نکات مهم برای خرید برنج مرغوب
یکی از مهمترین مواد در سبد غذایی ما ایرانیها، برنج است. تقریبا بسیاری از خانواده های ایرانی در وعدههای غذایی خود حداقل یکبار از برنج استفاده می کنند.
این روزها پیدا کردن برنج اصیل ایرانی که یاد و طعم برنج های زمان قدیمی تر را برای ما زنده کند، کار سختی شده است. متاسفانه واردات برنج های خارجی نیز این کار را دشوارتر کرده است. اکثر این برنج ها خوب قد کشیده و عطر و بوی خوبی نیز دارند؛ اما پس از پخت طعم خوبی نداشته و مثل دانههای پلاستیکی سفت می شوند؛ در مطلبی درباره انواع برنج صحبت کرده بودیم اما در این مقاله قصد داریم تا نکات مهم برای خرید برنج مرغوب را در اختیار شما قرار دهیم.
نکات مهم برای خرید برنج مرغوب
برنج کهنه بهتر از برنج نو است. این به خاطر این است که برنج هم مانند دانههای دیگر مقداری آب دارد که پس از برداشت، آب آن شروع به تبخیر شدن میکند. بنابراین هر چقدر دانه برنج خشک تر، سفت و فشرده تر باشد، حین پخت آب بیشتری جذب کرده و به اصطلاح بیشتر ری می کند.
برنجی مرغوب است که یکدست باشد؛ به این معنی که مخلوطی از دانههای چاق و لاغر، کوتاه و بلند، ریز و درشت و زرد و سفید نباشد.
اگر چه برنج کهنه بهتر از نو است؛ اما باید در مراحل نگهداری آن دقت شود تا برنج کپک نزده و بوی نامطبوع کهنگی و ماندگی را ندهد.
هر چه دانه های شکسته با به اصطلاح نیمدانهتر بیشتر باشد، برنج کیفیت کمتری دارد. برنج های نیم دانه برای پخت آش، شله زرد، سوپ و ... مناسب اند.
برنج مرغوب رنگ بلوری مات و عاج مانند دارد و نه خیلی زرد، سفید و شفاف است. ظاهر آن باریک و قلمی است و بعد از پخت عطر و طعم بی نظیری دارد.
برای این که برنج مرغوب را از نامرغوب تشخیص دهید؛ یکی از راه ها این است که تعدادی از دانه های آن را زیر دندان خرد کنید. اگر دانه ها به سختی خرد شد، نشانه این است که برنج خشکتر بوده و کیفیت بالاتری دارد. همچنین برنج مرغوب اغلب مزه تقریبا شیرین تری دارد و نشاسته بیشتری در آن حس خواهید کرد.
برای این که عطر برنج را تشخیص دهید؛ یک راه جالب، دمیدن هوای گرم از دهان به مقداری از دانهها است. راه بهتر چشیدن برنج برای فهمیدن عطر و بوی آن است.
این که برنج در چه موقعیت جغرافیایی و بسته به نوع این که از کوه آبیاری شده یا از آب های زیرزمینی یا سدها، دارای کیفیت متفاوتی بوده و در مرغوب بودن آن موثر است.
بهترین و رایج ترین روش شناخت برنج مرغوب، نمونه گرفتن از مغازه دار و پخت نمونه برنج است.
انواع برنج ایرانی
برنج های هاشمی، طارم، دودی، صدری، دم سیاه و ... در اقصی نقاط کشور تولید میشوند؛ اما با توجه به رضایت مشتری و فروش بازار می توان تشخیص داد که برنج شمال به خصوص استان گیلان، مازندران و گلستان بهترین نوع برنج هستند.
برنج منطقه گیلان به دو دسته برنج گرم و سرد تقسیم میشود. برنج نوع گرم دارای کیفیت بالاتری بوده و با اسامی صدری، هاشمی، دم سیاه و ... به فروش می رسد. برنج های نوع سرد نیز با نام های فشتال، طارم و ... در بازار عرضه و معرفی می شوند.
برنج طارم مازندران نیز بیشترین گونه کشت شده در این منطقه است که شامل محلی، هاشمی، عطری، سنگسری، چینی و صدری است. علاوه بر نکات مهم برای خرید برنج مرغوب، نگهداری و انبار کردن برنج نیز بسیار مهم است که در ادامه به آن می پردازیم.
طریقه نگهداری و انبار کردن برنج
سطل های نگهداری برنج را دور از رطوبت و در جای خشک و خنک نگهداری کنید تا رطوبت داخل برنج تبخیر شود.
اگر کیسه ها را کنار هم قرار می دهید، بین کیسه ها فاصله ای برای عبور هوا بگذارید تا برنج نم نگیرد.
از قرص های شیمیایی استفاده نکنید.
هر چند ماه یکبار برنج را زیرو رو کرده و مراقب حمله حشرات باشید.
برای جلوگیری از آفت زدگی، رخنه و حمله حشرات از مقداری نمک و چند دانه سیر استفاده کنید.
در صورت آفت زدگی، پیش از تخم گذاری بیشتر حشرات، برنج را در هوای آزاد و به دور از تابش مستقیم نور خورشید پهن کرده و با الک کردن برنج از آسیب بیش از حد جلوگیری کنید.
1514