برنج قهوهای چیست و از خواصش چه میدانید؟
تفاوت اصلی برنج قهوهای با برنج سفید را میتوان در حفظ لایهی اولیه برنج دانست که منجر به حفظ میزان زیادی از ویتامینها و املاح معدنی در برنج خواهد شد. این املاح معدنی حفظشده، تاثیر زیادی در پیشگیری و درمان بیماریهاو همچنن کاهش وزن خواهد داشت.
شاید بسیاری از ما تنها نام برنج قهوهای را شنیده باشیم و از نحوه تولید و خواصش چیزی ندانیم. در این مطلب همه چیز درباره برنج قهوهای را در اختیار شما خواهیم گذاشت.
تفاوت برنج سفید و قهوهای
برنج قهوه ای همان برنجی است که برخی به آن برنج پیش پخت شده هم می گویند. برای تولید چنین محصولی، زمانی که برنج را در حالت شلتوک (شلتوک به پوسته سلولزی روی دانه های برنج گفته می شود که پوسته نازک دیگری را هم زیر خود جای داده است) از مزرعه برداشت می کنند پیش از جدا کردن شلتوک از دانه برنج، آن را با آب داغ یا بخار آب، قدری حرارت می دهند. این حرارت دهی باعث می شود ویتامین ها و املاحی که داخل پوسته برنج وجود دارند، به مغز آن منتقل شوند. بعد از طی مرحله حرارت دهی برنج ها را خشک و سپس پوسته سلولزی آن را جدا می کنند. در اثر فرآیند حرارت دهی، برنج با پوسته رویی آن، رنگ محصول نهایی به دلیل جذب ویتامین ها و املاح و همچنین به دلیل رنگ قرمز مایل به قهوه ای که پوسته زیر شلتوک دارد، به سمت قهوه ای شدن می رود. این در حالی است که برنج سفید، حرارتی نمی بیند و پوسته آن در همان مراحل اولیه پس از برداشت هم زدوده و صیقل داده می شود. با این حساب می توان گفت که همین فرآیند پیش پخت شدن برنج های قهوه ای باعث بیشتر شدن میزان املاح و ویتامین های آنها نسبت به برنج های سفید می شود.
منابع مغذی در برنج قهوهای در مقایسه با برنج سفید
برنج قهوه ای منبع خوبی از منیزیم، فسفر، سلنیوم، ویتامین B1، ویتامین B3، ویتامینB6 ، منگنز و فیبر است که در تامین سلامتی بدن نقش زیادی دارد.مصرف این برنج نیاز بدن شما به مصرف ریزمغذیها را تامین خواهد کرد.
برنج قهوهای و درمان بیماریها
منبع فیبر
برنج قهوهای در مقایسه با برنج سفید از میزان قابل توجهی فیبر برخوردار است و این میزان از فیبر در رژیم غذایی از بسیاری بیماریها جلوگیری خواهد کرد که از جمله میتوان به کاهش قندخون و کنترل دیابت اشاره کرد. همچنین فیبر موجود در غذا تاثیر زیادی به مقاومت دستگاه گوارشی داشته و در ادامه مصرف برنج قهوهای به جلوگیری از سرطان روده و یبوست کمک مفیدی خواهد کرد.
منبع منیزیم
منيزيم، فشار خون را کم مي کند، سردردهاي ميگرني را از بين مي برد، کاهش دهنده تنگي نفس مي باشد، از گرفتگي عضلاني جلوگيري مي کند، جلوي خستگي را مي گيرد و ابتلا به سکته قلبي و بيماري هاي قلبي را کم مي کند. همچنين منيزيم توسط کلسيم، حرکات اعصاب و عضلات را کنترل مي کند.
منيزيم هم مانند کلسيم براي سلامت استخوان مفيد است. دو سوم منيزيم بدن، در استخوان ها جاي دارد.
منبع منگنز
يک فنجان برنج قهوه اي، 80 درصد از نياز روزانه بدن به منگنز را تامين مي کند. منگنز به توليد انرژي از پروتئين و کربوهيدرات کمک مي کند و همچنين در ساخت اسيدهاي چرب نيز وارد عمل مي شود. منگنز براي سلامت سيستم اعصاب و براي توليد هورمون هاي جنسي بسيار مهم است. منگنز جزء مهم آنتي اکسيدان مي باشد که جلوي تخريب سلول را مي گيرد. منگنز جلوي رعشه، ضعف روحي، جوش هاي پوستي و آسيب هاي لوزالمعده را مي گيرد.
منبع سلنیوم
يک فنجان برنج قهوه اي پخته شده در حدود 3/27 درصد از نياز روزانه بدن به سلنيوم را تامين مي کند. سلنيوم يکي از اجزاي اساسي سوخت و ساز بدن مي باشد، براي مثال در سوخت و ساز هورمون هاي تيروئيدي شرکت مي کند، نوعي آنتي اکسيدان مي باشد و وظيفه ايمن سازي بدن را بر عهده دارد. سلنيوم با کمک ويتامين E نقش آنتي اکسيداني خود را کامل مي کند. سلنيوم نه تنها براي مقابله با سرطان مهم است، بلکه براي بيماري هاي قلبي، کاهش علامت هاي تنگي نفس ودرد و همچنين تسکين ورم و التهاب مفاصل بسيار مفيد مي باشد.
تاثیر برنج قهوهای در لاغری
برنج قهوهای نسبت به نوع سفید آن سالمتر است و سه برابر بیشتر فیبر دارد. همین میزان بالاتر فیبر، شاخص گلایسمی آن را پایین آورده؛ یعنی كربوهیدراتهای آن به سرعت جذب بدن نمیشوند. نصف لیوان برنج قهوهای ۱.۷ گرم نشاسته مقاوم دارد که این نوع نشاسته نوعی کربوهیدرات محسوب میشود و متابولیسم را بالا برده و منجر به چربی سوزی میگردد.
افزون بر این، برنج قهوهای انرژی کمی دارد به این معنا که وعدهای سنگین است و شکم را سیر میکند اما کالری اندکی دارد. مطالعهای نشان داد خانمهایی که رژیم غذایی با تراکم پایین انرژی دارند، سه برابر بقیه در طی ۶ سال وزن کم میکنند.
منبع: خبر فوری
16