گوشت 200هزار تومانی؛ با وجود رشد 3 برابری عرضه

رئیس شورای تامین کنندگان دام درباره پشت پرده تولید مواد پروتئینی توضیح می‌دهد.

گوشت 200هزار تومانی؛ با وجود رشد 3 برابری عرضه

این روزها تقاضای کشتار و خرید گوشت دام مولد سبک و سنگین ماده به‌دلیل قیمت پایین‌تر افزایش یافته است؛ همزمان ناتوانی دامداران در نگهداری این نوع دام نیز زمینه افزایش عرضه دام ماده را فراهم کرده است. با منصور پوریان، رئیس شورای تامین‌کنندگان دام کشور درباره ابعاد ماجرا گفت وگو کرده‌ایم.

نیاز کنونی بازار به دام سبک و سنگین چقدر است؟
در شرایط عادی نیاز سالانه کشور به گوشت قرمز یک میلیون تن است که از این میزان 880هزار تن در داخل کشور تولید می‌شود. 55درصد این رقم به گوشت دام سنگین (گاو و گوساله) و 45درصد به گوشت دام سبک گوسفند نر و ماده اختصاص دارد. اکنون در شرایط ویژه تامین دام و گوشت قرمز هستیم و عرضه، به‌دلیل وجود دام زیاد، نسبت به تقاضا، بالاست. دلیل این شرایط نیز رشد تولید و کاهش تقاضا، ناشی از شیوع بیماری کرونا و تعطیلی مراکز پرمصرف، مانند رستوران‌ها و تالارهای پذیرایی بوده است. این مراکز معمولا 50تا 55درصد مصرف گوشت قرمز را دارند.

تأثیر افزایش وزن و سن دام پروار شده بر کیفیت گوشت قرمز چگونه بوده است؟
شرایط امسال تامین دام با سال‌های گذشته متفاوت است، زیرا امسال دام‌های سبک و سنگین تولیدی زمستان99 و بهار و تابستان1400 در دامداری‌ها باقی مانده و وزن و سن کشتار بسیاری از این دام‌ها سپری شده است؛ در نتیجه با معضل انباشت چربی در دام‌های پروار مواجه هستیم. علاوه بر آن با فرارسیدن فصل پاییز که به‌عنوان پایه پروار گوشت قرمز محسوب می‌شود، با زایش 10 تا 12میلیون رأس جمعیت دامی جدید مواجه خواهیم بود؛ پس طبیعتا باید 22 تا 25میلیون رأس دام، پروار شود، اما وجود تعداد زیاد دام، در دامداری‌ها، امکان پرواربندی جدید را از دامداری‌ها می‌گیرد، دام‌هایی که ضریب گوشت و چربی آنها بالا رفته و در بازار داخل تقاضایی برایشان وجود ندارد، باید بخشی از این دام‌ها که چربی زیادی گرفته‌اند، صادر شود تا فضای لازم برای پرواربندی جدید فراهم شود.

چه میزان دام سبک و سنگین در دامداری‌ها موجود است؟
با توجه به جمعیت دامی کشور و میزان سالانه مصرف گوشت که به‌شدت کاهش یافته، با مازاد شدید دام زنده مواجه هستیم. اکنون 27میلیون رأس دام سبک با محدوده وزن بیش از 60کیلوگرم و 200هزار رأس دام سنگین با وزن بیش از 700کیلوگرم، از سال گذشته تا‌کنون، در پرواربندی‌ها دپو شده و به‌دلیل چربی و وزن زیادشان باید شرایط برای صادرات این دام‌ها فراهم شود. این موارد را به وزارت جهاد کشاورزی منتقل کرده‌ایم که اگر دامداران قادر به خروج دام‌های پروار شده از دامداری نباشند، در پاییز با وجود جمعیت دامی مازاد، پرواربندی ضعیفی را شاهد خواهیم بود که تبعات آن به سال بعد منتقل می‌شود.

با وجود دپوی دام پروار علت افزایش کشتار دام مولد و ماده چیست؟
اگرچه همواره دامداران برای تعدیل جمعیت دام سبک و سنگین بخشی از دام مولد و ماده را کشتار می‌کردند، اما اخیرا میزان کشتار دام‌های مولد و ماده به‌دلیل تشدید خشکسالی و بالا بودن هزینه نگهداری آن افزایش یافته است. از سوی دیگر، به‌دلیل قیمت کمتر و کاهش قدرت خرید، تقاضای خرید دام ماده و مولد، نسبت به دام پروار نر، افزایش یافته و موجب شده تقاضای خرید و کشتار دام مولد و ماده افزایش یابد؛ دامداران نیز به‌دلیل مشکلات تامین علوفه و جلوگیری از ورشکستگی، نسبت به گذشته به عرضه دام ماده به بازار تمایل بیشتری دارند. این شرایط موجب پیشی گرفتن تقاضای دام سبک و سنگین ماده نسبت به دام پروار نر شده؛ در نتیجه اکنون تقاضا برای مثلا بره ماده کم وزن، نسبت به بره نر پروار و پرچرب با وزن بالا، به‌مراتب بیشتر است. بازار، عرضه دام ماده سبک و سنگین را طلب می‌کند و دامداران نیز به دلایل مذکور، اقبال بیشتری به عرضه این نوع دام دارند. با این شرایط مجموع کشتار دام سبک و سنگین 55درصد افزایش داشته است.

مگر تفاوت قیمت گوشت دام سبک و سنگین ماده و نر چقدر است؟
متوسط قیمت کنونی هر کیلوگرم بره نر کشتاری زنده با وزن متوسط 55هزار تومان و بره ضعیف کشتاری 53هزار تومان و قیمت هر کیلوگرم بره ماده کمتر از 50هزار تومان است. همچنین متوسط قیمت هر کیلوگرم گوساله نر کشتاری با وزن متوسط 54هزار تومان است و گوساله و گاو ماده کمتر از 50هزار تومان است.

با کشتار دام مولد و افزایش تقاضا در فصول سرد سال آیا در نیمه دوم امسال شاهد افزایش قیمت گوشت خواهیم بود؟
با این دیدگاه مخالف هستم، زیرا جمعیت دامی موجود در کشور و جمعیت دامی که از مهر‌ماه امسال به بعد اضافه می‌شود نه‌تنها تکافوی نیاز بازار داخلی را می‌کند، بلکه امکان صادرات نیز وجود دارد. در شرایط عادی، کل نیاز بازار کشور به گوشت گرم و منجمد در دوره دوم سال، 500هزار تن است، اما موجودی گوشت و ضریب تبدیل کنونی آن 700هزار تن است. وضعیت شیوع بیماری کرونا نیز عادی نیست و ممکن است جهش‌های تازه در شیوع این بیماری، زمینه کاهش تقاضای گوشت قرمز را در بازار به 300هزار تن فراهم کند و با این روند در نیمه دوم امسال نیز با مازاد بیشتر گوشت و دام زنده مواجه خواهیم بود.

با وجود رشد عرضه و دپوی دام مازاد، علت بالا بودن قیمت گوشت قرمز چیست؟
قیمت گوشت قرمز تابع مولفه‌های مختلفی است و نباید نگاه بازاری را به تولید دام تعمیم دهیم؛ وقتی قصاب لاشه را با چربی زیاد خریداری می‌کند بخشی از هزینه ناشی از درصد وزن چربی به قیمت فروش گوشت منتقل می‌شود. با وجود این قیمت دام زنده و فروش گوشت قرمز سبک و سنگین در بازار، فاصله غیرقابل توجیهی دارد. از 8‌ماه پیش عرضه گوشت نسبت به تقاضا تا 3 برابر افزایش یافته است، اما قیمت‌ها روال عادی خود را طی می‌کنند. هزینه تولید یک کیلوگرم گوشت قرمز سبک و سنگین برای دامدار 75هزار تومان با احتساب گرانی‌های اخیر نهاده‌های تولید است، اما دامدار، دام زنده را به نرخ 55هزار تومان و با زیان عرضه می‌کند ولی قیمت گوشت بدون چربی در بازار 185هزار تومان و فیله به 200هزار تومان نیز می‌رسد. علاوه بر آن هزینه‌های تفکیک قطعات، چربی‌گیری و سود خرده فروشی به این قیمت‌ها تحمیل می‌شود. افزایش شکاف بین قیمت تمام‌شده و قیمت خرده فروشی، زمینه عرضه چندنرخی گوشت دام سبک و سنگین را فراهم کرده است.

منبع: همشهری

70

کیف پول من

خرید ارز دیجیتال
به ساده‌ترین روش ممکن!

✅ خرید ساده و راحت
✅ صرافی معتبر کیف پول من
✅ ثبت نام سریع با شماره موبایل
✅ احراز هویت آنی با کد ملی و تاریخ تولد
✅ واریز لحظه‌ای به کیف پول شخصی شما

آیا دلار دیجیتال (تتر) گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری است؟

استفاده از ویجت خرید ارز دیجیتال به منزله پذیرفتن قوانین و مقررات صرافی کیف پول من است.

شبکه‌های اجتماعی
دیدگاهتان را بنویسید

نظرات شما - 1
  • کاربر ناشناس
    0

    دامهای قاچاقی راکه گرفتیدبین نیازمندان کشورتقصیم کنیدنصفه قیمت