با جمنا نشده است اما بسیاری از تحلیلگران سیاسی، آن را به معنی حضور مستقل او در انتخابات عنوان کردند؛ استقلالی که در نامه سید عزتالله ضرغامی به اعضای شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب بر آن تاکید شد.
جبهه مردمی نیروهای انقلاب هم که با حمایت از رئیسی، بهتر میتواند به تحقق اهدافش دست یابد در بیانیهای اعلام کرده که تعبیر «فارغ از گروهبندیهای سیاسی» که در بیانیه اعلام کاندیداتوری حجتالاسلام رییسی آمده عینا برگرفته از اساسنامه جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی است.
بر این اساس به نظر میرسد جمنا نیازی به جدا کردن راه خود از رئیسی نمیبیند و رئیسی نیز تا کنون شرایط را به گونهای مدیریت کرده که نه خود را زیر بلیط جمنا تعریف کند و نه صراحتا از این جبهه اعلام استقلال کند.
اما با نزدیکتر شدن به انتخابات، قطعا شرایط پیچیدهتر خواهد شد و باید دید که آیا بازی برد-برد که تا کنون از سوی سید ابراهیم رئیسی و جبهه مردمی نیروهای انقلاب دنبال شده، تا انتها قابل پیگیری است یا خیر.
17