وجود ۶ هزار اوتیسمی در کشور/ بیتوجهی وزارت بهداشت به شیوع اوتیسم
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی با اشاره به ابتلای حدود ۶ هزار فرد به اوتیسم گفت: متاسفانه الگوی شیوع اوتیسم در کشور مشخص نیست.
حسین نحوینژاد با بیان اینکه از آذر ماه سال جاری طرح غربالگری اوتیسم در کشور را آغاز کردهایم، گفت: براساس آخرین آمار تاکنون حدود ۷۰۰ مورد مراجعه به مراکز مربوطه داشتیم که حدود ۲۰ مورد به صورت صد در صد مبتلا به اوتیسم شناخته شدند.
وی ادامه داد: در صورتی که انجام این غربالگری تبدیل به فرهنگ شود و در این خصوص اقدامات لازم صورت گیرد؛ تعداد مراجعان ما بیشتر خواهد شد.
نحوینژاد با یادآوری اینکه در خصوص این طرح از سال ۸۷ اقدام کردهایم، اظهار کرد: درحال حاضر تست اوتیسم کاملا استاندارد بوده و از سن ۲ سال به بالا میتوانند تحت پوشش این طرح قرار گیرند، زیرا از این سن رفتارهای کودک شکلمیگیرد.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه این طرح در قالب پرسشنامهای با ۱۰ سوال در سایت مربوطه ارائه شده است، خاطرنشان کرد: اگر پاسخ بیش از ۳سوال آن مثبت بود خانوادهها میتوانند کودکان خود را به مراکزی که در همان سایت معرفی شده است برده و پروسه تشخیصی را طی کنند، اما گاهی نیز ممکن است در این مراکز پروسه تشخیصی طی نشود که برای تکمیل آن ضروری است به پزشکان متخصص مراجعه کنند.
وی گفت: افرادی که به خدمات اینترنتی دسترسی ندارند، میتوانند به ادارات بهزیستی مراجعه کنند و کمیسیونهای پزشکی ما آمادگی انجام غربالگری را دارند.
دختران بیش از پسران مبتلا به اوتیسم هستند
نحوینژاد تصریح کرد: در حال حاضر حدود ۳ هزار فرد مبتلا به اوتیسم تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار دارند و از ما خدمات دریافت میکنند، اما با اجرای این طرح و مراجعه مردم تعداد این افراد افزایش خواهد یافت، البته تعدادی از مبتلایان به اوتیسم نیز در مدارس استثنایی هستند که احتمال دارد تعداد آنها ۲ تا ۳ هزار نفر باشد.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با تاکید براینکه در جهان اختلال اوتیسم میان دختران شیوع بیشتری دارد، گفت: اما الگوی شیوع این اختلال را در ایران نمیدانیم و غربالگری یکی از راههایی است که میتوانیم این الگو را به دست بیاوریم.
وی افزود: این اقدام باید در مراکز دانشگاهی ما انجام شود، اما متاسفانه وزارت بهداشت یا دانشگاه علوم پزشکی به این عرصههای مهم ورود نمیکنند، این درحالی است که سازمان بهزیستی نیز سازمانی پژوهشی نیست اما با توجه به مشکلات مردم و اینکه دانشگاهها در این زمنه پیشقدم نشدهاند نسبت به این کار اقدام کردهایم و شاید تا ۲ تا ۳ سال آینده الگوی شیوع اوتیسم در کشور را به دست بیاوریم.
نحوینژاد همچنین با اشاره به اینکه غربالگری آلزایمر نیز در حال حاضر به صورت پایلوت در منطقه اکباتان در حال انجام است و نتایج آن بررسی میشود، عنوان کرد: نتایج اولیه در صورت مثبت بودن تا پایان اسفند ماه برای تحلیل به دست ما خواهد رسید، در صورتی که نتایج حاصل از تحلیل مثبت بود در تیرماه سال آینده این طرح را به اجرای کشوری خواهیم رساند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور خاطرنشان کرد: تست غربالگری آلزایمر هنوز استانداردسازی نشده و تنها ۲ یا ۳ سال است که مشغول بررسی این طرح هستیم به همین دلیل اجرای آن فعلا به صورت پایلوت انجام شده است و اگر تست آن استاندارد شود، طرح غربالگری آلزایمر را نیز کشوری خواهیم کرد.
منبع: سلامت نیوز
16